commonsense

Moj novi blog.siol.net blog

ZAHTEVAJMO SMRTNO KAZEN !

Objavil commonsense, dne 27.12.2007

Ne zato, ker bi bili ne vem kako krvoločni, ampak, ker si želimo vlado in družbo, ki vesta, kaj delata in govorita, in ki sta v svojih stališčih konsistentna.

 

Novi prometni zakon je jasno utemeljen na učinku zastraševanja, višja kot je kazen, toliko večji učinek bo imela na morebitne prestopnike. V redu, če tako pravijo strokovnjaki.

 

Ko pa so bile razprave o zviševanju kazni za  notorične krvne zločince, kot so bili trobec, plut in še kdo( jih je kar nekaj, pa ne bom nobenega imenoval, ker naš čudaški sodni sistem še vedno lahko vsakega izmed njih rehabilitira ), pa so strokovnjaki  neomajno trdili, da kazni zastraševalno sploh ne delujejo.

 

Navaden državljan sicer ne ve, kaj je prav, in kaj ni, in ker nas večina ni doktorjev in profesorjev psihopenologije, je najbolje, da si zadevo po zdravi pameti poenostavimo, in rečemo, vlada že ve , kaj dela, in naj ne bo malenkostna. Naj vpelje ne le smrtno kazen, če verjame v zastraševalni učinek kazni, ampak tudi razčetverjaneje (za kadilce), nabadanje na kole (za napačno parkiranje) in sežiganje na grmadi za tiste, ki pišejo pamflete o klerikalizmu.

 

Pa bo zajamčeno mir v deželi naši!

 • Share/Bookmark

40 odgovorov v “ZAHTEVAJMO SMRTNO KAZEN !”

 1. roberto pravi:

  mogoče si pa ti potreben kola

 2. commonsense pravi:

  roberto- grmade si, kola no! (če parafraziram fidela castra) :)

 3. 1tastar 1tastar pravi:

  Hitro se obesi kot Plut in Trobec, da ne boš slučajno parkiral na Jankovićevem parkplacu!

 4. commonsense pravi:

  tastar- te nevarnosti ni.upam pa, da pri nas v mariboru vsaj nekoliko manj ostre kole uporabljajo :mrgreen:

 5. bin pravi:

  Ja kdo bo pa toliko kolov ošpičil? Pa drva za grmado tudi niso mačji kašelj. A tisto bodo pa s prisilnim delom uredili? Za “krivo gledanje” na primer?

 6. GRiSON GRiSON pravi:

  Commonsense, škoda ker mi je tvoja Petra zameglila pogled, tistih končnih stavkov nisem mogel dešifrirati, se mi je slika postavila čez in čez.
  Glede komentarjev, opažam, da te ne bodo samo s kolom, linčali te bodo.

 7. GRiSON GRiSON pravi:

  Hmm, iznajdljivost mi je narekovala, da si tvoj post kopiram v komentar in še enkrat preberem v celoti.

  Če bi prebral pobožne želje novinarke Maje bi stoprocentno lažje prenesel tudi smrtno kazen. Škoda, da dotična ni zaprosila dedka Mraza naj ulije nekaj pameti tudi našim vrlim strokovnjakom. Me pa prav zanima, kakšno metodo uporabljajo naši strokovnjaki, da je jajce enkrat podobno hruški, drugič jabolku. Če se kaj spoznam na strokovnost, bi z lahkoto predlagal še kakšne politične prijeme, včasih so bili to vrstni prijemi strah in trepet in se je zadeva vedno končala na otoku.

  Če me bodo danes zalotili z cigareto v roki in me pri tem razčetverili, mene senilnega gospoda niti ne skrbi več.

 8. nevenka nevenka pravi:

  Dobro mero cinizma si si privoščil na račun prometne zakonodaje. Splošno znano v svetu je, da visoke kazni za prometne prekrške ne zvišujejo varnosti v prometu.
  Saj pri nas nimamo visokih kazni za zviševanje varnosti v prometu, pač pa gre za namerno zbiranje denarja, zelo stalen vir, ravno zato, ker vedo, da prekrški vedno bodo.

  Če zelo dobro premislim, tudi jaz nikakor ne bi želela, da bi morala živeti v državi, v kateri se po dvajsetih ali tridesetih letih zapora prosto sprehaja nek Trobec in išče nove žrtve.

 9. commonsense pravi:

  bin- koli in predvsem drva za grmado ne bodo problem, pokljuka je velika, lastnik pa bo v tem primeru gotovo velikodušen.

 10. commonsense pravi:

  griso: z vlatko postajata zadnje čase precej skrivnostna :) petra, kakšna petra? zdaj me bo še gospa commonsense začela spraševati, kakšna petra?

 11. commonsense pravi:

  nevenka: tako ciničen pa celo jaz nisem, da bi si upal sumiti, da bi naša draga vlada na tak perfiden način poskušala le dnar zbirat.tsk, tsk…. :mrgreen:

 12. Dejan Kaloh Dejan Kaloh pravi:

  @ commonsense: dober satiričen zadnji odstavek… hm, v MB, pa še kje drugje, bi takšna predvolilna obljuba (smrtna kazen ali pa vsaj dosmrtna ječa) sigurna palila…

 13. commonsense pravi:

  dejan-pa ne , da si ti tudi s totega becirka? tu pri nas bi morda še “čreve na plot” lahko uvrstili na seznam kazni.
  ah , ne ,ne bi šlo, pri nas je to zabava :mrgreen:

 14. GRiSON GRiSON pravi:

  Commonsense, ti bi jo moral poznati. Saj si s Telekomom služiš kruh. Ali delaš samo zastonj reklamo za njih.

 15. GRiSON GRiSON pravi:

  Šele zdaj sem ugotovil, reklame se ti ves čas menjujejo, počakaj na Petro, in jo boš spoznal, (to pa že ni več današnja tema).

 16. commonsense pravi:

  griso, zdaj mi je pa vse še manj jasno.ali se s telekomom da služit kruh?tako kot s štaubzaugerji?jaz telekomu samo plačujem, naročnine, pa internet, pa mobilce….razsvetli me, o griso!

 17. GRiSON GRiSON pravi:

  Ob strani imaš njihovo reklamo, priznaj da si z nimi v paktu, in ne mi reči, da ti za to nič ne plačajo ;) .

 18. commonsense pravi:

  griso, kje za vraga vidiš kakšno reklamo? jaz je ne. ali bom res moral dol do vas pridet, da vidim, kar vidiš ti? (saj to je itak v načrtu)
  če pa jih dobim, da na račun moje slave služijo denar, pa jim bom že pokazal hudiča! pa če jih grem v strassbourg tožit!

 19. vlatka vlatka pravi:

  commonsense,

  ja, zahtevajmo smrtno kazen. In v tednu dni bo Slovenija mrtva. :(

 20. commonsense pravi:

  no, vlatka, ne pretiravaj. vsaj en rabelj bo še živ. :mrgreen:

 21. strojnik strojnik pravi:

  Rabelj ima dvojno državljanstvo… ;)

 22. GRiSON GRiSON pravi:

  Commonsense, danes piše: Divja Petra Slapar na mobilnem Planetu
  Pošlji P PETRA na 1919

  Kot je rekla Vlatka, v imenu ljudstva naj se izreče smrtna kazen za Mobitel.

 23. commonsense pravi:

  strojnik :morda argentinsko?

 24. commonsense pravi:

  griso: če je res tako divja, me ne zanima.tudi jaz imam težave s križem :mrgreen:

 25. GRiSON GRiSON pravi:

  Commonsense, če imaš zares prave težave s križem, te reši le gospa commensense.
  Pozabi na Petro.

 26. Rado Rado pravi:

  Težave s križem odpravljam,
  stare marele popravljam,
  nože brusim,
  . . .

 27. commonsense pravi:

  rado, upam, da marele in nože bolje popravljaš, kot težave s križem odpravljaš.ko ti omeniš križ, se mi zdi,da se težave pogosto šele začno. :mrgreen: . podobno izkušnjo imam seveda tudi sam, hehe.

 28. vlatka vlatka pravi:

  commonsense,

  eden je pa lahko ;)

 29. 1tastar 1tastar pravi:

  Predlagam najbolj gozen samomor. Vtakni si marelo v rit, potem jo pa odpri!!! :mrgreen:

 30. lilalu lilalu pravi:

  Precej nestrpen blog.

 31. commonsense pravi:

  oj, lilalu, a naj potem naredim, kar svetuje 1 tastar? cheer up, lilalu ! :)

 32. GRiSON GRiSON pravi:

  Lilalu, če ti tako rečeš. Bo že držalo.

 33. blitz blitz pravi:

  Jaz se pa ne morem čisto strinjati s tvojo trditvijo. Kazni so gotovo eden od načinov za izboljšanje prometne kulture. Seveda pa morajo biti pravilno zastavljene in predvsem mora država biti sposobna udejaniti njihovo uporabo.

  Zato pa je potrebna pravna država, sicer ostanejo kazni papirnati tiger.

 34. commonsense pravi:

  blitz- ne vem, če si opazil, poanta mojega zapisa je bila, da isti strokovnjaki enkrat prisegajo na zastraševalni učinek kazni, drugič pa trdijo, da tega učinka ni.

  v kolikor je, in jaz tudi verjamem,da v precejšnji meri obstaja, bi bilo zdravopametno in pravičneje, da kazni prilagodijo premoženjskemu stanju prekršitelja- tako kot je menda na finskem, pa najbrž še kje.
  tudi bi ostrejše kazni bile bolj sprejemljive, če bi se prava ostrina pokazala predvsem pri povzročitvi nesreč, če je v igri bil alkohol, ali noro divja vožnja, recimo, manj pa, če gre za navadne, slučajne “kavaliersdelikte” brez posledic (če te recimo ustavijo kar tako, za slepo preverjanje).

  neumno se mi zdi tudi to, da se avtorji novega zakona hvalijo, kako pozitivno pa da je, da zdaj dopuščajo vožnjo 16 letnikom-sicer menda v spremstvu, ampak, kako to nadzorovati? neizkušenost in mladostna objestnost sta kriva za najbrž vsaj toliko nesreč, kot majhna doza alkohola, ali nekoliko prehitra vožnja izkušenih voznikov.

  in končno, porast števila nesreč je predvsem funkcija povečane gostote prometa – tu pa res ne vem, kaj se da storiti.najbrž je to pač davek na udobje in mobilnost prebivalstva- sodobni način življenja to pač zahteva.menda gospe blitz ne boš na izlet za lase vlekel, kot v kameni dobi, ampak jo boš verjetno peljal z avtomobilom, a ne?

 35. commonsense pravi:

  popravek: v prvem odstavku bi moral namesto “isti strokovnjaki” (najbrž niso v vseh primerih isti)reči “ista stroka”, torej strokovnjaki, ki se na isto stroko sklicujejo.

 36. Blitz pravi:

  commonsense, meni se ta ideja, da lahko vozijo s 16imi, niti ne zdi tako zelo slaba, čeprav deluje malo čudno. Seveda pa bi moralo biti zelo strogo predpisano, kdo sme biti v spremstvu in v kakšnem stanju. Ne denimo 21 letni prijatelj ali vinjen oče.

  Ne strinjam se pa, da bi se kazni prilagodile premoženjskemu stanju kršitelja. Vsak, tudi revež, se lahko drži predpisov. Predvsem se mi zdi problematično, kako ugotavljati premožensjko stanje. Plača, nepremičnine? Potem bi pa tipi spet vse na ženo prepisali. Naša država ni dovolj pravna za to. Bi pa moral sodnik pri res hudih prekrških, predvsem pa pri ponovitvah in očitnem objestnem obnašanju imeti možnost zvišati kazen, če se pokaže, da običajna kazen ne gane kakšnega kršitelja.

 37. commonsense pravi:

  blitz, s 16 vozijo tudi v zda, vendar imajo tam že zelo zrelo tradicionalno avtomobilsko in tudi vozniško kulturo, razen tega tamkajšnji 16-letniki avto potrebujejo predvsem za pridobivanje seksualnih izkušenj na njihovih zadnjih sedežih, pri nas pa predvsem za ventiliranje mladostne objestnosti in agresivnosti.

  samo poglej si v črnih kronikah kolikšen je proporcionalen delež približno dvajset- do petindvajsetletnikov pri prometnih nesrečah, predvsem pri najtežjih.

  paradoks je, ko predlagatelji zakona ravno ko trdijo, da nobena cena ni previsoka, če se prihrani le ena smrtna žrtev na cestah, obenem pa prav v tem trenutku brez potrebe, le zaradi populizma (pridobivanje bodočih mladih volivcev ?), na ceste spuščajo novo kategorijo potencialno nevarnih voznikov.

  ne motijo me toliko tile 16- letniki, ampak omenjena dvoličnost in demagogija.

  praviš, da se tudi vsak revež lahko drži predpisov.seveda,še posebno, če mu zaplenijo eno ali dve mesečni plači. ampak v tem kontekstu to tudi pomeni, da če si pa nekdo lahko vsakih nekaj dni privošči 500 evrov kazni,mu predpisov ne bo treba spoštovati..

  torej zagovarjaš prav isto kot jaz, namreč diferenciacijo po premoženjskem stanju, le da v nasprotnem smislu..

 38. blitz blitz pravi:

  Ne, commonsense, ne razumeva se. Trdim, da morajo biti kazni enotne, da pa lahko sodnik kazen poviša, če oceni, da splošno veljavna kazen na nekoga nima učinka.

  Pri nas država še prispevka za vrtec in davkov ne zna pobrati, ker pač obrtniki dobivajo le minimalno plačo, vse ostalo pa jim pobere podjetje, ki je sicer v nmjihovi lasti. Torej bi ti isti bogatuni plačevali tudi minimalne kazni.

 39. commonsense pravi:

  ja blitz, načelno bi ti dal prav. ampak kaj, če bi bil sodnik eden od tiste preostale komunistične sodniške sodrge, obtoženec pa ti, in bi on poznal tvojo blogersko zgodovino? ha?

  ali pa seveda , v mojem primeru , obratno? :)

  seveda pa čas deluje v tvojo korist, hehe.

 40. GRiSON GRiSON pravi:

  Ne vidim razloga, da bi nekdo, ki je bogatejši plačeval višje kazni od tistega revnega kršitelja. Če sta oba naredila enak prekršek, potem naj bo kazen enaka. Jaz vidim problem kršiteljev nekje drugje. Največkrat se zgodi, pa ne posplošujem zadeve, da se tisti, ki so malo bolj premožni in iznajdljivi, veliko lažje izognejo plačilu kazni. Ponavadi, se to da ali s pomočjo dobrih odvetnikov, imuniteto, z visokimi poznanstvi, … da ne naštevam še naprej. In kaj preostane revežu, jasno plača kazen in na ta način polni žakelj brez dna.

Komentiraj



XHTML: Uporabite lahko naslednje tage: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !