commonsense

Moj novi blog.siol.net blog

Šeriatska znanost?

Objavil commonsense, dne 4.08.2007

Tole sem več ali manj že nekje drugje napisal,pa sem se zaradi preteče nevarnosti izbrisa in izobčenja odločil povedati še tukaj.da vidim,če še koga skrbi tako kot mene.

Minister za znanost je v intervjuju Mladini (no, zame Mladina ni ravno vzor objektivnosti, ampak intervju je intervju) na vprašanje kaj misli o morebitnem nasprotju med vero in znanostjo prostodušno povedal, da je znanost kvečjemu sposobna postavljati vprašanja, odgovore pa da daje le vera.Torej najbrž takole -Newton da je vedel povedati le, da jabolko pada, in morda vprašati zakaj, odgovor pa da je lahko ponudila edinole vera, oziroma cerkev, ki jo zastopa- domnevno kar Newtonov župnik.Domnevam torej, da je za bolj komplicirana vprašanja, kot je kvantna mehanika, najbrž kompetenten le papež.

Vsaj za naravoslovne znanosti, ki seveda tudi spadajo v ministrov resor velja, da znanstveni dokazi morajo biti med ostalim empirični,nepristranski, racionalni, ponovljivi in preverljivi. Minister za znanost to znanost torej tako omalovažuje da pravi da trditve , ugotovitve in odgovori znanosti, pridobljeni s to metodo niso merodajni, temveč, da odgovore lahko pridobimo le s pomočjo teologije (ki se bo v zgornji definiciji znanosti zelo težko našla). Sem zgrožen.

Bo kdo dejal,da minister česa takega ni rekel? Citiram:”Pri resni debati, ko želite zares o nečem razpravljati, mora nujno nastopiti teologija.Potem nastopijo vprašanja zakaj in znanost se umakne.” Pa to ni bilo kakšno splošno filozofsko razmišljanje, ali resna debata o čebelarstvu, ampak ministrov odgovor na( sicer provokativno) vprašanje:”Vi torej ne vidite nič spornega, če vera oziroma cerkev razlaga znanost?”

Če bi to trdil kakšen upokojen škof, ali kakšen neizobraženec, ali magari Drnovšek, čeprav ni neizobražen in tudi škof ni (vsaj katoliški ne), bi še šlo.Ampak minister za znanost ? Morda za kakšno “šeriatsko” znanost? Kjer znanstveniki smejo le postavljati vprašanja,odgovore pa dobijo od teologov ?Ali nismo že doživeli, da so se znanstveni dosežki ocenjevali po tem, ali so v skladu s socialističnim ali drugje z nacionalsocialističnim mišljenjem?No, pa tudi Giordano Bruno in Galileo (ta je imel nekaj več sreče kot prvi) bi o tem vedela kaj povedati.

To ministrovo zaničevanje stroke za katero je odgovoren in ljudi v njej se mi zdi približno tako,kot da bi predsednik države ali vlade izjavil, da je ljudstvo, ki ga je izvolilo dobro kvečjemu za kakšne “bečke konjušare”.Pa nimam nič proti teologiji, po tem kar vem o njej, je najbrž zelo zanimiv študij,tako kot najbrž tudi precej drugih na filozofiji.A sam sem pač bolj naravoslovno usmerjen.Ampak, da bi pa hodil na škofijo spraševat, zakaj jabolko pada navzdol, se mi zdi v nasprotju z vsakršno zdravo pametjo enaindvajsetega stoletja.

Slišimo za pozive, naj minister odstopi, pa ne zaradi omenjenih neumnosti, ampak menda zaradi nekakšnega vtikanja v univerzitetno avtonomijo. res je- kam pa pridemo,če se bo teologija še v avte vtikala?

 • Share/Bookmark

11 odgovorov v “Šeriatska znanost?”

 1. blobrok blobrok pravi:

  Za razliko od znanosti ima teologija odgovore na prav vsa vprašanja. Najbolj pogost med njimi(odgovori namreč) pa je : “Čudna so pota Gospodova.”

 2. vlatka vlatka pravi:

  O, končno nekaj novega. :)

  commonsense, ko se boš sprijaznil s tem, da je cerkev in vera zakon, boš razumel, zakaj tako :P :P

 3. vlatka vlatka pravi:

  commonsense,

  če jaz ne bi verovala, bi me vsi moji avtomobili pustili na cedilu. Tako, pa me ni še nobeden. Poleg tega, sem z vero, dobila še čisto novega. ;) ;) .

  A vidim, da so ti zakoni o padanju jabolk bolj tuji. Ni nujno, da vsako jabolko pade. Pa veš zakaj? Ker jih lahko pol segnije, druge pa oberejo pred padanjem. Lahko se pa zgodi, da padejo, a padejo na sosedovo zemljo. ;) , a tega padanja nihče ne jemlje za padanje, prej za prisvojitev ;) ;)

 4. commonsense pravi:

  hehe, vlatka,prav imaš da je vse relativno.pri nas recimo rastejo paradižniki navzdol in ne navzgor.

 5. vlatka vlatka pravi:

  commonsense,

  pri nas tudi, čeprav so stebla navzgor ;) ;) , čakam slike!!!!!

 6. Blitz pravi:

  hej, kaj pa copyright? Ali nisi mogel koga drugega izbrati kot Newtona?

 7. commonsense pravi:

  blitz,lahko bi- recimo tomaža akvinskega, ki je menda matematično natančno izračunal koliko angelov lahko stoji na konici igle (dosežek, primerljiv z newtonovim), ampak tam je pa menda res imela teologija nekaj malega zraven, pa si nisem hotel pokvariti zgodbe :)

 8. commonsense pravi:

  ah, ja,kadar bom pa hotel natančno izvedeti rezultat izračuna, pa bom vsekakor šel na škofijo, ne na matematično fakulteto.

 9. commonsense pravi:

  blitz,šele zdaj mi je kapnilo: ali si hotel reči, da je newtonov župnik zakon težnosti ne le odkril, ampak tudi patentiral? matr, s temi teologi se pa res ni za hecat.

 10. blitz blitz pravi:

  commonsense, župnik je gnila jabolka metal za prešuštniškim in nasploh nespodobnim Newtonom.

 11. commonsense pravi:

  blitz, gotovo je tudi minister nekje prebral ” an apple a day keeps science away”……
  ampak je treba znati tudi dobro ciljati.ta minister pa krepko mimo strelja.

KomentirajXHTML: Uporabite lahko naslednje tage: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !