commonsense

Moj novi blog.siol.net blog

Holmec, Holmec, in še Holmec

Objavil commonsense, dne 26.06.2007

Pred dnevi je na televiziji spet bila oddaja o Holmcu.Mene je kar prepričala,da tam ni bilo nič narobe.Ostane mi le majčkena, majčkena  senca dvoma: zakaj o Holmcu prepričujemo le na temelju podatkov, mnenj in interpretacij domačih udeležencev  in strokovnjakov, o katerih ima nasprotna stran vedno lahko svoje , seveda dvomeče mnenje.

Zakaj tega že zdavnaj nismo dali v preučitev, analizo in presojo kakšni ugledni tuji strokovni inštituciji, na primer kakšni neodvisni kriminalistični ali forenzični ustanovi, kakršne je pri sestavljanju obtožnic uporabljalo haaško sodišče?zakaj ne haaškemu sodišču samemu, je jasno, s tem bi implicitno priznali, da gre za morebiten sum zločina.

takšne inštitucije bi znale do popolnosti povečati posnetke, jih računalniško “enhancati” do takšne mere, da bi se jasno videlo ne le, da so se vojaki z belo zastavo vrgli na tla , in ne padli ustreljeni(to   meni po ogledu nekoliko povečanih posnetkov izgleda povsem očitno, ampak tudi, ali je tisti mali oblaček prahu poleg njih res bil od krogle,ki je zadela tla ob njih,se pravi, da bi bili res obstreljevani -  čeprav tudi to ne bi pomenilo,da so bili zadeti, ali celo ubiti) , ampak bi, če bi hoteli, lahko videli celo posamezne mozolje na obrazih golobradih vojakecov.

Kakšna škoda za zamujeno priložnost, tista “helsinška” teta  tako nikoli ne bi več prišla do besede , vsaj pred evropsko javnostjo ne.

kaj meni o tem tale naša, blogarska javnost?

 • Share/Bookmark

7 odgovorov v “Holmec, Holmec, in še Holmec”

 1. decoy pravi:

  kaj je najbolj strašansko nizkotno v zadevi HOLMEC ! Zakaj je sploh nastala, saj so vendar vsi igralci ostali živi – dokazano !

  Zadevo je sprožila, le v čigavem iteresu, ekipa “miličnikov” okoli Kosa,ki se najbolj nizkotno lotila diskriminirati bodočega policaj ministra in sicer samo zato, ker je povabil Rodeta v hram ateizma, kadetsko šolo v Tacnu, kasneje se je ta minister celo v uniformi v Cerkvi pojavil, a ni to grozno ?
  Torej ti “miličniki” ki imajo v glavah, še vedno ideologijo in ne razum je za svoje cilje pripravila konstrukt in lahko bi se zadeva končala tudi da bi odšli v Haag. Prepričan sem da bi dobili oprostilno sodbo, no umazani bi pa bili zavedno !

  zanimivo je to da še danes nihče na glas noče povedati kdgo so ti izdajalski janičarji !

 2. vlatka vlatka pravi:

  commonsense,

  mene spominja Holmec na jahanje oslov. Ti si pa misli svoje ;)

 3. GRiSON GRiSON pravi:

  Si bom jutri vzel malo več časa, saj tudi Holmec že nekaj časa traja ;) .

 4. blitz blitz pravi:

  če sem prav razumel commonsensovo pisanje, ne razpravljamo o tem, zakaj je do zadeve sploh prišlo, temveč kaj narediti, da se razčistijo.

  Jaz ne verjamem, da se ja tam kaj spornega dogajalo, ker mislim, da takrat sovraštvo še ni bilo tako hudo. Posnetki sicer niso jasni, a koikor se vidi, ni nobenega indica, da je kdo streljal na te vojake.

  Seveda pa če je nekdo izrazil kakršenkoli sum, je potrebno zadevo raziskati, sicer nismo pravna država. Zame ni dovolj, da Kučan v Haagu reče, da ni bilo nič spornega (na pričanju proti balkanskemu klavcu). Mislim, da bi bilo potrebno izpeljati natančno raziskavo in poiskati udeležence. Ampak če se ne motim, je bilo to tudi narejeno. Če se prav spomnim, je nek srbski medij lani celo objavil pogovor z vojaki, ki so bili tam in ti so potrdili, da se ni nič takega zgodilo, kar omenja gos. Predan.

  Vsekakor pa bi morala najprej tožeča stran priti na dan s konkretnimi podatki, imeni in priimki, ne pa s povprek obtoževanjem. Ker se je toženi strani težko braniti pred pavšalnimi obtožbami.

  Mislim pa, da v tem primeru mednarodna raziskava res ni potrebna. Morda le preiskava psihičnega stanja ene od vpletenih oseb.

 5. commonsense pravi:

  no, blitz, enkrat se v glavnem strinjava.nisem pa imel v mislih mednarodne preiskave, ampak samo mednarodno znano in priznano strokovno(ne pravno)inštitucijo, ki bi jo pogodbeno najela slovenija.samo zato, ker je zadeva škakljiva in bi to pomagalo razpršiti dvome, kjer so.
  na to misel sem prišel, ko sem na tv videl povečave posnetkov in sem bil prepričan, da bi skoraj jaz znal narediti boljše,jasnejše oziroma prepričljivejše.vem pa – tudi s tv – da se da s primerno opremo posnetke skoraj poljubno povečati in nato zrnatost “odpraviti” z računalniškim “povezovanjem”točk.temu menda pravijo “enhancing”.

  na poročila srbskih medijev pa se ne bi preveč zanašal, niti takrat ne, ko so mi pogodu…..

 6. GRiSON pravi:

  Rej je, da je sporni dogodek, kjer je bilo pri predaji skupine pripadnikov JLA, kar je bilo tudi posneto na vidu. Na posnetku je bilo razvidno, da skupina 3 vojakov, ki mahajo z belimi rjuhami v znak predaje, nakar so na njih streljali.

  Ta posnetek je bil kot dokaz, da se je tu zgodil vojni zločin. Pa se je to v resnici tudi zgodilo? Preiskava iz leta 1991, ki jo je vodil Kos, je pokazala, da so streli prišli iz položajev rezervnih policistov, ki pa sploh niso bili v vidnem stiku z skupino vojakov. Pripadniki JLA so se skrili v zaklon, ker so mislili, da streljajo na njih. Preiskava je tudi pokazala, da so pripadniki, ki so se hoteli predati, vsi preživeli spopad in da so trije padli pripadniki JLA umrli že prej med samim spopadom. Eden izmed pripadnikov JLA, ki so se vdajali in so bili na posnetku, je leta 2006 dal intervju, v katerem je potrdil izsledke preiskave.

 7. GRiSON pravi:

  ops Res …

KomentirajXHTML: Uporabite lahko naslednje tage: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !