commonsense

Moj novi blog.siol.net blog

DOWNHILL BLUES

Objavil commonsense, dne 14.12.2008

Besedno inspiracijo za naslov sem dobil pri neki glasbeni skupini ( “hillbilly blues”-nagajivka, na pomoč  :)   ), vsebinsko pa pri mojem političnem izvoljencu ( se mi vsakokrat zaleti, ko to rečem), pahorju.

mislim, da je že marsikdo posumil (tudi blitz piše nekaj o tem), da je možakar, sicer najbrž dobronameren, očitno izvršno-politično presenetljivo nebogljen, jaz bi rekel, da skoraj samomorilski. ja kdo pa bi že prve dni, da sploh ne govorimo o stotih,  svoj začetni politični kapital kar z lopato skozi okno metal. najprej vse svoje lastne volilce in zaveznike z ruplom, ščinkavcem in logarjem razkuril, zdaj pa na hitro še izredno sporne “izbrisane” v prvi plan postavil, in s tem še ostalih tistih 90 ali koliko % glasovalcev na tistozadevnem referendumu v rit poslal. saj drži, da se je za zdaj najprej s svojo beograjsko izjavo vajgl izpostavil, ki je sicer zaresovec, pa notranjka katarina, ki je lds, z menda že tekočim izdajanjem odločb vsepovprek- ampak po objektivni odgovornosti (isti kot svoj čas milošević) je odgovoren on.

vsi , razen golobixa v njegovi garnituri so pravniki, in da njim ni jasno, da ko enkrat pavšalno vsem tožiteljem daš prav,  je naslednji korak pravi cunami odškodnin? in da če le-te morda  doma poskušamo omejiti, da bodo pač šli na evropsko sodišče – ne po sodbo, ta bo doma že uveljavljena, ampak po “evropske” vsote ? (njihov zagovornik, matevž krivic, sicer pameten mož, je takrat javno povedal, da nameravajo z odškodninami zrušiti državni proračun- to nam bo v prihajajoči krizi najbrž zelo pomagalo). tako kot se pavšalno neke skupnosti ne sme proglasiti za krive tistega, kar so storili posamezniki, je skrajno nelogično, da se kot pijani plotu izogibajo (no, naj si še jaz enkrat privoščim en “mixed metaphor” ) povsem logičnemu predlogu takratne desnice ( v tem sem se z njo zelo strinjal, tako kot 90 % drugih slovencev, ki so šli na referendum), da je najprej potrebno ugotoviti, “case by case”, komu se je, in komu se ni zgodila krivica. In to je že dolgo EDINO jabolko spora v tej zadevi !

o odločitvi ustavnega sodišča in o določilih naše na horuk napisane ustave so že takrat imeli zelo kvalificirano različna stališča največji pravni strokovnjaki, večinoma bivši ustavni sodniki, in so-pisci ustave. tudi ustavna sodišča niso nezmotljiva, še posebno če so v glavnem zadolžena za reševanje stvari kot so napačno parkiranje , kraja kokoši in procentno računanje na osnovnošolski ravni, kot je to pri nas (o tem je več ali manj govoril tudi na reformo upajoči predsednik tega sodišča). je pa res, da malokje nosijo ustavni sodniki tako lepe spalne srajce, kot pri nas. (ker so naši v glavnem relativno mladi, jim še niso dodelili lasulj, pa tudi to lahko še pride). tistim pa , ki pravijo, da je ustavno sodišče absolutna oblast v državi , odgovarjam, da v demokraciji absolutne oblasti ni. pika.

če pa bi že bila kakšna, bi to moral biti  zdrav državljanski, in državotvorni razum. (seveda tu ne namigujem na nič konkretnega  :)   )

P.S. naslov seveda nima nobene zveze z glasbo ali s smučanjem- gre le za potrtost (the blues), ko gredo stvari strmo navzdol (downhill).

 • Share/Bookmark

31 odgovorov v “DOWNHILL BLUES”

 1. vlatka vlatka pravi:

  commonsense,

  že v prejšnjem postu sem izrazila zadovoljstvo, da imam/o Pikija. sedaj sem v to še bočj prepričana. :)

 2. mijau pravi:

  Commonsense, najprej sem pomislil, da tvoja tastatura nima tipke “shift”, potem pa sem zasledil napisano besedo “EDINA”, ki si po tvoje edina zasluži velike črke. Res pa je, da na ta način ne moreš faliti pri pravilni rabi velikih začetnic.

  Vsebinsko pa imaš čisto prav. Najin favorit je nas volilce hitro “poslal v rit”.

  Morda pa je računal takole: Na začetku jih bom tako šokiral, da bodo vsi moji naslednji kiksi izgledali blažji in v senci tega prvega.

 3. commonsense pravi:

  mijau, kadar v Slovenskem jeziku uporabljam velike začetnice, jih uporabljam pravilno.
  sem pa velik pristaš malopisanja (kleinschreibung), o čemer že desetletja debatirajo predvsem nemški jezikoslovci,prepričan pa sem, da poenostavitev nekaterih arhaičnih lastnosti jezika ne bi škodila predvsem Angleščini, morda pa tudi Slovenščini ne. :mrgreen:

  sicer pa tudi tvoja analiza politične situacije ni od muh.

 4. commonsense pravi:

  vlatka, tole mi pa zgleda že malo po srednjem veku, ko so za vse mogoče mačke krivili :)

 5. Rak pravi:

  Smo pa res čudni. Vi, ki ste ga volili, ste z njim vedno manj zadovoljni, meni, ki ga nisem, pa postaja vedno bolj všeč. V vlogi namreč, pri kateri zaenkrat še vztraja. Ne bi pa o njegovi politični naivnosti in pretiranem leporečju s presežniki.

 6. commonsense pravi:

  rak, mi smo najbrž res čudni, ni pa tako čuden sam pojav, ker iz vsakega zornega kota je slika videti drugačna. (albert einstein,ali kdo, tako nekako :) )

  borčija pravzaprav niti nisem kaj dosti volil ( in ga sicer sploh ne bi), volil sem le ne-janšo z najboljšimi šansami.

 7. mijau pravi:

  Commonsense, nikoli ti nisem zameril, ko si popravljal kak moj pravopisni kiks, saj si imel prav, po drugi strani pa sem to sprejel kot prijateljsko draženje.

  Zato mi je prav tako v veselje, ko lahko podražim tebe. In ker si navedel, da v slovenščini pišeš velike začetnice pravilno, naj te opomnim, da se slovenščina in angleščina piše z malo.

  Ne vem sicer, ali ti še vedno vodiš, ampak ni važno.

  Če bi pa že trebalo kaj poenostaviti v slovenskem jeziku, pa bi jaz bil prej za ukinitev dvojine. Lahko bi tudi pisau, če že tako govorim.

  Sicer pa sem v mojih letih raje za manj sprememb.

 8. commonsense pravi:

  mijau, naj se malce sklicujem na janšo, kar se tiče sproščanja slovenije-vsaj, kar se tiče mojih velikih začetnic v zgornjem komentarju :) malce zafrkancije je baje koristno, za živce in za krvotok.

  prav to, kar omenjaš, namreč pridevniki z veliko, Hrvaški,Slovenski jezik , Ameriška politika in podobno so stvari, ki me pri sicer izobraženih piscih in komentatorjih na blogosu (in drugje) najbolj presenečajo.

 9. commonsense pravi:

  HA! HA!HA! saj sem vedel.

  pravkar sem na tv videl janšo, kako je s prizanesljivim, vzvišenim nasmeškom izjavil, da so vladne zahteve do hrvaške “naivne”, saj vendar ni pričakovati, da bi nekdo prisegal, da svojih argumentov ne bo uporabil na sodišču. barabija prve vrste, saj jj dobro ve, da ne gre za hrvaške argumente kot take, ampak za to, da jih skozi zadnja vrata (pristopni dokumenti) vtihotapljajo v od EU potrjeno dokumentacijo, kar tisti zemljevidi postanejo v trenutku ko jih EU (in slovenija) sprejme kot hrvaške vstopne dokumente.

  To sicer nima zveze z zgornjo temo, ima pa jo s tem, koliko je vredno pahorjevo v rit lezenje janši, če od njega pričakuje kakšen “quid pro quo”. jj je javno izjavljal, da pahorjevo politiko do hr podpira (morda kao protiusluga za omenjeno sveto trojico R., Š. in L. ? ), potem pa mu takole, z očitnim užitkom skoči v hrbet. bljak.

 10. porednica pravi:

  CS,
  očitno si zabluzil. Ohladi se. Žal mi je samo za tvoje mačke. Niso v kakšnem dobrem položaju.
  Ti naj bi bil zabaven, ampak takšne kot stresaš? Jaz imam svoje mace za vsak primer v karanteni.

 11. commonsense pravi:

  porednica: GRRRRRRRRRRR :)

  P.S. meni je sicer precej ljubše, če mi kdo pove s čim se pri meni ne strinja, in zakaj, ampak tebi naj izjemoma bo, kaj pa vem, katere telefonske številke imaš pa ti v listnici. :mrgreen:

 12. porednica pravi:

  Pomisli malo,
  razen tvoje še…
  Strinjanje ali ne, brez veze. Važno je, da so moje živali v karanteni.

 13. charliemarx pravi:

  CS, če preskočim mačke in slovnico, bi rekel, da si malo črnogled. Kolikor vem, nihče ni izbrisanim pavšalno dal prav. Tudi to, da bodo vsaj nekateri dobili vsaj nekakšno odškodnino, smo vedeli.

  Če me spomin ne vara, se bo reševalo od primera do primera.

 14. commonsense pravi:

  charlie- iz tvojih ust v božja ušesa- danes sem prvič (v delu) prebral absolutno novost, namreč da kresaklja dopušča, da bi v nekaterih primerih zaradi morebitnega lastnega ravnanja ne povrnili statusa za nazaj. ali je to zaradi mojega predvčerajšnjega zapisa :) ali zaradi česa drugega (pa ne, da imaš tudi ti kakšne telefonske številke, na katerih izveš vse še pred drugimi? ), ne vem. rad bi pa seveda videl kriterije za “lastno ravnanje”.če je kdo ostal kot bivši vojak ali oficir in v sloveniji ni civilistov pobijal, me preveč ne moti.še aksentijević ne. no nekoliko že. pač pa me motijo očitni špekulanti in razni zagrizeni antislovenci, z njihovim kolovodjo na čelu.

  moram te pa spomniti, da je ob odločitvi ustavnega sodišča bila polemika ravno in skoraj izključno o tem, ali vsem 18.000 preostalim ( 180.000 od skupaj cca 200.000 tujcev si je status brez problemov uredilo že na začetku) pavšalno, brez preverjanja (le-tega odločba US ni dopuščala), ali s preverjanjem, kot je to hotela z ustavnim zakonom doseči takratna opozicija. prvim menda cca 5000-im je bohinc na hitro izdal papirje za nazaj, potem pa se je vlada zamenjala. da bi ti to še enkrat neizpodbitno dokazal, bi moral brskati po arhivih 4 ali 5 let nazaj.

  ostala debata okoli odločitve US pa je bila predvsem o tem, ali le-to lahko odredi konkretno izdajanje konkretnih odločb, (za to so eminentni pravniki trdili, da je potreben zakonski predpis), ali pa to sodišče le ugotavlja skladnost ali neskladnost nečesa z ustavo, izvršba pa je v rokah zakonodajne in/ali izvršne oblasti).

  v trenutni situaciji je dvignil prah najprej vajgl v beogradu, češ da bomo izvršili odločitev ustavnega sodišča (kakršna pač je), vključno z odškodninami, nato pa državni sekretar klemenčič, češ da odločbe že izdajajo ( ker novega zakonskega okvirja ni, se pravi po stari, pavšalni formuli). oba sta se nato nekaj izvijala, pa jima nihče kaj dosti ne verjame.

  šele danes ( v cajtengu) se je , kot kaže, kresaklja nekoliko distancirala, in če bo res postopek preverjanja kolikor toliko razumen, se povsem strinjam, in tisti, ki sem jim je zgodila huda krivica (namerno šikaniranje, recimo) naj tudi dobijo primerno odškodnino.vendar pa si je , za popolnejšo sliko dobro prebrati tudi pričakovanja militantnejših zagovornikov izbrisanih.

 15. charliemarx pravi:

  CS, mogoče pa nas hočejo samo vnaprej čim bolj prestrašiti, da bomo potem blazno zadovoljni, ko bodo odškodnine požrle samo pol proračuna :)

  Žal je tako, da je vprašanje izbrisanih pod a) treba rešiti in da pod b) nimamo kaj veliko izbire, če že obstaja odločba ustavnega sodišča (karkoli si že o njej mislimo). In karkoli mislimo o sedanji oblasti, vseeno verjamem, da z odškodninami ne bo tako hudo, kot pričakujejo militantni zagovorniki izbrisanih. Nekateri od njih bi najbrž res najrajši izpraznili proračun in izbrisali nas.

  Vsekakor se mi Kresalka ne zdi takšen Robin Hood, da bi jim to dovolila.

 16. commonsense pravi:

  re #9: berem, da sanader zdaj pravi, da bo z veseljem podpisal (on!) skupno izjavo s slovenijo o (ne)prejudiciranju meje v evropskih dokumentih. na kaj takega še pred dnevi ni niti pomislil, češ, kaj si tile slovenci sploh domišljujejo.

  naša taktika (če je taktika) torej morda le deluje- da smo zahtevali več kot to (še evropski podpis) je dobra pogajalska taktika, saj moraš zahtevati (vendar v mejah razuma) več kot potrebuješ, da slednje dobiš. (vem, kako to gre, saj sem si s tem kruh služil, hehe).prepričan sem, da bo tudi sanaderjev podpis, namesto verolomnih ustnih izjav, za našo zaščito zadoščal. če bo tako, bom postal malce bolj pozitiven do nove oblasti :)

  janšev “dolchstoss” ( bodalo v hrbet)pa mi je vseeno odvraten.če pohar z njim misli paktirati, bo hitro spohan.

 17. commonsense pravi:

  še ena majhna digresija- poslušam o nekakšni pošiljki belega prahu- očitno tudi dilerji niso več to,kar so bili, lenuhi zdaj robo (morda za reklamo? )kar po pošti pošiljajo :mrgreen:

  ko pa smo že pri digresijah- bush bi si za konec lahko veliko točk pridobil, če bi iraku prošnjo za novinarjevo pomilostitev poslal, novinarju pa nove črevle kupil, hehe.

 18. barbiblond barbiblond pravi:

  Tisto o voliti ne- janšo pa commonsense ne bi pripisala ;)

 19. mijau pravi:

  Barbiblond, zakaj se čudiš? Najbrž večina volilcev tako razmišlja. Najprej ne-voliti Ropa, potem ne-voliti Janšo (odnosno voliti ne-Janšo). Vedno smo z aktalnimi voditelji nezadovoljni in upamo, da bo naslednji boljši.

 20. barbiblond barbiblond pravi:

  Vedno razmišljam pozitivistično in ne negacijsko ne glede na to, da mi skoraj nihče ni všeč, pa pričakujem, da drugi tudi. In letelo je na zdravo pamet :)

 21. bin pravi:

  Preveč zdrave pameti je v tebi BARBI, da bi politiko furala. ;) :evil:

 22. commonsense pravi:

  no, barbi, očitno nisem sam :) je pa bilo točno tako.

 23. ~ nagajivka ~ pravi:

  Vsekakor je smiselno naglas izražati nezadovoljstvo in pomisleke, hkrati pa ohraniti pozitivno naravnanost v obstoječem kaosu na domačem prizorišču. Mahinacije znotraj sveta politike (nasploh) so bile, so in bodo – v vsakem primeru vedno in neminovno prisotne. Prekletsvo političnega zaodrja, ki igra svoje igre, sicer bi izgubila smisel obstoja v boju za moč in oblast. Uphill, downhill, uphill, downhill … Heh, nam, navadnim smrtnikom, pa ob tem ne preostane kaj dosti drugega kot izražanje tega nezadovoljstva – skozi blues, knede!? :mrgreen:

  No, ja … pa kakšno nov aranžma ob naslednji možnosti. S povsem novo zasedbo in svežimi notami, kakopak!

  Le čez mačke nikar … lepo prosim!!!

  http://www.youtube.com/watch?v=XAjj162rjJU

 24. mijau pravi:

  Tole je pa bila neka naša nova moderna punk skupina, kajne?

 25. commonsense pravi:

  no, nagajivka, očitno nisem le jaz tak nergač- moja gospa pravi, da jo tale maček zelo spominja name, kadar mi kaj ne paše :) . se pravi, da sva vsaj dva.

 26. ~ nagajivka ~ pravi:

  Ja, saj zato sem ti ga pa pripopala.

  Grrrrrr …. mmmbah … bah … wow … #$%&/(!!!)$%&//&%$#«!=?=)(/&%$*?=)(/& … grrrrrrr …. gunđagunđa … grrrrrrr …. phhhhhhh … pih … pih

  CS!!! Vsaj dva??? In kdo je ta drugi??? Ha??? :mrgreen:

  Okej, zdej pa zares:

  Aja? Meni se pa zdi, da ti bolj pritiče poistovetenje z igralcem na orglice. (Sej ke not morš tut pihat, ne?)

  p.s.1: tako kot to obvlada tudi Mijau – naš slavni – “one man band”. (Četudi igra punk – v bistvu bluzi! Pravi umetnik, ti rečem.)

  p.s.2: CS, vsekakor me glede tvojega nerganja nisi prepričal. Ma nisi ti tip, ki bi ga poimenovala Mr.Mrki. Ali Mr.Gunđalo. Ever! Kapiš???

  p.s.3: gospa CS, na raport! ;)

 27. commonsense pravi:

  NO, KAJ SEM REKEL??????

  “divji mož” todorović je že dobil svojo tožbo proti državi – kljub bednim vajglovim in kresakljinim tolažilnim besedam, da njegove beograjske izjave in njena hiperprodukcija izbrisanih ne pomenita omembe vredne odškodninske nevarnosti za državo.

  no todorović dobi 17,000 €,tisti z več izobrazbe kot on (kakršnokoli že ima- zdi se, da ne kaj dosti) bodo seveda dobili za “izgubo zaslužka” precej več. krat 24,000 bo to kakšnih 400 do 500 miljonov ali več.

  če uporabim blitzeva merila za socialno pravičnost- koliko stanovanj za mlade družine bi se s tem denarjem dalo zgraditi? koliko se bo ta manjkajoči denar poznal na zdravstvu, na socialnih transferjih, pri ohranjanju delovnih mest, na protikriznih ukrepih?

  kot mariborčana pa me najbolj jezi to,da bi s tem denarjem naš župan lahko po prvi priredil še vsaj naslednjih 10 univerziad, pa še kakšno zasedanje Varnostnega sveta ZN. :mrgreen:

 28. mijau pravi:

  Zdaj, ko bodo za to izvedeli vsi v zadnjih letih odpuščeni delavci, in tožili državo za izgubljen zaslužek, bo šele primanjkljaj! (naivnež)

  Kar se pa tiče univerzijade, pa je to še ena vreča brez dna, ki nam je ni treba polniti. Majdičeva ne hodi na univerzo, ostali naši pa niso vredni dosti. Tolike stroške, potem se pa z rezultati sramotimo.

 29. commonsense pravi:

  mijau, ne bodi no tako negativen- s tem denarjem bi naš župan lahko tudi na vsak drugi mariborski vogal dvorano za curling postavil- pri najinih letih je to pravi šport za oba. jaz bi te tako lahko vsako soboto v letu v drugo dvorano na partijo curlinga povabil :)

 30. mijau pravi:

  Commonsense, a si pomislil, kdo nama bi pa pometal? Sicer pa za najino dobo poznam še bolj primeren šport – viseče (rusko) kegljanje. Pri tem nama ni treba čakati na nikolovo univerziado. Takoj se lahko pomeriva pri meni doma.

 31. commonsense pravi:

  mijau, bi se znalo zgoditi. čeprav se mi zdi, da bi se dandanes z malo domišljije za gavge našla kakšna še koristnejša uporaba.

KomentirajXHTML: Uporabite lahko naslednje tage: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !