commonsense

Moj novi blog.siol.net blog

PAHORUPLIADA

Objavil commonsense, dne 30.11.2008

Komaj sem se vrnil s tritedenskega potovanja- nekaj paberkov o tem morda prihodnjič- sem doma našel pravi politični osir v zvezi z Ruplovim “vstajenjem od padlih”. Zanimivo razpravo je o tem začel Marko Jenšterle- in odziv je bil pričakovan. Zapriseženi desničarji so seveda, kot vsako njegovo ujčkanje včerajšnjih rovatorjev, Pahorju pripisali neznansko politično modrost in plemenitost, predsedniku Tuerku pa podlo komunajzarstvo, še dvakrat bolj podlo, ker je to tako dobro prikrival, da je prevaral vse volilce, in celo bil izvoljen.

Od  tamkajšnjih komentatorjev se z Blitzem strinjam le v tem, da Pahorjeva poteza sama po sebi sploh ni bila slaba, vendar le pod pogojem, da drži tudi domneva tamkajšnjega komentatorja Panonskega :

· Panonsky pravi: »……Posebni odposlanec bo morda že jutri slišal budnico: “Ustaj sine Dimitre, ideš za Bangkok!”
In, ko Dimsi indijsko zadevo uredi se bo domov vračal ob somalijski obali, ker ga bo varčni Pahor v misijo poslal z enosmernim iziđetom.« ( zemljepis in iziđet mi tukaj sicer nista povsem jasna, pa vseeno)

Stara modrost tudi pravi, da je problematičnega tipa bolje imeti v hiši, da ščije ven, kot pa zunaj, da ti ščije noter. Da Pahor še ni star vemo, ali je moder, pa bomo še videli.

Zelo pa bom vzel v bran predsednika Tuerka- neštetokrat so nam prebrali in pokazali, da v zakonu, ki ureja imenovanje veleposlanikov izrecno piše, da jih imenuje predsednik, predlaga pa vlada. Če bi jaz pričakoval, da bodo vsak moj predlog pristojni morali upoštevati, bi danes najbrž že bil papež  :) ( tako bi tudi uradno postal nezmotljiv) .V diplomatskem protokolu piše tudi, da je veleposlanik osebni predstavnik predsednika države, in da se njegova sporočila sprejema kot sporočila predsednika. Skozi črna očala je pač težko brati.

Zelo si lahko predstavljam, kako bi veleposlanik Rupel “sub rosa” kakšni tuji vladi Tuerka opisoval kot komunističnega, osamosvojitveno izdajalskega nespodobneža- tole zadnje mu je, kolikor se spomnim, še pred kratkim kar napisal- in seveda slednjega povsem razumem, da mu ne zaupa.

Da ne bo kdo mislil, da trdim, da Rupel nima zaslug, ali, da ni bil kar dober zunanji minister- od poosamosvojitvenih vsekakor najboljši in najdaljši :) . Da hrvaškega problema ni znal rešiti, ni noben pridržek, saj to povsem presega ministrove kompetence. deloval bi lahko le kot pogajalec izhodišč, ki mu jih pripravijo vlada, njen predsednik in parlament.

Ampak strokovnost vsaj v nekaterih primerih žal ne more biti edino zveličavno merilo – najboljši strokovnjaki za razstreliva so gotovo tisti z Bližnjega vzhoda, pa jih zaradi tega najbrž ne bi bilo priporočljivo masovno uvažati k nam, da bi nam pomagali graditi tunele , ceste in popravljati večje arhitektonske napake.

Če se vrnemo k Pahorju in Ruplu, se mi poteza zdi prav posrečena- svetovalca lahko vprašaš za nasvet, lahko pa tudi ne, če ti še vedno poskuša čez glavo zrasti, ga lahko tudi odstaviš, ko je čas za to primernejši, ko se je vihra okoli imenovanj že malce polegla. Zamerim pa Pahorju, da očitno ni niti poskušal o svoji potezi prepričati Tuerka, ali ga vsaj obvestiti. Če se bo zgodila vojna zvezd, jo je začel Pahor, Tuerk pa se bo gotovo spretneje in manj togotno branil kot prejšnji predsednik. Predsednik države ima le še dovolj pooblastil, veliko le na papirju, ampak pravna država pač sloni in stoji na papirju , namreč na zakonikih. Sorry, Pahor.

P.S. Podoben problem bo imel s Hillary tudi Obama, a tam jo bo morda vsaj nekoliko “moderiral” njen mož Bill- od gospe Mete pa česa takega najbrž ni pričakovati.

 • Share/Bookmark

10 odgovorov v “PAHORUPLIADA”

 1. vlatka pravi:

  commonsense,

  komaj prideš, pa že delaš, namesto, da bi si odpočil. ;)

  Nekje se res govori, da volilci niso zadovoljni glede Pahorjeve odločitve, a volici praviloma niso nikoli zadovoljni.

  Ta trenutek še ne vem, kaj bi rekla o Pahorju, a zagotovo vem, da mi je bila ljubša Janševa pleša :)

 2. commonsense pravi:

  vem, vlatka,tudi jaz vem. če bo pahor dolgo rupla za svetovalca imel, bo tudi kmalu on plešast.ali si bo lase sam pulil, ali mu bodo od sekirancije izpadli, pa se še ne ve.

 3. vlatka vlatka pravi:

  commonsense,

  nič bat, ne bo dolgo. Moja napoved je 3 : O. Trojka je mišljena v mesecih. :D :D

 4. david.pelko david.pelko pravi:

  Prav smešno je tole pritoževanje čistih “levakov” po blogih, ker jim Rupel kvari “ideološko” sestavo vladnega kabintea.

  So pozabili, do so se vsi skupaj pred dobrimi dvajsetimi leti drli: druže Tito, mi ti se kunemo :(

  Meni je počasi postalo že vseeno za tole “koritenje”.

 5. Pris Pris pravi:

  David, morda so med kritiki tudi “levaki” in kritizirajo iz ideoloških razlogov, meni pa se Rupel preprosto ne zdi kompetentna oseba in zelo težko me bo kdorkoli prepričal v nasprotno.

 6. david.pelko david.pelko pravi:

  Pris, tudi meni se Rupel ne zdi kompetenten. Nikakor! Da ne bo pomote :)

  Vendar bi jaz na to listo nekompetentnih hitro dodal še marsikoga. Marsikoga :)

 7. Pris Pris pravi:

  Seveda je spisek dosti daljši od enega imena, ampak nekako mi ni všeč, ko se antirupelsko vzdušje prehitro izenačuje z ustaljeno levo-desno/naše-vaše mantro. Mislim, da zadeva seže preko tega, sploh ker Ruplova nova funkcija vsebinsko še ni razjasnjena.

 8. commonsense pravi:

  pelko, prav nič me ne presenečaš, tile levaki so neverjetno vztrajni in odporni, najbrž so gensko spremenjeni. :)

 9. commonsense pravi:

  pris in pelko- svoje mnenje sem že povedal- v vlogi zunanjega ministra se mi rupel (iz slovenije navzven, saj zato je zunanji) sploh ni zdel slab. problematičen je , posebno v zadnjem času, bil osebnostno, ko se je šopiril po “svojem” Delu, ko se je vmešaval v vsako ideološko debato, in ko je najprej kandidata, nato predsednika tuerka zmerjal v tonu, ki se mu sedaj pač maščuje.je pač stavil na napačno karto. se je vaskemu od nas najbrž tudi že kdaj zgodilo. kdor pa seje veter, žanje vihar, ali tako nekako.

  za ministra jasno ne more več biti, za predsednikovega osebnega predstavnika še manj, pahor pa bo upam dovolj pameten, da si bo še enga svetovalca za upravljanje z ruplom našel.

 10. barbiblond barbiblond pravi:

  Bo kmalu samo še pahoriada… čeprav mi je čudno, od vseh ustreljenih kozlov samo ruplovi zaslužijo takšno podporo na facebooku.
  Tipično slovensko, hitro se jih združi 10.000 proti nekomu, pa se ne spomnim, da jih je bilo toliko za… kogarkoli pač že. :roll:

KomentirajXHTML: Uporabite lahko naslednje tage: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !