commonsense

Moj novi blog.siol.net blog

Mnogo Vode za nič

Objavil commonsense, dne 9.04.2009

No, največji doslej slovenski filmski projekt ( reklama), film »Skriti spomin« o Angeli Vode sem si seveda moral ogledati, saj je menda stal okoli miljon evrov, veliko davkoplačevalskih, da sem torej vsaj lahko amortiziral nekaj svojih.

Pričakovati je bilo, že zaradi dveh glavnih »tvorcev« zgodbe in filma, glavnih kostologov Puharjeve in Možine, da bo to spet en propagandni film, namenjen vzburjanju javnosti pred evropskimi volitvami ( sicer povsem nepomembnimi, kot pač so)- ampak moram reči, da se mi ni zdelo tako zelo hudo, če  je bila propaganda,  je bila precej švoh.

Že film kot film je bil namreč prav tipično slovensko švoh- bedna dramaturgija, nepreglednost dogajanja, lesena igra- razen glavne igralke, ki je bila dobra, ni kaj- le, da tako enoplastne vloge, kot je bila ta, izkušeni igralki najbrž ni pretežko odigrati. Dobra polovica filma je bil le precej dolgovezen opis zaporniškega življenja, kadri so bili nadležno razvlečeni, scena enolična- kakšnega pol filma se dogaja kar v zaporniški kleti- za kaj je šel tisti miljon evrov, mi ni jasno, morda bo kakšna finančna revizija pokazala kaj več.

Vsebina pa tudi nič posebnega- to, kar se je dogajalo Angeli Vode, za tiste čase namreč ni bilo kaj posebnega, tako se je žal v tistih časih godilo tisočem – nekaj krivim, veliko pa tudi več ali manj nedolžnim. Takšni so pač bili tisti časi, tudi čas neposredno pred in po tem – ta obdobja je precej težko povsem ločeno obravnavati. Mnogo zanimiveje in bolj dramatično bi se mi zdelo narediti film po zgodbi, ki mi jo je pripovedoval nekdanji službeni sodelavec moje gospe, ki je preživel Goli otok

Angelin primer naj bi bil posebno zanimiv in pretresljiv, ker je bila predvojna komunistka, ki se je glasno zoperstavila partijski doktrini. Kar se ji je zgodilo, pa nikogar, ki je vsaj nekaj prebral o tem, kakšna je takrat bila partijska doktrina, ne preseneča kaj dosti. Vsa partijska vodstva so takrat prihajala iz moskovskih partijskih šol, doktrina je bila preprosta- svetovno komunistično gibanje, Kominterno vodi partija domovine komunizma, Sovjetske zveze, njo pa nezmotljivi Stalin. Vsako ideološko in politično vprašanje se rešuje na tej ravni, železna partijska disciplina pa je najpomembnejše orodje za dosego partijskih ciljev. Prav ganljivo naivno je bilo tudi, ko se Angela kasneje pritožuje, da volitve niso bile poštene, ker se je volil le en kandidat. Ne vem, kje v komunistični dogmi je našla upanje, da bodo komunisti izvajali večstrankarske volitve.

Angela je torej morala vedeti, v kakšno partijo je šla, saj je bila prominentna aktivistka in celo član vodstva slovenske partije. Tam so gotovo že prej premlevali navodila iz Moskve , in je morala vedeti, da se o le- teh ne razpravlja, ampak se jih le opremi s pompoznimi komentarji in se jih z aklamacijo sprejema. Če se je odločila drugače, se je morala sprijazniti tudi s posledicami- izključitev je najbrž ležala na dlani. Če bi to bilo vse, najbrž tudi filma ne bi bilo, žal se filmska zgodba ne ukvarja kaj dosti s tem, ali, in kako je morda agitirala še naprej. Če je po vojni res sodelovala pri pošiljanju politično občutljivih informacij v tujino (film pozabi jasno povedati, ali jih je res, ali ne), šest let zapora za takratni čas ni bila tako nenavadna kazen. Povdarjam, za takratni čas, čeprav so tudi kasneje, in tudi v zahodnih državah preganjali ljudi, ki so Rusom ali Stasiju sporočali gospodarsko ali politično občutljive podatke. V Jugoslaviji je takrat ( leta 1947) pač vladala splošna paranoja, saj so lahko pričakovali rušenje svoje oblasti tako z Zahoda, kot najbrž tudi z Vzhoda, saj je Stalin s Titom postajal vse bolj nezadovoljen, in je že v obdobju enega leta tudi zares zrušil takrat še –vsaj formalno- »mešane« , quasi demokratično izvoljene vlade v Romuniji, na Poljskem , na Madžarskem, in na Češkoslovaškem.

Seveda mi na konec pameti ne pade, da bi zagovarjal takratni komunistični režim, rekel bi le, da nam je, tak kot je bil, zagotovo prihranil usodo omenjenih držav- saj so mu Rusi prav zaradi začetne strogosti, katere žrtev je bila tudi Angela, zaenkrat še dovolj »zaupali«- dokler zanje ni bilo že prepozno, da bi tudi pri nas po svoje naredili red. To pa je- po mojem- največja, če ne edina olajševalna okoliščina za Tita in Partijo . Ampak kar velika- kdor ni doživel življenja v »pravem« komunističnem raju ( sam sem živel slabih 6 let v Ceausescovi Romuniji in, čeprav kot tujec privilegiran, dodobra spoznal, kaj nam je bilo prihranjeno), tega ne bo znal ceniti.

Jasno je, da – posebno totalitarne- organizacije odpadnike iz lastnih vrst kaznujejo strože kot »navadne« nasprotnike- saj jim z »insiderskim« znanjem in ugledom lahko toliko bolj škodijo. Pustimo srednjeveška sežiganja heretikov ob strani- še leta1988 je papež Janez Pavel II zaradi neubogljivosti, torej herezije izobčil nadškofa Marcela Lefebvra in njegove pripadnike. Res ga ni več mogel dati sežgati, a kazen je v resnici za vernika mnogo hujša kot Angelinih 6 let- izobčenje ga namreč obsodi za vekomaj, torej na neskončno število let v peklu, kjer je najbrž še nekoliko huje kot v Begunjah. ( no, novi papež je pred kratkim vsaj še živim lefebvrovcem- nadškof je že v od 1991 v peklu- izobčenje preklical, tako nekako, kot je sedaj rehabilitirana tudi Angela Vode). Čeprav mislim, da Vatikan še nekaj časa o tem možaku ne bo knjig in filmov naročal.

 • Share/Bookmark

13 odgovorov v “Mnogo Vode za nič”

 1. Pris Pris pravi:

  Filma nisem gledal, glede ostalega pa se strinjam.

  Milijon evrov? To je toliko, kot bruto Kramarjeva nagrada za pet let vodenja NLB! :P

 2. commonsense pravi:

  no,pris,saj bo kmalu v kino dvoranah. mislim pa, da nisi kaj dosti zamudil. rekel pa bi, da si je kramar prej pošteno zaslužil tisti miljon kot pa tile filmarji.pa ne zaradi politične vsebine, ampak zaradi amaterskega izdelka.

  čestitam k tvoji beatifikaciji. pazi le, da se ne boš z urednikom preveč nestrinjal. remember lefebvre! :mrgreen:

 3. Pris Pris pravi:

  Hja, no, saj veš, kako je s filmarijo v Sloveniji. ;)

  Hm, tega z beatifikacijo in urednikom pa ne razumem. :???:

 4. commonsense pravi:

  ja poglej si naslovnico blogosa, tretji odstavek na levi, malo pod jonasovim ksihtom. ali pa me hecaš?

 5. Pris Pris pravi:

  Aja, to misliš. Tisti štirje prostorčki se menjajo vsak teden ali dva in vsakič so izpostavljeni štirje random siolovi blogerji. Nazadnje sem bil tam izpostavljen pred kakšnim letom, zdaj sem pa očitno spet. Jaz s tem izborom nimam nič. :D

 6. commonsense pravi:

  pris, zdaj si me pa užalostil. random, praviš? jaz sem bil tam dvakrat, pa sem bil prepričan, da je to bilo izključno zaradi mojih modrih, zdravopametnih misli. killjoy! :evil:

 7. Niko Brumen pravi:

  Uhhh, dobro in pretehtano! Predvsem pa s pravo dozo osebnega in objektivnega.

 8. commonsense pravi:

  eh, recept za nepopularnost pač. :sad:

 9. Niko Brumen pravi:

  Lepo, da veš, da se popularnost lahko kuje le na eni ali drugi strani in prav nikoli v sredini. Za razliko od pravega kovanja, pri katerem uporabni izdelki nastajajo v sredini.

 10. commonsense pravi:

  presentljivo modra ugotovitev, niko :)

 11. Niko Brumen pravi:

  Takih imam najmanj 10.000. Le prebrati in razumeti jih je treba.

  :) )))))))

 12. pavel pravi:

  Mnogo let v Ceausescojevi Romuniji za nič. Zato, da se še vedno relativizira in opravičuje socializem.
  Meni je bil film všeč. Se strinjam z nekaterimi tvojimi tehničnimi ocenami.
  Škoda ker na koncu čisto po rdečkarsko zrelativiziraš komunistične zločince s Cerkvijo in papežem JP2. Pa tako učeno na začetku pišeš, zaključek pa je čisto talibansko provincialen.

 13. commonsense pravi:

  no, načelno sem vsake pohvale vesel, ampak k “talibansko provincialnemu” pa ne vem , kaj bi rekel.no, če od pavla prihaja, o.k., bo že kot kompliment mišljeno, če me kar s sabo primerja. :mrgreen:

KomentirajXHTML: Uporabite lahko naslednje tage: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !