commonsense

Moj novi blog.siol.net blog

ZGODBICE IZ KOROMANDIJE

Objavil commonsense, dne 3.12.2008

Kot sem že omenil v prejšnjem zapisu, sva se z mojo gospo pravkar vrnila s počitnic, na katere sva letela z muenchenskega letališča. Ker imava v (tukaj že precej opevanem) mestecu blizu Monakovega stare prijatelje, navadno prebijeva nekaj dni še pri njih. Včasih greva tudi še po kakšnih nakupih. V dveh dneh sta se mi zgodili dve nekoliko neprijetni zgodbici:

Najprej sem hotel v večji trgovini (OBI) s stotakom plačati okoli 50 evrov nakupa, pa mi je prodajalka vrnila bankovec, češ s tem ne morem plačati. Sem najprej mislil da sumi, da je ponarejen, šele  ko sem vprašal zakaj, mi je povedala, da nima drobiža. No, v tako prometni trgovini je to zelo nenavadno, še v naši prav nekoromandijski domovini bi ga morala imeti, ali si ga na licu mesta zamenjati pri sosednji blagajni, ne pa, da kupca zaradi lastne napake takorekoč odslovi.

To me je sicer presenetilo, ampak o tem ne bi bloga pisal, če ne bi slišal dveh možakarjev v vrsti za menoj, ki sta glasno komentirala ja, kaj pa si tale misli, da pride tako nepripravljen v trgovino. Halo? Očitno se v Nemčiji pričakuje, da prideš v trgovino z natančno 52,35 evri drobiža ? To, da se jim zdi, da je takšno pričakovanje normalno, mi pravi, da ne mislijo, da je trgovina tam zaradi kupcev, ampak kupci zaradi trgovine. Še v Ceausescovi Romuniji, kjer sem nekoč nekaj časa živel, so v trgovinah bili do kupcev bolj »kundenfreundlich« (morda zato, ker v njihovih trgovinah praktično ni bilo ničesar dobiti, kapavem)

Dogodek mi sicer najbrž sploh ne bi vzbudil posebne pozornosti, če ne bi pred kakšnim letom v kar ugledni trgovini Saturn hotel kupiti računalnika za 1000 evrov, pa niso hoteli sprejeti kreditne kartice, le cash ali bankomatsko kartico nemške banke (očitni  kupci iz ostalih evropskih in drugih držav zanje niso vredni nakupovanja pri njih). Na srečo, računalnik sem namreč kasneje za manj kot pol cene kupil v ZDA. Že mnogo prej pa sem opazil, da v Nemčiji nisi v trgovinah skoraj ničesar mogel kupiti s kreditno kartico, ko je to bilo že dolgo »gang und gaebe« v vseh evropskih državah, tudi novih. ( še v Franciji sem lahko plačal z v osovraženih ZDA izdano  Viso, maščevali so se mi le s tem, da niso hoteli razumeti angleško- jaz pa ne premorem dovolj patosa, da bi lahko govoril francosko).

S tema dvema anekdotama hočem le povedati, da se mi takšno trmasto neprilagajanje kupcem, v zahodni, potrošniški državi zdi nepojmljivo, še bolj pa to, da se domorodcem to zdi povsem normalno, in jim še na misel ne pride, da bi od trgovcev pričakovali, ali zahtevali več ustrežljivosti. Ali posameznim trgovcem, da bi več prodali, če bi do kupcev bili fleksibilnejši kot konkurenca. Kartelni dogovori, najbrž. Zelo evropsko.

Pa se zaradi dveh takšnih malenkosti ne sekiram, poanta (kot bi rekel blitz) pa je, da sem začel razmišljati o nemški psihi, in prišel do zaključka, da jim je morda res vsakdo, ki nosi uniformo, tudi če je prodajalska, simbol oblasti, in oblast je treba pač ubogati. Morda pa se , če se tako flagelirajo, sami sebi zdijo plemenitejši in večvredni? Morda na ta način hočejo dokazovati, da ONI pa že niso potrošniška družba kot drugi, manj zavedni in manjvredni narodi. To bi potrjevala tudi njihova nenavadna vnema za kar se da gnjavaške »ekološke« ukrepe. Na ulicah zdaj gledaš otmene gospode, ki z ekološkimi platnenimi vrečkami, polnimi praznih steklenic hodijo v trgovino po pivo. S seboj najbrž nosijo potrdilo, da so vsebino ekološko  reciklirali že doma. Njihove žene bodo najbrž kmalu v trgovino šle le še s posranimi pleničkami, da bodo lahko kupile nove. V restavraciji pa ti ne bodo servirali obroka, dokler ne prineseš , khm, včerajšnjega.

Zdaj pa še zadnja zgodbica, ki me je pravzaprav vzpodbudila, da vse tole napišem: ko sva se odpeljala domov, sem se ustavil še v trgovini, da kupim kišto weissbiera. Pri odhodu s parkirišča sem nekoliko neprevidno zadel in opraskal skoraj novega mercedesa, ki ga je vozil najmanj 80 let star gospod. Takoj sem se mu opravičil in hotel z njim izpolniti “evropsko nezgodno poročilo”, da zanj o moji očitni krivdi ne bi imel kakšnega dvoma. Pokazalo se je, da možak sploh ne ve kaj je to,( menda že 30 let ni imel nezgode) in seveda ni imel nemške verzije le-tega. Mojega seveda itak ne bi razumel. Zato sva šla kar v njegovo zavarovalnico nekaj vogalov stran, da mu pomagajo.

Tam sem pokazal svoje »evropsko poročilo« v slovenščini, in prosil, če gospodu lahko dajo nemško verzijo. Uslužbenka me je takoj nadrla, da to pa že ni nobeno evropsko poročilo, saj je v nekem tujem jeziku – ko sem ji rekel, da to ne drži, saj je formular sam po sebi po vsej Evropi enoten in prepoznaven, ampak da itak želiva le nemško verzijo tega ( govoril sem za gospoda, ki je bil očitno precej zmeden ), sem spet bil nadrt, naj pazim na svoj jezik. Kar očiten primer sovražnosti do tujcev, ki je bolj otmeni od mene nikoli in nikjer v Nemčiji niso zaznali.

Ko sva z gospodom izpolnila in podpisala nemško verzijo, mu je rekla, da zdaj pa naj to naprej kar sam ureja z mojo , očitno »neevropsko« zavarovalnico- oni da s tem nimajo nič. Vedel pa sem, da ima gospod že vsaj 30 let pri njih kasko zavarovanje, in ko sem pripomnil, da lahko zavarovalnica neveščemu (in očitno precej nebogljenemu gospodu , ki se mi je že kar smilil) preko kaska pri tem tudi lahko pomaga, je vstala, začela kot podivjana sraka histerično vpiti » Raus, raus, raus, raus…« , na kar sem seveda odšel. Dvema prisotnima Nemcema se tudi to očitno ni zdelo nič nenavadnega. Saj se je vendar en verdammter Auslaender upal ugovarjati »oblasti« (ki pa to sploh ni bila).

No, saj se vse to najbrž da prenašati, še posebno, če si že od malega navajen, da ti kdo drug ureja življenje, meni bi pa morali presneto veliko plačati, da bi se s tem brez pripomb sprijaznil. Če imam dovolj za relativno udobno preživetje, sem pa kljub kar najbolj vztrajnim hvalospevom tej Nemčiji Koromandiji že raje v tej naši, čeprav zelo nepopolni Sloveniji.

 • Share/Bookmark

35 odgovorov v “ZGODBICE IZ KOROMANDIJE”

 1. blitz blitz pravi:

  Tebi pa dogaja :wink: teh izkušenj s karticami sam nimam. Kreditne kartice sem namreč uporabljal izključno za hotele, drugače imam raje Maestro. Z mojim Maestrom nisem imel težav nikjer po svetu.

  Obija ne bi komentiral, ker ga ne poznam, vsekakor pa vedenje ni primerno. V Saturnu (najbrž istem kot ti – PEP) sem pa bil vsaj enkrat ali dvakrat v mesecu in so bili zmeraj prijazni, pa ni moja nemščina verjetno nič boljša od tvoje. Res pa nisem plačeval s kartico. Sem pa ob prihodu v Nemčijo, ko še nisem imel nemškega računa, prav v tem Saturnu plačeval s slovenskim Maestrom – brez težav.

  Plačevanje s kreditnimi karticami pa po mojih izkušnjah ni nikjer tako razvito, kot v Sloveniji. Ko sem jo nabavil pred dobrim desetletjem, sem se na poteh po tujini (Italija, Francija) samo čudil – medtem, ko so pri nas že vsi imeli POS terminale, so pri njih še na veliko uporabljali tiste plastične vlakce. Bi pa tudi rekel, da je plačevanje s kreditnimi karticami na zahodu tudi na splošno v upadu, saj večina ljudi plačuje s plačilnimi karticami. Najbrž tudi zato, ker je poslovanje s slednjimi manj podvrženo zlorabam.

  Tegale z zavarovalnico pa ne razumem čisto dobro. Jaz sem se pred dobrima dvema letoma tik pred Isartorom kar krepko zabil v rit nekemu domačinu s starodobnim Mercedesom – bil sem tako iz sebe, da mi je moje žrtev celo posodila svoj mobitel, ker s svojega nisem uspel vzpostaviti zveze z vlečno službo. :lol: Kakorkoli že, podpisal sem poročilo in to je bilo to. Čez kak mesec sem dobil vprašalnik od Dreikopfversicherung. Nobenih težav, še najmanj zaradi slovenskih tablic.

  Je pa res, da sem tudi sam zmeraj bil prijazen in tudi dobil podoben odziv :wink:

  Ne vem, sitneži so povsod in si najbrž imel smolo. Ali si že kdaj prej imel podobne izkušnje?

  Aja, morda pa si pomotoma uporabil svoj ossijevski ali össijevski naglas.

  Glede ekologije pa takole – res je, v Nemčiji so topogledno res korak naprej. Ko smo se priselili, sem se tudi jaz jezil, češ zdaj bomo pa flaše šparali. Potem pa se človek navadi, še zlasti, če pomisli na kupe smeti, ki jih produciramo. Še najbolj prepričljiva pa je cena, ko človek začne mineralno vodo piti za 1/3 cene. OK, pri pivo je flaša vredna le 20%.

  Ampak zadeva je zastavljena zelo logično – odvisna je od vpliva na okolje. Povratna embalaža se uporablja le za izdelke, pri katerih čiščenje ne povzroča hujših okoljskih obremenitev. Olje in mleko sta v nepovratni embalaži.

 2. blitz blitz pravi:

  aja, še tole sem pozabil – obrazci E106 in E111 za zdravstvene usluge delujejo brezhibno, četudi v slovenščini. Ko smo imeli težave zaradi ZZZS, smo slovenski obrazec celo poslali na DAK in nam je prijazni gospod označil del besedila, na katerega smo potem morali opozoriti ZZZS.

  Tudi evropsko potrdilo slovenskega Centra za socialno delo o tem, da nismo prejeli otroškega dodatka, je nemški davčni urad sprejel brez kakršnihkoli težav.

  Na Dunajskem Standesamtu sem pa ob izdaji rojstnega lista za našega najmlajšega kar sam prevedel najin poročni list in rojstne liste, čeprav bi po predpisih moral prinesti uraden prevod.

  Hvalabogu so moje izkušnje čisto drugačne.

 3. commonsense pravi:

  eh, blitz, sklepal sem pač le po svojih osebnih izkušnjah.to boš gotovo razumel :) . kaj dosti takšnih do sedaj res nisem imel, le dvakrat v dveh dneh se mi je eurostat(ist)ično zdelo malce nenavadno.

  glede saturna pa tega nisem pripisal auslaenderfeindlichkeitu, sem pa zdaj povsem začuden – kartica, ki sem jo pokazal, je bila slovenska, z maestrom , pa je niso sprejeli.čudno, čudno.moja nemščina pa je še vedno taka, da bi jo na bavarskem najbrž prej imeli za kakšno ( zanje inozemsko)severno nemščino ( oessiščina bi jim bila dovolj domača) kot za turščino.oops, morda pa so res mislili, da sem ossi? :)

  da so kreditne kartice v primerjavi z “debit” karticami v zatonu, vem, sam sem kreditne kartice že 30 let uporabljal le v tem smislu- plačeval sem jih takoj.zato se me najbrž ameriška banka, pri kateri še vedno imam zlato viso, z vsemi možnimi šikanami poskuša znebiti.pa se ne dam, ker imam še vedno izjemno visok limit, ki na kakšnem potovanju ob kakšni nezgodi še kako prav pride.ampak še vedno po svetu kreditne kartice radi upoštevajo.biznis is biznis.

  pri zavarovalnicah pa so pri tebi najbrž takoj videli, da živiš in delaš tam, da torej moraš biti zelo pameten in vedeti veliko :) , jaz pa sem jim v ladijskih čevljih brez zoknov (seveda se hecam, je bilo že premrzlo) najbrž izgledal kot kakšen turški hausierer, z ossi naglasom :) . vseeno tistega obnašanja to ne opravičuje.

 4. alcessa pravi:

  Commonsense: malce me že čudijo tvoje štorije, ma kdo bi vedel, kaj jih piči, tam bavarski prestolnici … Pred leti sem bila z znanci na koncertu v Monakovem in budale smo parkirali na parkirišču za taksije :-( Ko smo prišli s koncerta, avta nikjer. Po nekem čudnem slučaju sem imela s sabo nemško telefonsko kartico (fanta v M, ki pa ni vedel, da sem na koncertu, ker ni bilo časa za informiranje), poklicala policijo, pa nas napotijo na revir. Tam so nas najprej polovico (torej ene 4) vrgli ven, ker so se kao bali kravala, čeprav jih je bilo več, bili so oboroženi, mi pa smo bili utrujeni, trezni od šoka in zaspani. Skratka, avto je bil odšlepan v Trudering in nazaj ga dobimo le, če plačamo. Naš denar? Kar smo imeli večjih bankovcev, v avtu. Pasoši? V avtu? :lol: So rekli, da naj gremo na slovenski konzulat (saj je konzulat, ne da) prosit za denarno pomoč, plačamo šlepanje avta, pa ga dobimo nazaj. V nedeljo zjutraj ob 3h.

  No, to je bil trenutek, ko sem potem fanta vseeno obvestila, da sem v Münchnu in da rabim za sposodit kup denarja, ja, ob pol štirih zjutraj. :oops:

  A res znaš posnemati Ossi-Akzent?

 5. blitz blitz pravi:

  commonsense, res sem presenečen. Tudi alcessa, ne vem samo, zakaj nič ni napisala.

  Je pa res, da sem jaz v Saturnu toliko gnarja pustil, da bi najbrž od mene še angolsko kartico vzeli. :wink: Aja, tole sem pozabil prej dopisati – preveč prijazni pa v Saturnu res niso, sploh v PEPu. Sploh tiste dečve na blagajni gledajo dokaj zabodeno.

  Sem pa včasih klel stoječ v vrsti, ker si toti Švabi radi zmišljujejo. Kar naprej nekaj reklamirajo in tudi sicer se jim nikoli nikamor ne mudi.

 6. blitz blitz pravi:

  alcessa, z mano pa je bila Polizei še posebej super galantna, ko sem napihal na poti z Wiesn’a. Ko so me vzeli s sabo na štacion, sta me sicer vprašala, če imam nož pri sebi, a me nista preiskala. Poboma je bilo skoraj nerodno, da sta naju ustavila, občutek sem imel, da jima je bilo še posebej hudo, ker sva ausländerja.

  Res pa je, da sem tudi jaz bil zelo prijazen in se nisem nič duval.

 7. commonsense pravi:

  no vidiš, alcessa, malo pobrskaš po spominu, pa gre. :) pa saj od policajev se kaj takega pričakuje (sicer bi jih najbrž bilo sram, da ne opravljajo represije, kot se šika), ampak to je bila navadna civilna uslužbenka navadnega civilnega podjetja. morda pa je le imela pms, kaj pa vem.

  ne, ne bi rekel da znam, razen morda za bavarce. se pa trudim govoriti hochdeutsch.

 8. commonsense pravi:

  blitz, glede vrst pred blagajno pa ni hujšega kot v tisti drugi koromandiji,v ZDA, kjer stare gospe po pol ure iščejo in plačujejo s kuponi, izrezanimi iz časopisov in razliko plačajo s čekom, ki ga spet pol ure izpolnjujejo, ker so doma pozabile očala.spet ti penzionisti , boš rekel, vem.

 9. alcessa pravi:

  No ja, če sem iskrena, meni osebno je vseeno, kako prijazni so do mene, samo da gre hitro. Tudi nimam ravno navade, pozorno opazovati nivoja prijaznosti in razmišljati, a ta kaj pove o njihovem odnosu do mene. Po tistih nekaj letih v Tübingenu, ko vsaka prodajalka za tabo zažvrgoli “lep dan želim” in zveni točno tako, kot je mišljeno: “naučili so nas, da naj uporabljamo prijazne fraze, da bo več cvenka” – mam raje malce hladnoče, da se počutim toliko bolje, ker jo vsakokrat brez težav prenesem. Brez heca. Vendar (kot pravi Blitz), nad tvojo zgodbo sem vsekakor presenečena in se mi zdi izven vsega normalnega – tako v trgovini kot pri zavarovalnici! Je pa res, da mene ni srem, v trenutku pogledati kot nebogljeno žensko pišče, če kaj gre anrobe (pri 36/175/70, predstavljaj si :-) )

 10. alcessa pravi:

  anrobe = narobe. Prav je: narobe. :lol:

 11. commonsense pravi:

  blitz, tudi jaz se nisem nič duval, vzdržal sem se celo, da bi jim povedal, koliko lepše so se znali obnašati v romuniji :)

 12. commonsense pravi:

  alcessa,čestitam, za 70 si kar živahna,čeprav s 36 kg malce podhranjena. glavno pa je, da IQ štima :)

 13. david.pelko david.pelko pravi:

  Kaj je zdaj to? Še en Blitz-blog, po obliki, mislim?

  Sicer pa, kako se ti lahko primeri z gajbo pira tako uničit Mercedesa, da moraš obrazce izpolnjevat? Kaj mu nisi kar keš dal ali pa po balkanski maniri enostavno mrknil? :lol:

  CS, če boš takšne po svetu počel, te ne bom več hotel poznati :lol:

 14. commonsense pravi:

  pelko, praska na novem mercedesu pomeni, da bodo pri mercedesu, če hočejo biti vredni svojega imena, morali zamenjati ves prednji del z motorjem vred. od tistih 100 evrov pa mi po nakupu gajbe ni več ostalo dovolj za takšno razkošje. :)

 15. commonsense pravi:

  ah, ja- moj avto je ni tako poceni odnesel (precej vdrta vrata-mercedesov odbijač ne pozna milosti)in moram ugotoviti ali je ali ni ceneje uveljavljati moj kasko.

 16. alcessa pravi:

  CS: takšnega komplimenta pa že ene 50 let nisem dobila :lol: :lol::oops:

 17. blitz blitz pravi:

  cs, take poškodbe so najbolj zoprne. Jaz sem pet let imel kasko, pa mi je bila vsaka poškodba premajhna, da bi ga uveljavljal. Potem sem ga pa raje nehal plačevati.

  Pa je stari sploh opazil, da si ga oplazil?

 18. david.pelko david.pelko pravi:

  Alcessa, daj obrazloži nam, moškemu delu bralcev tega velecenjenega bloga, kaj za hudiča je 36, kaj 175 in kaj 70 :?:

  OK, 175 je verjetno višina (ali je IQ?), kaj je pa 70 in kaj 36 :?: :)

 19. alcessa pravi:

  kg / let – seveda!

  Kombiniraj z izjavo “gledam kot nebogljeno žensko pišče”

  Če ti ni smešna, bom poskusila naslednjič :lol: -

 20. commonsense pravi:

  blitz, seveda me je opazil, saj mi je čez pet minut zahupal, da bi me opozoril da vozim (vzvratno)proti njemu. :mrgreen:

 21. commonsense pravi:

  pelko,sem povprašal, z mojega obveznega me bo stalo 15 % bonusa od obveznega, to je pri tem avtomobilčku cca 30 evrov. toliko bi v nemčiji pri mercedesu najbrž stalo samo, da človeku vratar reče dober dan. moja škoda pa 15 % od kaska z dodatki, to bo cca 60 evrov, skupaj 9o, krat 2 ali tri leta, da pridem nazaj na staro ceno. za 200-300 evrov pa se obeh škod skoraj gotovo ne da popraviti.

  za mrknit pa se mi zdim le še malce premlad.

 22. david.pelko david.pelko pravi:

  @CS, kaj naj rečem. Po svoje ta gajba piva le ne bo prehudo draga, še sreča :)

  Mrkniti moraš tako, da vseeno ostaneš živ :mrgreen:

  @Alcessa, cool :lol:

 23. commonsense pravi:

  prav škoda, da se nič ne oglasi ponpet, da bi povedal, kako pogosto se takšne stvari dogajajo po podatkih eurostata :) .

  po poučnih komentarjih sedaj sicer domnevam, da sem najbrž imel le smolo, in da v resnici OBI ni imel drobiža, ker je tik pred bankrotom, da je blagajničarka v Saturnu doma pozabila očala, in ni prepoznala maestra ( ne tistega, ki je pred njo stal, ne tistega na kartici :) ), zavarovalničarka pa da je pač takrat imela hud PMS.

  pa je zadeva pojasnjena.

 24. alcessa pravi:

  CS: kaj si pa pričakoval? :-) Kadar jaz grem v šoping, mi rečejo “hier klicken”, “Visa oder Nachnahme” in podobne suhoparne zadeve, ponavadi potem še ene dvakrat dobim Newsletter, ki ga nisem aktivirala, banka pa se veseli prekoračitve ničle na računu in mi čisto po tihem pribeleži obresti. In nihče čisto nikoli ni neprijazen do mene.

 25. vlatka vlatka pravi:

  commonsense,

  v Dalmacijo bi šel, pa teh problemov ne bi imel :) :D :lol:

 26. commonsense pravi:

  alcessa, meni v saturnu niso rekli nič podobnega, niti mi newsletterja niso poslali.tebi najbrž so,ker si šopingirala na računalniku, jaz pa ga še kupiti nisem mogel, kako bi torej lahko do mene bili prijazni kot do tebe! torej stara zgodba o kuri in jajcu.seveda se o kurah in o jajcih s pravo damo ne spodobi šaliti, zato bom raje odnehal. :)

 27. commonsense pravi:

  eh, vlatka,v dalmaciji me pa imajo za podalpskega hrvata, ampak dokler nam gre bolje kot njim, me sicer odirajo, drugače pa puščajo pri miru- vsaj odkar pod vetrobranom več ne lepim jorasove slike. :)

 28. blitz blitz pravi:

  commonsense, ali ga je poskusila potegniti skozi mašino? Maestro je Maestro – jaz sem ga uporabljal marsikje – spomnim se še, da sem ga uporabljal na Danskem, Avstriji, morda še kje. Na bankomatu pa celo v Indiji in Braziliji.

  Pa z avstrijskim maestrom sem tudi kupoval v Saturnu.

 29. commonsense pravi:

  blitz : “commonsense, ali ga je poskusila potegniti skozi mašino?” ne , ji nisem dovolil, ker sem vedel, da bi zelo bolelo. :mrgreen:

  no, resno, kolikor se spomnim, ne, samo pogledala jo je od katere banke je in obžalujoče odkimala. takrat sem bil izredno strpne volje (se mi je namreč mudilo, hehe) in sem samo odmahnil z roko in ne več spraševal, ali se pritoževal. saj pravim, morda je res bil le nesporazum, povsem nova , slabo izšolana prodajalka ali kaj. in pa, na koncu sem zaradi tega profitiral skoraj 600 evrov.bi prodajalki pravzaprav od prišparanega moral poslati provizijo.

 30. commonsense pravi:

  je pa še eno, najverjetnejše pojasnilo za vse skupaj- dobil sem ga od prijateljev, ki so sinoči bili pri nas na večerji: morda so se nemške dame le ustrašile mojih štrlečih (skoraj stanovnikastih) brkov, ker si jih za zimo – zaradi mraza, seveda- puščam posebno košate :)

 31. vlatka vlatka pravi:

  commonsense,

  za spremembo daj drugič pod steklo sliko svojega mačka. Boš videl, šele potem boš imel mir :D

 32. commonsense pravi:

  barbi, posebej zate: tole sem ravnokar prebral v eni knjigi nelsona de milla, imenitnega pisca zelo zabavnih kriminalk (pri nas ga še nisem videl prevedenega);

  njegov junak pravi, da se je od prve žene ločil, “because she thought cooking and fucking were two cities in china”. hehehe

 33. barbiblond barbiblond pravi:

  Hahaha…

  Če je prva žena imela posluh za kitajsko geografijo, druga gotovo bolj razume globoko poanto be W.I.F.E.(washing- ironing- fucking- etc.) :mrgreen:

 34. ~ nagajivka ~ pravi:

  Komonsenz; a takele poveš. Ja, šajze, no. Kaj pa drugač? Sta se imela fajn?
  Nobenih prijetno vznemirljivih vtisov – s katerimi bi nam pričaral kakšne prijaznejše dopustniške utrinke – nisem zasledila v tvojem traktatu. Warum? Ha?

 35. commonsense pravi:

  jivka, najprej slabe novice- tam na novembrski floridi, na njihovih plažah, kljub 26 celzijev v morju in 30 na kopnem, tudi jivke morajo biti vsaj kolikor toliko oblečene.

  vznemirljivega ali novega ni nič posebnega, saj sem nekaj propagande za florido naredil že zadnjič.

  ker pa je tukaj zgoraj že bilo govora o prilagodljivosti in prijaznosti do kupcev in strank, pa naj le omenim še tole:

  motel v bližini orlanda na floridi, “super 8″, menda nizkocenovni del mednarodne verige Wyndham resorts, naju je stal, za zelo čisto sobo kakšnih cca 30 m2, s hladilnikom, mikrovalovko, coffeeemašino z zalogo filterske kave vsako jutro in s kontinentalnim zajtrkom ( no ja, bolj takim), cable tv in internetom, reci in piši: 26,99 USD na noč, za dve osebi ! torej dobrih 10 € na osebo.no, plus lokalni davek, skupaj cca 30 USD.

  saj ne, da z gospo morava ravno tako zelo šparati, ampak več od tega preprosto ne potrebujeva.sem pri plačevanju vprašal, zakaj so sedaj tako poceni (navadno plačujem za takšno sobo 40-50 dolarjev) pa so rekli, da vedo, da je že opazna gospodarska kriza, in da so se odločili, boriti se za vsakega vedno maloštevilnejšega gosta, in kdor prvi pride (zniža), prvi melje. meni prav.

  11. november je pri njih “veterans day”, povsod zastave , ponekod parade, v čast padlim v vseh vojnah.seveda tudi komercialno izkoriščen z enodnevnimi razprodajami -20, -30. celo -50% za veterane. ne letos, ampak enkrat prej sem kakšne tri dni po prazniku vstopil v takšno trgovino in nekaj kupil- naravnost vsilili so mi 50% popust, čeprav sem protestiral, da nisem bil še v nobeni vojni.
  krotek pacifist kot sem, sem se s popustom pač moral sprijazniti. Naj pripomnim, da sva vsa leta od takrat v tej trgovini puščala tudi po nekaj 100 USD, tudi brez popusta.

  saj vem, komercializem, potrošništvo in umazani globalistični kapitalizem, ampak odkar smo se odpovedali rdečemu komunističnemu socializmu, je to pač to, kar smo si izbrali.in kako se to dela učinkovito, vidite tukaj.sem naravoslovec in posledično ne morem biti polovičar, zato sem odločno ZA ! poraba je glavno gonilo kapitalističnega gospodarstva, in tu bi še predsedniku tuerku z nejgovo aktualno potrošnjo priznal državotvorne zasluge in se s tem pridružil binu na nekem drugem blogu.

  Tisti tam čisto zgoraj v zapisu omenjeni pa bi bili tržni kapitalisti, a da im ipak ne uđe- morda jim bo tudi ratalo, a jaz raje zdaj uživam, dokler še migam.

KomentirajXHTML: Uporabite lahko naslednje tage: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !