commonsense

Moj novi blog.siol.net blog

LADJA NORCEV

Objavil commonsense, dne 26.08.2008

Najprej naj povem kako potrt sem, prizadet in ponižan. Vsakokrat, ko sem na jadralnih počitnicah ob hrvaški obali, na svoji 20 let stari jadrnici, me daje manjvrednostni kompleks, ko povsod okoli sebe gledam avstrijske, nemške, češke, poljske, da, celo holandske jahtarje z nadvse imenitnimi, velikimi, novimi plovili, z ducatom in več metri dolžine in z uhuhu konjskimi močmi pod krovom.( na eni od ta večjih jaht sem videl celo butlerja , oziroma stewarda z belimi rokavicami!) .Zdaj pa, » to add insult to injury«, sem na nekem blogu pred kratkim izvedel, da so tudi ti v resnici precej manjvredni, vsaj v primerjavi s tistimi, ki počitnikujejo v Franciji. Menda obstaja celo sum, da gre za čisto navadne delavce!! :evil: Torej sem najbrž jaz zdaj manjvreden na kvadrat ! Oy vey. (Sicer bi jaz tudi prav rad počitnikoval v Franciji, ampak za moj okus je tam preveč Francozov.)

Ampak zdaj pa k zgodbi z zadnjega, pravkar končanega dopusta. Včasih, predvsem ko se vreme spreminja, ali se na ladji kaj pokvari, z gospo CS prebijeva nekaj dni kar v marini, na našem privezu. Tam so ladje privezane tako blizu ena drugi, da se sosedom, njihovim navadam in običajem sploh ne da izogniti- imenitna priložnost za antropološke in socialne študije. V danem primeru pa bi rekel, da pravzaprav še najbolj zoološke.

Na nekoliko večji jadrnici na pomolu nasproti , se pravi kakšnih 10 metrov od nas skoraj vse poletje biva avstrijski par, nekoliko starejši od naju , z vnučico, staro kakšna 4 leta. Ni mi sicer jasno, kako lahko že po dveh generacijah iz predstavnikov vrste homo sapiens ( no, kmalu mi je postalo jasno, da je v tem primeru »sapiens« hudo pretiravanje) nastane takšna majhna pošast vrste »osmi potnik«, pa čeprav maskirana v sladko detece tipa tiste na portugalskem tragično izginule Madeline .

Mala zverina ves božji dan drvi kot tornado gor in dol po barki, vrešči, predvsem pa išče (in vedno znova najde) stvari, ki niso pribite, privite, ali privezane, in jih meče v morje- kozarce, pribor, brisače, sončna očala, telefone in podobno- dedek in babica pa nič. Ladja ima sicer precej visoko mrežno ograjo, a mali hudič še vedno najde luknje skozi katere poskuša skočiti v vodo, tako, da imajo na dan vsaj dve ali tri reševalne akcije. Dedek in babica pa seveda navdušena, kako kreativen je vendar tale otročiček, ane.

Mali teroristki so našli celo pravo sužnjo- na sosednji barki sta tudi dedek in babica s kakšni dve leti starejšo smrkljo, ki pa je očitno bolj plašne vrste in so jo zdresirali (raje ne pomislim kakšne grozote so morali uporabiti za to), da cel dan caplja za divjakinjo in ji služi kot kakšna živa igrača, včasih kar kot žoga- pusti se suvati v rebra, brcati v noge, vleči za kitke. Oba para dedkov in babic pa joj, kako sladki so tile naši otročički.

Ampak, najhujše še pride: mala zverina se štiri do petkrat na dan (predvsem proti večeru) kar tako začne dreti kot na ražnju- najpogosteje sploh ni razločiti kakšnih besed, dretje kar tako na ves glas- in to od pol ure do ure in pol (sem štopal !) brez prekinitve, razen tu in tam kakšna sekunda za dihanje. Dedek in babica pa stojita zraven s sklenjenimi rokami in od vzhičenja s proti nebu zavitimi očmi, poglejte, kako talentirana je tale naša vnučica, tole bo gotovo ena nova Ana Moffo. Gledalci na sosednjih ladjah se ali poskrijejo pod krov, gredo v mesto na pivo, ali te teroriste prebadajo z ubijalskimi pogledi- seveda brez vsakršnega haska.

Zdaj pa presenečenje: pred nekaj dnevi se je pojavil mlajši moški, očitno oče malega zlodeja. In čudež- mala pošast je naenkrat metamorfirala v čisto navadnega človeškega otroka . Edino, kar je bilo slišati, je bilo tu in tam » papi, ali smem to, ali ono?« , » papi, kdaj se gremo kopat?« in podobne, povsem normalne stvari. V tej novi novi reinkarnaciji je sedaj mirno posedala po barki, se igrala s svojimi igračami, občudujoče gledala svojega papija in na splošno bila (skoraj) pravi angelček, od divjanja in tuljenja niti sledu več. Papiju pa se očitno o celi zadevi niti sanja ne.

Zdaj pa naj mi nekdo, ki se spozna na otroke in njihovo vzgojo (sam se ne kaj dosti, saj jih, hvalabogu, nimam) pove, kako bo to dete, doma očitno deležno kar normalne vzgoje, skoraj vse poletje pa pri starih starših vzgajana v teroristično- anarhističnem ( »antiavtoritativnem« je v tem primeru mnogo premilo) duhu doživelo, in preživelo kasnejše vključevanje v človeško družbo, v vrtcu, pa v mali šoli, pa v šoli, v družbi z vrstniki in tako naprej. Moje mnenje je, da tole lahko povzroči kar pravo shizofrenijo in da bo s tem otrokom kar nekaj psihoterapevtov imelo nekaj let, če ne celo življenje polne roke dela. Še prej pa bi k psihiatrom, in to na zaprt oddelek, vsekakor spadali tile stari starši. Prava ladja norcev, ni kaj. Pravzaprav to meji že skoraj na zločin , če že ne proti človeštvu, proti človečku pa prav gotovo.

P.S. : Res je sicer, da tile norci ne nosijo belih zoknov pod sandali, ne bi pa škodilo, če bi tista babica vsaj v marini kdaj pa kdaj oblekla tudi zgornji del svojih kopalk. IMHO. :)

 • Share/Bookmark

58 odgovorov v “LADJA NORCEV”

 1. Sith pravi:

  Upam, da ti tudi v bodoče s tvojimi geni ne bo uspelo onesnažiti vrste homo sapiens. IMHO

 2. commonsense pravi:

  nč bat, sith :)

 3. commonsense pravi:

  razen tega, sith, tvoja ljubezniva želja mi pravi, da se nekje s tega bloga najbrž že poznava, ne vem, zakaj se je sedaj treba skrivati, pa naj bo.
  očitno pa nisi dojel(a) za kaj mi gre- ne razburjam se toliko nad nevzgojenimi froci, ampak nad starimi starši, ki namenoma sabotirajo vzgojo, s katero se očitno kar uspešno trudijo otrokovi starši.

  ena naša dobra prijateljica tu doma približno enako ravna z vnukinjo, kadar je zanjo zadolžena, ampak vsaj odkrito prizna, da je to njeno maščevanje svoji hčerki za gorje, ki ga je ta svoji materi, namreč njej, baje povzročala kot otrok. tudi v tem primeru se mi tako stališče zdi absolutno obsojanja vredno.zaradi otroka, seveda.

 4. barbiblond barbiblond pravi:

  Pa že ni tako slaba tvoja barčica, če ste se šla tako dolge počitnice. :mrgreen:
  Kaže, da sem bila pridno dete. Naša dedi in babi imata bedguy vlogo. Zdaj pravzaprav ne več, a ko je imela par let in ga je špilala z nespanjem, je hodila na vikend šnelkurze in včasih sem se ustrašila, če je niso zamenjali. :D
  Problem ni samo v babicah in dedkih, ponavadi je že razlika med staršema tista, ki spodbija avtoriteto. Eni otroci je ne rabijo skoraj nič, drugi več, glavno pa je, da sta usklajena. Na živce mi pa gre, ko stari rečejo, da štiriletnik rabi svobodo in naj se sam odloča, potem pa po svetu brenčijo takšni mali monstrumi. Ja, otrok se lahko odloči ali bo oblekel modro ali rdečo jopico, ne pa, ali jo bo sploh oblekel ali ne. Prevelika svoboda odločanja pri majhnem otroku je veliko breme, saj se je prisiljen ukvarjat s stvarmi, s katerimi naj bi se starši.
  Na nekaterih področjih, ko sta mene privijala, sta pa danes strašno popustljiva in mi je zadoščenje, ker na neki način priznavata, da le ni bilo čisto ok.
  Ker ne ponavljam napak svojih staršev, delam nove. Kako hude so, bomo videli naslednjo generacijo.
  Tale babi in dedek sta očitno svojega držala na kratko, kakor njun svojega. Onadva pa si pereta vest s preveliko popustljivostjo.
  Ljudje smo pač takšni :)

 5. commonsense pravi:

  živjo, barbi. tudi pri meni je dedek bil ne ravno bavbav, ampak je deloval nadvse vzgojno. bil je namreč upokojen učitelj, oziroma nadučitelj (se je v njegovem času tako reklo) in je bil zadolžen, da me še pred šolo nauči brati in pisati, pa tudi pogrkovanja odvaditi. je bil kar uspešen, vsaj kratkoročno. lumparije sem začel delati predvsem, ko ga več ni bilo :) .

 6. Rado Rado pravi:

  Odličen zapis CS.
  Sam imam kar nekaj izkušenj z vzgojo, vendar tu ne bom poskušal biti pameten. Raje bom z zanimanjem “opazoval” modrovanja.
  :-)

 7. commonsense pravi:

  rado, tudi moj interes je povsem akademski.skušnjavo razmnoževanja ( čeprav proti sami tehnologiji nimava prav nič , hehe) imava z gospo CS že nekaj časa za sabo.drugim pa vedno želiva veliko sreče.

 8. bin pravi:

  Dobrodošel doma, CS! :)

  Kako bo to dete … ? Mislim, da ima kar dobre možnosti za uspešno krmarjenja skozi življenje. Pri štirih letih že zna “dešifrirati” družbo, v kateri se nahaja in ubrati taktiko s katero z najmanj truda največ doseže.

  Sicer pa to ni osamljen primer in ne samo v današnjem času. Kot pravi barbiblond, ljudje pri vnukih poizkušajo popraviti napake, ki so jih delali pri vzgoji otrok. Njihovi otroci pa po pravilu delajo drugačne napake. Skrb vzbujajoče? Ne! Saj smo kljub ponavljajočemu vzorcu že tisočletja na sceni. ;) Naj živi evolucija, ki se vedno znova vrača v izhodišče! :nrgreen:

 9. commonsense pravi:

  optimist kot vedno, bin.upajmo, da je tako kot praviš.
  še vedno pa obstaja tudi možnost, da bo stare starše minilo navdušenje nad otrokovo kreativnostjo, ko se bo enkrat- kot je to nekoč lepo rekel blitz- s kladivom v roki začel približevati njihovemu novemu avtomobilu.

  [WORDPRESS HASHCASH] Komentatorjev ključ ‘0 ni bil veljaven.

 10. commonsense pravi:

  matr, zakaj ne morem sam sebe komentirati?

  [WORDPRESS HASHCASH] Komentatorjev ključ ‘0 ni bil veljaven.

 11. commonsense pravi:

  kaj za vraga je naenkrat ta frdamani ključ ? NA POMOČ!

  [WORDPRESS HASHCASH] Komentatorjev ključ ‘0 ni bil veljaven.

 12. commonsense pravi:

  da vidimo, kaj bo sedaj

  [WORDPRESS HASHCASH] Komentatorjev ključ ‘0 ni bil veljaven.

 13. bin pravi:

  To je pa “šiba božja” CS! ;)

  Ne ugovarjaj eminencam, sicer ti bo višja sila usta zaprla. :mrgreen:

  Takrat, ko bo kladivo proti avtomobilu potovalo, bodo tudi stari starši spremenili geslo. Sicer pa, sami so si krivi! :lol:

  [WORDPRESS HASHCASH] Komentatorjev ključ ‘0 ni bil veljaven.

 14. commonsense pravi:

  še en poskus

  [WORDPRESS HASHCASH] Komentatorjev ključ ‘0 ni bil veljaven.

 15. commonsense pravi:

  drek!

  [WORDPRESS HASHCASH] Komentatorjev ključ ‘0 ni bil veljaven.

 16. commonsense pravi:

  kaj pa zdaj?

  [WORDPRESS HASHCASH] Komentatorjev ključ ‘0 ni bil veljaven.

 17. barbiblond barbiblond pravi:

  cs, ups, vse se vidi :mrgreen:

  [WORDPRESS HASHCASH] Komentatorjev ključ ‘0 ni bil veljaven.

 18. Dajana pravi:

  joj joj joj trebuh me boli od smejanja. genialen tekst commonsense. :mrgreen:

  p.s.Pa ne paničarte no, bo Siol že zrihto.

  [WORDPRESS HASHCASH] Komentatorjev ključ ‘0 ni bil veljaven.

 19. commonsense pravi:

  dajana, od prave strokovnjakinje pa takšna pohvala res dobro dene :)

  [WORDPRESS HASHCASH] Komentatorjev ključ ‘0 ni bil veljaven.

 20. commonsense pravi:

  da vidimo, kaj dela hashcash danes

  [WORDPRESS HASHCASH] Komentatorjev ključ ‘0 ni bil veljaven.

 21. commonsense pravi:

  WORDPRESS HASHCASH JE OČITNO POTOMEC NEKOČ SLAVNEGA “BLOGOŽERJA”. POMOČI NI OD NIKODER.
  ZAENKRAT BOM VSE ŠE PRIHAJAJOČE KOMENTARJE MORAL VSAKEGA POSEBEJ POISKATI V MODERACIJI IN GA ODOBRITI, VKLJUČNO S SVOJIMI!!
  TAKO, DA KOMENTATORJE PROSIM ZA MALCE POTRPLJENJA, ČE SE NJIHOV KOMENTAR NE POJAVI TAKOJ .VSAKE TOLIKO ČASA BOM PREVERJAL IN , KOT VEDNO, VSE ODOBRIL.

  SMERT HAŠKAŠEM!!!

  [WORDPRESS HASHCASH] Komentatorjev ključ ‘0 ni bil veljaven.

 22. porednica pravi:

  CS,
  dobrodošel na trdnih tleh. S svojimi komentarji si me spravil v smeh. :smile: O vzgoji pa tako, sama sem 10 let živela pri starih starših, na veliki kmetiji, kjer sem se vzgajala bolj sama, saj ni bilo časa.Pa mi ni nič manjkalo, problem je nastal v Ljubljani. Skromnost in olika ravno ni bila pri vseh doma. :wink:
  Drugače pa opažam, da je večini današnjim malčkom vse dovoljeno.

  [WORDPRESS HASHCASH] Komentatorjev ključ ‘0 ni bil veljaven.

 23. bin pravi:

  Izkušen diverzant bo morda le našel pot? ;)

 24. commonsense pravi:

  ne, bin, zgleda da ni bilo treba po skrajnih sredstvih poseči. peta kolona pri siolu je zadevo že uredila.
  upam.

 25. commonsense pravi:

  porednica, hvala za dobrodošlico. doletela te je dvomljiva čast, da si očitno postala haškaševa zadnja žrtev.no, tudi to je nekaj, ane.

 26. porednica pravi:

  cs, bolje nekaj kot nič. :grin: Dvomljiva pa je prava beseda zame (tu mislim moj vsemogočni strah, da ga v stavku kaj polomim). :mrgreen:

 27. david.pelko david.pelko pravi:

  Ah, CS, take “čolničke” si lahko privošči samo elita, khm, mislim razne “uspešneže”, kapitaliste, turbokapitaliste, tovarišijske kapitaliste, nemške delavce, ipd…., se pravi, da je otrok deležen aristokratske vzgoje, a ne? Če imaš sam svojo jadrnico ali jahto in če izhajaš iz družine nadučiteljev, si tega bil deležen tudi sam, zato bi na vsak način moral razumeti tega otroka iz aristokratske družine ladjarjev, alikajže???? Take izpade, kot si ga opisal imaš velikokrat tudi ti! :lol:

  p.s. res sem prijazen do tebe, ker je v treh tednih to šele tretji moj komentar, upam da boš hvaležen :) Pospešeno delam na tem, da bi si v prihodnje tudi jaz omislil kakšen čolniček, upam, da bo imel kaj več kot vesla :lol:

 28. commonsense pravi:

  zelo sem počaščen, pelko.ko boš dovolj “pospešen”, ti bom pri izbiri čolnička rade volje svetoval, če boš hotel. ne bom nič nadučiteljski -čeprav se z navtiko ukvarjam že kar dobrih 40 let. že zdaj pa ti svetujem, da ne ciljaš previsoko, da te tajkunolovci ne bodo preveč v zobe dajali :)

 29. david.pelko david.pelko pravi:

  OK, CS, te držim za besedo. KO/ČE bom kdaj kupoval kaj večjega od tistega, ki gre na vesla, te bom poprosil za pomoč. Sicer pa ne bom nič turbokapitalistično privatiziral, tako da upam, da ne bom preveč komu v zobeh. :)

 30. david.pelko david.pelko pravi:

  BTW, in na katero znamko plovil prisegaš?

 31. commonsense pravi:

  vprašanje pravega landlubberja, pelko :) (po naše: kopenske podgane, no offense meant).”morski volkovi “ne dajemo takšnih izjav zlahka- treba je vedeti, kakšen tip ladje- motorka ( izrivna, gliser, ali polizrivna), jadrnica ali motorsailer, “stanovanjska” ali športna, kje in koliko bo plula, s kolikšno in kakšno posadko in tako naprej in naprej.da o globini žepa ne govorimo. v glavnem seveda velja, da boljše stanejo več. do določene meje- od nje naprej plačuješ le še ime in/ali šminko.

 32. david.pelko david.pelko pravi:

  V resnici sem posumil, da si mogoče kakšen zastopnik za določeno blagovno znamko, vprašanje je res neumno, priznam :lol:

 33. GRiSON GRiSON pravi:

  Commonsense, en teden bi še nekako zdržal, osmi dan bi verjetno skočil v vodo, in ni ga, ki bi me privlekel nazaj.
  Me pa zgodba spominja na sosedovega psa, res da nima pevskih sposobnosti ala Nana Mouskouri, pa vseeno dobro tuli brez vzroka, na vse kar se premika. Človek bi popenil, pa naj bo to homo sapiens ali čisto navadno ščene. In to naj ti bo prijeten dopust, Commonsense, pri vsej moji dobri volji, ti nimam čisto nič kaj dobrega svetovati, saj še pri sebi ne najdem prave rešitve. Sem pa že pomislil na podganji strup, a sem ugotovil, če bi ga že pojedel, bi me prav gotovo v bolnici sestavili skupaj.

 34. commonsense pravi:

  griso, moje sočutje.podganji strup je malce radikalen predlog, poskusi raje z apaurinom.najprej pri sebi, morda pa tudi pri psu- v malo faširanega mesa zdrobi kakšnih 10 mg apaurina, morda bo delovalo.vendar na dolgi rok to morda ni preveč uporaben nasvet.

  kako pa kaj vertikalni paradižniki? če dobro pomislim, bi morda delovali tudi ti, samo dobro bi moral ciljati, hehe.

 35. commonsense pravi:

  glede apaurina,griso, morda pa bi lahko delal kot kraljevič marko : jednog sebi, jednog pesu daje :)

 36. Dajana Dajana pravi:

  Od prave strokovnjakinje. Daj, no. Obračam oči. Všeč so mi humorni teksti. ;)

 37. commonsense pravi:

  dajana, v tej zgodbi je večini opazovalcev prej umor na misel prihajal, kot humor.

 38. esmeraldo pravi:

  Dragi CS, ko sem prebral tvoj pretresljivi začetek, si se mi tako zasmilil, da sem se odločil malo te potolažiti.
  Poskusi takole. Tri ppp imaš (potrt prizadet ponižan). Reci si, oni tudi (pretežno povzpetniška pakaža).
  Ducati metrov dolžine. Si že pozabil, da dolžina ni pomembna?
  In kdo ti brani, da tudi ti oblečeš bele rokavice in na krovu serviraš madame CS pločevinko pira? Če je tvoja jadrnica seveda dovolj velika, da sta lahko oba istočasno na krovu. Poseben efekt: če si oblečen samo v bele rokavice.
  Aha, tudi oni imajo komplekse pred tistimi na Azurni obali? Potem si nalepi na tvojo jadrnico napis “imam še eno 15 metrsko v Saint Tropezu”.
  Glede malega gremlina pa: na takih stoji bodočnost. Že tako zgodaj ve, kdaj in kako lahko koga vrti, da jo zanesljivo čaka blesteča politična kariera.

 39. commonsense pravi:

  “esmeraldo” , tudi pri tebi se mi zdi, da se od nekod na blogih poznava, čeprav jih tukaj ni veliko, ki bi me hoteli tolažiti :) .

  naj še jaz tebe malce potolažim – prostora na krovu je dovolj za dva, in včasih so tudi bele rokavice odveč :)

  tvoj nasvet pa malce šepa- v st. tropezu imajo 15 metrske barke najbrž le za prevoz služabnikov in zabojev s šampanjcem do jahte.

  glede malega osmega potnika pa sta že dva, ti in bin tako optimistična, da se bom svojega mnenja,( ki ga sicer nimam,saj sem le vprašal),raje vzdržal.

  blesteča politična kariera? kljub svoji rahli nenaklonjenosti bi malemu zlodju vseeno želel v življenju kakšen pošten poklic.

 40. vlatka vlatka pravi:

  commonsense,

  mene bi povabil, pa bi videl, kaj pomeni biti soseda takemu “derištu”. Ti povem, da bi vsi spokali v roku dveh dni, ne glede na to, da ne obvladam nemščine.

  Moji strupeni pogledi, pa dolg jezik, bi jih sigurno pripravili do tega, da bi odšli. :D :D

 41. commonsense pravi:

  vlatka, vlatka, ravno zdaj, ko so me modreci prepričali, da je mala v resnici velik genij s svetlo bodočnostjo, pa mi ti začneš rušiti novo pridobljeno modrost, in prilivaš olje na ogenj.tsk, tsk.

 42. ~ nagajivka ~ pravi:

  Kaaaj???

  Okej, če pustimo ob strani morebitno ‘(pre)utrujenost od življenja’ starih staršev … Ampak dejstvo, da vsa širna jahtarsko-jadralska klientela, zaparkirana v marini, ni našla pravega recepta za umiritev enega preživahno razpoloženega dekliča, ne, tega pa res ne štekam!!! Kaj imajo tam res vsi ‘bele rokavičke’??? Kaj nikomur ni prišlo na misel pogovoriti se z babico in dedkom – v smislu – kako se vendar mora 4- letnica počutiti na palubi, kjer se ne sme to in se ne spodobi ono ??? … Privezana na babico in dedka, ki, predvidevam, ne pokata ravno od idej in energije … in privezana na palubo, kot praviš, celo poletje … kar verjetno deklič s takim značajem doživlja kot skrajno dolgočasno okolje, med bolj ali manj – precej starejšo ‘družbo’??? Še čudno, da ni splezala na vrh jambora in prepevala “Bandiera rossa!!!” – toliko časa, dokler ne bi njena starša prišla ponjo in ji privoščila skupne družinske počitnice, v kakšnem – za dekliča – primernejšem okolju … :mrgreen:

 43. commonsense pravi:

  eh, jivka, žal s(m)o tam okoli sami aristokrati (kot je ugotovil pelko), in “noblesse oblige” :) .razen tega se neposredno prizadeti sosedje izmenjujejo- enkrat izplujejo eni, potem drugi, tako da prave revolucionarne pravice ni mogoče organizirati.

  “Kaj nikomur ni prišlo na misel pogovoriti se z babico in dedkom – v smislu – kako se vendar mora 4- letnica počutiti na palubi, kjer se ne sme to in se ne spodobi ono ???”. hm, ti si pa res naivna, ali si že kdaj poskusila kakšnim dedkom in babicam kaj čez njihovo sladko detece reči? manj nevarno je v sršenje gnezdo drezati. in kaj pomeni zadnji del stavka? problem je ta, da se VSE SME!

  takih vnučkov, ki jih starši kar za celo poletje parkirajo pri starih starših na ladjah pa je okoli nas polno. še najbolj se nam smili en deklič na sosednji ladji, ki je ravnokar šel v puberteto, je pa vsako poletje ves čas tu pri starih starših, vedno mulasta in zagrenjena, brez lastne družbe- tisti so nam vsaj zaupali, da so dekličevi starši doživeli nekakšno tragedijo (nismo spraševali naprej), in da je za punco tukaj najbrž bolje kot v kakšnem internatu. ne vem.

 44. ~ nagajivka ~ pravi:

  /” … hm, ti si pa res naivna, ali si že kdaj poskusila kakšnim dedkom in babicam kaj čez njihovo sladko detece reči?”/

  Commonsense, saj nisem milila, da bi kdorkoli sploh moral karkoli čez sladko detece reči. Čez IDEJO, da so dekliča na palubo (in v marino) prikovali za dlje časa, pa prav gotovo – (še posebej zato, ker kaže znake silnega dolgočasja in posledičnega zbujanja pozornosti z uničevanjem predmetov!) Sem pa v prejšnjem komentarju pozabila dodati: … “pogovoriti se z babico in dedkom … (jasno, da v nežno-svilenih rokavičkah!) … sicer pa najkasneje s ‘PAPIJEM’, ki se je kasneje, kot pišeš, tam pojavil. – (Ali ta papi sploh ve kako se njegov otrok odziva kadar njega ni?)

  Ob tem zadnjem primeru dekleta, ki ga opisuješ, je pa res težko vedeti kaj bi bilo bolje zanjo …
  To ve lahko le ona sama. Upam, da jo kdo vpraša oz. se trudi poglobiti se v srž njene zagrenjenosti in ji prisluhniti …

 45. mijau pravi:

  Zdaj razumem, zakaj se je Commensense po pomoti oglasil med komentarji na temo vzgoje.

  Je pa na ta opisan problem lahko gledati z več zornih kotov. Eden je, kako mu stara starša vse dovolita. Drugi je, zakaj stara starša ne poskrbita za zabavo vnukinje. Tretji je, zakaj starši dajo otroka varovat starim staršem, saj se morajo zavedati, da nista kos hiperaktivnemu otroku.

  Jaz bi se ustavil pri tem tretjem vidiku. Starši, ki so si zaželeli imeti otroka, naj ga imajo na na grbi vse leto do njegove polnoletnosti in naj ne obremenjujejo z njim starih staršev. Stari starši pa naj pridejo na obisk k svojim otrokom za par uric, ko si zaželijo malo pocartati vnučke!

  Howgh!

 46. esmeraldo pravi:

  Če prav premislim – kaj pa je pravzaprav pri celi stvari narobe?
  Saj so očitno tako ali drugače zadovoljni vsi (razen neprostovoljnih gledalcev/poslušalcev, v glavnem tistih, ki sami nimajo otrok):
  punčka je zadovoljna, ker navija okrog prsta dedka in babico in počne, kar hoče; istočasno se uspešno vadi v diplomaciji, ker točno ve, kako se mora vesti v prisotnosti očeta;
  dedek in babica sta zadovoljna, ker osrečujeta vnučko in imata družbo na počitnicah;
  očka je zadovoljen, ker vidi vse tri zadovoljne in ker je njegova hčerka očitno lepo vzgojena.
  Torej?

 47. vlatka vlatka pravi:

  commonsense,

  mala je velik genij, da izkorišča, kar se izkoristiti da.

  Pa ne mene, niti tebe..in še koga drugega.

  Ni ljudstvo samo njena omica in dedi, so tudi drugi ljudje, haha :D , ki štekajo zakaj se gre.

  Če ne drugače, pa ji bo foter preprečil napihovanje.

 48. commonsense pravi:

  jivka, še vedno trdim, da bi raje v osir drezal, kot kakšnim staršem ali starim staršem kaj na njihove vzgojne metode pripominjal.
  pri papiju sem imel vtis, da ne ve, kaj se sicer tam dogaja, ali pa da mu je vseeno, samo, da imata z mami mir.

 49. commonsense pravi:

  mijau-tretji vidik: wishful thinking :)

 50. commonsense pravi:

  esmeraldo: kot predstavnik neprostovoljnih gledalcev/poslušalcev seveda ne morem biti tako velikodušen kot ti.če bi te bolje poznal, bi si že znal izmisliti kakšno torturo, pri kateri bi tudi tebi žifci popustili. :)

 51. katarina pravi:

  :) prebrala samo post. ti povem, kako pravijo nam, staršem? vsega smo krivi mi, starši. noben drug. in po tej trditvi sta potem za tako obnašanje kriv malina oče in mama. ne babica, ne mama, ampak njena starša. ja ja, družba že ve, kdo je kriv. :)

  sicer pa sta moji hčeri pri moji mami vedno bili podivjani, ne vem zakaj, predvidevam da zato, ker jima je še pri 8 letih brisala rit po kakanju, kar sem jaz prenehala že leta nazaj. torej razvajala ju je do onemoglosti, ko pa sta ji pokazali zobe – bili razvajeni neubogljivi smrklji (pri njej), pa se je pridušala, da sem jaz kriva. ja? seveda, za vse so krivi starši. kaj pa, ko otroci odrasejo? kdo pa je potem kriv? še vedno starši, ker so jih slabo vzgojili. kot bi otroci ne imeli lastne pameti in kot da okolica nima nobenega vpliva … :)

 52. commonsense pravi:

  katarina, kot veš, nisem strokovnjak.ampak bi rekel, da tisto v tvojem prvem odstavku v tem primeru najbrž drži. za praktično celo poletje (v teku poletja tile ljudje (v isti sestavi) pridejo in odidejo po cca trikrat, in ostanejo vsakokrat kakšne 3 tedne. no, čisto natančno seveda dni ne štejem, ampak očitno je, da starša čez poletje imata kakšne druge načrte. to pa se mi tudi kot nestrokovnjaku ne zdi prav. tudi ne, da se očitno ne zanimata kaj dosti, kaj se v tem času dogaja.

  sicer pa se pravzaprav zgražam le zato, ker me po dopustu še nekaj časa bolijo žifci, in v takem stanju sem po navadi precej manj pregovorno dobrodušen kot sicer :)

 53. katarina pravi:

  commonsense: moji hčeri sta bili, ko sta bili mlajši, primorani bit pri babici po cele tedne (seveda sem jih hodila iskat in sta spali pri meni, toda čez dan sta bili pri babici in dedku) ker so vrtec zaprli in ju nisem imela kam dat. preprosto. druge moje prijateljice pa svoje otroke prav tako vozijo k staršem čez poletje – in poletje počitnice so res zelo stresno obdobje za starše, ki otrok nimajo kam dat – in če so starši na drugem koncu slovenije so tam po cele tedne ne da bi se srečali. domov pa pridejo podivjani, večinoma. in zato so krivi starši? o tem bi se dalo razpravljati. a verjemi mi, da si starši ne želijo imeti otrok stran od sebe toliko časa, pa jih žal nimajo kam dat v varstvo, ko hodijo v službo. moji sta pač po cele dneve sami doma, ker k babici nočeta več, jaz pa delam do 17 ure in … resno, počitnice so strašen stres za nas,starše. si niti predstavljati ne moreš kaj vse so sposobni otroci ušpičit tekom dopoldneva.

 54. commonsense pravi:

  tja, katarina, saj konkretne primere, ko ne gre drugače čisto razumem- ampak tile ljudje so avstrijci (sociala baje tam zelo štima, če ne državna, pa privatna), očitno premožni in bi si prav gotovo lahko privoščili kakšno bolj raznoliko poletno oskrbo za froca, . saj morajo tudi ostali del leta zanj nekako skrbeti.

 55. mijau pravi:

  Ko gre za počitnice, naj še jaz opišem svojo izkušnjo: Imel sem teto, mamino sestro, vdovo brez otrok na majhni kmetiji na vasi, oddaljeni cirka 15 km od doma. Hiša je bila na samem, obkrožena z gozdovi, oddaljena pol kilometra od najbližjega soseda.

  K tej teti smo hodili otroci na počitnice, običajno po dva. Tam smo opravljali vsa kmečka dela v skladu z našimi zmožnostmi, spali pod streho na senu, nabirali gobe in jih sušili, pasli in čistili dve kravi, brali knjige od Mohorjeve družbe in rastli.

  O razvajanju ni bilo govora, po drugi strani pa smo se veselili vsakokratnih počitnic.

 56. commonsense pravi:

  mijau- takšnih počitnic pri sorodnikih na kmetih sem se silno veselil tudi jaz.spanje na seniku pa je bil poseben privilegij, sicer sem moral spati v sobi :) .pa še več umazanije za z njo se popacati je bilo, pa konja in kravo sem smel jahati, pa… pa….

 57. ~ nagajivka ~ pravi:

  … ah, ja …

 58. GRiSON GRiSON pravi:

  Hehe, Commonsense paradajzov pa ne, aspirin na dolgi rok še nekako, vendar, zaenkrat imam debelo kožo, mi ne pridejo do živega :D .

KomentirajXHTML: Uporabite lahko naslednje tage: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !