commonsense

Moj novi blog.siol.net blog

PENZIONISTEN RAUS!!!!

Objavil commonsense, dne 21.01.2008

Na nekem drugem blogu se pravkar odvija , ne debata, ampak gonja proti penzionistom in njihovim- oh kako perverzno- morebiti še živečim staršem.Ni govora toliko o DESUSU, njegovi politiki ali njihovem predsedniku (bljak), kot o 90- letnih senilnih bivših ljudeh , ki živijo v svojih razpadajočih stanovanjih in jih nočejo prodati komurkoli za kakršnokoli ceno, in se odseliti v drugo luknjo nekje daleč, kjer bodo lahko sami, zapuščeni na hitro pomrli, in bodo s tem naredili prostor za otroke mladih družin, najbrž tudi tistih, ki bodo iz tujine prišli slovenijo na novo urejat. tudi že videno.

preden sam kaj komentiram, le nekaj citatov iz omenjene razprave, za začetek kar značilna izjava neke jelinčičeve kolegice:

“Poznam primer zelo stare gospe, ki jo je zadela kap in ni bilo več nobenih možnosti za okrevanje, pa so sorodniki preko zvez uspeli zrihtati, da je mesece dolgo ležala v rehabilitacijskem centru Soča.” Jelinčičeva kolegica na daljavo postavi diagnozo, ugotovi, da gospa najbrž ni hodila k maši, in pride do edino logičnega zaključka, da bi bilo edino prav, pustiti jo, da crkne na cesti.

“Starši tvojega partnerja torej niso imeli denarja za nakup družbenega stanovanja? Morda, ali pa samo niso imeli pameti. Ali niso imeli avta, ki bi ga prodali? Ali niso mogli vzeti posojila?”. hm, skoraj vlatkovska (sicer kritizirana) sposobnost videnja, da so tisti starši absolutno vse te možnosti tudi na pladnju ponujene imeli.

ali pa, kar je mene spravilo iz mojega , sicer izrazito miroljubnega ravnotežja . “…imam osebno izkušnjo z gospo, ki živi sama na 90 jazbinškovih kvadratih in že desetletje zavira prepotrebno obnovo hiše. Ker je tako boga. Če verjamete ali ne, za to stanovanje bi takoj dobila 200.000 evrov, ampak je ne zanima. “.

hm, pisec ji bo zapovedal, kaj, kdaj in za koliko (gotovo je strokovnjak za nepremičnine)naj proda, in najbrž kam naj zgine crknit, ko bo to storila.no, saj kaj takega je že bilo, tudi določeni ljudje v predvojni nemčiji so najprej dobivali podobne ponudbe. tisti, ki jih niso sprejeli, pa so pač nosili posledice.

cvetka, ki me je pripravila do te objave, pa je ta(zato tudi vključujem svoj odgovo0r nanjo) :

“Ne redki , ki so že sami nekaj let v penziji imajo še žive starše, ki so v penziji že precej več let kot so delali. Nesramno rečeno ali ne, tako je in tega voza se ne da več vleči.”

naj to logično razčlenim: ta stavek lahko pomeni eno od sledečih stvari:
1) kdor je v penziji, ne sme imeti še živih staršev. čakamo na nadaljna navodila, frau X.
2)s tistimi, ki so delali le 45 let in so zdaj stari 90, je treba nekaj narediti. prosim za nadaljna navodila, frau X.
3) tako se tega voza ne da več vleči- čakamo na konkretna navodila , frau X, čeprav so moji starši, celo brez tvojih navodil, že mrtvi.

P.S. kot pozitiven primer pa bom citiral del binove replike herr X-u.po tem ne bi bilo  potrebno v tej zvezi več reči ničesar. pa seveda ni bilo tako.

“Vendar si se že nekajkrat izjasnil, da bi se morali upokojenci, ko jim stanovanje postane preveliko, (partner umrl), preseliti v manjše. Kar je načeloma tudi res. Vendar samo načeloma! Zamisli si svojo mamo (ali očeta), da bi se ob izgubi svojega dolgoletnega družabnika morala odpovedati še vsem ostalim znancem. Primernega manjšega stanovanja praviloma ni mogoče dobiti v neposredni bližini. Starejši ljudje pa imajo ob tem še omejene možnosti potovanja. Ne vozijo več avtomobila, ob slabem vremenu niti peš ne zmorejo varno prečkati ulice … Torej naj se odrežejo od življenja? V starem okolju so vendarle imeli nekaj dobrih znancev. Tudi kakšnega takega, s katerim so se lahko “spričkali”.

 • Share/Bookmark

26 odgovorov v “PENZIONISTEN RAUS!!!!”

 1. davidpelko pravi:

  Ne, ne. To kar vi počnete je navadna manipulacija brezdelnega bivšega partijca (upam in se opravičujem, če se motim), ki si stvari razlaga tako kot mu pašejo.

  Izkrivljate resnico o tem, kaj je bilo na tem blogu napisanega na to temo.

  Kam boste prišli s tem? Kaj je cilj vašega početja?

  Dodal bi še samo to. Tako, kot se sedaj dela in upravlja z državo Slovenijo mi mlajši ne bomo imeli nobene pokojnine, ker bo do takrat pokojninski sistem propadel. In bomo srečni, če bomo lahko na stara leta prodali veliko stanovanje, si kupili manjšega in z razliko od kupnine živeli.

  In še, to stanovanje ne bo kupljeno po Jazbinškovem zakonu, ali na račun inflacije iz bivše YU.

  A ne vidite, da mlajša generacija plačuje grehe prejšnjih in da je zaradi tega zelo zelo obremenjena!

  Mislim, da je to ena od glavnih poant razpravljanja na tem blogu. Nihče ni nikogar pošiljal na raus ipd.

  Sram vas bodi!

 2. commonsense pravi:

  pelko, pelko. zanikaj katerikoli navedeni citat.preden govoriš o partijcih.nikoli in nikdar, kar se mene tiče. če nisem k maši hodil, ne pomeni, da sem bil partijec, ali komunist, ali karkoli. kot sem že nekje napisal, sem bil “kapitalist” ko so današnji borci proti komunizmu še dudali.
  pelko, mešaš napake in absurde obstoječega sistema z ideološko usmerjenostjo. sedanji sistem so z ustavo in zakoniki vspostavili demosovci, v glavnem desničarji, pri zlorabah pa so potem sodelovali levi in desni, le da desni bolj nesramno.

  pelko, do sedaj si kar pametno pisal, malo razmisli, pa boš še bolje.

 3. davidpelko pravi:

  Ni res, da so desni bolj nesramno zlorabljali sistem. Tu so v nenadkriljivi prednosti SD-jevci in LDS-ovci. Nato sledijo tajkuni SLS-a. Podatki tako počez glede na obarvanost “tajkunov”.

  Ne slepite se, dragi Commonsense.

 4. davidpelko pravi:

  P.S. Za starega “kapitalista” čudno pišete.

 5. commonsense pravi:

  ja, pelko, ker sem praktičen kapitalist, ne ideološki ali verski revanšist.prosim tudi, da me tikaš.jaz tebe tudi.
  svoje mnenje o nesramnosti politikov pa seveda lahko imaš. jaz tudi.

 6. katarina katarina pravi:

  joj, sem vedela, da boš pisal o tem. in prav je. jaz sem tudi hotla povzet tiste komentarje, ker se mi gabi razmišljanje večine tamkajšnjih komentatorjev. kot da so upokojenci golazen in kot da ne bi vedeli kaj se je dogajalo zadnjih 70 let pri nas in kako je prišlo do tega stanja, ki ga imamo danes. res za bruhat. in to seveda pišejo tisti, ki imajo polno rit vsega. sem tudi že sama danes pisala o tej temi, pa bo treba še veliko. koliko negativizma in sovraštva … pa sem mislila, da slovenci sovražijo samo čefurje in cigane. noup, še upokojence.

 7. davidpelko pravi:

  O.K.

  Imam kar dobro mnenje o vsem. Veš zakaj? Ker sem končno postal pošten (bila je dolga pot) do SAMEGA SEBE! Zelo dobro vidim, kaj se v tej družbi dogaja in grozno mi je, ko vidim kako zaslepljeni so ljudje.

 8. davidpelko pravi:

  ups. zapisalo se mi je

  …, ko vidim kako zaslepljeni ste ljudje.

 9. commonsense pravi:

  eh, pelko, sem že mislil, da si se nekoliko bolj nevtralno nad revanšistično raven dvignil, pa sem se zmotil. familija X bo tvoje neomajne podpore gotovo zelo vesela.jaz pa bom tudi prebolel. life goes on…..

 10. davidpelko pravi:

  Prijatelj iz bloga. Jaz ne podpiram nikogar. Nimam nobene potrebe po tem. Če si kdaj prej že bral moje komentarje, potem to že veš.
  Lep večer ti želim.

  P.S. po mojem skromnem mnenju nisi imel prav, ko si napadel familijo X!

  ?

  Zato, ker niso pisali o penzionistih tako, kot si si ti razložil.

 11. commonsense pravi:

  pelko, saj nisem napadal, le citiral. ali sem kaj narobe citiral? o interpretaciji citiranega pa tole- na začetku o ljudeh z velikimi nosovi nihče ni rekel nič drugega, kot da so paraziti in pijavke na zdravem telesu naroda, in da bi bilo dobro nekaj ukreniti. ker nihče ni protestiral, so stvari s časom pač postale nekoliko bolj konkretne.

  pretiravam? nič bolj kot panikmacherji, ki mislijo, da če ne razlastimo jazbinškovskih staruhov, bodo mladi slovenci po kantah poleg svojih zavrženih staršev(potrebuješ vir citata?) štruce starega kruha iskali (vira najbrž tudi ni treba posebej navajati).

 12. davidpelko pravi:

  Mislim, da si se zmotil. Ni vic v tem, da bi MI morali kaj storiti.

  Vsak sam mora poskrbeti zase. Če pač neka ženica živi v “prevelikem stanovanju” po drugi strani pa životari bi bilo bolje, da ga zamenja za manjšega, z razliko pa poskrbi zase, četudi je to na “jazbinškov račun”. In naj to stori, če ima možnost.

  Mi je ne bomo imeli!

  Mislim, da je bilo to v tem kontekstu rečeno in ne na način PENZIONISTEN RAUS!!!!

  Vsaj jaz sem tako razumel.

 13. bin pravi:

  Vsak po svojem vatlu meri!

  Tisti mladi, ki so jih današnji penzionisti izšolali (ja, večina “neoliberalnih” komentatorjev je študirala praktično zastonj, na račun tedanjih delavcev), se tukaj po blogih borijo za svoje pravice. Kako priti do stanovanja?

  Mi, vsaj nekateri, smo v tej starosti z lastnimi rokami, “po šihtu” še eden drugemu pomagali hišo postaviti. Ali pa služili “na sivo”, do pozne ure, za nakup stanovanja. Danes smo pa zato vse graje vredni. In ko se stara zlomljena hrbtenica ne more več zravnati, naj prodamo vse kar imamo, za nekaj tednov razgibavanja v toplicah? Penzije je komaj za hrano in kurjavo, dohtar pa ne sme več napisati zastonj napotnice. Se ne izplača več, takega starca na noge postavljat.

  Tako smo oboji nezadovoljni! Pa je tega treba? Vi, mladi, bi lahko poleg redne službe še kaj dodali k svojemu in s tem državnemu proračunu. Ne na črno! Danes se to dela “po pogodbi”!(Seveda samo tisti, ki imate premajhne plače, da bi si z njimi zagotovili dostojno življenje.) Naj samevajo bifejčki in računalniki tja do desetih zvečer. Mi odsluženi, pa bi se lahko potrudili in (vsak svojim) mladim pomagali, da spoznajo tudi drugo plat življenja. Ne samo “keš”! In pa seveda, da se ne bi preveč obirali, ko Matilda razpiše prosta mesta.

 14. davidpelko pravi:

  bin. Deloma imaš prav.

  Ia vendar saj nihče ni napadal upokojencev na splošno.

  Bi pa vseeno nekaj stvari repliciral.

  Po šihtu je bilo v vaših časih ob 14.00 in ne ob 17.00 (ali še kasneje) kot je to danes.

  Pogle si cene nepremičnin. Samo za nakup parcele potrebuješ toliko denarja, da če bi vzel povprečno mesečno plačo in jo v celoti dal na stran te parcele ne kupiš v 10 letih (najmanj). Potrebuješ še vse gradbene priključke, dovoljenja in šele takrat se začne gradnja.

  Poglej te cene hrane, oblačil, otroci so veliko zahtevnejši (mislim okolje, ki zahteva določene standarde) in na njih porabimo veliko več denarja, kot so naši starši na nas.

  Izvzemam seveda vse tiste, ki so parcele ali stanovanja podedovali, ki so se okoristili s privatizacijo….

 15. commonsense pravi:

  bin, ti vedno znaš stvari kratko in jedrnato postaviti. tako, kot si na tistem blogu natančno znal opisati v čem je pravzaprav bistvo problema. s tem bi se debata pravzaprav lahko nehala. še enkrat, čestitam.ampak se nihče ni zmenil, in so še naprej, in še bolj divjo jago zganjali. prav zato sem pa popenil. tisti del tvojega komentarja pa bom za ilustracijo še tu zgoraj prilepil.če boš protestiral bom odlepil.

  škoda, da nimaš svojega bloga, bi se na njem dalo kakšno pametno rečt.

 16. vlatka vlatka pravi:

  commonsense,

  a mi še enkrat lahko poveš, kaj si mislil s tistim: “vlatkovska sposobnost videnja”?

  P.S.
  Poznam kar nekaj ljudi, ki imajo velika stanovanja, tri, štiri sobna, in v teh stanovajih živijo sami.

  A še vedno sem take ljudi razumela. Delali so 35/40 let in so si ga “nagarali”. In imajo v njem pravico tudi živeti. Ker je njihovo. Pa čeprav jim je včasih odveč. Kam pa naj gre en 85/90 letnik živet, ko je pa navajen na svoje stanovanje, kot tudi sam praviš?

  Pa še to. Družba je vse bolj nesramna do ljudi, ki so garali. Tako ali drugače. In, ja, najraje bi nekateri videli, da vsi ti pocrkajo. KAKO ŽALOSTNO!!!!

 17. bin pravi:

  Kratko pojasnilo Davidu Pelku.

  Povprečen delovni dan iz tistih časov. Moj, in mojih vrstnikov.

  05:45 Zadnja minuta za odhod od doma. Koliko rabiš od “driiin” do odhoda, je stvar posameznika.

  2,5 km peš poti do železniške postaje. Za avto še zdaleč nisem zaslužil.

  05:15 odhod vlaka. 50 km vožnje, 1h.

  06:15 prihod v “domicil”. Kavica!

  06:30 začetek “šihta”.

  06:45 ali 07:00 odhod z vlakom na teren. Delo na terenu (razpon 128 km) do 12:30 ali 14:00 Povratek v domicil

  15:35 Vlak domov.

  16:30 Prihod na domačo žel. postajo.

  17:00 prihod domov. Kadar se je na terenu kaj zavleklo, sem prišel domov ob 20:00.

  Po 17h smo pa začeli delati doma. Tiste čase smo delali na začetku vse sobote, kasneje pa “samo”
  eno v mesecu.

  Razne “akcije”, zalivanje plošče, postavljanje ostrešja, izkop temeljev, (ročno!), smo opravili ob nedeljah ali praznikih. Ob štirih zjutraj smo “zapiknili”, in pred veliko vročino je bila plošča zalita. Pa smo pri tem včasih še na roke mešali. Mešalec je bil luksuz! Pol leta si moral delati zanj. Za pralni stroj pa tri mesece. Kompleten osebni dohodek. Tako je bilo takrat pri nas! Vendar smo se lepo imeli. Še danes se radi srečamo, čeprav smo se raztepli po širnem svetu. Ponosni smo, na čase “gradnje domovine”.

  Danes, dobrih štirideset let kasneje, se v prostem času z biciklom “gonim” po naših lepih hribih in nič mi ne fali. Torej se nisem “izgaral”, saj smo delali z veseljem, zase in za domovino. No, hrbtenica se je malo posedla, roke mravljinčijo in zebejo, tresejo se pa ne. :)

  Sem za odstrel? Sem komu kaj odžrl? Res še nisem upokojenec, sem pa “tik pred zdajci”.

  Sem napisal kratko? :mrgreen:

 18. bin pravi:

  Glede mojih komentarjev se nič ne sekiraj CS!

  S svojo intelektualno lastnino delam “kot svinja z mehom”, mi je nekoč rekel poklicni kolega. Imam namreč kar precej tehničnih izboljšav na grbi, v svojem poklicu. Pa sem vse za družbeno dobro ustvaril. No, tri sem si že pustil plačati, ker ni šlo drugače. Brez atesta se niso smele uporabiti, pa sem “podstavil hrbet” še na papirnem področju. Četudi mi ne leži. Bil sem pač edini, ki je znal povedati, za kaj pravzaprav gre. Potem so mi pa inovatorski koritarji nekaj nakazali, da so se lahko do novih državnih penezof dokopali. Jaz pa, ne bodi len, sem svoje v žep pospravil.

  Zato kar brez skrbi “kopipejstaj” moje “štroncade”. Saj sploh ne vem, zakaj se nekateri tako sekirajo. Človek je lahko ponosen, če ga drugi posnemajo. Če pa kdo uporabi tujo pametno misel v sklopu svoje zmote, bo ta tako “ven štrlela”, da bo to vsak bister bralec opazil. Mnenje tistih, ki ne opazijo, me pa prav malo briga. :)

 19. GRiSON GRiSON pravi:

  Commonsense, brez potreb dvignjen pritisk, saj je v Sloveniji pravzaprav zelo malo takih upokojencev, ki imajo veliko stnovanje in malo denarja za vzdrževanje. V gavnem imajo manjša stanovanja, prav neverjetno je, kako lahko upokojenci z 338 evrov pokojnine, le ta vzdržujejo. Nemalokrat se zgodi, da upokojenci okušajo pokojnino slabih pet let, nato se prepustijo v nemilost matildi. Če ocenim, po eni strani je to zelo dobro, tako lahko ostane malo več denarja v blagajni, po drugi strani, le zakaj bi potem celo življenje delali za tistih ušivih pet let uživanja. Pa še teh pet let gre nekaterim mlajšim v nos. Namesto, da bi se mladi iz tega kaj naučili, nemo opazujejo, kako jim bo politika na stara leta postlala z rožicami. Danes je morda že pozno izboljšali razmere, še bolj nespametno je prepuščati breme na svoje rodove.
  Bin, pojasnilo je na mestu nisi edini, še nekaj takih primerkov poznam, od jutra do zore, od jutra do zore, tudi v nedeljo, na gospodov dan. Bi pa še nekaj dodal. Da smo si lahko privoščili poceni odkupe stanovanj, smo večina po 20 in več let dajali v skupni žekel in v tem času, bi si za ta denar lahko kupili najmanj dva stanovanja. Nič nam ni bilo podarjenega, še preplačali smo, vendar danes, na to nihče več ne pomisli.

 20. GRiSON GRiSON pravi:

  Commonsense, ali si že arhiviral vozniško dovoljenje? Prenehanje z vožnjo na stara leta ima tudi prednosti.

 21. commonsense pravi:

  vlatka, a zdaj pa se boš pritoževala, če ti zastonj reklamo delam? nehvaležnost pa taka! :mrgreen:

 22. commonsense pravi:

  griso, res je tistih bogatih, veleposestniških ,senilnih, 90 -letnih penzionistov v palačah , vendar na socialni podpori živečih najbrž bolj malo. ampak moraš razumeti- tudi kulakov in buržujev ni bilo kaj dosti, pa jih je vseeno bilo treba iztrebiti.če drugega ne, se novoiztrebljevalci hitro učijo od staroiztrebljevalcev.najprej natančno opisati kulaško hudobijo in družbeno škodljivost, nato objaviti njihove naslove, morda tudi imena (če bo potrebno),ljudstvo bo hitro razumelo, kaj mu je storiti- kakšne vile, koso ali lopato pa ima skoraj vsakdo kar doma.

 23. bin pravi:

  Lep dodatek, Grison!

  V tistih časih, so se stanovanja gradila “na državne stroške”. Država pa smo bili mi vsi. Kolikor smo noter dali, toliko je bilo! Večina tistih velikih državnih kreditov, ki jih res nekaj še zdaj odplačujemo, je šlo za oborožitev in druge politične igrice. Narod si je svojo blaginjo sam gradil! So bili pač drugačni časi! Tisti, ki smo jih poznali “v živo”, imamo seveda drugačno mnenje o njih in njihovih “posledicah”, kot novodobni so-državljani.

 24. davidpelko pravi:

  BIN

  Ne serji ga. Če bi se ti izgaral, tako kot navajaš, bi danes bolj slabo “bicikliral”. Se bojim, da si bil eden tistih komunističnih privilegirancev, ki jim ni bilo hudega (če se motim, se opravičujem).

  Verjemi pa mi, da vem kakšen je bil urnik, ker me je Mama pri petih letih skupaj z leto in pol mlajšim bratom dala vsak dan na avtobus za Celje v vrtec. Ja pri petih letih sem z avtobusom sam hodil v vrtec.

  In vem, kakšen urnik sta imela moja starša. In danes nihče od njiju ne biciklira (na žalost). S o težave z zdravjem prehude. Je pa tudi res, da nihče od njiju ni hotel v ZK, čeprav so jih vabili. Mamo še sploh, pa se ni dala. Zato pa ni bilo družbenega stanovanja za nas in nikakršnih bonitet. BIN, smrdiš mi po komunistu!!!

 25. davidpelko pravi:

  Še nekaj. Jaz sem pri svojih 36. letih kot podjetnik iz naslova takšnih in drugačnih dajatev plačal državi že dve lepi stanovanji v Ljubljani (po današnjih cenah). Sem bil priden?

 26. bin pravi:

  Včasih nas čuti prevarajo,David! :)

  Pozorno še enkrat preberi, pa boš videl, da sem sam napisal, da se nisem izgaral. Predvsem zato, ker sem delal iz prepričanja, da je tako prav. Takrat, v časih Socialistične Jugoslavije (uradnega komunizma nisem aktivno doživljal), so me vabili in silili v partijo. Ker sem bil zavzet za ustvarjanje, gradnjo domovine. Pa se nisem dal!

  Takrat so me pogosto obtoževali, da sem “farški”, ker sem znal zagovarjati tudi (zame dobra) stališča nasprotnikov tedanjega sistema in vodilne ideologije. Tako, kot danes zagovarjam dobre lastnosti socialne skupnosti. Večni oporečnik! :)
  Stanovanje mi je pa firma dala, res je! In telefon! Zato, da sem jim vse dni v tednu in 24 ur v dnevu bil na razpolago! Danes si tega niti zamisliti ne moreš, takrat smo pa imeli službeno dolžnost, da se odzovemo na vsako potrebo službe, ob vsakem času. Pa nisem bil policaj ali vojak! Samo vzdrževalec varnostnih naprav na železnici.

  Urnik tistih časov sem pa samo zato objavil, ker si ti napisal, da je bilo takrat lažje še kaj zraven šihta narediti. Vsaj jaz sem tako razumel tvoj: /… Po šihtu je bilo v vaših časih ob 14.00 in ne ob 17.00 (ali še kasneje) kot je to danes. …/

  Kdo danes vstaja pred peto uro zjutraj? Spanja pa rabimo danes ravno toliko, kot smo ga včasih.

  Samo v razmislek, nič ni treba pritrjevati.

KomentirajXHTML: Uporabite lahko naslednje tage: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !