commonsense

Moj novi blog.siol.net blog

OSLOVSKA SODBA

Objavil commonsense, dne 27.03.2009

No, saj do sodišča stvar ni prišla, ampak slovensko “popuščanje” Evropi okoli vinjet mi daje upanje, da smo se v spretnosti , oziroma umetnosti pogajanja od Hrvatov le nekaj naučili. Doseženi kompromis je namreč gladka zmaga naših pogajalcev- 15 evrov za 7 dni pomeni pri absolutni večini evropskih  dopustnikov dvakratno plačilo, saj praktično nihče ne gre na dopust le za en teden, tako, da Evropa s svojo “veličastno” zmago svojim dopustnikom prihrani le 5 evrov, za mnogo Avstrijcev, Nemcev in Italijanov, ki bi v pol leta šli na krajše dopuste po večkrat, pa je stvar celo krepko podražilo, saj polletne vinjete več ne bo.

Idealen izid pogajanj je vedno  “win-win”- torej obe strani nekaj dobita, in je zato toliko bolj verjetno, da se bosta dogovorjenega tudi držali. (Ne , kot je nekoč rekel Janša, da to pomeni, da v vsakem primeru ena stran lahko samo zmaga- toliko o obramboslovni izobrazbi ). Kljub temu pa je najslajši izid takrat, ko si “nasprotniku” kot popuščanje podaril rokave svojega telovnika, kot pravi angloameriški pregovor ( sleeves off your vest). Prav to  je, po zgoraj omenjeni računici, uspelo Sloveniji v tem primeru.

Zaslužek od vinjet namreč skoraj gotovo ne bo kaj dosti manjši, saj bodo tistih 5 evrov “popusta” nadomestili omenjeni večkratni počitnikarji, je pa to bila odlična priložnost, da vlada podraži letno vinjeto na 95 evrov, in se pri tem sklicuje na hudobno Evropo, čeprav bi se sicer lahko na nič manj zlonamernega Janšo, ki je zgubaško ceno vinjete uvedel iz predvolilnih razlogov. Iz  še vedno nepoznanih razlogov se Pahor še naprej izogiba kakršnemu koli konfliktu z Janšo, in če mu prijazna Evropa ponudi priložnost temu se izogniti, jo kot  politik pač izkoristi. Da o “bonusu” 200 milijonov evropskega denarja sploh ne govorimo.

No, upati je le, da bodo isti slovenski pogajalci vključeni tudi v pogajanja z Unijo o Hrvaški- če bodo tudi tam znali izvesti takšen  “trojni salto mortale”, vsaka jim čast.

V kar pa močno dvomim, bojim se , da je v zgornjem primeru šlo le za srečno konstelacijo zvezd, poleg tega pa je včeraj bil tudi mlaj.

 • Share/Bookmark

31 odgovorov v “OSLOVSKA SODBA”

 1. Gost pravi:

  Nič hudega, se bodo pa tujci naučili balkanske mentalitete, sej jim drugega ne preostane.
  Npr. jaz grem dol, nekdo drug pa nazaj, ko jaz pridem dol,…. itd.
  Pač če živiš v državi z balkansko idiotsko mentaliteto,… ali postaneš idiot, ali pa pretkanec, ki izkorišča idiote.

 2. urkomurko pravi:

  Vse je lepo in prav ob predpostavki, da vsi počitnikovalci kupijo 2 vinjeti, kar je malo verjetno :(

 3. chef chef pravi:

  Še vedno pa ostane Slovenija najdražja država kar se tiče cestnin. Seveda samo za tujce.

 4. toro pravi:

  Zanjimivo bo ko bodo motoristi in ostali, ki so letošnjo še kupili, drugo leto vozili po regionalkah. :)

  Meni se za 94€ res ne izplača, žal….

 5. Žogca pravi:

  Jaz bi obsodila tistega, ki se je domislil teh vinjet!!!

 6. toro pravi:

  Aja, glede JJ…. v 2008 so pobrali za cca. 13% več cestnine kot v 2007, tako da nevem kje jim primankljaj…

 7. Žogca pravi:

  Ampak v letu 2008 niso bile samo vinjete, kajne? So bile cestnine in vinjete. Kakšen bo primankljaj letos, če se nič ne spremeni? In govorili so nam pred volitvami, da se ne bo nič spremenilo. Janševa vlada, kakor, če bi bila izvoljena, ne bi vinjet podražila za skoraj sto odstotkov. Malo morgen!!!

 8. frenky pravi:

  Zadeva bo delovala samo, če bodo stalne kontrole (24/7) vinjet na koncih avtocest. V 12 mesecih nisem srečal niti ene kontrole.

  l.p.M

 9. Yaro pravi:

  Treba bi bilo enostavno preverjat vinjete na meji in na ozkih grlih avtocest 24/7. Če se pelješ 30km/h ali pa če se ustaviš na cestninski postaji ni velike razlike.

 10. commonsense pravi:

  gost, šenkanemu konju se ne gleda v zobe- če se od balkana da kaj naučiti, in je koristno, pa naj bo :mrgreen: evropa pa se je z balkanom že sprijaznila, z romunijo in bolgarijo, morda
  si prav zato tako strastno želi še hrvaške.v tretje baje gre rado.

  urkomurko- kot penzionist pogosto počitnikujem in poznam veliko tujih počitnikarjev- iz avstrije in nemčije, zdaj še iz češke, slovaške in poljske ne poznam skoraj nikogar, ki si ob celodnevni vožnji ne bi priviščil vsaj 2 tedna počitnic. sicer bi mu ostali le trije ali štirje dnevi, pa spet nazaj.tisti pa, ki živijo bliže, pa si pogosteje večkrat privoščajo krajše počitnice, tudi le za konec tedna. tudi o teh sem pisal.

  chef, lahko da res, je pa odvisno koliko in kje voziš- hrvaška cestnina od meje do zadra je cca 160 kun ( cca 21 evrov) v eno smer. tako, da če grem tja le dvakrat na leto, plačam skoraj
  toliko kot pri nas stane letna vinjeta.

  toro, morda je res bilo več cestnine, ampak najbrž tudi več zadolževanja.

  žogca, meni se vinjete, če bi bile logično in kolikortoliko pravično zastavljene, zdijo kar pametna rešitev. najbrž še nikoli nisi uro ali dve tičala v vrsti pred cestninsko postajo. je pa res, da je to, ali so , ali niso dobra rešitev, predvsem odvisno od tega koliko in kje kdo vozi. IMHO

  frenky, yaro- tu pri nas na štajerskem je kontrol kot listja in trave. seveda pa nima smisla pretiravati- s časom se itak razve, da se švindlanje ne izplača, pa se stvari uredijo.

 11. ~ nagajivka ~ pravi:

  Vinjete gor, vinjete dol …
  prišla sem tokrat le pozdravit,
  ker eno leto je naokol’ -
  tvoj’mu prazniku “nazdravit!”
  Ne vem sicer kedaj praznuješ,
  vem le to, da oven si
  in da pač ne jadikuješ,
  če naga to ti podari:

  http://www.youtube.com/watch?v=7rBjpjEAi24&feature=related

  Tale tebi – najbolj všečna
  (tko vsaj lani si povedal)???
  Le naj ti bode sreča večna,
  ni, da b’ človk’ o tem razpredal …

  :D

  Vse najboljše, commonsense – in lep pozdrav iz Rima.

 12. Žogca pravi:

  Commonsense, jaz jim predvsem zamerim to, da so vinjete uvedli za obvoznico, ki sploh niso avtocesta, samo zato, da bi odirali ljudi, ki so sploh ne vozijo izven mesta. Kot jaz.

 13. porednica pravi:

  Žogca pravi:
  Commonsense, jaz jim predvsem zamerim to, da so vinjete uvedli za obvoznico, ki sploh niso avtocesta, samo zato, da bi odirali ljudi, ki so sploh ne vozijo izven mesta. Kot jaz.

  Jebi ga, pa se vozi po lokalnih, v LJ imaš to možnost. Čakanje v vrsti, ko folk išče drobiž, pa dobim izpuščaje.
  Ti očitno jih dobiš že samo ob kraticah JJ.

 14. mijau pravi:

  Ko so uvedli vinjete, so povedali, da je to samo prehodno obdobje, preden bodo uvedli elektronsko cestninjenje. Sedaj o tem ni več nič slišati.

  Tudi nisem slišal nič o tem, da bi z uvedbo tedenskih vinjet odpadle polletne. Zakaj le?

  Kar se pa tiče dolgega čakanja pred cestninskimi postajami, naj povem eno izkušnjo. Pred leti sem se peljal proti Karlovcu. Radio je objavljal, kolikšni zastoj je pred izhodom z avtoceste v Karlovcu. Ko smo se približali izhodni postaji, se je hitrost povečala: na cestninski postaji so odprli rampe in pustili promet skozi brez plačila! A zato treba imeti jajca.

 15. commonsense pravi:

  jivka, hvala, lepa rima tam iz Rima.natančen datum je sicer državna skrivnost, bom pa takrat zvrnil en škafek na zdravje parnasotelebanske bande.

 16. commonsense pravi:

  žogca, verjetno imaš prav, da bi obvoznice morali izvzeti, prevdsem pa je svinjarija (in mislim, da nam je prav ta nakopala težave z evropo) krožišče pri pesnici. vozniki s šentilja proti mariboru ali proti hrvaški namreč nikakor ne morejo mimo njega, tudi če poskušajo voziti po deželnih cestah. tako, da so do sedaj morali plačati 35 evrov ker so morali uporabiti kakšnih 300 metrov “avtocestnega ” krožišča.ali, če so ostali na glavni cesti, za dobrih 10 km avtoceste od šentilja do maclja.

 17. commonsense pravi:

  porednica, ne vem komu je tvoj zadnji odstavek namenjen, ampak ja, v tistem primeru tudi jaz vedno dobivam izpuščaje :)

 18. commonsense pravi:

  mijau, da ne bo več polletnih je pisalo v cajtengah in povedano na tisti škatli s slikami.vpraševati zakaj pa bi že lahko vedel, da je brezplodno.

  tiste zgodbe iz karlovca pa se mi zdi, da se je spomnim- je bil največji sezonski naval – jaz sem bil takrat že v dalmaciji in so povedali na radiu. situacija je menda mejila na naravno katastrofo, menda so tudi reševalci že imeli polne roke dela s sončaricami, kapmi in dehidracijami.

  imam srečo, da si kot penzionist za svoje vožnje v dalmacijo lahko izbiram dneve med tednom, sicer bi moji- pregovorno trpežni :) – živci že zdavnaj pregoreli.

 19. bin pravi:

  Nagajivki se pridružujem (#11) :)

  Zmaga? Je zmaga! Le kdo jo je priboril? Da niso slučajno sosedje, ki jim to gre še bolj v prid? Saj mi bomo plačali gradnjo in vzdrževanje AC križa v vsakem primeru. Če ne od vinjet – cestnine, pa iz drugih virov. :mrgreen:

  Vinjeto si bom pa moral kupiti, dokler se po Sloveniji vozim. Draga ali ne draga.

 20. commonsense pravi:

  bin, ti si zadnji, ki se lahko pritožuje- saj boš, tudi ko boš v penziji, menda še vedno imel zastonj karte na ajznponu, ali ne?

 21. david.pelko pravi:

  Kar se ajnzpona tiče, vprašanje koliko časa še bo? Država je slab lastnik, managerja, ki bi popri(h)vatiziral, pa še niso našli :mrgreen:

 22. vlatka vlatka pravi:

  Dala bi ti rožo,
  pa obrneš stran
  pogled.
  Dala bi ti roko,
  pa skriješ
  jih v žep.
  Zapela bi ti pesem,
  a poslušati
  nočeš več.
  Zato le objemem te,
  ne moreš od
  mene preč.

  Vlatka K., 29. 03. 09, 20.01

 23. bin pravi:

  Kaj pa vem, CS, tisto o zastonjskih kartah? V penzion še ne rinem resno, kot aktivnemu ajznponerju pa se mi “zastonj karta” ne izplača. :evil: Je predraga! :lol:
  @David.pelko
  Naši časi šele (zopet) prihajajo! ;) “Strateških partnerjev” pa tudi ne manjka. Le o obliki in višini “strategije” se slabi gospodar še ni dogovoril. :mrgreen:

 24. mijau pravi:

  Za večino nas so vinjete predrage.

  Ampak razmišljajmo slovensko: če lahko sosede s tem zajebemo, nam ne sme biti nobena žrtev prevelika!

 25. nevenka nevenka pravi:

  Nič več se ne vozim po obvoznici. V druge kraje se itak ne vozim.
  Plačam za ceste pri registraciji vozila. Zakaj? Da se vozim po neverjetnih luknjah in izbočenih kanalih, da gredo kvečjem atomobilski amortizerji k vragu, jaz pa sem vsa pretresena. Mi bo kdo nadomestil škodo? Se komu vsaj smilim, ko zapeljem v luknjo polno vode in mi zaliva motor?
  Vinjete so davščina. Jaz bi se po pravi avtocesti peljala mogoče dvakrat na leto.

 26. commonsense pravi:

  evo, mijau, zdaj si pa vinjeto na glavico zadel. in tega smo se tako dobro prav od sosedov (južnih) naučili. kot je rekel tovariš tito: učiti se, učiti in še učiti- ali nekaj takega
  :mrgreen:

 27. commonsense pravi:

  ja, nevenka, to je usoda vseh nas. ampak poglej si pozitivno plat- tresenje čez cestne luknje dobro vpliva na cirkulacijo krvi in delovanje možganov, pa še za volanom kar tako zaspati ne moreš.

  da ti motor zaliva- prmejduš, ti pa moraš en zelo nizek avto voziti- porsche? ferrari? maserati? :)

 28. nevenka nevenka pravi:

  Ne, polčija imam, luže so globoke. Podvozi in podobno…. :-)

 29. mijau pravi:

  Bosanec, zaposlen v Nemčiji, razmišlja takole: Če bi bili vsi taki kot Slovenci, kjer moram za 50 km plačati 15 €, bi me prišla celotna pot 300 € samo za cestnine.

  Slovenec, zaposlen na DARS-u, razmišlja takole: Če bi se ta Bosanec vozil ves teden sem ter tja po Sloveniji, bi to prišlo 168 ur vožnje za samo 15 €, ali samo 9 centov na uro, kar je izredno poceni.

 30. commonsense pravi:

  mijau, predstavljaj si, kako so ti bosanci šele prišparali do sedaj, ko so za 35 evrov lahko vozili kar 4320 ur torej 0.8 centa na uro !!!! jasno, da takšnega zaslužkarstva ne moremo več dovoljevati.

 31. commonsense pravi:

  vlatka @22, tole pa je nekam otožna pesem. nič tebi podobna, nič od mene zaslužena. vseeno hvala !

KomentirajXHTML: Uporabite lahko naslednje tage: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !