commonsense

Moj novi blog.siol.net blog

UZAKONITE KORUPCIJO! Rešitev za gospodarsko krizo.

Objavil commonsense, dne 18.02.2009

Podobno kot se je svoj čas ob pravem času o pravi zadevi  s pravo besedo oglasila gospa Spomenka, se v teh usodnih trenutkih čutim poklicanega z odrešilno državotovrno zamislijo oglasiti  tudi jaz.

Poglejmo- krizi se izogniti ne bomo mogli, z uspešnimi  protikriznimi programi pa jo država  za prebivalstvo vsaj nekoliko lahko ublaži. Za to  je seveda potreben denar, ki ga pa država pridobiva skoraj izključno iz davkov- teh pa bo od  pod krizo trpečega gospodarstva in od obubožanega prebivalstva seveda vedno manj. Začaran krog?

Ne nujno, država in pretekle vlade so s svojo modro dosedanjo politiko že ustvarile velik potencial, ki je do sedaj bil neizkoriščen- namreč tajkune, tajkunčke, politične ,stanovske in druge profiterje ter njihove finančne resurse, ki jih je potrebno le na primeren način aktivirati v splošno dobro. Zaplembe in nacionalizacije pač niso več v modi, zato je potrebno najti način, ki ga bodo celo lastniki teh finančnih virov  z veseljem pozdravili.

Spet je potrebno omeniti, da so taiste vlade -morda nezavedajoč se vseh možnosti, ki jih to ponuja-  za  tak primeren mehanizem že poskrbele- govorim namreč o že prav lepo uveljavljeni , čeprav še nekoliko nezakoniti korupciji. Le uzakoniti in pravilno uporabiti jo je treba , pa bo.

Poglejmo: slovenski tajkun, ki bi od vlade hotel dobiti dovoljenje za, recimo, gradnjo 100 metrov visokega luksuznega hotela  na zemljišču današnjih ljubljanskih Križank, bi mu to gotovo bilo vredno kar nekaj miljonov  podkupnine- le, da bi jo v tem primeru moral plačati državi, ne pa po delih kopici posameznih , včasih nezanesljivih uradnikov. Mnogo učinkovitejše, in državotvornejše.  In če mu država za kak miljon primakne še umik kakšnega kazenskega pregona za stare grehe, pa se v državno blagajno v trenutku steče kar lepa vsota!

(prireditve v bivših Križankah bo pač treba preseliti kam drugam,  recimo v Stožice ali za Bežigrad- ha , vidite, kako zlahka se pride do takšnih državotvornih idej? Pravzaprav se kar same množijo )

Manager, ki bi rad poceni prevzel  podjetje, ki ga upravlja, zaprosi za poseben zakon, ki mu to olajša, za , recimo borih 5 ali 10% vrednosti odkupa – če sodimo po primeru Patria, takšna “provizija” ni nič neobičajnega- le da tokrat gre v plemenit namen- za reševanje države.( če smo že pri Patrii, bi seveda veljalo tudi ob vsakem državnem nakupu že v razpisu objaviti številko državnega računa, na katerega je nakazovati vse  provizije in podkupnine ).

Župan, ki bi si rad postavil “spomenik”, in organiziral, recimo, zasedanja Varnostnega sveta ZN v svoji občini, seveda  z za to potrebno novo infrastrukturo (kopijo Palače ZN, recimo), in izvajalska dela poveril svojim prijateljem, bi lahko z vladno podporo pridobil tudi evropska sredstva, od katerih bi gotovo lahko tudi odštel kakšnih 5-10 odstotkov v državno blagajno. Podoben odstotek bi država pričakovala seveda tudi od županovih prijateljev, no, morda vsaj fifty-fifty z županom?

Odvetniki v ZDA od dobljenih civilnih tožb dobijo kakšnih 30 , včasih celo 50 % odstotkov izkupička- če bi to pri nas uzakonili, država pa bi odprla svojo odvetniško pisarno, bi lahko ta denar pokasirala sama- toliko lažje, ker bi lahko tudi zagotovila uspeh takšnih tožb (najvišjemu ponudniku, seveda).

In če damo podjetniški domišljiji še malce prostora- kdo pa pravi, da država ne bi mogla za primerno provizijo tudi predložiti , zlobirati in ratificirati vstopa v Nato ali EU tudi kakšne z nafto bogate države, recimo Nigerije, ali Sudana?

Ahh, ko enkrat domišljiji daš prosto pot, so možnosti tako rekoč neomejene…….

Ideas, anyone ?

 • Share/Bookmark

19 odgovorov v “UZAKONITE KORUPCIJO! Rešitev za gospodarsko krizo.”

 1. bin pravi:

  Stara šola, CS. :mrgreen: Nisi konkurenčen! :twisted:

  Veliko ceneje, predvsem pa hitreje bi bilo, če bi preostanke sedanje države “prodali” tajkunom. Pa naj gradijo, investirajo, lobirajo za evropska sredstva, …
  Mi bomo pa pri njih delali in si zaslužili potrebni kruh. ;)
  (Tudi ta ideja ima že brado. :oops: )

 2. commonsense pravi:

  Bin, tu se iščejo državoTVORNE, ne državoMORNE ideje :mrgreen:

  če pa pričakuješ kaj bolj inovativnega, kaj pa tole: če bi državna televizija razpisala licitacijo, koliko bi gledalci bili pripravljeni plačati, da ne bi več predvajali slovenskega humorja po vzorcu zadnje oddaje astitudnotpadu o salomejinih jajcih? ali pa reklam o težavah v zadnjiku?

 3. bin pravi:

  “Naša Micka j´ tud država” je rekel Janez. Včerej zvečer tazadno. :twisted:

  Saj je država že dolgo le zasebna last. Celo v d.d. – jih je več demokracije. :sad:

  Not nisem niti enkrat padu, ni bilo primernega časa, zato pa me včasih v zadnjiku stisne, ko se za par minut pred večji monitor sesedem. 17´ je zakon! ;)

 4. commonsense pravi:

  bin, če misliva istega janeza, bi se ga morda dalo prodati v kakšno afriško državo, tam cenijo trdorokce.

  sicer pa bodi še ti malo kreativen- kaj pa državne javne hiše, pa državno podjetje za črne gradnje, pa državna vrtnarija za travo, in tako dalje? neizkoriščenega potenciala kolikor hočeš!

 5. ~ nagajivka ~ pravi:

  $€$€$€$€$€$€$€$€$€$€$€$€ ???

  http://www.youtube.com/watch?v=rkRIbUT6u7Q

  P.R.O.T.E.S.T.I.R.A.M. !!!

  :mrgreen:

 6. commonsense pravi:

  jivka, brez gnarja si nag in bos.tebi je to slednje normalno in te očitno ne moti,marsikoga pa bo, če ne bodo upoštevali mojih modrih nasvetov! :mrgreen:

 7. ~ nagajivka ~ pravi:

  Naga. Ja. :D Well, it’s sounds good to me. ;) )

  CS, ja, ja, gnar gor, gnar dol … saj vemo, da brez njega bolj težko preživimo. AMPAK!!! Ko si v predhodnem komentarju že apeliral na kreativnost neizkoriščenih potencialov, naj te spomnim, da se najboljše ideje ne rojevajo zaradi soldov!!! Ja?

  :mrgreen:

  Ah, ja … včasih nam za kakšne bistvene spremembe in premike, ki si jih želimo (na vseh področjih) in/ali rešitve iz kriz, res ne preostane drugega, kot verjeti v čudeže.

  *

  http://www.youtube.com/watch?v=QIXnfIPJshU

  *

  Pa še takrat … Mbah! Nč nam več rekla!

  p.s.: do nadaljnega … :twisted:

 8. ~ nagajivka ~ pravi:

  Jaoj, CS, prosim popravi napačo. “It sounds” … :shame on me:
  Ja, tko pač zveni, kadar se hiti.

 9. commonsense pravi:

  iz gud, yifka. :)

 10. charlie marx pravi:

  Kaj pa mi nepodkupljivi, n. pr. iz Stranke slovenskega naroda?

 11. ~ nagajivka ~ pravi:

  Karl, za vas pa tole.

  http://www.youtube.com/watch?v=-3fKTQI2B70

 12. commonsense pravi:

  charlie- del tistega denarja bi šel prav članom te stranke,za državno hrano, stanovanje in bele jopiče z dolgimi rokavi.

 13. mijau pravi:

  Jao, Commonsense, tako star, pa tako naiven! Kaj misliš, da bi naši poslanci sprejeli takšen zakon, ki bi preprečeval korupcijo v korist zasebnih žepov?

  Še eno psovko ti bom namenil: Idealist!

 14. commonsense pravi:

  ne, ne, mijau, saj sem pragmatik- kot pri mariborskih podjetnikih predlagam državno-zasebno partnerstvo- kot kraljevič marko: malo sebi, malo šarcu daje :) (v tem primer pač”jemlje”) :mrgreen:

 15. david.pelko pravi:

  CS, OFFTOPIC: a si gledal včeraj zvečer na tv oddajo francoske televizije o Monsantu in GSO? Bilo je poučno in zelo zanimivo. Gledalo se je kot kriminalka! Upam, da si gledal.

 16. david.pelko pravi:

  http://www.rtvslo.si/modload.php?&c_mod=rtvoddaje&op=web&func=napovednik&c_id=53094

  Naslednji torek ob 23.00 bo še drugi del.

  p.s. saj ti ne bi moril, ampak sam si dejal, da te zanimajo argumenti “pravih” znanstvenikov in ne tisti filmčki in izjave alternativnih nobelovcev.

  No, tukaj je dovolj gradiva o tem, kaj počnejo in kako deluje ta tehnologija.

 17. commonsense pravi:

  hvala, pelko, sem imel namen gledati, pa smo imeli goste in konzumirali precej genetsko nespremenjene materije v trdnem in tekočem agregatnem stanju, pa sem oddajo zamudil.
  res pa je, da me francoski filmi o ameriških zarotah zelo zanimajo, sicer sploh ne bi vedel, da so 11. september zrežirali bankirji z wall streeta in teksaški naftarji :mrgreen:

  zdaj pravkar spet prihajajo neki lačni in žejni gostje, ko bom utegnil, bom komentiral. :)

 18. commonsense pravi:

  oops, pelko, razen napovednika, ki ga je najbrž napisala teta meta (zate vem, da nimaš časa), ne dobim ničesar? sem upal, da si mi link na video posentek naredil. mi ga znaš kje najti- do takrat bom pač koprnel brez njuhanca, kot pika nogavička. :)

 19. david.pelko pravi:

  Ne, napovednik ni od nikakršne tete, čeprav nimam časa, to vem. In v oddaji so sodelovali renomirani strokovnjaki, ki so tudi obelodanili povezave med ameriško agencijo za kontrolo hrane in monsantom. Kakorkoli, naslednji torek bo drugi del, če te zanimajo argumenti znanstvenikov, kot si svoj čas vehementno zatrjeval.

Komentiraj



XHTML: Uporabite lahko naslednje tage: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !