commonsense

Moj novi blog.siol.net blog

AMERIKA ZA ANTIAMERIKANISTE -3 :Rummy Chenfeld- 43. prezident Združenih državAmerike

Objavil commonsense, dne 17.10.2007

Že ob predsedniških volitvah leta 2000 mi je bilo precej težko razumljivo, da je do zmage, čeprav nekoliko sporne, prišel kandidat s tako malo karizme, govorniških sposobnosti in očitno precej preprostega uma.Pa sem si to razlagal s tem, da je pač za nasprotnika imel lesenega in politično nespretnega Gora, in pa seveda s tem, da je sin še vedno zelo spoštovanega bivšega predsednika.Nekje sem tudi prebral, da so ljudje, ki trpijo za motnjo, imenovano disleksija ( pogosto v govoru zamenjujejo številke , besede in pojme), lahko v resnici zelo inteligentni.

V času priprav na iraško vojno, in med vojno samo, pa je vedno pogosteje bilo opaziti, kako sta vedno bolj v ospredje prihajala podpredsednik Cheney in obrambni minister Rumsfeld, ki ju je predsednik vedno, in povsem brezpogojno podpiral, predvsem proti zunanjemu ministru Powellu.To se mi pravzaprav tudi ni zdelo tako popolnoma nerazumljivo, saj je vendar šlo za vojno problematiko.

O vojni sami , in razlogih zanjo imam namen še pisati , imel sem sicer pomisleke glede uradnih razlogov in časa, ki so si ga izbrali za Saddamovo rušenje, ampak sem si rekel, tile gotovo vedo več kot jaz.

Zgrozil pa sem se, ko so se Američani po vojaški zmagi odločili za okupacijo, se uradno proglasili za okupatorje (!) in oznanili, da bodo državo temeljito zlustrirali in jo popeljali v demokracijo- in vse to s četrtino vojne sile, ki so jo dobro desetletje prej potrebovali le za osvoboditev Kuvajta. Logično bi seveda bilo, da bi zrušili Saddama, oblast predali protisaddamskim iraškim generalom, morda pustili tam kakšno vojaško bazo, ostalo pa odpeljali domov.

Nekoliko kasneje se je pokazalo, da je to tudi bil prvotni načrt, ameriški poveljnik je že imel sestanke z generali poražene vojske , ko je nenadoma izvedel, da je Rumsfeld lastnoročno spremenil načrt. General se je menda pritožil predsedniku, ki za to niti ni vedel, vskočil je Cheney in oba sta presentljivo podprla Rumsfeldovo spremembo.

Tega se takrat sicer še ni vedelo, ko pa so stvari v Iraku začenjale iti zelo narobe, so se raziskovalni novinarji, pa tudi kongresniki lotili raziskovanja, zakaj je temu tako.Leta 2006 sta izšli knjigi raziskovalnih novinarjev Jamesa Risena: “State of war” in mnogo bolj znanega Boba Woodwarda (proslavil se je že z “rušenjem” R. Nixona), ” State of denial”, v obeh pa je najti zanimivo teorijo o triumviratu Bush-Cheney-Rumsfeld.

Oba, Rumsfeld in Cheney sta že bila obrambna ministra, prvi pod predsednikom Fordom, drugi pod Bushem starejšim. Posebno zanimivo pa je to, da sta že vedno bila med seboj zelo ozko povezana. Že zelo zgodaj je Rumsfeld, ko še ni bil minister,vzel mlajšega Cheneya za pripravnika, nato pa ga je na vsakem koraku spremljal in napredoval , bil je tako rekoč vso kariero njegov guru in zaščitnik. Tudi v GWB-jevi vladi sta ostala ozko povezan tandem, in sta očitno lahko svojega , ne preveč bistrega predsednika manipulirala skoraj po mili volji. Kardinala Richelieu in Mazarin v enem paketu!

Omenjeni knjigi sicer ne gresta tako daleč, ampak bralec z malce domišljije si lahko živo predstavlja sledeče:

Dva upokojena mušketirja (če ostanemo pri francoskih primerjavah) se dolgočasita, čutita pa hudo potrebo svetu pokazati, da še nista za staro železo – pripravljena sta tudi igrati zelo tvegano, tudi neodgovorno igro, saj izgubiti nimata več ničesar- svojo porcijo slave sta že zdavnaj pokasirala. Lahko pa samo še kaj pridobita.

Pa ob pivu in hamburgerjih naredita smel načrt: najdiva si politika, ne preveč bistrega, a že uveljavljenega, in ga s svojimi zvezami in izkušnjami pomagava izvoliti za predsednika. Tale G.W. , teksaški guverner, se nama zdi čisto primeren, pa še uglednega in vplivnega očka ima, ni vrag, da nama ne bi uspelo.Potem pa se bova zabavala do nezavesti, če bo kaj narobe, pa bo seveda kriv predsedniček.

No, predsednik, ne preveč bister, se ne sekira, saj ima dva tako izkušena svetovalca, da se nanju res lahko zanese, pa še veliko več časa mu ostane za spanje in za počitnice na svojem ranču. Mušketirja mu svetujeta, da z Irakom ne gre odlašati, in da imata cel kup imenitnih idej, kako bi se to dalo narediti prav hitro in poceni, in pokazati tem napihnjenim generalom, kako se tem rečem streže.

Ko jima začetni potek vojne da prav, si rečeta, hej, midva sva pa res genialna, izmisliva si še kaj genialnega, recimo instant demokratizacijo Iraka, saj če smo nekoč zdemokratizirali tiste Kraute in Japse , bomo te kamelje goniče tudi.

No, dolge zgodbe kratkega konca še tako kmalu ne bo, se pa je precednik vsaj od Rumsfelda le moral posloviti- pa ga ne skrbi, saj bo zanj še naprej skrbel njegov podprecednik.Še enkrat kandidirati pa tako ne more več.

Nauk te zgodbe: pazite se zdolgočasenih penzionistov!

 • Share/Bookmark

38 odgovorov v “AMERIKA ZA ANTIAMERIKANISTE -3 :Rummy Chenfeld- 43. prezident Združenih državAmerike”

 1. blitz blitz pravi:

  Nimam kaj dodati. Napaka ameriške demokracije.

 2. commonsense pravi:

  ahh, blitz,razočaral si me.sem posebej zate napisal zadnji stavek, ti pa kar tako. ejejej, dandanes se pa res na nikogar več ne morem zanesti. :)

 3. blitz blitz pravi:

  commonsense, sorry, ampak preprosto nimam navdiha – sem v šoku, ker sem prebral blog novega hišnega golopizdiča.

 4. blitz blitz pravi:

  pa ne chefa

 5. commonsense pravi:

  namig?
  (pri tebi nikoli ne vem, kaj te na palmo spravi).

  no ja, za eno, dve stvari vem, ampak tukaj pa sem malce zgubljen.pri chefu in pri fetaliju smo vendar že vsega hudega navajeni. torej?

 6. commonsense pravi:

  blitz, prosim v imenu tvojega bralstva- pokaži malce krščanske usmiljenosti, in nam ne dajaj ugank brez konkretnejših namigov.

  ker bomo penzionisti prej ali slej obupali, nehali ugibati, potem pa se bomo začeli dolgočasiti…..

  naprej pa veš, kaj se lahko zgodi… :)

  ali se zavedaš svoje odgovornosti????

 7. strojnik strojnik pravi:

  Mislim, da ga najdeš bolj pri vrhu blogosa. Pri tistih, ki imajo slikice in lahko tudi neumnosti kvasijo…

 8. Blitz pravi:

  cs, ni eden od treh izvoljenih

 9. strojnik strojnik pravi:

  @blitz: ga je že našel in načel…

 10. ZigaK pravi:

  Lepo napisano, mogoče malo enostransko, kar se tiče vpliva na GWB, po moje je zadaj še kar nekaj ljudi, z GBS na čelu :)

 11. commonsense pravi:

  GBS ? se praskam po glavi, pa mi še ne kapne :) pomagaš, ziga?

 12. blitz blitz pravi:

  S for Senior?

  Sem videl, da si našel golopizdiča in sem se do solz nasmejal. Bravo!!!

 13. ZigaK pravi:

  George Bush Senior
  Priznam pa, da moje poznavanje Amerike izhaja predvsem iz filmov Michaela Moora :blush:

 14. commonsense pravi:

  jep, šur, žiga, kar blushaj! :)
  papa bush je nad sinom bil precej razočaran,ker ni hotel poslušati njegovih nasvetov- o tem sta pisala tudi avtorja omenjenih knjig, vendar se kot oče svojemu sinu, in kot državljan svojemu predsedniku javno ni hotel postavljati povprek. seniorja zelo spoštujem, je bil pravi profesionalec, državnik in gentleman. le ob balkanskih vojnah nekoliko prepočasen- pa se je hvala bogu prej ali slej posvetilo vsaj clintonu- tudi ni čudno, da sta kasneje s clintonom postala politična in osebna prijatelja…

 15. commonsense pravi:

  blitz, kaj pa bomo zdaj, ko je golopizdič, kot kaže, poniknil? koga bomo vzeli na piko? arogantnih golopizdičev po mojem ni treba ravno z lučjo iskati.

  me je pa tale res razkuril, ne zaradi njegovega mnenja o slovenskem filmu (sam jih po nekaj bežnih poskusih več ne gledam, in me ne zanimajo. no, všeč mi je , recimo , bil rašomon, ampak od tega je že dolgo :) ), ampak zaradi te frdamane arogance. grrrrr.

  ampak, če je cilj bil dobiti komentarje, pa je bil kar uspešen.no, vsekakor bolj, kot je zaslužil. da vidimo, kakšnega provokatorja nam bodo kot naslednjega podtaknili.

 16. commonsense pravi:

  da je rašomon gotovo bil slovenski film, sklepam po imenu režiserja-to gotovo navdušuje tudi našega wunderkinda, in mu je morda bilo celo navdih, žal le, kar se verbalnega izražanja tiče- neki Kurac Sava, ali nekaj takega….

  se opravičujem za umetniško sproščenost…..

 17. Blitz pravi:

  Žal je nazaj. Ali pa na srečo, haha.

 18. ZigaK pravi:

  imata pa polno malho internih for :lol:

 19. commonsense pravi:

  žiga, z blitzem se v glavnem strinjava , da se o ničemer ne strinjava. so pa izjeme- poglej si blog wunderkinda nejca gazvode, na primer. :)

  najdeš ga v ta malem blogosevom okencu hišni blogos.

 20. Blitz pravi:

  Ziga, za boljše razumevanje wunderkinda pa poglej moj avgustovski prispevek o Golopizdiću.

 21. GRiSON GRiSON pravi:

  Commonsense, ti pa imaš cajt. Čeprav vsi upokojenci jamrajo, da jim ga zmanjkuje. Potreboval sem celo uro da sem prebral vse skupaj. Dobro si napisal in vidim da ti tema ni neznana. Upam da sledi post še o podeljeni nagradi Alu. Vendar vedno čakam na dobrohotnost Crnkoviča, da mi sprosti internet. Danes je čudežno hitro delovalo vse skupaj. v dobrih desetih minutah sem prišel na vrsto, da komentiram. Tudi to je delček demokracije, vendar mi stari borci se ne damo kar tako ;) .

 22. commonsense pravi:

  AAAAA, welcome back, izgubljena duša.a je končno le zapihal veter, in ti zagnal računalnik na vetrni pogon? :)

 23. commonsense pravi:

  grison- sem pogledal na tvoj blog in opazil, da pod tvojimi zadnjimi zapisi piše “ni komentarjev”, pod tistim o bojkotu siola pa so že štirje, (dajanin, in trije moji, hehe).kaj je s tem?

 24. blitz blitz pravi:

  cs, daj napiši enega o golopizdiču. Vidim, da te je še bolj razkuril kot mene. Neverjeten je – 3 stavke, dve napaki, potem pa reče, da je lapsus.

  Če boš ti o njem, bom jaz o armeji.

 25. commonsense pravi:

  saj bi, ampak ne bi bilo učinkovito- tegale tukaj razen prijateljev itak nihče ne bere. američane kljub temu branim,že zato ker jih nihče drugi ne, golopizdič pa ima simonorebolj, ki je ubitačnija od vse ameriške artilerije v iraku.

 26. strojnik strojnik pravi:

  Modro in dobro povedano…

 27. blitz blitz pravi:

  cs, simonarebolj je ubitačnija zato, ker ima v glavi razčiščeno in z redkimi izjemami ne naklada v tri dni. Pa saj ne brani njega, ampak slovenski film v celoti.

  Ti se kar spravi nanj, pa še link daš k njemu, da te najde.

 28. strojnik strojnik pravi:

  Fanta. Po vojni mi diši…
  Grem hladilnik nafilat… :mrgreen:

 29. commonsense pravi:

  to, da art-ileristka brani film, če ji je všeč, me ne moti.ampak ona brani kulturniški elitizem in golopizdičevo teorijo o neprištevnosti vseh neumetnikov.
  zato pa imamo umetnike kot jih imamo (tokrat to ne leti na aktualnega golopizdiča): če je en mulc dovolj čudaški,dolgolas, alternativen in dovolj istospolen, takoj velja za veleumetnika. imamo enega takega v širši družini, tako, da vem o čem govorim.

 30. commonsense pravi:

  strojnik, ne trudi se, elektrika bo prva stvar, ki je bo zmanjkalo…

 31. blitz blitz pravi:

  saj vem, zakaj ti grejo na živce – ker se razglašajo za liberalce, radi bi pa proračun cuzali. To ti gre na živce, ker spoštuješ liberalne ideje.

 32. commonsense pravi:

  nah, kakšne liberalne ideje neki- najprej naj mi nekdo razloži kaj- vsaj pri nas – to je.jaz prisegam na zdravopametne ideje, pa naj jih drugi imenujejo kakorkoli. in kdor se ne strinja , je trotl (vidiš, tudi na stara leta se človek od golopizdičev lahko kaj novega nauči) :)

 33. GRiSON GRiSON pravi:

  #commonsense

  Ne vem ali si ti namignil administratorju, ali pa ima prste vmes Crkovič, hitrost na SiOL-u se je na Koprski strani čudežno podvojila. Ali pa so mogoče so na SiOL-u vštekali, da so nam pred časom namestili optični kabel. Hahaha, računalniška veternica pa naj še malo počaka. Res je da nam bo elektrika prva crknila prva na Primorske. Pa mogoče tudi v Mariboru, važno je, da nas bo tresla v Ljubljani.
  Vse kaže, da bom prvo zgradil klopotec, in bo strašil škorce v vinogradu in da ugotovim kako stvar teče v burji …
  Zdaj pa zares, nisem še pozabil tvoje dobrote, in kljub temu se nikakor ne morem odločiti za prvi korak. Pa čeprav je v meni nekaj tehnične žilice.

 34. commonsense pravi:

  griso- če ti odgovorim direktno na grison ob tvojem komentarju, očitno tega ne dobiš, saj imaš isti post tudi pod grison nekje drugje, kaj pa vem.daj preveri pa povej.

 35. GRiSON GRiSON pravi:

  Kot en poscan cucek sem se umaknil na tale naslov: http://grisson.wordpress.com/
  Tu namreč bloganje poteka brez problemov in nepotrebnega čakanja, ki mi gre počasi pri SiOL-u na moje sive celice. Vendar zadnje čase nisem bil ne vem koliko aktiven. Moj zadnji post sem napisal o nesposobnežih, ki nas vztrajno vodijo v pogubo. (http://grisson.wordpress.com/2007/10/27/drzava-nesposobnezev/)
  Nekaj od tega pa kljub temu, dodam tudi na SiOL. Vsekakor pa sem tvoje napisane poste tudi prebral.

 36. GRiSON GRiSON pravi:

  Kaj dogaja :D .

 37. commonsense pravi:

  trenutno so klerikalisti nevarnejši od američanov.ti bodo kmalu spet na vrsti.ne bom odnehal, dokler kakšnega žlahtnega antiamerikanista na dan ne izbezam! :)

 38. GRiSON GRiSON pravi:

  Prav gotovo ti bo tudi uspelo, v to niti ne dvomim :D .

KomentirajXHTML: Uporabite lahko naslednje tage: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !