commonsense

Moj novi blog.siol.net blog

IDE TITO PREKO ROMANIJE….

Objavil commonsense, dne 18.02.2007

ali tako nekako se je prepevalo v rajnki JNA.Menda je takrat tisti marš čez Romanijo bil prav naporen in nevaren.Slovenska vojska se je za svoj pohod na Kosovo (nedaleč od pogorja Romanije) iz tega očitno nekaj naučila. Iz Ljubljane do Peći na Kosovu bi po cestah (nekako razumem, zakaj raje ne naravnost po avtocesti skozi Hrvaško in Srbijo)- po avtocesti do Splita, nato ob obali in naprej skozi Črno Goro na Kosovo bilo kakšnih 1200 do 1500 kilometrov. Vendar naši vrli brambovci dobro vedo, kako nevarna je lahko vožnja po slovenskih in hrvaških avtocestah, da o črnogorskih hajdukih niti ne govorimo( še mogočno Osmansko cesarstvo si tja ni upalo), in so se odločili potovati z letalom , vozila pa poslati na sredozemsko križarjenje z ladjo do grškega Soluna.

To me spominja na zgodbo, ko je pred nekaj leti slovenska vojska šla na Natove manevre v Španijo- svoje tovornjake so tja peljali na najetih tovornjakih – uradno so izjavili da zato, da se njihovi na poti ne bi pokvarili, in da se naši vojakeci na poti ne bi preveč utrudili.Resno.

V sedanjem primeru mi je takšno ravnanje seveda še bolj razumljivo- uboge vojakece je že pred odhodom vrli minister kar osebno tako temeljito natelovadil, da bodo res najprej potrebni temeljitega oddiha – Grčija za to niti ni tako slaba izbira.(Italijanska vojska gre na Kosovo čez mnogo bližja albanska pristanišča, ampak Italijani so že vedno bili znani po nerazsodnem, skoraj norem pogumu )Sedaj mi je tudi jasno, zakaj je minister kupil nove oklepnike na Finskem- naši očitno ne zmorejo niti 1000 km po avtocesti, kaj šele dodatnih nekaj sto po dalmatinskih in črnogorskih cestah.

Če bodo nekako le prišli do Kosova, bodo kot mirovniki gotovo nadvse uspešni – če drugače ne, kot odličen vzor mirovanja. Ob pokvarjenih vozilih bodo imeli seveda popolno opravičilo, da se tudi sicer ne bodo preveč utrujali in da bodo sveži in čili, ko jih bo prišel obiskat njihov minister, tistih 6 km teka pa bodo potem že nekako preživeli, do naslednjega obiska.

Upam le, da naše vojske res ne bodo več pošiljali v Irak – domnevam, da bi jih tja poslali preko Avstralije – iz izkušnje lahko povem, da 24 ur v letalu ni noben mačji kašelj, in da je po takem poletu nekaj dni celo mirovanje, kaj šele mirovništvo lahko dokaj boleča zadeva.

Zdaj pa nekaj vprašanj (vsem mojim 5 bralcem):

Ali ne bi bilo pametneje, če bi za svojo vojsko kupovali že pokvarjene oklepnike, da se nam ne bi bilo treba samim truditi? Morda bi bilo tudi ceneje (čeprav v to nisem povsem prepričan, ker bi se gotovo našel kakšen posrednik, ki bi s svojimi provizijami ceno spravil na “primerno” raven).

In, ali ne bi bilo pametneje, namesto da tako razkošno ujčkamo slovenske vojakece in vojakice,da ustanovimo slovensko tujsko legijo po francoskem vzoru?Ali pa si jo kar najamemo od Francozov, tako kot smo že letala in pilote od Italijanov.In, če se to obnese, morda kar celo vlado od, recimo, Švicarjev, pa bomo vsi živeli kot v Švici.(A ja, pa kakšnih sto ali dvesto tisoč Švicarjev bi za to tudi potrebovali).

Ali ima še kdo kakšne predloge, kako bi bolj racionalno upravljali z državo, z njenimi organi in sploh z našim življenjem v njej?

Zdaj pa uro štoparico v roke, da vidimo,koliko časa bo tokrat rabil BLOGOŽER…….

 • Share/Bookmark

97 odgovorov v “IDE TITO PREKO ROMANIJE….”

 1. Big Gigant Head Big Gigant Head pravi:

  Hm, potlej si lahko sposodimo pa še nizozemsko kraljico! Hrvaško mejno policijo! Jorasa pa tako ali tako že imamo. Pa še par židov, za vodenje financ v državi.

 2. dave pravi:

  Odlicno zapazanje…. Se v popolnosti strinjam.
  Ker sem sluzil vojsko v stari JNA, ne morem razumeti, kaj so naredili iz teh vojakecov dandanes… Da o tehniki ne izgubljam besed.
  Vse en velik show.Biznis. A vse neuporabno v realnih razmerah. Vazno, da lepo izgleda na TV reklami. Da potem tisti primerek lahko vrzejo na odpad, nikjer ne pise. Amiji potrebujejo vsakih nekaj let kaksno lokalno vojno, da se na realnih razmerah ucijo, kje so ga vsral, finci teh izkusenj sigurno nimajo, ampak imajo Patrije zato zelo kul luci…. Halogenke! Stavim, da modro svetijo!

 3. Letanca pravi:

  Jaz pa vidim problem v tem, ker naši vojaki dobijo premalo plačo za svoje “delo”.

 4. joe pravi:

  Jebeš tako vojsko, ki se boji za svojo varnost, ko potuje.

 5. mijau pravi:

  Mi že imamo tujsko legijo, le da se ji tako ne reče. Mogoče vnjej ni toliko vojakov tuje narodnosti, kot jih je v francoski tujski legiji, je pa tujska po tem, ker se potika po tujini, ker je plačena in se bo tudi tepla za denar.

  Ko so bili naši vojaki še v JNA in je ta napadla Slovenijo, so naši fantje enostavno izstopili in se borili za svojo (ožjo) domovino. Kaj bi pa storili, če bi bili že takrat plačana vojska?

  Čakam na odgovore na to vprašanje.

 6. jager pravi:

  kot bivši pripadnik graničarjev po naše mejašev ne vem ali naj se smejem ali jokam nad to pomehkuženostjo, tiste kraje smo mi prekrižarili peš in z za našo vlado ,zanič pinzgavri in panonijami,pa ni nobena obstala ob cesti pa verjemite podlaga ni bila asfaltna.KAR pa tiče te ,zelene odprave,na kosovo, na Ptuju je danes karneval bližje je kar se pa oklepnikov tiče pa tudi ni hudič da ne bodo pocrkal v teh 100 km.Lep pozdrav! Aja pozabil sem spalnik za Maribor je točen.PA SAJ BI SE ČLOVEK RES NAJRAJE ZJOKAL.

 7. joze pravi:

  kaj hocemo,
  ko je govora o potrebi za ljudi denarja nikoli ni!
  za vojaski pleh pa zato, ker nam komandirajo AMI+ji
  mora biti! Ni vazno, ce ima zadeva smisel, ali ne,
  pomembno je da vojaski genij dela sklece pred kamerami! Za posrat!

 8. Mustang pravi:

  Stri, po sporazumu, ki ga je Srbija podpisala z Natom po bombingu, ni nikjer vključen prehod Nato sil čez Srbijo (razen na Kosovu). Tko da če hočjo rabjo posebno dovoljenje za autobahn LJ-ZG-BG. Kolk je pa to simpl, pa ne vem. Parkrat so jim dovolil, večkrat pa ne. Kar se tiče Črne gore, res vozjo “junački”, kot največje budale, res. Kar se pa Osmanov tiče, oni so pokoril celo Srbijo razen te male Črne gore, ka je mela okol 15000 vojske komplet takrat. Osmani bi v teh gorah zgubil 100000 ljudi, da bi jih pokoril, ker teren je nor, folk pa tut se ne da je..at. Zato so rajš preskočil in šli naprej proti svoji večni želji, Dunaju. Kar se tiče tujske legije, ni naprodaj, ne za rentat. Sami jo ne mormo met, ka nimamo kadra, pa še bolš da ga nimamo po moje. Ja, tale vojska je res ena sama šminkerija, farsa za polnjenje žepov NATO orožarjev. O upravi pa ne bi. Sej veš kako je, ka s tujim (državnim) dnarjam delaš. Tko ka z rent-a-carom, nč bolš.

 9. spajk pravi:

  Lahko vas je sram,da gledate samo preko dnarja!Naši VOJAKI so že tako in tako premalo plačani za delo,ki ga opravljajo,pa se kljub temu odpravijo na tako nevarno misijo. Me zanima,če bi tako razmišljali,če bi se te misije udeležil član vaše družine.
  podpisana:Žena vojaka,ki je 16.02.2007 odšel na misijo!

 10. entor pravi:

  Vojakece in vojakice…vojake in vojakinje. Res ne vem, neke bedne pomanjševalnice, še bolj žalostno je, da nekateri ki na ta tvoj blog odgovarjajo jih tudi uporabljajo in se tako sami sebi zdijo kul.
  Kar se ostalega tiče, tle opažam neke cinične kontekste. Posmehovanje današnje slovenske vojske je od zmeraj bil hobi bivših pripadnikov JNA. Predvsem na račun njihove, za vas nepripravljenosti, sodobne tehnike ugodja itd. Pa kej če nimajo vsak dan za jest volčjega mesa in poslušat srbskih sovojakov…
  Govorite o nekih podvigih, ki ste jih uspešno prestali, ok, čestitam. To pa ni razlog, da boste zdej za vse ki pač tega niso dosegli zasmehovali.
  Naši fantje in punce (vojaki in vojakinje) so že sposobni, in če včasih niso razumeli pojma “preseravanje” ga pa poznajo danes. Delati nekaj kar ni potrebno – to je preseravanje.
  Razne debate o elektroniki, ki ni učinkovita. Če vi s tem ne zante upravljat, to ne pomeni da je zanič. Osnovno znanje recmo o orientaciji v naravi pripadniki in pripadnice sv imajo, vendar je z gps sistemom lažje, hitrejše in predvsem bolj učinkovito. To je samo en primer.
  Tle s svojimi “strokovnimi” pripombami kljubujete za te namene usposobljenim ljudem. Verjetno niste vsi tle usposobljeni za logistiko in podporo, ampak ok, vedno boste bli vi “ta pametni”. To je pač v človekovi naravi in vam nimam kaj zamirt (ker me niti ne briga vaše razmišljanje). Pač vsak želi izpast najbolj pametn. Nato se posluži nekih govoric, doda svojo visoko usposobljenost iz JNA, in wolla!

  P.S. Cenim vse, ki so se borili za osamosvojitev Slovenije, naj bo policist ali bivši pripadnik JNA. S tem “postom” nisem želel nobenega užaliti in se že vnaprej opravičujem če sem ga. VENDAR želim opozoriti na situacijo, ki sem jo zgoraj opisal!
  Dajte našim vojakom in vojakinjam priložnost, in ne jih takoj zasipat z raznim plevelom, če je nekdo drug storil napako, za katero sami niso nič krivi.

  LP!

 11. entor pravi:

  SPAJK, podpis.
  Plače so res katastrofalno nizke, za delo ki ga opravljajo in stopnjo nevarnosti med delom.

 12. Mustang pravi:

  Ti ženkica vojaka, a si je sam izbral službo al so ga prsilil da gre delat nekam ka je slaba plača in še nevarn povrh vsega?? Lastna odločitev je it delat sranje po svetu, pa naj bo to Kosovo, Irak, Afganistan, al pa ne vem kaj še. Pol pa jokat ka domov krsta pride je tut lastna odločitev, veš. Nočem nobenmu pamet solit, upam da je tvoj vojak ponosen na delo, ka ga opravlja, ampak drugi mamo vseen možnost, da vsaj komentiramo in mamo svoj mišljenje, če ne druzga. Sram gor al dol.

 13. Janez pravi:

  Katero stran bodo naši vojaki podprli od morebitnem hujšem nasilju na Kosovem? Srbe ali Albance?

 14. commonsense pravi:

  spajk:če ti je tema tako blizu, te je seveda za razumeti.ne pozabi pa, da so vsi prostovoljci in da so za ekspedicije v tujini izvrstno plačani.če si pa vojaški poklic izbereš, je ta po definiciji lahko tudi nevaren, na kosovu(če ni ravno kosovska mitrovica)pa je okolje za slovence tako ali tako prijateljsko.Irak in Afganistan sta nekoliko drugačna zgodba,ampak profesionalni vojak si najbrž želi pravih izkušenj, tako kot tudi profesionalni pilot noče vse kariere prebiti na simulatorju.ne skrbi, tvoj vojak se bo gotovo vrnil čil in zdrav, z veliko zanimivih zgodbic……

 15. Patriot pravi:

  Sram bodi pisca tega bloga! Si že bil kdaj v vojski!? Očitno ne in upam da nikdar ne boš v Slovenski vojski! JNA je sramota za cel svet, če bi bila JNA vojska v pravem pomenu besede, potem bi bilo drugače! Vse pametne, vabim da me kontaktirate, in se bomo dogovorili samo za enodnevni delavnik v naši Vojski, in povem vam, da boste začeli drugače govoriti. Kar se tiče opreme, Slovenska vojska ima za velikost države, predvsem pa število prebivalcev, eno najbolših vojaških konfiguracij v evropi. Po opremi in prpiravljenosti vojaka, dokazano prekašamo npr. :Rusijo, norveško, dansko, vse balkanske in baltske države, portugalsko, ukrajino in še bil lahko našteval. To je glede na veliksot in število prebivalcev!

  Sram vas bodi Slovenci, ki takole pljuvate čez lastno državo! Sram vas bodi, kajti če si priznate ali ne živimo v eni najbolje razvijajoči, uspešni in življensko kvalitetni državi!
  Sram me je, da zastopam kot vojak takšne soDrževljane, in v veliko čast mi je služiti Domovini!
  Hvala za vaš patriotizem.

  P.S : Največji problem slovencev je Samoponiževanje (To je vidno prav na vsakem koraku)

 16. spajk pravi:

  G.Mustang:Resnica je,da ima vsak pravico javno povedat svoje mnenje in s tem se strinjam. Moj mož je v tem poklicu od leta 1991. Celih 16 let ga opravlja z veseljem in je na to ponosen,kot malo kdo na svoj poklic.Motijo me vsi ti komentarji,da so ena sama šminkerija,farsa za polnjenje žepov pa ne vem kaj vse. Tudi sami so davkoplačevalci. Vojaki so samo številke v sistemu,kot v vsaki drugi službi.Pa še ta komentar:(ka domov krsa pride).Jaz upam,da se to ne bo zgodilo,kljub lastni izbiri poklica.

 17. commonsense pravi:

  mijau: zelo dobro vprašanje.mislim, da bi vsak odločal zase in pretehtal, kaj je zanj pomembneje-profesionalna ali nacionalna zavest.tako so ravnali tudi slovenci, profesionalni oficirji v JNA- nekateri so prestopili, nekateri niso.

  vse življenje je sestavljeno iz reševanja dilem-večjih ali manjših- ko se enkrat odločiš, moraš znati sprejeti tudi odgovornost za to, in morebitne posledice.

 18. commonsense pravi:

  mijau: naj pripomnim še, da je kar nekaj visokih slovenskih oficirjev ostalo v JNA, so pa s svojim (zase zelo tveganim) oviranjem njenih ekstremnih načrtov zelo veliko pripomogli k za nas relativno nebolečem izidu vojne.

 19. alen pravi:

  patriot zelo dobro povedano in se popolnoma strinjam s teboj.

 20. Leontina pravi:

  Khm! Če bi jaz bila vsemogoči, bi besede: vojska, orožje in vojna ne obstajale v nobenem slovarju. Vse bi usmerila v življenju prijazne poklice. Vsi bi se ljubili in živeli zdravo, brez topovskih cevk, brez milijonov ton pokurjene nafte, ki se potem v obliki dima in nevarnih kovin emitira v naravo….Obleke bi šivali za ribiče, za športnike in ne vojaške suknje. Če bi jaz bila vsemogoči. Lačnih bilo ne bi, revnih in prestrašenih otroških očk bilo ne bi. Če bi jaz bila vsemogoči. Če bi…

 21. joe pravi:

  Ko že nekdo omenja besedo Patriot. Za mene pomni patriot enako kot IDIOT.

  P.S. Ne mislim na človeka, ki si je tukaj dal ime Patriot.

 22. triglav pravi:

  Bravo – PATRIOT !! – se strinjam.
  Sem Slovenc in stojim za svojo državo in seveda vojsko v dobrem in hudem!
  Z “vilami” smo leta 91 nagnali to “strah zbujajočo”,zarjavelo,… kvasi po moči tretjo armado v Evropi JLA – a ga ni sram tistega, ki še danes hvali to armado, ki je jokaje zbežala pred četico amaterjev-slovencev???? Uhh, ahh, ohh kakšni vojščaki so bili to – pa kakšno opremo so imeli.Bojna letala, podmornice, raketne čolne… vse lastne izdelave – v resnici niso bili sposobni izdelati vojakov jedilni pribor, brez da bi prekopirali tujega.
  Ha- resnica pač boli- naši pa kar tako naprej -v nekaj letih smo dosegli prav vse, kar tako majhna državica sploh TEORETIČNO lahko doseže – prav vse!
  Balkan nam to seveda zavida,rine – predvsem neuspešno – za nami v isto smer, a nam še do danes niso priznali, da smo od začetka bili na pravi poti!!
  Slovenski pozdrav!!!!

 23. joe pravi:

  Čudno, da je to vojsko v bosni in na kosovu lahko ustavila le Amerika. Pa še ta si ni upala vstopiti po kopnem ampak je mesec in pol Srbijo obstreljevala z raketami od daleč iz varne oddaljenosti. Mogoče bi pa morali na pomoč klicati triglava z vilami.

  Ne kvasi bedarij. JLA, če bi imela voljo, bi Slovenijo zravnala z zemljo v roku dveh dni dobesedno. Za zahvaliti se gre le Generalom, ki niso bili dovolj Patrioti in tega niso dovolili. Če bi bili takrat generali dovolj Jugo Patrioti, bi danes Slovenija izgledala kot Grozni v Rusiji.

 24. joe pravi:

  Drugače pa večino oborožitve Slovenske vojske danes ša vedno predstavlja zarjevelo, kot praviš, orožje, ki smo ga podedovali od JLA.

 25. joe pravi:

  Lahko si 100%, da brez ZDA nihče ni bil sposoben zaustaviti JLA. Mogoče Rusija. Drug nihče.

 26. entor pravi:

  Joe, vse kar praviš je deloma res.
  Ampak ne smemo spregledat KDAJ je bla JLA na višku moči. Ko je bla, je pač bla med velesilami. Ampak kasneje pred letom 91′ so ble stvari notr že rahlo načete. Kasneje je prihajalo do “razkolov” in JLA neglede na kvantiteto je zgubila tisto “strašno moč”.
  Zakaj? Ker dobre vojske ne dela samo oprema, ampak tudi kader, ki ga ta ima. In pri tej stvari se je zalomilo. Če ni enotnosti ni nič.

 27. Mustang pravi:

  Triglavček, če ne veš, se je JNA v Sloveniji večino “borila” z mulci ka so služil redni vojni rok. Če ti mislš, da smo lohk ponosni da smo te mulce mau pobil, mau pa nagnal, se motš. To, da so oni (JNA) mislil, da bodo s temi mulčki prestrašil TO in da se bo TO zjokala in prosila odpuščanja za izdajo, to je druga zgodba.Poglej kaj se je zgodil npr. v Bosni. Si tolk zaplankan da ne morš istega scenarija v SLO prenest??

 28. dave pravi:

  Vau! Dobra tema! Je izbezala vse zainteresirane iz postelje. Od koder pac pisejo bloge. Super. Saj ni za pricakovati, da bi kdorkoli priznal tukaj, da so mu hlace na kolenih….
  Lahko je lajati iz svoje utice. Ce pa se pojavi vecji pes, je varno zatocisce takoj za hrbtom…
  Tema je se kako aktualna. Mnogo tehle komentatorjev nima osnovnih pojmov o realnosti, so pa dobro nacitani in znajo uporabiti besede. Morda celo GPS orientacijo. Dokler traja baterija….
  V tem je vsa poanta. Urban vojascak in tisti, ki je pripravljen na vse razmere, tudi, ko baterija za GPS crkne.In tukaj je vsa razlika. Nekoc se ni delala obuka z notebookom, jedle so se tudi gosenice, za prezivetje. Tehnika? Super, ce imas cruise missile… Ko pa se gre za gverilstvo, TO KAR BI NAM EDINO OSTALO, CE BI PRISLO DO KONFLIKTA!? In se slikamo ob nekih terencih, ki so iz reklame…
  Vsaka cast tistim, ki so imeli priloznost, da pokazejo, da imajo jajca. Samo za to gre. Vedno je tako. In kljub temu, da vecina pljuva po nekdanji JNA, ta je zrastla iz tistih, ki so imeli jajca, da so se dvignili, ko je primarsirala najsodobnejsa armija tedanjega casa. Tisti, ki so danes na oblasti, so spizdli v Argentino in prilezli 50 let pozneje ven in nas sedaj ucijo o pravicnosti. Ali pa so pac primerni za koalicijo. Vazno, da so “bogabojeci”….
  Eh, ni vredno. Me pa provocira. In hvala avtorju bloga. Dobro temo je odprl….

 29. Mustang pravi:

  Dobr comment, Dave!

 30. entor pravi:

  In kaj si ti zdej s tem mislu?
  Spet eden izmed bolj pametnih k vse ve. Neki si začeu od gverilstva, s poanto kaj nam bi elektronika in te stvari pomagale če bi pršlo do vojne…
  Omenil sem da SO osnovno orientacijsko usposobljeni..
  Kaj tebi ni jasno res ne vem.
  Mi pa tu očitaš neko načitanost…ti bom reku tako, najprej pred svojim pragom pometi, sam uporabljaš izraze za katere veš kaj pomenijo in to je tudi vse.
  Kar se pa tiče skrivanja po Argentini in učenja o pravičnosti…se popolnoma strinjam s teboj.

 31. barbiblond barbiblond pravi:

  Jaz, naturalizirana Gorenjka, bi tiste oklepnike še pocenila: z maketami naj grejo, ko v Normandiji.(sej je blo tam?)Cilj mirovništva je v miru, a ne?
  Sicer pa je možnost sprejetja predloga za večjo racionalnost upravljanja države obratnosorazmerna z njegovo transparentnostjo.
  Toliko iger, da smo na koncu veseli, če nam ostane za kruh.

 32. hermank pravi:

  @Joe

  To si ti misliš. JLA je bila v takšnem razsulo, da ni bila zmožna razbiti Malte! Seveda pa je potem sčasoma se počasi natrenirala…pa mi povej zakaj so jih potem Hrvati sesuli v 10dneh…to mogočno JLA vojsko…??? dajte no…čudno da slovence se trudi že 1000let vse uničiti, naj bodo nemci, ali franki ali bilo kdo…ker smo trdoživi, in nismo neki pičkini dimi, čeprav pa nekateri preveč sodite po sebi. to me žalosti. Torej če je kdo željen spoznati življenje in opremo v slo. vojski…mu z veseljem omogočim…!!!

 33. WWW pravi:

  LAH PATRIOT KVASI KAR HOČE DEJSTVO JE DA SO SRBI Z MILOŠEVIČEM ŽE PREJ VEDEL DA MORA SLOVENIJA VEN IZ YUGE ČE HOČJO IZVEST KAR SO POL TUD IZVEDL IN NAJ PRIZNA DA SMO MEL VELKO SREČO SE JE PAČ NA POLOŽAJ USEDU PA GA MORA BRANT GLEDE NA TO KAJ PA TA DRŽAVNI APARAT DELA TKO PREJŠNJI KOT ZDAJŠNJI SE PA JAZ NE BI PREVEČ HVALIL PEDIATRIČNA KLINIKA JE PROBLEM BREZPLAČNO ŠOLSTVO JE PROBLEM ODPUŠČANJE LJUDI JE PROBLEM SLUŽBO DANES MAŠ JUTRI NE VAŽN DA MAMO PATRIE PA PATRIOTA NA DRŽAVNIH PLEČIH DRŽAVA NAJ BI BILA SERVIS ZA DRŽAVLJANE TAKO TO JAZ RAZUMEM ČE PA TA SERVIS SLABO DELA NE BI SMEL BIT PLAČAN
  AJA PATRIOT MENI JE47 LET PA SEM ZADNJIČ CELO ČETO PROFESIONALCEV PREHITU K SO BLI KAO NA NEKI VAJI PA SO VSI NA ŠKRGE DIHAL

 34. ojoj pravi:

  Zelo lahko je Italiji z vso logistično podporo ki jo imajo izvajati zaradi mene tudi zračni desant na Kosovo, Slovenija sredstev za razne večje logistične operacije kot je premik celega bataljona nima in tudi v prihodnosti ne bo imela več kot eno transportno letalo.
  Verjetno se ti pa to niti ne sanja kakšno kolono sestavi cel bataljon z podporo?! bilo bi veliko “veselih voznikov” od Ljubljane pa do Kosova, če se po tvojem predlogu vojska premakne kar lepo po cestah.

  Ah ne, seveda JNA je zakon… to so bili časi, samo poslušam razne zgodbice… od bluzenja po kasarni gor pa dol, skrivanja da kdo slučajno ne vidi da nimaš nič za delati, do tega da se človek hvali da ko je šel ven iz vojske še vedno ni znal razstaviti in sestaviti puške v zahtevanem času- katastrofa.
  Oprostite izjeme ki vam tu delam krivico, ampak to kar so v letu in pol služenja vojaškega roka dali povprečni naborniki skozi, da en slovenski pehotnik da v parih tednih terena… tako se pač izide če ti poveljujejo razne kombinacije west pointovcev/airborne rangerjev/marincev, ki imajo največjo željo izurit 40 ljudi v specialce, ali pa vsaj zgonit svojo enoto do te mere da nekoč napredujejo.

  pa saj večine niti ne zanima, tema je seveda pluvanje.
  Kako ne, če vojsko pljuva sam obrambni minister z svojimi podcenjujočimi izjavami o fizični pripraljenosti SV, s tem da na koncu ko ga 10.motb na prošnjo vojakov končno povabi, naredijo 3 kilometre in 10 sklec… a zakaj ravno tisti dan ne na Golovec, ali pa zajčjo dobravo? minister ne bi zmogel? seveda nebi, po takem omaloževanju ga ni vojaka ki bi se pustil prehiteti, pa strgane križne vezi gor ali dol. Pa iz uvidevnosti do ministra vojakom nažalost niso pustili tega užitka.

  Kaj bi sedanja vojska storila leta 91, mijau?
  Za razliko od TOjevcev so se v SV vsi zavestno odločili za ta poklic, pa v TO-ju ni bilo dezertacij, torej bi profesionalna vojska zbežala!?
  res obožujem deduktivno sklepanje…

  Bilo bi “nekaj” več mrtvih, ker je SV v primerjavo z TO z trenutno opremo (pa se niti najmanj ne strinjam da je neka svetovna klasa, ampak je JNA in TO še posebej sta tako opremo samo sanjala) in izurjenostjo SV sposobna ne samo blokirati kolone kot je to počela TO ampak toliko slabše organizirani vojski kot je bila JNA sposobna vsaj parirati, če je že ne zgaziti v parih tednih. Pa ne da v SV vse štima, samo v JNA so v vojni za Slovenijo dokazali da ne morejo uskladiti delovanja posameznih čet, SV pa po vaji desetega motoriziranega bataljona v Varpaloti po Natu posluša hvalnice za enega bolj sposobnih bataljonov v evropi… saj res, grem preveč off-topic, ni pljuvanje.

  res sramota kot pravi Patriot. Sram me je zaradi tistih vojakov ki sem jih ko sem dve leti preživel v vojski spoznal ki za svoj poklic živijo, si uničujejo zdravje in družine za 150.000 sit na mesec in so pripravljeni braniti (nekatere od) vas. In sram me je da morajo to blatenje brez osnove brati njihove družinski člani po vseh odrekanjih, za katere niti noben ne pričakuje da jih civilist brez stika z vojsko razume.

  pa konec koncev, sploh ni važno, verjeli boste to kar sami hočete verjeti.

 35. ojoj pravi:

  pa kaj sploh mutite o orientaciji?
  a to da iz oklepnika ne boš gledal z busolo/kompasom in skočil ven gledat na kateri strani raste mah res ni jasno?

  Juga 91 ni udarila s polno silo, kaj bi se zgodilo če bi? verjetno bi se vojna samo podaljšala, rezultat bi bil isti, samo z veliko več žrtvami.

 36. dave pravi:

  Moram pokomentirat… Zakaj ni JNA razsula kogarkoli. KER NI BILO PRAV!!!! Dokler je delovalo tisto, kar je bilo temelj takrat, ni bilo armije, niti amijev… Ko je postala JNA orodje srbskega nacionalizma, so vsi ostali le gledali, kako bi spizdli. Ni bilo vec “bratstva i jedinstva”…
  Mislim, da je malo ljudem jasno, kaj je takrat drzalo narode skupaj… Tega niso doziveli. A sposobnost razumeti… OK. SLOVENEC sem. Bil in bom vedno. Patriot. A to so bili casi, ko je bilo vse drugace. Ni bilo slabo. In oni, nasi bratje imajo tako cudovit humor… Bo prisel spet cas, da se najdemo.. Tako kot spet najdejo otroci starse, ko odrastejo, ko izkusijo zivljenje, realnost… Kri ni voda. Slovani smo. Vsec mi je POD SVOBODNIM SONCEM…. Ampak leto ni nic, desetletje malo, sto let…, morda….

 37. dave pravi:

  Nekaj bi se dodal…
  Ko komentiramo vojno in vojsko. Temelj vsakega vojskovanja je sprti entitete v nasprotnem taboru. Razbiti enotnost. Cesarkoli. Pri nas ni bil to nikoli problem. Je prevec napetosti odznotraj. Poglejte si te komentarje. Dve besedi, pa so vsi na svojih koncih… Pri nas se kregata predsednik drzave in predsednik vlade…????? Kako bi naj to vpivalo na enotnost?
  Ah, otroci… Svet je zelo kompleksen, a vladajo mu zelo preprosta nacela.

 38. Mentol pravi:

  Lepo da smo se začasno znebili tega odpadnega železa. No če smo res tako dobri in izurjei bi pa lahko še komentirali. Samo to ko gredo naši na misijo v bosno se tako polenijo da nevzdržijo niti dnevnih vaj, katere tukaj vsakodnevno opravlajao. kajšele da bi jim dali test vzdržljivosti……si zamislite. Glede plače imajo dovolj dobre.

  Glede pošiljanja v tujino pa še to. Jaz bi jih poslav še več v irak ( na pa mirno kosovo )in brez vsakega vprašanja saj jim je to služba kot je nam naša služba in si nemoremo kar zmišljevati stvari kaj bi delali saj si plačan zato. doma bi vsak počival in dobro služil. Saj so izbrali pisarno na terenu kot pravi njihov spot in želijo siliti v nevarnost. To jim je izziv ter se ne bi več samo fijakali po slovenskih cestah in zapravljali naš dena.

  Lep dan!

 39. jakov pravi:

  Tovariš Deve,
  leve sere spet jokate, kako da je bilo lepo v Jugi. Kalimeri kalimerasti! Pejte ke, k svojim staršem in bratom (toplim – levaki so po novem itak sami buzeranti, kar je zanimivo. V Jugi so namreč take mel za bolnike in so jih tudi prisilno zdravili. To je bila ena redkih stvari, ki so bile v Jugi bolje tretirane kot so zdej). Da pa sirjejo po Slovencih, to je pa njihovo razpoznavno znamenje.

 40. TRIGLAV pravi:

  Joe – zravnala je koga z zemljo? Sebe in na žalost(!) najbolj zveste “Jugoslovane” Bosance-po otrokih in starih babah so streljali in trdim, da nikoli niso bili organizacijsko sposobni frontalnega spopada -samo zahrbtnega gverilstva- skrivaj iz grma strelati na nekoga po možnosti nedolžnega civilista- fantje a je to vojna(?). Vse ostalo je veliki BLABLA.O nekim junaštvu ni duha ne sluha. Saj se ve kaj in koliko je JLA imela v oborožitvi, kljub “vojni tajni”!!!Verjemite JLA ni bila po moči to kar si mislite – imela pa je ob morebitnem spopadu s tujo silo v najboljših letih vsaj 5-miljonski kup “KANONENFUTTRA” – balkanskih norcev , ki so verjeli v neko utopijo in se bi vrgli pijani v juriš.To je to.Poleg tega je bila JLA daleč največji požiralec davčnega denarja- miljarde in miljarde so investirali v razvoj npr. YU-podmornic(!),ki niso bile sposobne potoniti pod vodo niti 2m(!!)- se pravi obične konzerve ki so spušale. Drugi primer lovski bombnik ORAO se je prazen komaj dvignil s tal.Stroški z JLA so bili eden od bistvenih razlogov za razpad YU – gospodarsko šipka YU ni imela več sredstev za najnujneše vzdrževanje stare oborožitve.
  Mustangček tebi pa to: Jaz sem služil JLA in sem videl kaj je bila – ena velika množica “MULCEV”.
  V spopadih so očitno dobro skrivali balkanske “junačine”- a ja bili so vojna tajna in zopet smo pri nekim južnoslovanskim mitom – eh mi bi lahko a nočemo – kot v kakšnem dobrem bosanskem vicu a ne?
  Posral so se v gate pa slutim, da si tudi ti bil med njimi.
  Dost je blo -svet ne bomo spremenil- en lep nedeljski popoldne vam želim vsem skupaj pa še to živela evropska svobodna Slovenija !!!!!!!!!!!!!

 41. joe pravi:

  hermank, vidim, da nimaš pojma. Hrvati so Srbe pregnali iz njihovega ozemlja takrat, ko je bilo z Miloševičem na skrivaj vse dogovorjeno, da se bodo s tega območja umaknili. Seveda Miloševič ni moger reči tem srbom naj se od tam umaknejo. Zato so pač izvedli kar so izvedli. In za to je vedel ves zahodni svet in dal celo žegen za akcijo. Dokler ni bilo dogovora Hrvati niso smeli niti pomisliti na kaj takega.
  In zbudi se že v realnost in ne sanjaj o pravljicah, ki ti jih natrosijo na tv za krepitev nacionalne samozavesti.

 42. Johnie pravi:

  Res zelo dobra tema!

  Moje mnenje pa je sledeče:

  -strinjam se z Entorjem, glede moči JNA…leta 91 je blo res vse v razkolu, kar pa je blo posvoje dobro za nas, ker v nasprotnem primeru vprašanje kje in kako bi zdaj živeli! Je pa bila JNA v svojim naj časih res velesila, ampak nebi zdaj o tem…

  -tudi Mustang ima prav..tista “JNA” ki je bila pri nas in katero smo “tako junaško” premagali in nevemkaj..je bila približno takšna kot bi našim 18-letnikom iz soseske dal v roke tanke in ostalo “mašinerijo” in jim v mesecu dveh pokazal kako delujejo..in bi “kao” bili potem že vrhunsko usposobljeni in nevemkaj…ah ah ah…sej ne rečem…vsa čast vsem ki so se borili proti njim! Kapo dol! Ampak če bi bila tista ista JNA vsaj malce bolj enotna in z višjo moralo…potem vprašanje kaj bi nastalo iz vsega in predvsem kako dolgo bi trajalo ter kakšna bi bila končna “cena”.
  Sama tehnika še zdaleč ni vse. Zanimiva primerjava je Irak…kjer ima najbolje opremljena vojska na svetu (ZDA) kar hude težave proti upornikom, teroristom (oz kakorkoli že jih kdo imenuje), pa čeprav je njihova standardna “oprema” le kak kalašnikov in bazuka, so pa zato dosti bolj “iznajdljivi” pri izdelavi bomb takih in drugačnih in ostalih “home-made” taktikah in varijantah…in to jim daje določeno prednost…pa čeprav na dolgi rok ne morejo zmagat. Imajo pa zato srce in “jajca” in nikoli ne odnehajo, pa čeprav vejo (ali pa tudi ne dokler ni prepozno) da jim lahko vsako sekundo pade kaka 500kg (ali več) bomba na glavo, ali pa jih pokosi kak rafal iz 30mm Apache-jevega topa.

  Ne vem no…sej ne da bi podcenjeval oz karkoli našo vojsko (sem tudi sam služil v njej)..ampak moje mnenje je…da smo vseeno bili in bomo premajhni..pomoje nam je na kožo pisana edino ta vloga mirovnikov..ker za kako resno bojevanje nimamo niti prave opreme…pa tudi večina vojakov ni “iz pravga testa” za kj tazga. Takole pri sebi se dostkrat vprašam kaj bi bilo če bi npr. vlada določila da gre toliko in toliko vojakov v Irak…in to ne kot neki kvazi inštruktorji in nevemkaj…ampak na prvo bojno linijo…pomoje bi se 3/4 slovenije zbral pred parlamentom. Ampak šele v taki situaciji bi se pokazal, kdo je res pravi vojak z dušo in srcem in kdo je v vojski samo za tisto mesečno plačo. Ker pravi vojak se ne boji nobene situacije, ampak je vedno pripravljen da izvrši ukaz (četudi sam dvomi v njega). Ukaz je ukaz in vsak vojak se je obvezal da jih bo spoštoval in izvrševal! Pa še…noben ni prisilil nobenega za delo v slo vojski…vsak se sam odloči…vendar če se odloči…lahko pričakuje kdaj tudi kak “izlet” na krizna žarišča…kjer lahko potencialno tudi umre…ker lepo je dokler si v varnem zavetju vojašnice in prejemaš solidno plačo…ko je pa treba res pokazat kj v praksi…je pa naenkrat 1000 izgovorov…od premale plače za tako delo, preslabe opreme, ostalih pogojev ipd…to suxxxxx! Sej ne rečem da so vsi taki…so tudi tisti pravi s srcem pri stvari…a večina je pomoje še vedno bolj pasivne sorte.

  -Spajk..nč se ne boj..mož se ti bo srečno vrnil..v to ne dvomim…ker kot sem že rekel..tele “mirovniške” misije…sploh po bivši jugi…so kot obisk daljnih sorodnikov oz letni dopust v vojaški opremi :-) ) …prideš…pa te že vsi vabjo na vse konce…”Oooo Slovenac…kako si…” ipd… :-) )) In tudi plača je temu primerna..ker je relativno mala možnost kakih hujših izgredov, napadov ipd…itaq pa pomoje če bi zagustilo in bi se tam stepl par 100 folka tam…sploh ne posredujejo dokler zadeva ne preneha oz se vsaj malo umiri…oz dobijo še okrepitve prej…pa še pol so pomoje slovenski hummerji bol v ozadju…hahaha. ;-) ))

  No in da se za konec še malce vrnem na temo…tista varijanta prek grčije je res malce huda…vprašanje kdo ima korist od tega…vojska že ne…razen če se res tako boji za vojake (oz za hummerje da se ne odrgnejo ob kake črnogorske veje,hahaha)…sam pol ne vem kaj jih sploh pošilja tja…nej bojo doma kot dosedaj…pa nej jim lepo še dvignejo plače…za ene 200%…da ne bo kdo reku da ne zasluž dovolj za tisto sprehajanje po vojašnici oz malce teka po Počku… :-) )

  Sploh ne vem kaj se gremo neko vojsko pa nato, eu in nevemkaj…poglejte Švico…neuvrščena…pa tut evro jim ni nacionalna valuta…pa vseeno živijo 1000% lepše kot mi…in vedno bojo…mi pa zmeri rinemo nekam kjer se je večina že davno opekla a nas je zvlekla not ker je kao takoooooooo super biti član tega in tega “VIP kluba/elite” (in če smo se že mi opekl, nej se še slovenčki,haha)…blah blah blah…čudn čudn vse to…ahhhhhhh pa sej bo bolš ne? čez 100 let če ne prej… ;-)

  LP vsem.

 43. joe pravi:

  Triglav, zakaj si potem Amerji niso upali po kopnem vkorakati v Srbijo? Šele potem, ko jim je Miloševič dal dovoljenje. Niti minute prej.

 44. tomi pravi:

  Katastrofa kako nekateri hvaljo stvar, ki je že stokrat preživeta in sploh ne obstaja več, kot je JNA. Govorijo kako si še američani niso upal s pehoto stopit na njihovo zemljo (najbrž res:so se zbal da bi narod čobanov, k pase koze pa ovce mislu, da so z druzga planeta prletel)in so jih bombandiral le od daleč, a ravno pisci teh komentarjev se skrivajo za imeni (o, pa ne da so ameriška) kot so joe, dave… Škoda, da ni tolko narodne zavesti da bi podpiral in pohvalil Slovensko Vojsko. Dejmo SLOVENCI mau narodne zavesti!!! Za spremembo.

 45. commonsense pravi:

  Patriot in ostali patrioti:malce smisla za dobrodušno zafrkancijo vam ne bi škodilo.zgodovina je pokazala, da so največ gorja povzročali ljudje z betonom v glavah in z orožjem v rokah.pa ne mislim konkretno vas, fantje, ampak samo na splošno in me prosim ne vlečite za jezik.

  tisto o vrhunski vojski ne vem, če drži- končno je sv menda dobila eno (vljudnostno) pohvalo, pri prejšnjih ocenjevanjih pa, kolikor vem, precej negativne ocene.
  JNA vsekakor nisem hvalil, je pa bila – žal- zelo učinkovita (na hrvaškem in v bosni), ko se je znebila večnarodnostne strukture, torej slovencev, hrvatov, muslimanov, makedoncev in albancev.zunanjemu sovražniku pa bi tudi pred tem najbrž znala delati precejšnje težave- frontne zmage pa tako ali tako ni načrtovala.

  Vstop v nato sem glasno zagovarjal (celo bolj kot v EU)saj je za majhno državo kolektivna obramba edina rešitev, razen, če bi( kot švicarji) imeli stalno “na pol” mobilizirane vse sposobne moške- to pa za nas najbrž ne bi bilo sprejmljivo.sam bi sicer to zagovarjal.ženske po mojem v borbene enote ne spadajo, to je pač davek prevladujoči “politični korektnosti”.
  ko smo enkrat v natu, moramo-tako kot pri osebni odločitvi, da postanemo poklicni vojaki-prevzeti in spoštovati tudi pripadajoče obveznosti- in tveganja.
  pri naši vojski me že skoraj od začetka moti, da je ta resor vedno bil v rokah marginalnih (po politični nuji imenovanih) nesposobnežev.če je našo vojsko kdaj kdo res sramotil, so to bili njeni ministri, vključno s sedanjim.izjema je bil janša, žal pa bi “njegova” vojska kmalu postala njegov osebni fevd in nekakšna vlada v senci, to pa nikakor ne gre, ne v natu, ne izven njega.

  rad bi na to vojsko bil ponosen, če bi se obnašala kot čvrsta, profesionalna organizacija.vsako leto obiščem prireditev v zg.radgoni in odidem z zelo dobrim vtisom.potem pa vidim stvari,kot tisti izlet v španijo, ali tokratnega na kosovo.BTW, italijani tudi gredo z ladjami(zanje bi res bil nesmisel potovati po cestah), ampak po najkrajši poti v albanski drač.pri nas pa je vojska očitno zadolžena delati usluge politično povezanim transportnim podjetjem (podjetnikom)- v obeh primerih- in je res čudno, da na kosovo niso šli čez avstralijo (spet le šala, za tiste, ki ne razumejo).

  vojska je ena od organizacij,katerim je “image” za njihovo uspešnost nadvse pomemben.kdo bo imel trohico rešpekta pred vojsko, ki se boji, da se ji bodo tovornjaki na avtocesti pokvarili, ali da vojaki po dvajseturnem (avtocestnem)potovanju ne bodo sposobni sodelovati na manevrih?ali, da bi zanje bilo prenaporno peljati se z ladjo skupaj s svojo opremo, vmes pa, če drugega ne, vaditi sklece?

  mnoge druge vojske svoj “bojevniški” ugled ustvarjajo (žal) v zaresnih, pogosto krvavih situacijah, naši na srečo tega ni treba(pošiljajo jo le na najmanj nevarne naloge).lahko pa bi se obnašala malo bolj vojaško dostojanstveno.da so naši vojaki tega sposobni, ne dvomim, tega jim le ne dovolijo politično korektni poveljniki in ministri.vojska seveda povsod mora biti pod civilno kontrolo, notranje vojaške zadeve pa naj bodo pod strokovnim vodstvom, ki se zaveda, kako pomemben je za vojsko vojaški ugled.

 46. joe pravi:

  tomi, jaz nimam narodne zavesti in tudi ne vem zakaj bi jo imel? Kamorkoli se obrnem me ta država jebe v glavo. Zraven vsega moj davkoplačevalski denar zapravlja za oslarije. Na koncu pa mi z izjavo, da se Slovenska vojska ne upa po krajši poti na Kosovo, ker se bojijo za ne vem kaj, popolnoma uniči še tisto malo ponosa, ki je v meni.

  Kako naj bom ponosen na Slovensko vojsko, ki jo je strah???????
  Kaj pravzaprav ti in podobni pričakujete od ljudi???? Da bomo ponosni na reve????

 47. spajk pravi:

  Največja reva med vsemi si ti “”joe”"! Samo pljuvate in kritizirate Slovenske vojake. Bi Vas pametnjakoviče rada vidla na njihovem mestu. Vse kar vete o vojski ste prebral v časopisih in slišal po televiziji.Zdaj se pametne delate. Nobeden od takih ne pričakuje podpore.

 48. tomi pravi:

  joe, škoda da človek, ki živi v najrazvitejši državi(med državami bivše socialistične ureditve) ne najde ene stvari na katero bi bil ponosen. Ni potrebno da si nacionalist, lahko pa pokažeš saj malo pokončne drže in ponosa da si Slovenec in da prihajaš iz Slovenije. Če bi bili vsi takšni kot ti, danes zagotovo nebi živeli v svobodni državi.

  Ne vem tudi zakaj vojake označuješ za reve in česa naj bi jih bilo strah? Res jih je cel bataljon odšel na kosovo, kjer ni neke nevarnosti, vendar je bila to politična odločitev. Tako kot je bila politična odločitev, da se vojake pošlje v afganistan in irak, vendar zakaj cel bataljon tja, na prvo bojno črto sveta, kjer bi gotovo imeli tudi smrtne žrtve, če jih lahko pošlješ na kosovo, kjer ni večje nevarnosti.

 49. enknap pravi:

  berem Vas…
  pred “davnimi” leti sem prezivel 343 dni v JLA, od tega približno 7 mesecev na terenu na Kosovu (bilo je leto po Titovi smrti)…
  bil je cas, kateremu bi nekateri danes rekli “sranje”, drugi morda “zanimive” izkusnje…

  danes je cas “combat” iger, “play station-ov” in ostale zabavne navlake in iz te perspektive je vse “bivše” pač “bulšit” ali eskapada “jugonostalgikov”

  hehe

  torej…
  ne verjamem da nam SV danes zagotavlja kaj večjo varnost, kot pa JLA pred > 15 leti…
  Varnost za državljane naj bo socialna, zdravstvena, naj imajo vsi enake možnosti v izobraževanju, bodimo strpni do drugačnih; tistih ki razmišljajo drugače, so drugačne barve, vere, hodijo na Metelkovo ali Turbo angele
  … ali kakorkoli drugače “smrdijo” kot “mi”…
  Saj res, kdo smo sploh “mi”?

  Naj se v vasa zivljenja “vseli” razseznost empatije in ne zavrzite vsega, kar ne zlije v vas moralni ali emocionalni model.
  In vso bedo in grenkobo sedanjega trenutka je pač čutiti tudi v blogih, kjer se zliva gnojnica po vseh “drugačnih”, “bivših”, “novih” etc…

  Karavana pa jo maha dalje in naš prikupni minister “za vse večne čase in vlade” še vedno ne bo rešil osnovnih nalog, da se določi kje so meje te naše male državice ali kurnika, kjer vsi kvakajo, krulijo, čivkajo…

  A to deželo imam rad in še vedno skrivam pred otroki solze, ko zaslišim Zdravljico, ki pa je ne bi poslušal ob paradi naše strumne vojske (ali znojnih ministrov željnih pozornosti medijev)…

  Ampak je bila tako dobro Flandrova pred tedni, ane moji kompanjoni po potnem listu…

 50. joe pravi:

  spajk in tomi, jaz nimam nič proti vojakom, v nobenem primeru pa se ne bi odločil služiti v vojski, ki gre na kosovo okoli na grčijo ker se boji, nevm česa? V takem trenutku bi tkoj izstopil iz takšne vojske.
  To, da sem slovenec mi nič ne pomaga in nimam zaradi česa biti ponosen kadar grem okoli po svetu. Če želim narediti kakšen dober posel, je najbolje, da sploh ne povem od kod sem. In to naj mi bo v ponos. Moj prijatel sploh ne sme povedati, da je slovenec, ker v trenutku ostane brez posla. In na to naj bom ponosen????
  Ali naj sem morda ponosen na to, da mi politiki dan za dnem lažejo in potvarjajo statistiko o uspešnosti Slovenije????
  Ali sem morda lahko ponosen, da smo v samem vrhu v svetu po velikosti davkov??????
  Ali naj bom ponosen, da slavimo smrt našega največjega pesnika, ki ni bil druga kot pijanček, namesto, da bi slavili njegovo rojstvo???
  Ali naj bom ponosen na to, da imamo predsednika, ki je pozabil kako se mora predsednik države obnašati??????
  Ali naj bom ponosen na to, da danes želijo oprati krivde Hitlerjeve kolaborante in jih izenačiti z borci NOB, hkrti pa prikazati ta iste borce NOB kot kriminalce??????
  Ali naj bom na to ponosen??????

  Zamislite se malo.

 51. enknap pravi:

  nekaj pa sem pozabil omeniti….
  pred malo vec kot 15 leti sem pri Dravogradu meril (in tudi streljal) na to isto vojsko, kateri sem enkrat prisegel (kao) zvestobo.

  Prišli so, veliko njih po ukazih, ki jih niso razumeli in bilo mi je žal, ker sem vedel kako je, ko se znajdeš med tujimi ljudmi in čutiš, da nisi dobrodošel.
  Tisti strah, ki je bil povsod

  Tako da bo zgodba uravnotežena in da ne bomo vsi na isti strani barke, ki se ponavadi v takih primerih prevrne….

 52. zaspanko pravi:

  @patriot
  Verjetno si zaposlen v vojski. Ti povem moje izkušnje. Vojsko sem zlužil 96 v Šentvidu. Osebno name je jezo stresal poveljnik z 150 kg preveč, ki sam ni mogel preteči kroga okoli vojašnice, do konca ni bil na niti enem pohodu z nami, med tem ko sem jaz naredil 100 sklec jih je on naredil 5 s tem da je štel dvojno. Ti povem v čem je bil dober? V gobezdanju, kako je se je 91 boril za Slovenijo, kako je sam onesposobil BOV-a vojaške policije, kako je on… Danes so isti ljudje zaposleni v vojski, isti ljudje odhajajo na borbene naloge. Tako ti povem, biti vojak v miru je enostavno (vlečeš plačo, goljufaš pri kilometrini…), biti vojak v vojni je pa zajebano. Aja še to, predeno sem služil vojsko sem preživel tri leta bombardiranja Sarajeva. Tako, da poveljnik je samo klobasal jaz sem se mu pa smejal. Bedak je pa name stresal jezo ker svojega tiča ponoči ni več videl. Kekci!!!

 53. zaspanko pravi:

  @spajk:
  Poglej, tvoj mož je odšel na borbeno misijo, za to se je šolal, država je vanj vlagala, dobival je plačo, verjetno prispeval v vajin skupni proračun… In ker se je pač odločil za tak poklic pride enkrat tudi to na vrsto. Odhaja pa na Kosovo, kjer letijo (ali pa bodo) pravi metki, padajo prave granate…. lahko tudi njega kaj zadane, ampak to je poklic vojaka!!! Šel je pa na KOSOVO ne v Gardaland!! Ampak za ta poklic kot praviš se je odločil sam 91 leta. Če smo realni je velika verjetnost, da se kdo vrne tudi predčasno v krsti – ampak to je poklic vojaka!!!

  Konec koncev pa vsem želim srečno pot v Grčijo in kasneje na Kosovo ter, da se vsi vrnejo živi in zdravi.

 54. ojoj pravi:

  commonsense:
  negativna ocena, ni bila uradna ampak interno ocejevanje SV z namenom da se do NATO vaje zadeve popravijo, je pa zelo prav prišlo medijem, ki so zaradi nekaterih pomanjkljivosti v logistiki spljuvali cel bataljon in SV.

  ostale ocene? jih ni…
  razen če šteješ specialne igre, kjer pa je naš ESD nekaj časa skoraj dominiral v kar hudi konkurenci mentalcev.

  vojska je orodje politike in ekonomije, “ljudje z betonom v glavi in orožjem v roki” največkrat niso imeli nobene besede, tako da nima smisla da vojake obtožuješ za vojne- populizem do kraja. če kdo noče vojne je to verjetno vojak sam, to ti bo verjetno povedala večina ljudi z bojnimi izkušnjami (tujska legija, hrvaška, bosna itd.)

  Johnie:
  Švicarska neuvrščenost je ZELO drugačna kakor jo radi predstavljajo pri nas v Sloveniji.

  Švica je leta 90 imela plan za mobilizacijo, reci piši 600.000 ljudi (okrog 10% prebivalstva) zaradi propada vzhodnega bloka. Ta plan se ni izvedel 100%, še vedno pa so vpoklicali par 10.000 ljudi…

  Zraven tega vzdržujejo fenomenalno močno orožarsko industrijo:
  -SV ima na primer njihove ostrostrelke Hecate I, Hecate II
  -njihov oklepnik Mowag je glavni konkurent Patrii in Steyr-u, licenčno prodan v ZDA…
  -…kot tudi Pilatusi ki so postali glavno trenažno letalo USAAF, USMC in USN.
  -V Švici stoji ena največjih tovarn municije v evropi.
  -švicarska firma RUAG ima z orožarskimi posli miljardo dolarjev prometa letno??!

  Nekaj let nazaj so izvedli referendum, po katerem naj bi pol izdatkov za vojsko namenili v socialne transfere- propadel z (mislim da) 80% proti.

  imajo vojaški rok ki traja 9 mesecev…

  še kaj mogoče o lepi mirni Švici ki ne da nič denarja za vojsko??

 55. tomi pravi:

  joe, nism rekel, da na sončni strani alp vse štima, mislim pa, da si prevelik pesimist.
  Ne vidm razloga, zakaj bi komurkoli pri poslu škodilo, da je Slovenec. Mogoče če posluješ na hrvaškem, to bi verjel, vendar joe, za to niti slučajno ne rabiš okrog sveta.

 56. joe pravi:

  Ne na hrvaškem. Če tebi vse štima lepo, lepo pa bi bilo tudi, ko bi se kdaj vsaj za 12 ur vsedel na kakšno letalo in odpotoval malo dlje kot do španije in grčije.

 57. spajk pravi:

  zaspanko:
  Se strinjam s tabo. Moj mož je bil že na dveh misijah v Bosni.Jaz sem sprejela tveganje,da mene in mojo družino lahko doleti najhujše.S teškim srcem,apak sem.In to zakaj? Zato,ker on ta poklic opravlja z veseljem. Ponosen je na to,da je pripadnik Slovenske vojske. In ta isti on, je ljubezen mojega življenja in mu jaz stojim ob strani in ga pri tem podpiram! S čem se ne strijam? S tem,da je večina teh,ki se danes tukaj oglašajo videla vojsko na TV oz.o njej prebrala kak članek. Večina je morda bila med naborniki,to je pa tudi vse.Obnašajo se pa,kot bi prestopili iz JNA v Slovensko vojsko. Al jih podprite pri njihovem delu in bodite ponosni na to kar ste,al jih pa pustite pri miru. SKUPAJ V DOBREM IN SLABEM

 58. joe pravi:

  He he, kaj takega pa še ne. Ti si zdaj užaljena, ker nekateri ne spoštujejo slovenskih vojakov??????

  Naj se raje vojska vpraša kaj dela narobe, da jih ne spoštujejo. Spoštovanje si je potrebno prislužiti, ni nekaj samoumevnega. To, da si član neke skupine še ne pomeni, da te bodo spoštovali.

  Spoštovali so naprimer Tita in to ne le v Jugoslaviji ampak v celem svetu.

  Naprimer naš Drnovšek je pa navaden pajac, čeprav je ravno tako predsednik države. Le zakaj? Ali si mnenja, d abo prišlo na njegov pogreb toliko državnikov kot na Titov?
  Ali je lahko zdaj Drnovšek jezen na vse, ki ga ne spoštujejo?

  Zbudi se zblojen narod.

 59. Mustang pravi:

  Ja Triglavček, kaj si pa hotu povedat? Tut jest sm služu JNA in vem da smo bli sami mulci. To ve tut un ka ni služu, veš… Jest sem pa u Ameriki že vse od takrat ko sem ven iz JNA uletu, in ker po tvojem pisanju sklepam da si v SLO, je edini potencialni serko (seronja) od naju……..ti!

 60. spajk pravi:

  Ej “MUSTANG” mam občutek,da smo bli vsi v Ameriki tako kot ti. S prstom po zemljevidu!

 61. TRIGLAV pravi:

  Mustangček- kaj se pa razburjaš- pa še nesramen postajaš- kot rečeno resnica boli.
  Ti kao “Amerikanac” meni serko, ker sem živim v SLO??
  Ti kao “Amerikanac” se vključuješ v debate o odhodu SLO-vojske na Kosovo??
  Prejmi en nasvet – ne vključuj se v debate od katere ti ni nič jasno – če se pa ne moreš zadržati se drži vsaj enga določenega nivoja ( npr. evropskega … ne pa bush-ameriškega ).
  Lep pozdrav iz prelepe domovine.

 62. Kosovec pravi:

  Poznam par tipov, ki so šli v Slovensko vojsko samo zato, ker jim drugje ni uspelo dobiti službe oz niso imeli izobrazbe.
  Zdaj so na Kosovu in kasirajo 2000 Eur.

  Mi pa tukaj delamo za 500-600 Eur.

  Kdo je tu nor?

 63. jager pravi:

  Berem vse vaše prispevke.Zanimivo kam vse zanese pogovor v 9-ih urah.Pa je bila tema le pomankanje jeklene discipline komoditeta pa še nekaj pomankljivosti.NIKAKOR pa žaljenje ne enih ne drugih.Zavedati se moramo dejstva:Kdo je imel prav, kdo se je motil kdo je v nekem momentu ravnal pravilno bo razsodila gospa ZGODOVINA.Pa rani se mejte haha…

 64. jager pravi:

  zadnji stavek mi je škrat pomešal hotel sem napisat pa radi se mejte

 65. mile pravi:

  zdravo drugovi vojnici!
  Očito je da ima u SLO još uvjek dovoljno zdravih snaga, koji još uvjek goje bratstvo i jedinstvo sa srbskim i drugim narodima naše nekadašnje zajedice, pa nadajmo se i buduče. Mi čemo pružiti svu podrško ovim ljudima, a onima nacionalistima, separatistima i ostalim reakcinarima, pružit čemo bajonete. Opet čemo doči kod vas, a ovog puta sa klještima pa da vas izčupamo iz ove zemlje. Tako nas je učio drug Tito i tako čemo učiniti. Drugovi Slovenci, ZBOR ZA JUGOSLAVIJO!

 66. joe pravi:

  Mile ti kar ostani tam kjer si. Očitno ne razumeš za kaj se tukaj gre tako kot ne razumejo nekateri tukaj gor.
  To je pač posledica našega zgrešenega šolstva, ki zahteva učenje na pamet in ne misliti s svojo glavo.

 67. Mustang pravi:

  Kdo se rezburja in kdo je posta(ja)l nesramen, se res zelo lahko preveri če prebereš prispevke po vrstnem redu. Kar se tiče Amerike in prsta, Spajki, si že prišel iz osnovne šole? Ta izraz s prstom na zemljevidu smo po mojem spominu takrat uporabljal, kar neki časa nazaj je že to (30+ let). Nisem mislu, da je lahko še aktualen. Kar se pa tiče serkota in sranja, Triglavček, ti si mene obtožu, da sem “sračkal”. Sem ti samo povedal, da če se to nanaša na obdobje iz l.91 in geografsko na SLO, si to lahko bil samo ti. Jaz sem ga tudi lahko sral, vendar ne tam, in ne na ta tak način, kot ga konotiraš ti. Mogoče sem celo šolan malo več kot ti, in mogoče celo delam v oblasti, ki se posredno dotika teme, ki se obdeluje tukaj. Tako da s tvojimi floskulami o “Amerikancih”, ki so za Busha in nič ne vedo, nisi ravno zadel. Glede na tvoje navedbe, bi pa prosil če komentiraš le argumentirano (s svojimi proti oz za argumenti), česar pa v tvojih prispevkih ni čutiti. Še enkrat, jaz sem le podal svoje mnenje, kdo je začel debato o sralcih, se pa lahko preveri. Čas oddaje vseh prispevkov je objavljen ob le-teh. Edini “proti” tebi usmerjen prispevek, je objavljen pod zap.št. 27. Meni se res zdi zaplankano, če nekdo reče (pa četudi pod narekovaji), da smo z vilami premagal JNA. In da se pod nobenim pogojem, to, kar se je zgodilo na Jugu, ne bi moglo najprej zgoditi pri nas. Ker se je zelo dobro začelo, na srečo pa neverjetno hitro končalo. Spomnim se, da smo bili vsi zelo blago rečeno presenečeni, ko je bil objavljen umik JNA iz SLO.

 68. tomi pravi:

  Mile edina stvar k jo boš ti izčupal so dlake iz tvojega velkega nosu.

  Mustang, edina amerika v kateri ti živiš pa je tvoja bujna domišlija.

 69. mile pravi:

  A da idu slovenački vojnici na Kosmet, to vam zaista ne treba. Stime če se postiči, da šiptarski separatisti utvrde svoje pozicije, pa se tako podpomaže ka dalnjem raspadu jednog od najjačih kostitativnih naroda u Jugoslaviji. Pa vas slovence, ovo če i skupo koštati. Ovoga Janšu treba što brže da skinete, prijatelji moji, i to če biti početak stvaranja nove naše zajedičke otačbine. Kod Janše se počelo, pa daj bog da se i svršilo. Ali treba biti realista, bez žrtava neče iči…

 70. Lovrenc pravi:

  Najprej pozdravljam enknapa.
  Zakaj? Tudi sam sem služil vojsko na Kosovem ( sicer malo kasneje kot on),91 leta sem prav tako meril na fante,ki so pač ne krivi stali na nasprotni strani(na srečo ni bilo treba ubijati).
  No zdaj pa naj grem h temi debate,namreč največ mirnodobnih nesreč v vojski se naredi med transportom,zato podpiram varen (civilni transport),zelo pa je verjetno, da je bil tako dolgi transport pisan na kožo določenemu podjetju z zelo močno politično zaslombo(osamosvojiteljska naveza),namreč slovenka transportna enota,iz Slov. Bistrice ,ki je trenutno že v Peči, uspešno izvaja transport iz nekega albanskega pristanišča preko Skopja,Prištine do baze pri Peči,zato laično menim da bi se tudi premik celotnega bataljona lahko odvil preko te poti.
  No zdaj pa k stvari,ki me moti.Kdo je bil kdaj na Kosovem ,ve da so dol stvari popolnoma drugačne,kot se nam zdijo tukaj.(to lahko rečem iz mojih izkušenj,kar mi je potrdil sorodnik ,ki je že nekaj časa dol na misiji).
  Predvsem menim ,da so jih dol poslali v enem v najmanj primernih časov,namreč bliža se končna rešitev kosovskega problema.In kakšno je stanje tam dol:
  -legalna oblast praktično ne deluje.Gazde so mafijaši,ki so prišli do bogastva med vojno s ropanjem in so praktično nedotakljivi(domača policija se jih boji,policija UN pa se raje obrne ko jih vidi).Veliko jih je vidnih članov bivše OCK.
  -Srbske enklave(kar jih je še ostalo), so taborišča varovana z bunkerji in oklepniki in so prej ko slej obsojena na propad
  -gospodarstvo ne deluje(prebivalstvo se preživlja s tujo pomočjo,sivo(črno)ekonomijo ter pomočjo ljudi ,ki živijo v tujini
  - če pride do spopada(torej pogroma še preostalih Srbov),se bojim da bodo naši vojaki neka tamponska cona med obema stranema
  -glede na količino orožja ter kakšne vrste ga imajo dol Albanci,v manjši meri pa tudi Srbi,skoraj dvomim ,če so naši primerno oboroženi in opremljeni za spopade večih razsežnosti
  Ko tako malo premišljujem,se mi skoraj zdi,da so veliki gospodarji ,naše niso dol poskali samo zato ker dobro poznajo razmere in so dobri prijatelji z enimi kot drugimi ,ampak tudi da malo plačamo stare račune.
  No na koncu, profesijonalni vojaki pač dol tvegajo glavo za neko kolikor toliko dobro plačilo,mi pa v naših časih(tudi je bil določen rizik)smo pa to morali neprostovolno početi zastonj.

 71. spajk pravi:

  Lovrenc:
  Ne zdi se mi fer,da naši moži tvagajo glavo za druge. Tukaj denar ne igra vloge.Res da je marsikdo na misijah samo zaradi denarja,saj so z rednim delom pri nas slabo plačani. Slovenska vojska bi se morala urit za vojno (bog ne daj) pri nas. Oni bi morali braniti svojo zemljo! Za take misije bi pa morali biti prostovoljci,ne pa tako kot oni na ukaz! To je moje mnenje.

 72. enknap pravi:

  spajk:
  po mojem ni stvar v dilemi: “fer” ali “nefer”
  je stvar izbire – kot odhod preko 400 uslužbencev iz SV v preteklem letu… ki so verjetno odšli zaradi boljših priložnosti…
  ukaze tiste politične pa dajejo ljudje, ki z vojno najraje zakuhajo zaradi kakšnega lastnega profitabilnega interesa…
  kjer je “vojna” ni zakona, še manj pravice – samo žrtve med nedolžnimi in konvoji beguncev… žalost in beda skratka
  našo domovino bomo najbolje branili pred samim sabo
  in drugimi tudi brez orožja in patrij v kulturi, znanosti, sprejemljivi ekonomiji in socialni državi vseh državljanov z svobodnim pogledom v prihodnost… športu…
  in vsak ima pravico do svojega mnenja seveda… to je ustavna kategorija
  lahk pa je mnenje tudi kakršnokoli kikirikanje s lastnega kupa gnoja (ni namenjeno tebi)
  :-) ))

 73. zaspanko pravi:

  @lovrenc: “Predvsem menim ,da so jih dol poslali v enem v najmanj primernih časov”
  Oni so poklicni vojaki, oni so zavezani dati življenje. In sam poklic vojaka je riziko, je neprimeren, tako, da govoriti o tem v kakšno nevarnost jih pošiljajo je brezpredmetno. Pred leti so se odločili za tak poklic, vedeli so, da lahko izgubijo življenje.

  tudi jaz bi bil tudi vojak v miru, v vojni pa nikoli več!!!

  Me pa motijo vojaki v Iraku. Tam si pa res ne zaslužijo biti, ker to ni NATO-va vojna ampak vojna kavbojcev. Kosovo in Afganistan sta ravno primerna za naše fante!

 74. zaspanko pravi:

  @spajk
  Jaz plačujem tvojega moža od leta 91 da bo tvegal glavo namesto mene. Da jo bo tvegal za druge interese pa ste izglasovali na referendumu o NATU.

  Jaz bi bil tudi astronavt z dobro plačo, ampak v vesolje pa ne bi šel!! Še boljše jaz bi tudi rad imel dobro plačo, delal pa ne bi nič.

  P.S. pa ne skrbi za moža, je še 599 drugih, ki jih lahko zadane. Zakaj bi ravno tvojega moža zadelo. Poleg tega je v vojski že od leta 91, tako, da je verjetno na dovolj visokem položaju, da ravno po terenu ne bo hodil.

  Vojna je jebena stvar, ni to zdej se bomo pa mal streljali, potem pa malo jedeli, prešteli njihove mrtve in lepo zaspali. Jutri pa naprej. To najdete v Gardalandu ali pa v računalniških igricah.

  Še enkrat upam, da se vrnejo živi in zdravi, vsi!!!

 75. mile pravi:

  Pročitao sam mišljenje pod brojem sedamdesetidva (Enknap) i moram da kažem, da je ovo sve istina i tačno. I sam se slažem, da slovencima ne treba tenkova i ko zna što bi još hteli pojedini ratni profiteri, da vam uture, a to samo zbog svog profita. A šta sirota, gladna raja kaže, to neka, neka pričaju, ipak nemogu ništa, niti nemajo pravo da bilo što učine. Puno sam čuoh priča od ljudi koji su bili u poslednje mesece u Sloveniji, kako je teško kod vas i za rad i za leb, nemože se mlad čovek da se školuje, a najstrašnije da nema demokracije. A za tenkove i radare i tome slično, novac se uvjek nađe, nije problem. Zato djeco moja, hrabri zatočnici, koji ste vidim spremni, samo slogom nad neprijatelja, gdjegod se oseti njegovo zlodelo napram prosperitetu i sretni naši novi Jugoslaviji. Sretno enknap, pa i svi koji čuvate tekovine nešeg bratsva i jedinstva, od Triglava pa do Ravne gore, od Kopera do Ulcinja i tako redom. Živeli!

 76. lovrenc pravi:

  Bodimo realni,zelo veliko slovenskih (poklicnih)vojakov je v tej službi le zaradi denarja,posebno če so na misiji, se da razmeroma dobro zaslužiti(glede na stopnjo izobrazbe).Kot vsak poklic ima dobre in slabe strani,verjamem pa da so zaposlitve,pri katerih je tveganje za življenje neprimerno večje(npr vozniki v špediciji).Lep primer bojevitosti je bil skoraj popoln osip prostovolcev v Celju,potem ko je v Avganistanu pod džipom eksplodirala mina.

 77. commonsense pravi:

  @barbiblond:

  tudi jaz sem na pol gorenjc in se mi tvoja zamisel zdi prav imenitna.Pa ne samo makete tankov, ampak tudi popndeklaste vojake tja pošiljat.tako kot imajo v avstriji popndeklaste policiste ob cestah (menda pri nas tudi kmalu).
  manjka samo še kakšen vladni prijatelj , lastnik tovarne popndekla, pa bo zamisel gotovo uspela…

 78. mile pravi:

  Commosense, dobro si to reko, i ti si naš čojek, kao kodnas na starinski ponekad kažemo. Tako, samo tako Commosense. Dobar drugar je i Lovrenac. I on se zalaže za demokraciju, a proti krvavim rukama. Nesretni ste mi vi junaci vidim, i teško je vama tamo u Sloveniji, al nemojte, da vas ustrahuji krvosesi ludi, uzdajte se u prijatelje iz cjele naše Jugoslavije. Doči če nova vremena pa se sve poplatilo. Pišite još o nepravdi i teroru kod vas, da svjet sazna šta se dešava, pa da se ovo uzostavi. Živjeli!

 79. enknap pravi:

  ej mile….
  a kod vas med i mljeko aaaa?

  Tvoja Juga z okusom po evrih :) ))

 80. lovrenc pravi:

  Sicer Mile ne vem ali s trdim ali mekim pa tudi ne vem od kje prihajaš,ampak pri nas prvmo,da vsak naj pometa pred svojim pragom,ker če se čohaš tam kjer te ne briga lahko še picajzle dobiš.

 81. mile pravi:

  Lovrenac,
  moram, da se izvinim a u petnaest godina službovanja kao vojno lice u Sloveniji, nisam naučio perfektno, da svladam ovim jezikom, pa tako ti ne razumjem sasma što ti to znači picajzalc. Mora da bude nešto ozbiljno u vezi politike ili gosudarstva kod vas. Inače ja sam Šumadijac, a sad živim kod sina u Zemunu. Toliko, pošto si se vaspitao o meni. Al da se vratimo ka problemima koje ste izneli na ovoj stranici: lepo da vam kažem, dobro znamo kakva jest politička i ekonomska situacija kod vas, da narod samo čeka, ko če početi ustanak i pokret za povratak demokracije i ljudskog prava u vašoj (pa da i u našoj) Sloveniji. Sad su, kao dopiru vesti skinuli i Hanžeka, koji se zalagao za ljudska prava. A on ti je bio u isto vreme i pod jakim uticajem dekadentnog, zapadnog načina života (droga, promiskuitet i ostali afektirani oblici zapadne “kulture”). Tako u našim novinama, a u stvari neznam dali je ovo tačno. A vi nemojte podleči ovakvim pokušajima stranih agentura, koje tako pokušaju, da provale u cjele narode i tako ih uvuče u pasivnost, nezainteresiranost i političko apatijo. Potrebna vam je jasna svjest, tjelo sportaša, i srboritost naših oceva, dedova i svih junaka naše istorije.
  Zbog teške političke i ekonomske situacije, ne možete dosta da potujete svjetom. Pa ako vam ipak ponekad uspije da nekako dođete u koju stranu zemalju, bilo to negdje na području Jugoslavije ili pak bilogod drugdje, uvjek pričajte o nepravdi, teroru, diskriminaciji i o sličnima faktovima u Sloveniji. Tako smo mi, za ovu novu godino, kad nas je posjetilo prilično dosta slovenaca, mnogošta čuli i vidjeli i na snimcima i na dokumentima its., i znamo kakav vam je to neljudki život tamo. Pa zasad živjeli!

 82. commonsense pravi:

  hej enknap in lovrenc- pa menda ja ne nasedata miletu- janezu.zelo očitno je čisto naše gore list, s slabim znanjem srbščine in malce nenavadnim smislom za humor.ampak tudi to je bolje kot nič smisla za humor…..

 83. mile pravi:

  Commonsense,
  i tebi da se ispričam, zbog toga što ponekad imaš utisak, da sam loše obrazovan čojek (čovjek), jer pokušam da ponekad ubacim po koju rječ na slovenkom, a da mi to ujek ne uspije najbolje. Pa prošlo je dosta godina, od kad sam napustio vašu zemlju. Malo mi je dialekt arhaički, jer dolazim iz Šumadije.
  Ja sam bio i još uvjek jesam prijatelj poštenim slovencima, tako da su me prijatelji več kad sam službovao u Sloveniji, u JNA kao zastavnik, ponekad zvali sa Janezom. To mi je sada kao ljep sentimenat i ne stidim se toga. Samo mi teško pada, kako je sada Slovenija tako nisko propala, a za vrjeme Jugoslavije bila je dika cjele naše domovine, i svi smo se joj divili. Svi mi znamo odkud se i kada se prihuljala ova nesrječa. Počelo, kao sam jedom več naveo, sa sparatistima tipa Janša, Petrle, Pućnik i njima sličnima. U dobroj deceniji mnogo se kodvas pogoršao život. I o tome ste vi sami ispričali na ovim sajtovima, pa i ja sam nešto pridoneo ka diskusiji, kako se to nebi pomelo pod tepih, kako kažete kodvas. A treba da ostanemo na vezi, da razmotrimo situaciju i da se pravi planovi što da se učini, i da se to i sprovede. A ti Commensense budi uvjek komunar, pošten i žar, Jugoslavijo rad bilo gdje, brani uvjek nada sve! Tako si to do sada ljepo radio, pa sam uvjeren da češ i u buduče. Živjeli!

 84. lovrenc pravi:

  Sej zato pa sem napisal da ne vem ,če je Mile s trdim ali mekim(č sem mislu), brati pa ga je vseeno zanimiv.

 85. mijau pravi:

  Mile, jaz ravno tako mislim, kot commonsense, da si ti pravi Janez s slabo naučenim srbskim jezikom, pa nas tu malo provociraš.

  Če pa si res pravi Šumadinac, potem ti bivanje v Sloveniji ni koristilo: slovenščine se nisi naučil, srbščino pa si pozabil, pa sedaj izpadeš kot “loše obrazovan čovek”. Srbi pišejo ekavščino, zato bi “ljep, vrjeme, nesrječa, uvjeren” pisali: lep, vreme, nesreća, uveren.

  Budi uveren, da je tako.

  Tebi pa še en vic o dva Šumadinca.

  - Jel, Tiosave, znaš li ti, kol’ko košće jedna Natova raketa?
  - Jok, ja.
  - Meni rekoše, milijun dolara.
  - I, sunce ji kalaisano. Što neće jedna taka meni da padne u avliju?!

 86. mile pravi:

  mijau,
  ti moraš da rasuđuješ o mačjim stvarima a ne o tome koji je dialekat, i pismo regulisano u pojedinim pokrajinama i krajevima u Srbiji. Pa ti da si mi neki naučnik za srbski jezik! Toliko da ti kažem: na jugu Šumadije, koja zauzima centralni dio Srbije, govori se uglavnom ikavsko (ili jekavsko) a ne ekavsko. Isto govore i u Crnoj gori, Bosni pa i na Hrvatskom ponegdje. Tako kaže Njegoš u svom, zamene remek djelu njegovom, Luča mikrokozma, čovjek a ne čovek, napr: “S točke svake pogledaj čovjeka, kad hočeš sudjeti o čovjeku – tajna čojku čovjek je najvišja.” I nigdje ne kaže na ekavskom lep, uveren its., več ljep uvjeren. Pa i Vuk S. Karađić je sprovodio u život ercegovsko ikavski dijalekat, kao srbsko kniževno pismo. Bile su i velike reforme, naravno, a mi sad nečemo o tome. A Mijau moj mili i za tebe moglo bi se reči, da nisi baš obrazovan čojek. Puno ti je felera u tvom kratkom pismu, pa bi se teško ustanovilo kakvog si ti porekla. Samo toliko još da pridodam, da se kodnas i sad piše u oba dialekta, pa tako i zamene važi. Gotovo sam cjeli život svoj bio izvan Srbije, uglavnom u Hrvatskoj i Sloveniji, samo sam se školovao u Srbiji, a sad kad sam več tri godine penzionista, opet živim u otačbini. Zato zamene ne važi Tuđmanov “novi narek”, čak sam mišlenja, da se eventualne razlike u pismu i izreku mora polako eliminisati i na kraju napustiti jih, a ne da se jih traži mikroskopom i produbluje. Tako bih se morao i vaš govor polako približiti srbskom i snijm da se asimiliuje, i svi mi bi ljepo govorili. To ti je i jedan od velikih projekata, golobčik moj mili, koga treba sprovesti u doba treče Jugoslavije. Da se ne ponovi izvorna pogreška od prve i druge Jugoslavije, kad se ovo pitanje nije dovoljno energički i drastički rješavalo. Pa toliko zasada, golubčik, i ljepo se uči srbski, da budeš čojek (uvjek mi padne čojek a ne čovjek. Navika, šta da se radi). Živjeli!

 87. commonsense pravi:

  mijau, temu janezu ne bova prišla do živega.če bi res bil iz
  šumadije, mora tam biti zelo veliko megle, da jo še nam prodaja.mi je
  pa sumljiv, ko se toliko sklicuje na nekega karadžića- mogoče je pa res
  eden od tistih, ki skrivajo karadžića in mladića?
  živjo janez, koko si kej?

 88. mijau pravi:

  Mile, oprosti! Sedaj si me prepričal, da si res Srbijanac. Če bi prej pisal v takem jeziku, kot zadnji komentar, ne bi dvomil. Najbolj sta me bodli v oči besedi vrjeme in nesrječa, za katere mislim, da sta posledica lapsusa.

  Kar se pa vsebine tvojih komentarjev tiče, pa so daleč od realnosti. Nedvomno je, da obstaja velika simpatija med srbskim in slovenskim narodom, toda neke nove Jugoslavije se, ne ti, ne jaz, ne bova učakala.

  Commonsense, vem, da ga z aluzijo na Karadžića zafrkavaš, vendar se bojim, da ti bo vrnil, češ, da Slovenci ne poznamo Vuka Stefanovića Karadžića, reformatorja srbskega knjižnega jezika.

 89. lovrenc pravi:

  Lep nedeljski pozdrav vsem skupaj.Mile, kot dober zastavniku bivše juge, bi ti skoral morali biti poznani picajzli ,verjetno pa tudi dobra slovenska kapljica.Zdi pa se mi ,da je tema ušla čisto na drugo stran,namreč začela se je s transportom naše vojske na Kosovo.Še v mogoče v premislek,da so mene dol poslal,so od neše meje pa do Kosovega Polja rabil le 14 h pa par litrov pijače(ta pa je bila tako moja).

 90. lovrenc pravi:

  Mile,kot dobrem zastavniku bivše juge,bi ti morali biti poznani picajzli kot dobra slovenska kapljica.
  Zdi pa se mi,da je ta tema ušla čisto v drugo smer,kot je bila v začetku zastavljena,namreč transport slovenske vojske na Kosovo.Kot zanimivost,mene so dol transporiral v 14 urah pa z parimi litri pijače(ta pa je bila tako moja)

 91. lovrenc pravi:

  Se oproščam,ravno med pošiljanjem mije vrgloračunalnik ven pa nisem vedel,da je prvi prispevek zabeležen.

 92. commonsense pravi:

  mijau- dobro, da si me prosvetlil o vuku karadžiću- jaz bi sicer še vedno mislil, da je piši kao što govoriš rekel ali en karadjordje ali pa še bolj verjetno Kara ben Nemsi….:mrgreen:

 93. enknap pravi:

  kakorkoli ljudje….. penzionist (slovenec ali srb) na internetu zasluzi pozornost in po mojem je odvec dvom v verodostojnost.
  in ce mile res pravi se lahko naucimo koliko lahko zmanipulira neko mnenje dober propagandni stroj
  (mile: nije bas tako slabo kao sto se cita i cuje, ali ja osobno sam radije prijatelj sa slovanima nego germanima)
  pa oprostite slovenceljni za drugacen text v oklepaju, ce bo morebiti koga ozulilo (spet) :) ))

  ker tale tema zamira vam zelim MIS – “mir in skromnost”

  averzija na poplave raznoraznih misic in obcudojocih ministrov s kaplajoco slino med pripratimi ustnami…

  (ka serem joj)

 94. vlatka vlatka pravi:

  jaz se pa ves čas sprašujem, ali premoremo toliko vojakov, kot naj bi prišlo oklepnikov? :)

 95. mijau pravi:

  Vlatka, to je za kamuflažo. Sovražnik ne more vedeti, da bodo prazni. Nekaj podobnega so že Angleži napravili proti Rommelu.

 96. GRiSON GRiSON pravi:

  Ni mi potrebno biti preveč pameten, da ugotovim pri čem sem. Joj, kako smo ogroženi! Verjetno nam preti nevarnost iz vseh strani, prav gotovo nas bo Hrvaška napadla iz vzhoda, Italija iz zahoda, Avstrija iz severa in Italija iz juga. Za našo varnost rabimo NATO, seveda svojo vojsko, pardon četico, legijo, pa še kaj. Da pa ne bi v prazno mahali, pa je potrebno po vzoru DJ-ja, delati red in mir še drugje.
  Tole igračkanje me spominja na mlade dni, predlagam Monopoly in The Settlers III. Bo bolj učinkovito in bolj poceni

 97. vlatka vlatka pravi:

  mijau,

  pameten ta naš minister, a?

KomentirajXHTML: Uporabite lahko naslednje tage: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !