commonsense

Moj novi blog.siol.net blog

KRIZNA EKONOMIJA- ODA POTROŠNIŠTVU

Objavil commonsense, dne 8.12.2008

Se opravičujem Nagajivki, da moj odgovor na njeno vprašanje tukaj “samoplagiiram” kot zapis, a v mojem zadnjem zapisu je bilo govora o prilagodljivosti in prijaznosti do kupcev in strank, pa naj le omenim še tole v zvezi z mojimi zadnjimi počitnicami  v ZDA :

motel v bližini orlanda na floridi, “super 8″, menda nizkocenovni del mednarodne verige Wyndham resorts, naju je z gospo CS stal, za zelo čisto sobo kakšnih cca 30 m2, s hladilnikom, mikrovalovko, coffeeemašino z zalogo filterske kave vsako jutro in s kontinentalnim zajtrkom ( no ja, bolj takim), cable tv in internetom, zunaj z gretim bazenom, reci in piši: 26,99 USD na noč, za dve osebi ! torej dobrih 10 € na osebo.no, plus lokalni davek, skupaj cca 30 USD.

saj ne, da z gospo morava ravno tako zelo šparati, ampak več od tega preprosto ne potrebujeva.sem pri plačevanju vprašal, zakaj so sedaj tako poceni (navadno plačujem za takšno sobo 40-50 dolarjev) pa so rekli, da vedo, da je že opazna gospodarska kriza, in da so se odločili, boriti se za vsakega vedno maloštevilnejšega gosta, in kdor prvi pride (zniža), prvi melje. meni prav.

11. november je pri njih “veterans day”, povsod zastave , ponekod parade, v čast padlim v vseh vojnah.seveda tudi komercialno izkoriščen z enodnevnimi razprodajami -20, -30. celo -50% za veterane. ne letos, ampak enkrat prej sem kakšne tri dni po prazniku vstopil v  neko trgovino ( tako z bolj kvalitetnimi oblačili) in nekaj kupil- naravnost vsilili so mi 50% popust, čeprav sem protestiral, da nisem bil še v nobeni vojni.
krotek pacifist kot sem, sem se s popustom pač moral sprijazniti. Naj pripomnim, da sva vsa leta od takrat v tej trgovini puščala tudi po nekaj 100 USD, tudi brez popusta.

saj vem, komercializem, potrošništvo in umazani globalistični kapitalizem, ampak odkar smo se odpovedali rdečemu komunističnemu socializmu, je to pač to, kar smo si izbrali.in kako se to dela učinkovito, vidite tukaj.  sem naravoslovec in posledično ne morem biti polovičar, sem ali proti, ali pa za. zato sem odločno ZA ! (levak pa tak!, hehe) . poraba je glavno gonilo kapitalističnega gospodarstva, in tu bi še predsedniku tuerku z nejgovo aktualno potrošnjo priznal državotvorne zasluge in se s tem pridružil binu na nekem drugem (blitzevem) blogu.

Tisti  v mojem prejšnjem zapisu omenjeni pa bi bili tržni potrošniški kapitalisti, a da im ipak ne uđe- ob v teh zadevah nekritičnem in strahospoštljivem folku jim to zaenkrat še kar gre, morda jim bo tudi še v bodoče , a jaz raje zdaj uživam,kjer in kadar morem, vsaj dokler še migam.

oops, popravek- veterans day je v čast preživelim, memorial day , zadnji ponedeljek v maju, pa padlim.

 • Share/Bookmark

14 odgovorov v “KRIZNA EKONOMIJA- ODA POTROŠNIŠTVU”

 1. alcessa pravi:

  Čudno, moj mož (čistokrvni Koromandec) se je letos spomladi v Orlandu, Florida, predvsem dolgočasil (službeni put z nekaj prostega časa). Sem kriva sama, ker mu nisem napisala seznama stvari, ki jih naj prinese domov?

 2. commonsense pravi:

  alcessa, saj si sama povedala, čisti koromandec pa ja ne bo na te cenene potrošniške trike padal :) . sam pa iz lastnih izkušenj s službenimi putovimi vem, da soproge navadno ta kratko potegnejo.

  čeprav se spomnim, da smo male ribe od šefof (vsaj na službenih putovih v rusijo)včasih nujne namige dobili, naj za njihove soproge kakšne kao ročno lakirane skrinjice najdemo, ki so- izrazit kič, po mojem made in china- takrat ,iz meni nerazumljivega razloga, bile strašno v modi. ampak se nihče ni kaj dosti bunil, šef je pač le šef, njegova šefinja pa je seveda višja sila. kar se meni zdi kar dobro pojasnilo tudi v zadnjih domačih zgodbah, hehe.

  ah ja, seveda so šefi darila iz svojega žepa plačali, ne iz davkoplačevalskega.

 3. ~ nagajivka ~ pravi:

  Hehe.

  Komonsenz; opravičilo za tvoj tržno usmerjeno dejanje – sprejeto. :razz:

  O pretežno potrošniško obarvanem pristopu do dopustniških dni, bom pa še razmislila, če ti odpustim. V mislih sem namreč imela kakšno opisno poslastico, počitniško zanimivost, prigodo, “ocvirek” … ob osredotočanju na tamkajšnje razpoloženje ljudstva v vzdušju prekooceanskega utripa. Ampak za tak podvig, bi se verjetno morala obrniti na gospo CS.
  Mi je pa všeč tvoja misel, da raje uživaš zdaj, dokler še migaš. :)

  In, ker je na današnji dan pred 32 leti skupina Eagles izdala enega najbolje prodajanih albumov vseh časov, naj v kontekstu pozitivnih učinkov ekonomske krize, ki jih opisuješ v sklopu hotelsko cenovnih ugodnosti, pripopam legendarno: “Hotel California.”

  http://www.youtube.com/watch?v=iuTQtBNc59U&feature=related

 4. alcessa pravi:

  Čisto kratka ni bila, ta, ki sem jo potegnila: na letališču v Washingtonu namreč med drugim prodajajo tudi slavno knjižico “The Biggest Bushisms” ali kako se ji že reče in jo je Geliebter Ehegatte prinesel s sabo.
  Vprašanje: a misliš, da bo kdaj na letališču Jožeta Pučnika moč kupiti kakšno podobno zadevo o janševizmih, rupizmih ali manekenizmih?

 5. commonsense pravi:

  nagajivka: ne me strašit, tvoj link sem odpiral nadvse previdno , da ne bi slučajno v bates motel zašel, ki je tudi v kaliforniji. no, se je vse srečno končalo.hvala.

  alcessa: tvoj soprog da se je v orlandu dolgočasil? povsem mogoče, a še zdaleč ne nujno.je pač stvar človekovih interesov, razpoložljivega časa in volje do “raziskovanja”.

  če imaš le kakšno uro časa, je seveda težko kaj pametnega početi.no morda v kakšnem baru kakšno pijačko zvrniti. (imajo pa tam tudi take čudne bare z nekakšnimi štangami od stropa do tal, pa pri najboljši volji ne vem, čemu bi to služilo. )

  če imaš časa pol dneva ali dan, si lahko ogledaš EPCOT, del Disneyworlda za odrasle (tehnološki zabaviščni park), SEA WORLD z imenitnimi akvariji in morskimi atrakcijami (meni sicer ujete in dresirane živali ne ležijo).lahko greš na vožnjo po aligatorskih močvirjih z “air-boatom”, čolnom z zračnim propelerjem. lahko si po kakšni uri vožnje ogledaš Kennedyev vesoljski center na cape canaveralu, lahko obiščeš očarljivo najstarejše kolonialno mesto na kontinentu, St Augustine, lahko skočiš do Tampe/St.Pete-a, s čudovitimi plažami in s kar nekaj zanimivimi muzeji, med njimi eno največjih zbirk Salvadora Dalija.

  če imaš prost weekend, pa si lahko greš ogledat tudi miami, če te iz filmov tako poznano mesto zanima (mene ne, se mu izogibam), svetovno znan naravni park Everglades, indijanske (seminolske) rezervate, ali otočje Florida Keys ter Hemingwayev Key West. V aprilu se tam da v kakšnih 26 celzijev toplem morju tudi zelo lepo plavati, če imaš malce sreče z vremenom.

  morda se tvoj soprog ni utegnil prav dobro informirati, pa se je dolgočasil.če bi mu ti vsaj kakšne lakirane škatle ali kaj podobnega naročila, bi mu gotovo bilo nekoliko lažje.

  če boš kdaj šla tja, povej, te bom prav z vsemi potrebnimi informacijami in nasveti oskrbel. častna pionirska.

 6. alcessa pravi:

  Ma ne, mamo tudi pri nas internet in sva seveda nekaj zadev preverila vnaprej, čeprav je tvoj seznam veliko bolj zanimiv… Ampak med službenim potovanjem z najetim avtom je časa ravno dovolj za kakšno štango :-)

 7. commonsense pravi:

  no, nagajivka, zdaj si pa spet ti na vrsti: posebnih doživetij ne poskušava več doživljati, saj tja hodiva že kar redno, in za naju tam kakšnih posebnih novosti ni več.

  je pa v tem času bilo veliko proslavljanja obamove zmage, ki pa včasih pušča malce čuden okus- vsi mogoči črnski voditelji, pa tudi navadni črni ljudje to zmago očitno doživljajo kot zmago črncev nad belci- zame pa je to skoraj tak rasizem, kot če bi morebitno zmago mccaina proslavljali belci v belih haljah in koničastih kapucah kot zmago bele rase nad črno.moje mnenje pač.

  s hillary pa si je revež nakopal na glavo še hujši problem kot naš z ruplom- hillary ima namreč mnogo več podpore med (demokratskimi) volilci, in če pride do konfliktov, si bo obama še kako tiste lepe kravželjčke pulil. spet moje mnenje.

 8. commonsense pravi:

  alcessa, če bodo na pučniku kdaj prodajali stare izvode Mladine, bo čisto dovolj.

 9. ~ nagajivka ~ pravi:

  No, Cs, saj je v redu, no. Zdaj sem končno zadovoljna. S commentom #5 si nekoliko popravil vtis in se (do nadaljnega!) rešil pred mojim tečnarjenjem in zahtevnostjo.
  Že sama omemba štange je v moji domišljiji vzbudila doživetje in pol. :lol:

  Glede Obamove zmage: res? Si dobil občutek, da gre za vsesplošno rasistično doživljanje zmage “črncev nad belci”? Kaj pa, če je to zgolj neškodljiv izraz zadovoljstva ob prvemu temnopoltemu predsedniku v zgodovini – ever? Jaz jim veselje vsekakor privoščim. Ker pa ne živim “tam”, tudi ne morem vedeti kakšno je realno vzdušje, oz. kakšno je dejansko razpoloženje, ki vlada v glavah večine. Ti pa čisto verjamem, da so vmes tudi ta pravi rasisti.

  Mesto zunanje ministrice (se meni osebno) za Hillary ne zdi sporna v smislu demokratske podpore volivcev. V ZDA tako ali tako harata le dve stranki (za razliko od npr. naše – koalicijske). Vsi, ki niso republikanci, so demokrati. In demokrati so demokrati – ne glede na barvo kože. Sicer pa mislim, da se zunanja politika ZDA prav bistveno ne bo menjala. Morda se bo spremenil le način komuniciranja s svetom. Bolj soft? Hope so!

  CS, sorry, te dni je zame blogiranje “na vrsti” šele ob bolj poznih večernih urah, kr devam kt zamorc! :mrgreen:
  (Ma ne, saj se ne pritožujem, no).

 10. ~ nagajivka ~ pravi:

  Hejj! Šele zdaj vidim, da si tudi naslov dopolnil. “Oda potrošništvu” – Tako ja, to se mnogo bolje sliši … pošteno, commonsense, pošteno … :)

 11. ~ nagajivka ~ pravi:

  /”nagajivka: ne me strašit, tvoj link sem odpiral nadvse previdno , da ne bi slučajno v bates motel zašel, ki je tudi v kaliforniji. no, se je vse srečno končalo.hvala.”/

  @:Commonsense, nikoli ne hvali dneva pred nočjo … ali pred naslednjim dnem …

  Evo ti krik iz bates motela. Previdno, CS, previdno … :scary:

  http://www.youtube.com/watch?v=ANBPz-B9cck&feature=related

 12. commonsense pravi:

  nagajivka, brrrrrr. ali se mi je samo zdelo, ali pa je to bila kakšna reklama za tampax ?

 13. ~ nagajivka ~ pravi:

  CS, hehehe … kapavem. Čisto možno! :lol:

  Čeprav me ta varianta bolj spominja na nekakšno neprofitno oglaševalsko akcijo – v humanitarne namene. Glavni ženski lik, bi rekla, nujno potrebuje oblačila. Pa saj si jo vendar slišal – kako iz obupa dobesedno kriči!!!

  No, zdaj pa resno. ;)

  Delam se, da originalne zgodbe filma ne poznam in ti spišem še en možen scenarij:

  On – njo skozi odprtino v steni (oh, how romantic!) vabi na večerjo ob svečah. Medtem se ona “rihta” v kopalnici in vsa otožna ugotavlja, da nima NIČ za obleči (oh, how tipical!) Temu primerno se prav počasi obira … On medtem počasi izgublja živce (oh, how expectable!) in razmišlja, da bo babo frdamano en dan fentow!!! (oh, what a passion …)

  On – nestrpno skozi lino: “Draga, pohiti … počasi izgubljam potrpljenje …”

  Ona – z otožnim pogledom: “Dragi, pa kako naj grem v tako nobel restavracijo, če pa nimam nič primernega kar bi nase navlekla. In tale moja jopica je že čisto razcapana … smrk.”

  On – s čudnim izrazom na obrazu: “Ne kompliciraj! Prav nič nobel restavracija ni! Še prtov nimajo na mizah! Ti ga boš, takega – z unikatno-imenitnim vzorčkom – vsaj na sebi imela! Ale, greva!”

  The rest is history …

 14. commonsense pravi:

  jivka, zadnji čas je, da še ti postaneš spisateljica- poleg barbi, mijaua, vlatke, baronice in njenega majordoma ter drugih….

KomentirajXHTML: Uporabite lahko naslednje tage: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !