commonsense

Moj novi blog.siol.net blog

KLERIKALIZEM JE NEVAREN

Objavil commonsense, dne 27.10.2007

Že zato, ker sem zaradi tega – kot kaže- pravkar izgubil svojega najhujšega blogerskega prijatelja. Imenoval ga bom Herr X. Najbrž sam ni klerikalist (rad izumljam besede), ampak dobi pa ošpice vsakokrat, ko kdo kakšno podobno besedo omeni. Ošpice pa so pri odraslih nevarna bolezen :) . Tako nevarna, da sem od sicer nad demokracijo navdušenega prijatelja dobil “prepoved” uporabljanja te besede in njej podobnih, in siceršnjega neizrecnopredpisanega oglašanja na njegovem blogu.

Sicer sva se na to temo udarila že večkrat, ampak sva kot prava deca, oba precej » doma« v demokratičnih in civiliziranih metodah debate – za nama je v skupnem seštevku kakšnih 30 let proučevanja zahodnih civilizacij – vedno našla način, kako debato civilizirano zaključiti, ne da bi dvomila o sogovornikovem duševnem zdravju, ali značajskih lastnostih.

No, v tej zadnji debati je bilo drugače, morda tudi zaradi prišepetavanja iz ozadja, in prilivanja olja na ogenj. Kakorkoli že, šlo je za aktualno temo, Jelinčičevih 10 odstotnih točk več od pričakovanih. Jaz sem v tem, kot mnogi drugi, seveda videl povezanost s Peterletovimi prav tako 10 točkami manj od pričakovanih , Herr in Frau X pač ne – ko pa je padla sedaj prepovedana beseda, pa je civilizirane debate bil konec. Na koncu je nekaj »balkanskih korenin” – iskreno povedano- prišlo na dan tudi pri meni, za kaj takega se je navadno treba precej potruditi. No, truda tu ni manjkalo.Škoda, da je tako.O slovenski politiki se brez omenjanja klerikalizma pač ne da govoriti.Mnenja pa so seveda lahko različna.

Pozvan pa sem bil, naj svoje poglede na KLERIKALIZEM predstavim na svojem blogu. Ali je ta predlog bil iskren ali ne, ne vem. Ga pa sprejemam.

Sam seveda ločujem med vernostjo, oziroma vero, in klerikalizmom. Prvo je lahko povsem osebna, tudi intimna zadeva, drugo pa je uporaba , ali zloraba vere v politične namene, za poseganje po posvetni oblasti in materialnih dobrinah.To sicer več ali manj počenjajo vse politične stranke, problem pa je, ko se cerkev in njej bližnje stranke za svoj pohod na oblast tako ali drugače sklicujejo na božjo voljo, torej doktrino, ki jo najprej vcepijo svojim vernikom kot od boga zapovedan, povsem nedolžen in dobrohoten sistem vrednot, potem pa ga uporabljajo na političnem polju najmanj tako surovo kot njihovi nasprotniki. Za razliko od večine drugih strank se zanje borba z zmago ne konča, ampak je cilj popolna klerikalizacija družbe.Najnovejši primer: Poljska.Mi pa na poti tja.

Pa bo kdo rekel, zakaj le sem sam osebno prizadet (ali »obremenjen«, kot pravi HerrX), če najvišji predstavniki cerkve drugim Slovencem pripisujejo kante za smeti in nemške ovčarje, ministrirajo najvišjim (klerikalnim)predstavnikom države, ko prepevajo kvizlinške himne, proglašajo domobrance za zmagovalce druge svetovne vojne, ali v nič dajejo ne le slovensko, ampak znanost na sploh- in to osebno minister za znanost . To je le nekaj primerov.

Samo po sebi me to res ne zadeva neposredno, saj znam sam paziti na svoje kante za smeti, psa ovčarja nimam, peti ne znam, nisem bil partizan (sem le krepko premlad, hehe), niti partizanski otrok, niti komunist, in zakaj naj bi me zanimalo, kdo je zmagal v tisti vojni pred 60 leti.Tudi kakšnih posebnih znanstvenih odkritij ne načrtujem v bližnji bodočnosti.

Pa ni tako preprosto: bom pojasnil na lahko razumljiv način: v današnjem režimu, ki ga označujem za klerikalnega se je samo v zadnjem času dogajalo nekaj stvari, ki kažejo na to, kako bi izgledala bodočnost pod takšnim režimom, če bo šlo še kakšnih 10 ali več let tako naprej.

Kdo bo še šel študirat naravoslovje ali kakšno znanost, če bo nekoč morda uzakonjeno, da bodo za vsak dosežek morali prositi teologe za potrditev ? Kdo, če ni vernik , bo zaupal, da ga bodo organizirani »katoliški pravniki« in rdečemašniški sodniki v pravnem dvomu obravnavali enakovredno kot njegovega morebitnega klerikalnega nasprotnika? Enako policisti, ki po novem ( vsaj ponekod, za začetek) po službeni dolžnosti morajo hoditi k maši ?

Da bodo organizirani »katoliški pedagogi« otroke učili biologijo ali zgodovino, kot ju pozna ves ostali civilizirani svet? Da organiziranih “katoliških zdravnikov” in morebitnega katoliškega zdravljenja ( bo drugačno kot nekatoliško? ) sploh ne omenjam. No, sicer menda obstajajo tudi »katoliški inženirji«, ti me skrbijo manj, saj najbrž vsaj meni ali mojemu avtomobilu velike škode ne morejo narediti. Zakoncem v – najbrž tudi seksualnih – težavah pa bodo svetovali strokovnjaki- frančiškani. Svoje kurate bodo dobili tudi gasilci, komunalci, nogometna društva in večje družine.

(opomba: vse te organizacije seveda že obstajajo in so zelo aktivne)

Ne delam primerjave, ampak v poznih tridesetih letih so se v Nemčiji ideološko označevali pravniki, znanstveniki, učitelji, umetniki itd. Kasneje pa seveda tudi pri nas, SKOJ, pa socialistična umetnost, pa marksistična zgodovina, ekonomika in tako naprej.Vse torej že videno. Ali ni to dovolj opozorilno?

P.S. Grison je spodaj napisal še komentar, ki se mi ga zdi vredno dodati še tukaj :

“Razumem, da so včasih ljudje naivno sledili liderjem. Pa naj bo to slepo sledenje v veri, ali pa odločitev na katero stran vojaškega aparata se bodo postavil. Nerazumno brezglavo sledenje, pa je to danes, ko je na voljo vsepovsod toliko informacij in se z lahkoto trezno odločiš. “

 • Share/Bookmark

84 odgovorov v “KLERIKALIZEM JE NEVAREN”

 1. likard37 likard37 pravi:

  Ja, nič. Po večini je tako kot praviš. Čez eno leto bo pač treba poskusiti tičem pristriči peruti ( in jih dati tadrugim…barabinom, a ne?)

 2. commonsense pravi:

  tako je , likard.v precejšnji meri najbrž res iz dežja pod kap, ampak tisti drugi se vsaj na višjo silo ne bodo mogli sklicevati, in jih bo najbrž nekoliko laže obvladovati.

 3. Rado Rado pravi:

  Nekdanje partijske sekretarje so zamenjali farji.

  O Adamovem rebru in o kreacionizmu pa že čisto resno govorijo celo inženirji in tehniki.

  Beri ta blog:
  http://pavel.blog.siol.net/2007/10/22/vzroki-problematiziranja-zasebnih-sol-v-sloveniji

 4. mica mica pravi:

  moje zelo osebno prepričanje je, da so določene zgrešene poteze /oprostitev Rožmana,pa dejstvo, da se želi ta bele oprati vsakršne krivde, itd./ naletele pri državljanih na obraten učinek kot so ga akterji pričakovali.
  Menim, da bi večina REs rada- že enkrat-pričela misliti na prihodnost in ne le (in to nenehno) brskati po preteklosti.
  Saj-nenazadnje-dogodki govorijo sami od sebe.
  V naši neposredni bližini (Škofja Loka) na primer, odkrivajo nova in nova grobišča, nekateri krvniki (morilci?)so menda še živi.
  /mimogrede: mene osebno celo bolj zanima, kako je nekdo, ki je moril, sploh lahko živel s svojo vestjo vseh dolgih 60 let….:-( /

  sem verna, tega dejstva se nisem sramovala niti v časih, ko ni bilo najbolj zaželeno o tem govoriti na glas.
  Je pa res, da nisem nestrpna in ne pljuvam in bi želela, da se politika NE bi več mešalo s tem, kar predstavlja mojo vero.

 5. commonsense pravi:

  ojej. je pa tudi res, da katoliške šole same po sebi ne bi bile grožnja, dokler ne služijo predvsem širjenju verske doktrine.če pa so zasebne, pa naj se tudi same financirajo.
  v zda je ena najelitnejših univerz katoliška univerza “Notre Dame”, na katero hodijo vsi, ki si šolnino lahko privoščijo. ampak da bi tam zanikali evolucijo in poučevali kreacionizem (razen najbrž na teologiji), pa jim še na pamet ne pride.

 6. commonsense pravi:

  mica,s tem pa se absolutno da živeti.lepo povedano.

 7. commonsense pravi:

  št.5 je seveda bila namenjena radotu.

 8. likard37 likard37 pravi:

  Vere se pa res ne bi bilo treba nikomur sramovati. Prava vera je že sama po sebi tako zelo neproblematična zadeva. Problem z njo nastane šele takrat, ko je le-ta prepovedana ali pa zapovedana.
  Prvo se je na nek način precej let dogajalo, drugo pa upajmo, da bodo znali do časa ustaviti konje in ne bo zadeva prišla tako daleč.

 9. GRiSON GRiSON pravi:

  Sem že mislil, da boš čarovnika zažgal na grmadi, vendar v kotičku moje podzavesti (moje mnenje), ti nisi tak. Po drugi plati pa mislim, da so v bistvu vse vere enake. Tudi moja budistična, če sem se med navdušenjem ozru malo naokrog, je samo eno lupljenje denarja raji. Marsikdo od raje vidi v temu rešitev, vendar je stvar zelo jasna, če se ne znaš postaviti le na svoje noge, in hitro klecneš, potem rabiš roko, da te nekdo vodi. Pa čeprav v temi, se počutiš varnega in močnega.

 10. commonsense pravi:

  eh, griso, prej sem jaz kandidat za zažiganje na grmadi.
  v smislu agresivnosti vsaj budizem najbrž ni tako problematičen.islam pri tem gotovo vodi, ker pa nima enotnega vodstva, niti razjasnjene doktrine (koran si lahko vsak razlaga po svoje), se lahko izgovarja na svoje “črne ovce”, ki da svete knjige ne razumejo pravilno.katoliška cerkev pa ima enotno vodstvo ter jasno, in za vse obvezno interpretacijo doktrine, zato se za svoje agresivno vmešavanje v politiko nima na koga, ali na kaj izgovarjati.

 11. GRiSON GRiSON pravi:

  #commonsense

  Če sem te prav razumel, potem meni luč sveta pravilno sveti in sem potem kar na dobri poti. Delujem enotno, jasno, da imam skromna navodila zapisana v svojih skravžlanih možgančkih, tako, da nisem agresiven in se ne vmešavam v politiko. Če pa kaj ušpičim se ne izgovarjam na koga drugega ;) .

 12. commonsense pravi:

  ja, razen na sosedove mačke. in na siol. :)

 13. bin pravi:

  Ni tako enostavno, CS!

  Vsak človek v nekaj veruje. Prepričan je, da je njegov vrednostni sistem dober in vodi človeka v blagostanje. Telesno in duševno. Iz tega prepričanja pa izhaja dolžnost, da svoji družini, prijateljem, in drugim so-ljudem ponudi to “dobrino”. Kdor je globoko prepričan, da ima nekaj dobrega zate, te bo s tem tudi nasilno hotel seznaniti. Vse v dobri veri, da ti bo koristilo. Ta “logika” je vgrajena v vseh ideologijah tega sveta. Kdaj je uporabljena z resnično dobrimi nameni, kdaj pa iz “računice”, to pa je meja med vero in “sistemom”.

  Ni vsak klerikalec, kdor nas hoče prepričati v pravilnost cerkvenih naukov. Ni pa tudi prijatelj tisti, ki nam ne dopusti lastnega pogleda na svet in odločitve o svojem verovanju. Prijatelj je lahko žalosten ,kadar misli da sem na napačni poti. Jezen pa nima pravice biti!

  Poglejta v “tej luči” na svoje debate in se, v dobro vseh nas, sprijaznita z razlikami, ki vaju bogatijo. :)

 14. Nataša Nataša pravi:

  Commonsense, Jesus loves ya! :mrgreen:

 15. commonsense pravi:

  bin, v principu imaš prav. vendar bi vse to najbrž precej bolje funkcioniralo v grisonovem budističnem svetu, kot v slovenski realnosti.

 16. commonsense pravi:

  nataša- nimam nič proti, dokler me v njegovem imenu ne sežgejo na grmadi.

 17. vlatka vlatka pravi:

  Res je,

  mene je zadnjič ena v anketi vprašala, ali sem verna. Seveda sem, sem odvrnila, ne pa po veri, ki jo prodajajo cerkveniki.

  Ker se mi ne da vsega brati, sem lahko kratka?

  Sem klerikalka ali le verna?

 18. verbatim pravi:

  Večina vernih, članov organiziranih religij, so navadni dvoličneži. Če slediš neki organizirani religiji, moraš slediti VSEM njenim naukom, zapovedim itd., ne pa samo tistim, ki tebi ustrezajo. S tem si ustvariš neko vero, lastno tisti tvoji, kar za mene ni sporno. Sporno mi je, da se nekdo šteje za kristjana, pri tem pa priznava evolucijo (če vzamemo banalen primer). Ali pa pogosto laže, ali pa seksa iz užitka itd. Tak seveda ne more biti Kristjan. Ima pa svojo vero.

  Jaz čakam dan, ko bomo postali na ZNANOSTI temelječa družba (za kar je seveda vse manj možnosti, ker politiki ustreza, če je večina ljudi neumnih in lahko vodljivih ovčk), ne pa na neki 2000 let stari knjigi, ki je ustrezala življenju pred 2000 leti, ko še znanost ni bila razvita in je zato polna izmišljotin in fiktivnih zgodbic. Prav tako ni nič hujšega, kot ljudje, ki hočejo v imenu religije, vsiliti nekomu drugemu nedokazljive, da ne rečem izmišljene, poglede. Tako neumne družbe, kot je danes zahodna družba, že dolgo ni bilo – kar seveda ustreza nosilcem družbene moči.

  Pa še banalnost, ki je pogosta prisotna pri vernih. Ko jim rečeš, da Boga ni, seveda prvo rečejo, da dokaži, da ga ni. Normalna znanstvena pot seveda poteka tako, da neko trditev podaš šele, ko si jo dokazal oz. jo lahko dokažeš. Le kam bi prišli, da bi podajali neke ugotovitve na slepo in bi se drugi morali trudit, da jo ovržejo (kar počnejo religije) – česar seveda pri izmišljenih stvareh ne moreš nikoli narediti. Neumnost brez primere.

 19. GRiSON GRiSON pravi:

  Sosedove mačke, so se iz neznanega vzroka previdno umaknile iz okupiranega ozemlja, SiOL pa je pohitril internet še za 10%. Slava mu.

 20. commonsense pravi:

  vlatka, ti si toliko stvari, da se ti lahko reče le “multipraktik” :)

 21. commonsense pravi:

  bin, glede drugega dela tvojega komentarja, ki se najbrž nanaša na prvi del mojega zapisa:

  ne gre toliko za razliko v mnenju- brez te debate ne bi moglo biti (tudi to se je že dugajalo, in je bil dolgčas) ampak za način debate, oziroma za splošno priznano vodilo, da se razpravlja “ad rem”, in ne “ad hominem” , torej (prosto po funtku) : povej , kaj misliš da je narobe z mojo trditvijo, ne kaj je narobe z menoj.

 22. commonsense pravi:

  verbatim, čisto tako daleč kot ti sam ravno ne bi šel, sem pa res zagovornik vere v znanost , še bolj pa v zdravo pamet.se pravi, vsako eksistenčno vprašanje obravnavati posebej, z argumenti za in proti, ter odločati po svoji pameti. ne pa po od nekoga nezmotljivo in brezpogojno predpisanih univerzalnih vzorcih (kar pa je za tiste, ki cenijo udobnost, udobneje).

  tisti nekdo ima sicer lahko v marsičem prav, vsega in vseh relevantnih okoliščin pa nihče , še tako posvečen, ne more poznati.težko pa je seveda o tem razpravljati, če se ne da sporazumeti ne o znanstvenih, ne o logičnih ali splošno veljavnih pravilih dokazovanja in razprave.

 23. bin pravi:

  Ne vem, CS, o kateri svoji trditvi želiš moje mnenje?
  Cilj mojega pisanja je bil, pozvati k strpnosti, pravzaprav razumevanju med različno ideološko usmerjenimi ljudmi. Večina zagovornikov krščanstva meče v en koš vse ostale ljudi. Kdor ni z nami, je “komunist” in nosi grehe Stalina, in vseh ostalih precej negativnih likov te sicer dobre ideje. Prav tako pa večina tistih, ki se štejejo za “neverne”, vidi v kristjanih potomce in zagovornike inkvizitorjev, razvratnih papežev in drugih “negativcev”, ki so lepo idejo Kristusovega evangelija omadeževali s krvjo in krivicami.
  Pa vendar je večina pripadnikov neke struje v njej zato, ker je prepričana v pravilnost ideje in tudi sami obsojajo “negativce” v svojih vrstah.
  Seveda govorim o poglobljenih pristaših, ne o “ovcah”, ki samo rabijo vodnika, da bodo vedele kam odblejati. :mrgreen:

 24. commonsense pravi:

  eh, bin, sem najbrž nejasno napisal(z dvopičjem morda že popravil).zadnji stavek je bil poljudni “prevod” omenjenega latinskega izreka, in ni bil namenjen tebi.
  sicer pa se strinjava.
  a ni dooolgčas? :)

 25. bin pravi:

  Kadar ti postane dolgčas, stopi korak naprej! Morda pa je čas, da se poskusiš v politiki? Kot ustvarjalec ali kot razdiralec. Ali pa se pridružiš meni, ki poskušam biti združevalec. (Nimam nobene organizacije, samo naključne sogovornike pripravljam na strpnost. ;)

 26. commonsense pravi:

  bin: prvič sem za pravo donkihotstvo prestar in prelen , drugič pa se bojim , da je naša demokracija še premlada, da bi sprejela ustvarjalnost brez razdiralnosti.ta je značilna za današnjo desno politiko, v socrealizmu pa je seveda to veljalo za levo.vendar pa so pred 60, pa tudi 20 leti zunanje razmere bile drugačne.

  zato sem, če si morda prebral, herr X-u povedal, da se izogibam vsakršni ideologiji. ker to pomeni, da je treba slediti doktrinam, ki skoraj vedno predpisujejo najprej uničenje drugačnega razmišljanja, potem pa postavitev novega, krasnega sveta izključno po navodilih edino pravilne ideologije.rečeno mi je bilo, da je to samo po sebi ideologija, s tem se pa seveda ne strinjam.

  če gre za volitve, nikoli ne volim kompletnega paketa vrednot, če ne najdem kandidata, ki zastopa tisto kar imam jaz za pravilno,morda volim tistega, ki je temu zelo zelo blizu, ali pa ne volim nikogar.odgovornost za posledice naj nosijo tisti, ki niso bili pripravljeni pravočasno z lastno glavo razmišljati.

  pri združevanju ti želim veliko uspeha, vendar se bojim, da razmere še niso dozorele.tudi druge demokracije so za to potrebovale čas, v nekaterih primerih tudi katarzo.nekateri so jo doživeli že pred 60 leti, pri nas pa očitno še sedaj ne.kaj čmo.

 27. commonsense pravi:

  po drugi strani, bin, pa bom morda še razmislil, morda bi pa šlo s politiko.orglice igram bolje kot peterle, brke imam skoraj kot stanovnik, las imam precej več kot janša, glas manj piskajoč kot lahovnik, kaj mi še manjka? ah ja, tako NLP (Nedolžen,Lep in Poželjenja vreden) kot katarina kresal pa najbrž , in žal ,nisem (več). in celo višji sem od kučana. :mrgreen:

 28. mica mica pravi:

  commonsense…a imaš RES brke?!
  ojej…a ti lahko dam en mejhn nasvet?

  Na daleč se mi izogibaj!
  ker so pri meni vsi, ki imajo brke v veliki nevarnosti :-)
  neka šlogarica mi je namreč pred leti “prebrala” v kavi, da bom pri svojih 86 letih enega takega brkača prisilila v sveti zakon :-)

 29. Simonitius pravi:

  Počasi mi preseda to pluvanje po cerkvi!!!

  Mi (katoliki) nobenga ne silmo v vero, ne pogojuje se služba z veroizpovedjo, obisk maš ni obvezen, dodatek k dohodnini ni obvezen, za vpis na gimnazije veroizpoved ni pomembna, Janša se ne klanja RKC in v svojih govorih ne omenja Boga, prisega predsednika vlade ne vsebuje “in naj mi Bog pomaga”…

  Vpliv RKC se zmanjšuje z vsakim dnem (mislim še katoliki se ne držijo zapovedi o “nečistovanju”).

  Mam en predlog: PUSTE NAS NAMIR, DE ŽIVIMO SVOJE INFERIORNO KATOLIŠKI VSAKDAN!!

 30. Družbene Zablode - Človeka Zadnji Učitelj » Znanje ali Verovanje…Uporaba ali Zloraba pravi:

  [...] ali z drugimi besedami “Verniki” VSEH modernih in starodavnih Religij…od Raznoraznih Verstev do Masovnih Medijev ali Uradne Znanosti, Politike, Ekonomije [...]

 31. commonsense pravi:

  simonitius: re. tvoj drugi odstavek: ŠE NE.če bo pa šlo tako naprej, pa zelo kmalu.

 32. Simonitius pravi:

  CS: re: Še ne….ka pa nakazuje de se bo premaknal v tvojo smer?

  Prej obratno, ljudje letijo iz službe zaradi vere in ne obratno… Poznam par ljudi, ko hod na katoliške gimnazije in v nekaterih je manj katolika kot pa v Milanu Kučanu.

  Nobedn nobenga ne sili!!!!

  Jest se tut ne vtikam in pišem kako bo brezbožna sekularizirana množica uničla civilizacijo. Vprašanje kdo je bol agresivn v “siljenju” svojih prepričanj. Katoliki ali ateisti?

  Škoda, da nisi vernik. Pomoje bi me bolše razumel.

 33. commonsense pravi:

  mica, gospa commonsense bi tu najbrž imela kaj pripomniti :) .

  sem pa vesel tvoje prostodušnosti- razpršila si mi morebitno rahlo skepso o tvojih 3000 knjigah, ki si jih prebrala, tudi po večkrat.pomislil sem namreč tudi na vse knjige, ki si jih gotovo prebrala, ali morala prebrati še izven svoje knjižnice, in na čas, ki bi ga za to potrebovala.vse spoštovanje! tudi jaz rad in veliko berem, ampak s tabo tekmovati si še zdaleč ne bi upal. oglasi se še kdaj.

 34. Hotimir Hotimir pravi:

  Simonitius…..ja kdo pa gnjavi drug kot vi klerikalci. Kdo vlači mrtve iz grobov in si nabira politične točke, kdo cvili in joka da nima nič…RKC je dobila pol slovenije neupravičeno nazaj, farje jim mi futramo, ateisti, saj jim država plačuje socialno in zdravstveno,zdaj se na veliko vsiljujejo v sole, da bo se vec pedofilstva, vsako pasjo procesijo, otvoritev cesar koli, spremlja žegnovanje. Vojne zločince, klerikalne hujskače, tiste ki so zgodovinsko dokazano bili izdajalci lastnega naroda hočejo oprati…ogabno. Beseda “vera” ne pomeni RKC vera, bog se ne pomeni RKC bog in ti Simoniti bodi konkretnejsi ko reces “mi katoliki” rect moras mi rimokatoliki. Je velika razlika med protestanti, drugimi sektami katoliske cerkve in RKC, ki ima zgodovinsko največ krvi na svojih rokah, najvec umazanije, najvec krvavega pokristjanjevanja…..niti muslimani niso na silo ljudi spravljali v svojo vero, pa veljajo kot krvoločni.
  Ja pridružujem se tvojemu predlogu PUSTITE NAS PRI MIR

 35. Simonitius pravi:

  HOTIMIR:RE: Če ima kdo + točke iz povojne tragedije so to “demokratizirani”komunisti. Zmeraj ko se pojavi ta tema so oni na plusu, VEDNO!!

  Francija, ki je nekaterim vzor za ločitev CERKEV-DRŽAVA plačuje socialne prispevke duhovnikom 100%, Slovenija 65%

  Denacionalizacija je bila nepravična, zato so vsi zahtevki za vrnitev skladni z zakoni. Zasebno šolstvo nam je omogočil gospod Gaber in ne Janša.

  In nevem če razločiš med vsiljevanjem vere in zahtevo po popravitvi krivic storjenimi med in po 2 vojni. Ker če omeniš, da je bilo pobitih nekaj tisoč slovencev ne razširjuješ vere!!

 36. Hotimir Hotimir pravi:

  Zgodovino pisejo zmagovalci. Logika. In imajo tudi kej od tega, zakaj bi pa se drugace borili. Tisti, ki se je rodil leta 45, ko so anglezi vrnili izdajalce, je danes star 62. In nima nic s tem sranjem , ki ga pelje RKC. RKC in Rozman sta kriva, da sta suntala ljudi k izdajalstvu. Tudi mariborskega skofa so nagovarjali pa ni hotel. In na stajerskem ni bilo kvizlinstva. Uboge zavedene ljudi so na koncu pustili na cedilu. In kaj imam jaz s tem, da bom moral plačevati RKC….nič. Pa me posiljujejo z vsem tem. Pa kaj če jim francozi, farjem, plačujejo…naj jim če se jim zdi prav. Meni se ne. Jaz si moram sam plačevati prispeveke, pa se delati moram…in to zares. Ne da se oblačim v neke obleke izpred 2000 let in glumim in se delam klovna ter farbam ljudi.
  Ko bodo uvedli secerkveni davek, bo seveč folka slo stran, in tako jeprav. Ne moti me veren človek…motijo me katolibani ki se silijo v vse pore življenja.

 37. Simonitius pravi:

  HOTIMIR:RE: Glede izdajstva naroda ne bom komentiru, ker če drek mešaš še sam bol smrdi.
  Na štajerskem ni bilo potrebe po domobrancih, ker tud ni blo partizanov. Ljudje so spredvidl de so partizani volk v ovčji koži in jih niso podpiral. Mojega, v bistu oba prastara ata so teroreziral partizani, enemu so skor poklal vso živino in požgal domačijo, drugega pa so prisilno mobiliziral in je pol moral na koroškem sodelovat v zločinih. S strani nemcev niso mel problema, celo odškodnino so dobil od njih zaradi pozebe.

  Da nočeš plačevat farje te razumem, sam prosim pol tut mene razumi, da nočem plačevat šol v katerih se ne uči verouk.

  Kar se pa oblek tiče, to je naša stvar.

  Da smo čedalje bolj prisotni v družbenem življenu pa lahko rečem samo to: tukaj smo in imamo iste pravice kot vsi drugi državljani (in nismo previligirani).

 38. naivna pravi:

  Pa vsak ceh skoraj ima svojo pleh bando. A bo tud to ratal nevarno?
  U, pa združenje katoliških študentov. Zagotovo jim perejo možgane z mašami – vsaj eno na teden. Pred zid!

  Al kaj? Kaj je pa narobe z združenji katoliških zdravnikov? So pač proti splavu, jz sem tud.

 39. bin pravi:

  Metlo v roke mulca, pa pomest smeti za sabo! :mrgreen: Saj ne vesta o čem govorita.
  Ne samo vidva, vsi bi se morali vprašati: Koliko vem o tem, zakaj???
  Zakaj so že mnogo pred vojno vodili bitko proti “komunistom”, pri tem pa preganjali delavce, tudi verne, ki niso hoteli ponižno skloniti glave v jarem? Zakaj so “partizani” hoteli po svoji pameti popravljati krivice, in so storili mnogo gorja, ne samo izrazito vernim, temveč marsikdaj kar tako počez.
  Zakaj so slovenski fantje prisegali tuji oblasti in izdajali ter morili “brate”?
  Zakaj po končani vojni spet “revanša”?
  Zakaj, zakaj, zakaj?
  Pozna kdo od vas odgovore? Je bil kdo med njimi in ve, kako “lahko” je bilo takrat vedeti, kaj je prav?
  Tudi jaz nisem bil udeležen v tej “mineštri”. Samo to srečo sem imel, da sem smel poslušati različne ljudi, ki so se med seboj pogovarjali o dogodkih, v katerih so bili sami udeleženi. Obe strani mi je bilo dano poslušati in na obeh straneh je prevladoval dvom. Je bilo res tako, kot smo tedaj videli? (Pogovor v istem taboru!) Kadar pa so se spopadli med tabori, je vsak zagovarjal svoje. Brezkompromisno, kot vidva sedaj.
  Čeprav majhen otrok (zato sem smel biti zraven), sem “vpijal kot goba” in kmalu razumel, da se “nasprotniku ne pokaže nage riti”. Predvsem pa , da stvari niso tako “čiste” kot se jih prikazuje.
  Tudi danes je podobno! Ne bi smeli bremeniti vseh vernikov RKC z “grehi njihove institucije”, pa tudi ne vseh “nevernikov” z “grehi komunistične oblasti”.

  Obsojati ali hvaliti človeka zaradi njegovih dejanj, ne zaradi osebnega pogleda na svet! In LEPO PROSIM!!! Noben cilj ne more posvetiti sredstev, ki so v nasprotju z javno moralo!

 40. commonsense pravi:

  naivna, pravzaprav me katoliški študentje še najmanj motijo- študent še ni poklic (no, pri nekaterih tudi je :) ), in zaenkrat še nimajo orodij, da bi veliko škodo delali.pa še manj razbijaški so najbrž kot kakšen levi podmladek.

  drugače pa je s “katoliškimi pravniki”, ki ob svojem delu prosijo svetega duha za pomoč , razsvetljenje in nasvete.ker so sodniki zapriseženi soditi po zakonu, ki je posveten,je vsako vmešavanje z neposvetne “višje inštance”, torej sv. duha,(kdo pa tega uradno predstavlja na zemlji, vemo) nedopustno.ogroženo je namreč nepristransko sojenje po veljavnih zakonih, to pa je resna zadeva.
  vseeno bi seveda bilo, če se pravniki družijo po kakšnih drugih interesih,pravniki- ljubitelji balinanja, na primer, gojitelji čebel, itd.

  enako velja tudi za “katoliške pedagoge”.

  če se zdravniku zdi potrebno distancirati se od svoje stroke z označbo “katoliški”, me skrbi, saj v hipokratovi prisegi ali v medicinski študijski literaturi (vsaj sodobni)sv. duh najbrž ni naveden kot zdravniška avtoriteta. in skrbelo bi me, če bi bil pacient, in bo tak zdravnik vedel, da sem jaz tale blog napisal. res pa je, da bodo bolniki z zlomljeno nogo pred takšnim zdravnikom manj, ali vsaj bolj previdno preklinjali.

 41. mica mica pravi:

  commonsense, naj s e še enkrat prištulim zraven, čeprav si mi dal jasno vedeti, da ti ženske pri 86 ne bi bile več zanimive :-)

  Hočem reči, da so me (in me še), pogovori okoli vere zmeraj žalostijo. če se kdaj ljudje sprejejo, se zaradi nje, čeprav….po moji logiki bi morala prav vera ljudi delati boljše, strpnejše in jih povezovati med seboj….

  jaz SEM verna, ne vem, če sem ZELO, sem pa!
  vendar- živ dan se še nisem zaradi določenih idej in razhajanj z nikomur sprla do te mere, da bi ga najraje “utopila v žlici vode”…
  No, ja…na kakšno prvo vejo bi koga že obesila…ampak…to ni še tako hudo ane? :-)

  ljudje smo si v svojem bistvu različni- na to, kako bomo reagirali, komunicirali, itd…bolj kot vera vpliva značaj, socialni status, čustvena inteligenca..itd….
  ampak te stvari nenehno ponavljam, da sem že postala dolgočasna, ane?

  In če me nekdo, ki ni veren, zmerja kot manj vredno bitje, to kaže na njegovo praznino v duši, drži?

  in če jaz kot verno botje, gledam zviška na tiste, ki to niso, pač..dokazuje, da je tudi z menoj precej narobe?
  drži?

 42. commonsense pravi:

  mica, proti moji, nadvse zanimivi tašči si ti , kolikorkoli let v resnici imaš, gotovo prava deklica- ona jih ima skoraj 94 in še vedno zna citirati vse mogoče latinske in starogrške tekste, preklinjati v madžarščini, pripovedovati mastne vice , pa še marsikaj.veliko ve, in še vedno hoče vse mogoče izvedeti. :mrgreen:
  tudi knjige še bere kot molj, le čardaša več ne pleše kot v mlajših letih.vsaj na mizi ne več.

  s tistim na koncu pa imaš najbrž prav, ni pa še tako grozno, če gre le za razmišljanje in ne dejanja v tem smislu.

 43. commonsense pravi:

  mica, vmes sem še enkrat malo pokukal na tvoj blog (sem že prej ene parkrat) in se mi je zdaj pojavil sum,da morda moja tašča, brez naše vednosti, pije tahionsko vodo.bomo raziskali, in poročali.

  če jo res,jo bom morda jaz tudi. :)

 44. mica mica pravi:

  :-)
  v bistvu bo raziskovanje kvarnega vpliva tahionske vode na rast in razcvet najboljše tašče manj kvarno kot se spuščati v never ending story o religiji.
  Predvsem živ bog ne bi vedel, o čem teče beseda :-)

 45. GRiSON GRiSON pravi:

  Commonsense

  Ne tahionske voda, mirno in počasno življenje te pripelje tja. Kar vprašaj taščo ;) .

  Povedal bi pa tole: Razumem, da so včasih ljudje naivno sledili liderjem. Pa naj bo to slepo sledenje v veri, ali pa odločitev na katero stran vojaškega aparata se bodo postavil. Nerazumno brezglavo sledenje, pa je to danes, ko je na voljo vsepovsod toliko informacij in se z lahkoto trezno odločiš.

 46. commonsense pravi:

  griso: hehe, počasno življenje gotovo pomaga, da dolgo živiš.tako kot se bolje naspiš, če spiš počasi. :)

  tisto ta drugo pa si zelo dobro povedal, še jaz ne bi znal bolje! :)
  sem dodal kot P.S.svojemu postu.

 47. commonsense pravi:

  P.S. vejic pa tudi jaz ne znam, vedno pravilno postavljati :)

 48. commonsense pravi:

  hehe, pravkar sem na poročilih slišal, da je papež pozval katoliške lekarnarje, naj ne izdajajo kontracepcijskih sredstev.to je seveda v nasprotju z zakonom.

  kaj, ali kdo lahko prepreči papežu in katoliškim lekarnarjem, da proglasijo glavobol za božjo kazen in prepovedo izdajanje aspirinov?ali, da so kar vse bolezni božja kazen, in prepovedo izdajanje vseh zdravil?

  in kaj se bo zgodilo, če bo ta, ali drug papež pozval katoliške kadilce, naj se ne držijo prepovedi kajenja?meni bo prav, zanima me pa, kaj bodo k temu rekli katoliški protikadilci, ki jih kar nekaj poznam. :mrgreen:

 49. vlatka vlatka pravi:

  commonsense,

  super ideja. Hvala za namig. :lol:

 50. commonsense pravi:

  vlatka, pa ne da se pripravljaš še za papežinjo? ena je menda res že bila :)

 51. Hotimir Hotimir pravi:

  Ja sej res….kako pa je s kajenjem v cerkvah. Vem, da imajo tam kadilnice s katerimi kadijo po cerkvi. Ker je cerkev zaprti javni prostor bodo po mojem morali nehati s tem…Kje so inspektorji, da zascitijo katoliske nekadilce pred pasivnimkajenjem posvečenega dima…aaaa

 52. commonsense pravi:

  hotimir-sem prepričan, da bo tako ostalo.že zato, da bodo tudi do sedaj nekatoliški kadilci raje začeli zahajati v cerkev kot da bi trpeli krizo odvajanja.

 53. Rado Rado pravi:

  Hotimir.
  Notranjost cerkve ni pod državno jurisdikcijo.
  Če želijo državni organi posredovati v cerkvi, morajo vprašati Vatikan.

 54. vlatka vlatka pravi:

  commonsense,

  za papežinjo ne, ker imam grisona. Kdo mu bo pa laško kupoval, če bom jaz papežinja? (Si misliš – jaz papežinja, pa grisonu hodim po laško? :lol: :lol: ),

  bom raje v drugo smer razmišljala ;)

 55. commonsense pravi:

  v drugo smer? a morda “hudičevka”? kar se dolgega jezika tiče, pot ne bo prav dolga :)

 56. vlatka vlatka pravi:

  commonsense,

  ne, niti v to smer. Bom ubrala kar srednjo pot. Verovala v Boga in pila laško. :) :)

 57. Rado Rado pravi:

  Sej ne morem verjet!
  Nihče ne gleda Zrnca pa onga. Kako se že piše?
  :-)

 58. commonsense pravi:

  meni je že zrnec s svojim infantilnim “humorjem” dovolj razloga , da bežim, če zanj slišim. še najmanj škode dela na nmk, ker je tam vse infantilno.

 59. commonsense pravi:

  “unga” si pa mislil najbrž tistega shetlandskega ponija?

 60. Rado Rado pravi:

  Zdi se, da si malo razposajen cms.
  :-)

 61. blobrok blobrok pravi:

  Klerikalizem se mi ne zdi ne vem kako nevaren. Menim, da so grabežljive elite vseh barv in velikosti, večkrat neopazno premešane med seboj. Je pa res, da, pri nekaterih, če Rode prdne, to izzove veliko hujšo reakcijo kot če prdne Kučan. In obratno.

 62. Rado Rado pravi:

  Zamik časa????

  /“unga” si pa mislil najbrž tistega shetlandskega ponija?/

 63. Rado Rado pravi:

  blobrock,

  uspešnost klerikalizma se meri s količino denarja in premoženja, ki ga kler – cerkev uspe iztrgati iz naročja države.
  Kako se ti zdaj v tej perspektivi zdi kler uspešen (nevaren)?

 64. blobrok blobrok pravi:

  @ Rado kdo pa je ta država, ki ji Kler trga denar, je to mogoče moja prababica, ko nabira rožice za čajčke, ali smo to vsi mi, ki vsake štiri leta prostovoljno odločamo, kako in komu se bo delila pogača, to pot tem, ki ti ne dišijo, kmalu pa spet tem, ki ti, ko jih opazuješ, kako se mastijo, pričarajo iskrico v oči.

 65. commonsense pravi:

  ja, rado,tile klerikalisti očitno tudi čas znajo zamikati :evil:

 66. commonsense pravi:

  blobrok- saj sem tudi jaz napisal,da vsaka opcija na oblasti poskuša grabiti oblast in denar.to je žal normalno, še posebej v bolj nezrelih demokracijah.
  razlika pa je v tem,da se klerikalisti tako rekoč sklicujejo na “božjo voljo” in na od boga predpisane vrednote da pridejo na oblast(to se mi zdi, kot bi boksar v ring pripeljal še svojega trenerja, da skupaj premlatita nasprotnika), in da imajo “gospodarja” tudi v tuji državi.dvema gospodarjema pa se ne da (pošteno) služiti.

  res je seveda tudi, da je prejšnja, liberalna oblast sicer tudi zganjala prihvatizacijo, klientelizem in take stvari, ampak manj očitno, in je očitno imela več sposobnih kadrov, da niso po nesposobnosti tako ven štrleli. ampak res pa ni v osnovne šole poskušala uvajati marksouka, in tudi ni ustanavljala marksističnih gimnazij in združenj komunističnih pravnikov, zdravnikov, lekarnarjev in pedagogov.prav tako ni postavljala spomenikov raznim rankovićem in podobnim tipom, ali jih rehabilitirala.tudi zgodovine ni, kolikor vem, poskušala revidirati.

  kaj naj še rečem?

 67. blobrok blobrok pravi:

  Morda pa je vzrok veliko bolj preprost in si zgolj pozabil v nastavitvah zamenjati v rubriki datum in ura letni čas za zimskega ” dvojko spremeniš v enko “:smile: Da ne boš cel dan prestrašeno oprezal za sumljivimi osebami :smile: :smile:

 68. blobrok blobrok pravi:

  @commonsense ta razprava me rahlo dolgočasi,žal nisi še potuhtal, da si s svojim mišljenjem veliko bolj politično korekten in dobrodošel plen grabežljivih elit, kot ti, za katere meniš, da ne štekamo. Prav tako me ne veseli ,da boš, morda, čez 5 let za svoje tegobe krivil Pahorja.

 69. commonsense pravi:

  blobrok: morda ni bilo prav, da sem se vmešal v debato med teboj in radotom- domnevam, da se zna braniti tudi sam.ampak si nisem mogel pomagati, da ne bi še ene par modrosti ven spustil. :)

  sem vesel, da si se pri meni oglasil, ne pusti se dolgočasiti, pri meni (za razliko od nekaterih) off topic komentarji sploh ne motijo.tvoj stil (na tvojem blogu)pa mi je všeč, tudi če bi se s tabo v čem ne strinjal.

  imaš prav, sumim, da tudi s pahorjem (žal je edini,ki v trenutni situaciji lahko kaj spremeni) in z nekaterimi njegovih ljudi ne bom prav zadovoljen, ampak, če bomo uspeli sproti preprečevati najrazličnejše ekstremizme, bomo morda dočakali tudi v sloveniji eno zrelo, sekularno in delujočo demokracijo zahodnoevropskega tipa.bo pa najbrž trajalo.

  ne skrbi, če bodo pahorjanci počeli kaj takega, kot sem omenil prej, bom prav tako glasen in politično nekorekten.takrat bom z veseljem sprejel tvojo podporo, tudi Herr X-ovo. :)

 70. Rado Rado pravi:

  Blobrok,

  odgovore na tvoje vprašanje boš našel na mojem blogu, v kategoriji:

  http://rado.blog.siol.net/category/cerkev-in-vera/

  Me prav zanima, če boš našel kakšno logično neskladje.

 71. blobrok blobrok pravi:

  @rado ne boš me prestavil na stran teh, ki vpijejo, bojte se klerikalizma, bojte se terorizma, bojte se sojine omake, pa če mi ponudiš še 111 pamfletov, veliko bolje bi bilo, če bi kot samooklicani liberalec užival, da se tako “kočljiva” tema konča z 69 komentarjem. :smile:

 72. Rado Rado pravi:

  Prestavil?
  Nihče te ne želi prestaviti. Gre le zato da v odprtem dialogu pokažemo vsak svoje argumente in sprejmemo na znanje tudi kaj od sogovornika, če je znal to dobro utemeljiti.
  Manj od tega tudi jaz ne bi hotel.

  Če dobro razumem tvoj zadnji post, si tu na netu zgolj zaradi tega, da vztrajaš na enakih pozicijah in na lastnih neomajnih stališčih.
  Bog ti požegnaj!
  :-)

 73. GRiSON GRiSON pravi:

  Commonsense, tole tvoje postaja prav zabavno, ti ne veš kako uživam, danes sem se prav prisrčno naglas smejal, kot pečen maček (zopet boš rekel: griso, kamor koli pogledam, berem samo o tvojih mačkah), padel od smeha, pa sem prebral samo te zadnje komentarje. Škoda le, da nisi malo več na liniji ;) . Stvar bo pravzaprav dozorela vsak čas. Samo še počakajmo na izide volitev. Potem bo tebi kot tudi meni, zvestemu budistu odklenkalo.

 74. strojnik strojnik pravi:

  Pa vi o veri in vernikih veste vse… :shock:

 75. commonsense pravi:

  samo tisto, čemur se ne moremo izogniti, kar izvemo po sili, ko klerikalisti rinejo v nas .saj sem vse zgradil okoli konkretnih primerov.
  saj o veri in nenasilnih vernikih nisem rekel prav ničesar.

 76. strojnik strojnik pravi:

  Ne bom se delal pametnega, ker zaradi duševnega zdravlja vedno bolj bojkotiram informiranost. Zdi se mi, da je kar se klera tiče malo boljše, kar je šel agresivni škof (al kaj je že bil) k šefom. Če mi kdo verouk v šolo uvede, pa le na ulice… :mrgreen:

 77. commonsense pravi:

  strojnik, šole midva najbrž ne bova več videla, pred “katoliškim sodnikom” ali “katoliškim zdravnikom” pa se lahko še znajdeva. upajva, da naju ne bo prepoznal.vsaj mene. :)

 78. strojnik strojnik pravi:

  Imam jaz majhne otroke. Sem se pozno lotil… :mrgreen:
  Mogoče nisem opazil, toda vsaj do sedaj me o moji nevernosti ni nihče spraševal. Edino če se po slučaju (pogrebi, poroke) znajdem v bližini kakšnega župnika, mu običajno namignem mojo “vernost”, da me potem ne gleda debelo, skozi razgovor. Baje da se še “dober dan” drugače reče… ;)
  Priznam pa, da ne bi bil ravno zadovoljen, če bi to kdo izpostavljal… :(

 79. commonsense pravi:

  do sedaj, strojnik, do sedaj…..ne manjka pa več dosti, ali, bogdaj, ni manjkalo :)

 80. Martin pravi:

  Kako si ti lahko padel na mino? Ne joči, Peter, saj ni mina, le jama. Kdor drugemu…

 81. commonsense pravi:

  Martin, pri najboljši volji ne morem razbrati,kaj si mi hotel povedati. Gotovo kaj prijaznega …. :)

 82. Martin pravi:

  Što ne ubija, jača. Ali tako nekako. Saj tudi ti mene okrog ovinka in ko se pritožim, že s kolegico obljubita referat. Upam, da bo zanimiv.

 83. commonsense pravi:

  ojej, že spet o ubijanju…… :)

 84. GRiSON GRiSON pravi:

  Tole pa zares nisem dobro razumel?

KomentirajXHTML: Uporabite lahko naslednje tage: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !