commonsense

Moj novi blog.siol.net blog

ZADNJA NOVICA

Objavil commonsense, dne 17.12.2008

no, močno sumim, da še ni zadnja, namreč ta o rdeči luči za hrvaško. prepričan sem namreč, kljub svojim kritikam nove oblasti, da so strički in tetice na pravkaršnjem sestanku dovolj pametni, da imajo še “plan B”, za primer, da bodo hrvati do petka, ali celo v petek le še popustili- vsaj z minimumom za nas sprejemljivega.

občutek imam, da se bo zdaj za kouchnerjem na hitro vključil še sarkozy( morda pa novi češki predsedujoči ali morda ollie rehn?), kot nekakšen “deus ex machina” z novim kompromisnim predlogom, ki bo minimalno sprejemljiv za obe strani, ki obema omogoča ohraniti obraz, kot pravijo kitajci.

je pa seveda tudi možno, da bodo hrvati našo rdečo luč sprejeli kot dar z neba, da bodo za svojo nesposobnost zadovoljiti še druge evropske zahteve (korupcija, sodstvo…) lahko dolžili slovenijo, in samo slovenijo.

v prvem primeru bom našo novo oblast in diplomacijo (  brez rupla in ščinkavca, ki s tem tokrat nimata nobene veze) prav zares pohvalil, v drugem primeru, pa še naprej kritiziral, kajti umetnost pogajanj je sicer res postavljati zahteve višje od najnujnešega, kar potrebuješ, a s pravo mero. če so jo naši presegli (in malce sumljivo mi je, da ne objavljajo natančno, kaj so zahtevali), pa bom še naprej šimfal, in to pošteno.

 • Share/Bookmark

52 odgovorov v “ZADNJA NOVICA”

 1. charliemarx pravi:

  Vse napisano je čisto res.

  Če je nekomu od velikih v EU v interesu, da Hrvati pridejo skoz, nas bo hitro “prepričal”. Elegantno seveda. Podpisali bomo nekekšen kompromisni papir, ki nam bo ohranil čast. Koristil pa nam ne bo dejansko nič. Oziroma ne bo bistveno vplival na hrvaška pogajalska izhodišča pri natezanju okoli meje.

  Še najbolj verjetno se mi pa zdi to, kar si napisal v tretjem odstavku. Da Hrvati potrebujejo dežurnega krivca. Če je tako, je šel Borut spet enkrat na limanice…Ker, na žalost, naša pogajalska pozicija ne bo ravno boljša, če bomo imeli na puklu krivdo (četudi samo navidezno) za hrvaško zamudo pri vstopu v EU.

 2. franc pravi:

  …in če smo se še tako trudili, kako izločiti sporne hrvaške “zemljevide” iz predpristopnih pogajanj, da ti ne bi po kontinuiteti zašli tudi v razreševanje dvostranskega spora ob arbitraži, se zdaj prav lahko zgodi, da bo v nadaljevanju evropsko nezadovoljstvo z “nagajivo Slovenijo” kontaminiralo arbitražni proces…kako že pravi tisti sicer banalni slovenski rek, da je “ta zadnja” vedno zadaj…

 3. commonsense pravi:

  charlie, vidiš, tako je, če se človek proti lastni zdravi pameti pusti prepričati, naj bo bolj optimističen. tokrat sem se očitno zmotil, in ne veš, kako hudo je, če se ti to šele na stara leta prvič zgodi :mrgreen:

  tretji odstavek pa najbrž res drži- hrvatje ne morejo preživeti brez zunanjega sovražnika, to je značilno za vse nacionalistične režime. podobno, vendar ne iz nacionalističnih razlogov, janša ni mogel živeti brez komunistične in udbomafijske kontinuitetne zarote, ki ga je kar naprej ogrožala.

 4. commonsense pravi:

  franc, dvomim, da bo jeza užaljenega francoskega grandeurja (pa naj bodo še tako močni v EU) kaj dosti veljala na arbitraži, ali na sodišču. (razen, če bodo sodniki francozi, hehe). drugi pa se, mislim, ne bodo kaj dosti razburjali.

  saj se tudi nihče ni, ko je grčija iz mnogo banalnejšega razloga ( imena) preprečila makedonsko kandidaturo, ali ko je v evropo vsilila ( po njihovi krivdi) še vedno razdeljeni (grški)ciper, ki je manj evropski kot turčija (vsaj mnogo vzhodneje leži od istanbula, če se ne motim,pa tudi od ankare.)

  še vedno pa mi da misliti (kar sem napisal v zadnjem odstavku), da vsaj naši (če smo pri hrvatih tega že navajeni), niso natančno povedali, za katere dokumente gre, kateri in kje so tisti zemljevidi, in so svoje zahteve- vsaj v tisku- kar naprej ali spreminjali, ali protislovno navajali.

  kaže, da so pa res podcenjevali evropejce, ki so najbrž tudi pričakovali jasnejša, konciznejša in konsistenčnejša stališča. rupel bi to gotovo znal z levo roko narediti :mrgreen:

 5. Anonimnež pravi:

  @#4; 3.odst.:…naš zunanji minister je včeraj v Odmevih kazal kar precej debel fascikel baje zelo podrobno zbranih nekonzistenc v hrvaških materialih; ne vem pa ali bo to kje na “svitlo dano” slovenski javnosti ali pa bo to samo za posvečeno branje v evropskem političnem omizju. Pač po maniri, ki jo je tudi Kacin zagovarjal, da takih razprav pač ni mogoče voditi v vsesplošni javnosti, s čimer bi se kar strinjal.

 6. commonsense pravi:

  anonimnež, ja sem videl v financah (na to me je pravkar opozoril prijateljski soblogar)- ampak zakaj šele sedaj, ko sem velepomembni jast to skritiziral :) ? koliko dvomov je to povzročalo in koliko dobre (politične)volje je bilo zaradi te zamude izgubljene… hrvatje pa so si nabirali točke, češ saj niso ničesar prejudicirali, zemljevidov pa sploh ni nobenih- kaj si tile slovenci izmišljujejo…

  drži pa ,da če je nekaj strogo zaupno, da se tega ne more objavljati- ampak če se je smelo sedaj, bi se lahko tudi že prej.

 7. charliemarx pravi:

  Hm, kaj pa zdaj? Ali se je odpiranje in zapiranje teh poglavij zdaj odložilo do določenega termina ali do takrat, ko bo Slovenija soglasna?

 8. commonsense pravi:

  dokler ni nove evropske ustave, je za sprejemne postopke in sprejem potrebno soglasje vseh članic.kolikor vem.
  lahko pa tako zelo zaskrbljena evropska komisija prepriča italijane in avstrijce, da nam dajo benečijo in karantanijo ( to bi mi bilo posebno všeč, saj sem po rojstvu pravi karantanski slovenec), pa bomo morda hrvatom popustili.

 9. charliemarx pravi:

  CS, ne glej tako ozko. Vsi smo Evropa, torej sta Benečija in Karantanija itak nekako naši :)

  Glede soglasja pa takole razmišljam – če se v nekaj dneh ali tednih zmenimo s Hrvati, torej ni tako rekoč nič izgubljeno in lahko odprejo in zaprejo vse, kar zdaj čaka?

  Se mi pa zdi, da to Hrvatom sploh ni v interesu, ker bi se potem pokazalo, da imajo toliko nerešenih in neurejenih vprašanj, da itak ne bi mogli napredovati s pogajanji za sprejem. Torej?

 10. commonsense pravi:

  matr, charlie, ti pa veliko razmišljaš :) . mislim, da je ta vlak zamujen, pod češkim ali naslednjim predsedstvom bodo najbrž poskušali narediti novo seanso, kjer bi se to dalo urejati, če bodo pozitivni izgledi. kaj pa je predvideno po redni poti, tega pa ne vem.( se moram počasi navaditi, da včasih izjemoma česa ne vem :) ).

  “torej”- mislim da imaš prav.

 11. david.pelko david.pelko pravi:

  Kar se ne bomo z njimi dogovorili pred njihovim vstopom v EU, se nikoli več ne bomo. Takšno je dejstvo!

 12. commonsense pravi:

  pelko, tako je. tokrat brez pripomb. :)

 13. commonsense pravi:

  ad.#6:šele po tem, kar sem sedaj videl, sem 100 posto :) prepričan, da smo imeli prav. če ne bi na podtaknjene prejudice odgovorili zdaj, najbrž nikoli več ne bi mogli. “Qui tacet, consentire videtur”, star pregovor, in menda tudi pravno načelo.

  ampak še enkrat, zakaj s podatki na dan šele zdaj???? vse skupaj sicer politično in pravno prava poteza, PR (public relations)- wise pa (morda začetniško pogojena )katastrofa.

  Kje si , dimitrije, ko te potrebujemo? a te šef ni vprašal za nasvet? ( a si kdaj z nasveti tudi brez povabila šparal?) vprašanja, vprašanja, vprašanja…..

 14. charliemarx pravi:

  Po moje Dimitrij mulo kuha in noče biti koristen, dokler mu Borut ne bo zagotovil, da Kos ne bo preganjal z ministrskim avtomobilom in šoferjem nakupujoče Marjetice Mete Rudolf Rupel!

 15. commonsense pravi:

  ne, charlie, jaz mislim, da dimitrija bolj skrbi, da je meta metlo njemu, in ne sebi kupila.

 16. vlatka vlatka pravi:

  commonsense,

  kaj misliš, da bo? Nič ne bo. Meja se bo zrušila in meja ne bo tam, kjer naj bi bila.

 17. commonsense pravi:

  vlatka, ali poznaš eno teto Pitijo, ki je pred kakšnimi 2500 leti podobne prognoze postavljala? :)

  prav lahko, da bo tako kot praviš.

 18. vlatka vlatka pravi:

  commonsense,

  in tako bo. Saj drugače sploh ne more več biti. :)

 19. Rak pravi:

  Commonsense – karantanski Slovenec? To me pa zanima. Tudi moje korenine so poganjale tam nekje… :twisted:
  Ja, enkrat je treba pokazati zobe. Potem te vsaj malo bolj spoštujejo. Nekomu podariš parcelo s potjo, potlej te pa še po poti ne pusti. :mad:
  Le čemu smo Slovenci taki cincarji, vedno se bojimo komu zameriti. :???:
  Glede naše rdeče luči, točno tako kot si zapisal. Znajo, o čemer se nam še sanja ne. Balkanska “svirepost” :wink:

 20. commonsense pravi:

  eh rak, včasih malo pretiravam. le rojen sem bil tam,drugače pa štajersko- gorenjske krvi. sem pa po osamosvojitvi kot pečalbar v daljni deželi prišel po slovenski potni list, pa so me zasliševali, če sem res pravi slovenec- pa sem jim pokazal rojstni list iz celovca, in jim rekel, da bolj izvoren slovenec kot karantanski pa res ne bi mogel biti. tako sem se vsaj jaz izognil izbrisu :mrgreen:

  in veš, kaj so naredili? v potni list so mi napisali rostni kraj :”klagenfurt” !!!!! in noben protest ni pomagal.

 21. Rak pravi:

  Ja, včasih je biti ali “postati” Slovenec res težko. :mrgreen:

 22. commonsense pravi:

  ostati inu obstati, that is the question. ( vili tresikopje)

 23. ~ nagajivka ~ pravi:

  Eh, commonsense … don’t worry. Mačkoni ostanejo, obstanejo in preživijo marsikaj.

  http://www.youtube.com/watch?v=USXJrvIugEo

  Moja zadnja novica: tebi & ge.CS želim prijetne praznične dni.

  p.s.: in noči.

 24. franc pravi:

  vsem na CS blogu, avtorju in komentatorjem, želim prijazno božično praznovanje, v novem letu pa zdravja in veliko blogarskih užitkov.

 25. commonsense pravi:

  želiteljem hvala, in enako. tudi vsem drugim, ki se morda izgubijo in zatavajo sem. :)
  zdaj grem pa jaslice delat, hehe.(osla že imamo, pravi gospa cs)

 26. vlatka vlatka pravi:

  commonsense,

  osel je še kako pomembna sila pri hiši :) :D

 27. Niko brumen pravi:

  Ne omenjaj po nemarnem Pahorjevega imena!

  Raje se vprašaj, s čim vse se da katerega od znanih Slovencev izsiljevati. In kdo od znanih Zlovencev je tega sposoben.

  :) )))))))))))))))

 28. commonsense pravi:

  poglej, poglej, kdo se je pojavil !

  ja kje sem pa tukaj pahorja omenjal? in, ali je le naključje, da si se oglasil prav na tem zapisu, ko sem se najbrž prvič in zadnjič v življenju v čem uspel zmotiti? :mrgreen:

  tvoje vprašanje pa je najbrž spet ena tvojih trademark ugank- izsiljevanje, oziroma izsiljivost (v zvezi s hrvaško) lepo paše predvsem k tistemu znanemu slovencu, ki pa ni več na oblasti.torej?

 29. Niko Brumen pravi:

  CS: prosta ti pot v tvojih osebnih zmotah.

  Je pa zanimivo, da jih delaš v nizu – torej te je nekaj ali nekdo kar dolgoročno vrgel iz ravnotežja.

  :) ))))))))))))))))

  P.S: Kot oba veva, je branje smiselno dejanje in niso imena in priimki edino, kar določa človeka.
  Meni komentar 13 povsem zadošča za potrditev omembe. In omemba pod drugim naslovom ne onemogoča mojih informacij za ta naslov – še sploh, če gre za celovit kontekst.

  Lep dan ti želim!

 30. commonsense pravi:

  hm, tvoje uganke imajo poganjke- ali hočeš reči, da je morda škrat ru(m)pelstiltzchen dotičnega pri kakšnem dotikanju v kakšnem bruseljskem baru videl? ali kdo drugi?

  kakšne so torej te tvoje informacije? čakamo.

 31. commonsense pravi:

  no, kaže, da s temi tvojimi informacijami nekaj ne štima (čeprav sem v zvezi s škratom pripravljen verjeti skoraj karkoli) – najbrž so bolj kozmičnega izvora, morda od tete ajre, kako so do tebe prišle, pa si lahko mislim, hehe.

 32. Niko Brumen pravi:

  Slava CS in pokojnemu Haiderju!

 33. commonsense pravi:

  upam le, da siceršnji bralci samoproglašenega največjega slovenskega, morda celo svetovnega mojstra besede te duhovitosti ne bodo zasledili :)

 34. Niko Brumen pravi:

  Upal sem, da boš razumel, da sem napisal odgovor na tvoje vprašanje, ki je hkrati očitek.

  Hja, kot sem že nekoč napisal – očitno tvoje domete precenjujem.
  Škoda!

  :) )))))))))))))))

  PRIPIS: Kot veš, morajo biti odgovori včasih rahlo zaviti, če se hočeš nepotrebne tožbe znebiti.

 35. commonsense pravi:

  saj sem najprej poskušal posumiti, ampak pri najboljši volji nobene zveze med menoj in joergom ne najdem, razen, da sva v nekem smislu rojaka :) . nimam pa nobenega namena , da bi te zaradi tega tožil, za zadoščenje te raje gnjavim, hehe.

 36. Niko Brumen pravi:

  No, no, vidim, da si razumel in bi zdaj rad le malo zezal. Ne dobro zate in ne dobro zame – dobro za dialog.

  :) )))))))))))))))))))

 37. commonsense pravi:

  no, nisem tako prepričan. če bom kdaj vse te tvoje vijugaste misli uspel razumeti, me bo začelo skrbeti :mrgreen:

 38. Niko Brumen pravi:

  CS, kaj je psihiatrija veš?
  Najbrž veš? Zakaj bi naj torej nekomu, ki ve, kaj je psihiatrija in čemu je namenjena, za norca napisal, da je norec, če lahko napišem, da občasno domuje na psihiatriji?

  No, zdaj pa si seveda lahko spet privoščiš luksus nerazumevanja in to niti malo ne bo moj problem. No po svoje bo, kajti slaba presoja tvojih potencialov je v tem primeru res moja in niti malo ne tvoja.

  Uhh, so težave z vami, rojenimi zmagovalci.

  Pripis: Zdaj je pa med nama najbrž res vse dorečeno, kajti jaz vse tvoje “finese” še kako dobro razumem. In razumem tudi, da imaš pač potrebe po zadnji besedi, ki niso najbolj zdrave.

  Brez skrbi lahko pišeš epilog (ali zbrišeš kakšno poglavje), kajti tu ti ne mislim več kratiti tvojih pravic – ne resničnih in ne namišljenih

  :IIIIIIIIIIIIIIIIIIIIII

 39. commonsense pravi:

  kakor želiš. če boš kdaj imel kaj pametnega povedati, po možnosti o konkretni temi, ne nujno le o moji malenkosti :) , pa si seveda dobrodošel. brišem pa, kot najbrž veš, ne. pozdrav.

 40. Niko Brumen pravi:

  Vseeno, bom še to napisal: o tebi pravzaprav nisem pisal nič in kar vse se je nanašalo na temo ali pa na replike in dodatne razlage, ker nisi razumel (jaz sem seveda mislil, da se delaš, da ne razumeš in še zdaj mislim tako).

  Hja, kam torej šteti replike, ker pisanja na temo nekdo ne razume?

  Morda pa res povem preveč pametno? Ampak glede tega ne mislim spreminjati stila izražanja s pomočjo asociacij.

  LP!

 41. commonsense pravi:

  HEHE, tako zelo neprav pa morda le nisem imel. glej ga zlomka, ollie rehn je res (sicer z zamudo, ampak finci so znani po bolj počasnem temperamentu, vsaj ko so trezni) posegel v zadevo.

  trojka posrednikov, menda ahtisaari, badinter in še neka gospa ( govori se baje o carli????- te hrvati že ne bodo sprejeli),to bi zvenelo obetajoče, če ne bi sumil, da bo sprejetje te zamisli (članici eu se bo temu teže izogniti kot hrvaški)od slovenije zahtevalo, da najprej umakne blokado hrvaške. hrvati se bodo seveda takoj vrnili na svoje pozicije, mi pa bomo spet z nago ritjo brez kahle ostali.

  drugače pa, če bo trojka slučajno res uspela kaj doseči, se mi zdi, da bodo najbrž razsodili, da kopne meje ostanejo več ali manj kjer so (torej tako kot si to predstavljajo hrvati), piranski zaliv bo pod skupnim upravljanjem (“condominium”, ta zadeva obstaja tudi drugje), za izhod na odprto morje pa bo slovenija dobila nekakšno slovesno pogodbo o prostem prehodu, itd, itd, pogodbo pa bo garantirala severina. :mrgreen:

 42. Niko Brumen pravi:

  Bi rekel, da bo ob takem jamstvu to gola resnica.

  :) )))))))))))))

 43. commonsense pravi:

  ja, v tem primeru bomo najbrž zadovolj(e)ni tudi z ustnimi zagotovili…..

 44. Niko Brumen pravi:

  Če hočeš o oralnem seksu, se spravi na Nagajivko.
  Politika je tako ali tako že sama po sebi en sam oralni seks.

  :) ))))))))))))))))))

 45. commonsense pravi:

  nak, če bi o teh stvareh hotel še več izvedeti kot vem, bi se k našim “rusom” obrnil : carica katarina , ali pa čehovljev striček bi o tem gotovo imela kaj povedati :) ( literarni neznalci, prosim ne komentirajte moje orientacije :) )

 46. Niko Brumen pravi:

  … oz. neorientacije!

  Hvala!

  :) )))))))))))

 47. commonsense pravi:

  prosim, ni za kaj. čeprav si nisem mislil, da tako nujno potrebuješ še takšne vire informacij :)

  P.S. nekoliko manj me čudi, da se okoli “strička” moškega imena in ženskega spola zadnje čase sumljivo mota D.P., saj je še mlad, in najbrž ukaželjen , in mu kakšna dobra informacija lahko še prav pride….. :)

 48. Niko Brumen pravi:

  Kot vidiš, igrice v politiki niso brez po(s)ledic.

  Kot cereali – če bi ti imel toliko poguma, da bi o tisti moji pripombi napisal karkoli, mi bi bilo dano, da zafrkancijo izpeljem do konca in napišem: da jebem znanost, ki včasih ima in včasih nima pokritja in zato cereale dnevno jem. Kot ti.

  V diskusiji v živo, bi pač marsikaj izpadlo povsem drugače kot v pisnih razpravah: če hočeš biti prepričljiv, moraš pisati brezrezervno (le kak neznatni smeško ostane neopažen), medtem ko v pogovoru kopica vmesnih znakov daje dodatne pomene ali pa celo pravi pomen besedam.

  LP!

  PRIPIS: Pravzaprav tema nima kaj veze z naslovom, ima pa z naslovnikom.

 49. commonsense pravi:

  no,niko, saj bi me zanimalo, ampak, ali bi lahko prosim svojo “stopnjo” (menda imaš štiri ali njih pet)vsaj za začetek znižal za kakšno vijugo ali dve, da mi malce olajšaš posel? :mrgreen:

 50. Niko Brumen pravi:

  Znižal že davno – pa ne zaradi tebe. Ti si mi najprej celo vlil upanje, da bom lahko kaj zvišal, potem sem pa ugotovil, da tisti kitajski modrosti ne upaš verjeti.
  Saj bo, kajti tisto o času trajanja neumnosti je povsem res, zato jaz povsem brez zadržkov vprašam, kadar česa ne razumem. Resnica, ki jo razkrijejo odgovori, je običajno povsem takšna, kot bi bila moja, le da jo kdaj zaradi slepe pege spregledam.

  LP!

 51. commonsense pravi:

  no, in?

 52. Niko Brumen pravi:

  In? No …

KomentirajXHTML: Uporabite lahko naslednje tage: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !