commonsense

Moj novi blog.siol.net blog

ZDRAVA PAMET: GLOBALNO SEGREVANJE, ali globalni švindel?

Objavil commonsense, dne 2.06.2007

Pravkar smo izvedeli, da je G.W. Bush očitno postal privrženec Al Gorovih teorij o globalnem segrevanju kot posledici človekovega delovanja in najavil svoj program, kako bo zmanjšal izpuste CO2 in rešil svet. Že to, da se strinja Bush, je najboljše zagotovilo, da je s temi teorijami nekaj zelo narobe. In- če bo svet skupaj z Alom Gorom reševal še on- najboljše zagotovilo, da bo svet res propadel, pa če zaradi segrevanja ali ne, in če je za segrevanje kriv človek, ali ne.

Ko pa smo že pri človeku, naj omenim blogerja z nickom »Človek«, ki je pred kratkim(30.maja) objavil blog z linkom na film » The Great Global Warming Swindle« britanskega programa Channel 4, ki predstavi drugo stran Gorove zgodbe. Nadvse vredno ogleda, opozarjam pa, da je potrebno znanje angleščine in nekaj potrpežljivosti- film traja uro in 15 minut.

 

Sicer pa že nekaj časa mislim takole (in sem o tem tudi že pisal):

1.) Vreme je v zadnjem času res precej zmešano, kot kaže se zemlja res segreva, prepričan pa sem, da je pri tem človekov vpliv lahko le minimalen, oziroma zanemarljiv. Segrevanj in ohladitev je v zgodovini bilo že veliko, in zemlja, ter njeni prebivalci so se temu vedno morali prilagoditi.Eni bolj, eni manj uspešno, ampak svet je šel naprej. Topla obdobja je narava običajno končala z večjimi ali manjšimi ledenimi dobami- topljenje ledu je prej ali slej ohladilo oceane, ti pa so ohladili ozračje.

2.) Tudi sem prepričan, da so človekove možnosti pri tem kaj bistveno spremeniti prav tako minimalne, vsekakor pa ne morejo odtehtati škode ( zaviranje gospodarskega razvoja v razvitem in izboljšanja življenskih pogojev predvsem v nerazvitem svetu), ki bi jo Al Gorovske metode povzročile.

3.) Ljudje gotovo lahko bolj varčno in učinkovito uporabljamo energetske in druge naravne vire, predvsem s prehodom na čimveč jedrskega pridobivanja najbolj univerzalne oblike energije, elektrike. Globalnega segrevanja pa s tem ne bomo mogli občutno zmanjšati, še manj preprečiti.Ostane nam le, da vse napore vložimo v pravočasno in učinkovito prilagajanje, namesto v šarlatanske recepte in nesmiselne tehnologije, kot so vetrnice, kjer je premalo vetra, in sončne naprave, kjer je premalo sonca.

Tako.

 • Share/Bookmark

3 odgovorov v “ZDRAVA PAMET: GLOBALNO SEGREVANJE, ali globalni švindel?”

 1. vlatka vlatka pravi:

  Mene bolj zanima segrevanje naših radiatorhev ;) ;)

 2. Nataša pravi:

  Ok, da ne bom smetila na Ireninem blogu – sem si na hitro ogledala ponujeno in ugotovila, da mi je blizu edino tvoj pogrešani Hellerjev fan. Humor in rimanje ostalih ponujenih rešitev mi ni všeč. Tako da bomo mogoče rekli kakšno tam. Čauči in pozdravi mačke. ;)

 3. GRiSON GRiSON pravi:

  commonsense
  Srčno upam, da se bo priključil k teorij o globalnem segrevanju tudi naš DJ. Potem bi Vlatkini radiatorji ostali celo leto topli. Tudi brez nakupa vedno bolj drage nafte, bi živeli kot v pravlici. Danes te ogreje že misel na nakup kurilnega olja. Če ne drugega ljudje ne bodo več zmrzovali, ali ni to dobra rešitev, nič več mraza. Ravno meni napisano na kožo.

KomentirajXHTML: Uporabite lahko naslednje tage: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !