commonsense

Moj novi blog.siol.net blog

EVROPSKA PRESTOLNICA KULTURE IN ABSURDOV

Objavil commonsense, dne 15.05.2009

ja, o svojem domačem Mariboru govorim. Le dobrih 100.000 prebivalcev menda ima, per capita pa toliko javnih bedastoč, absurdov in drugih škandalov, da si najbrž takle častni naslov gotovo zasluži. od  lokalpatriotskih psihopatij tipa univerziada , univerzitetno kliničnega ne-zdravljenja pacientov, da nam le žabarski dohtarji ne bodo pameti solili,  “prijateljskega” in sorodstvenega upravljanja z mestom, do nadvse “imenitnega” LENTA ( žal ne morem prav napisati, ker je moj računalnik pač pismen), ko le za širino Drave od bolnišnice ( kjer leži na ducate srčnih in stotine drugih težkih bolnikov) sprožajo “najimenitnejše” in najglasnejše ognjemete v državi  ( no, morda gre le za projekt sproščanja prepotrebnih bolniških postelj? se ne bi čudil  :sad: .) -  nema toga što nema. Da mariborskega prispevka k svetovni kulturi, Damjana Murka ,sploh ne omenjam.

Pravkar pa se dogaja še ena vsakoletna mariborska specialiteta- idiotsko poskakovanje, namreč rekordoslastno množično maturantsko plesanje četvorke- itak debilnost prve vrste) na največjem mariborskem mostu. MOSTU! Sem sicer le strojnik, ne gradbenik, ampak ob tem mi gredo lasje pokonci. Že pred leti sem v lokalni časopis napisal nekako takole:

“Imam vprašanje, ki ga  postavljam tisti mariborski inštituciji, ki je, ali naj bi bila odgovorna za javno varnost v mestu, kdorkoli to je.

Staro pravilo je, da se čez most ne koraka , saj tako lahko povzročimo nihanja, ki  most (v znanstveno razlago se tukaj ne bom spuščal, najdete pa jo v vsakem srednješolskem učbeniku fizike) lahko zelo hitro zrušijo, ali ga pri večkratnem ponavljanju kritično oslabijo. Kdor je kdaj služil vojaščino ve, da četa pred mostom neha strumno korakati in se čez most ležerno sprehodi. Kaj pa naenkrat nekaj tisoč ljudi, ki jim je očitno edini cilj, s poskakovanjem v enakem ritmu poskušati zrušiti most? Edino upanje ostajajo tisti vrli maturanti, ki pod vplivom različnih substanc tako enotnega ritma ne bodo zmogli.

Pustimo ob strani imbecilnost »slavnostnega« plesanja četvorke v strganih kavbojkah in nagravžnih razvlečenih majicah (letos so za fante rdeče, za punce bele- ima pa me, da bi pisal varuhinji človeških pravic, zakaj ne delijo tudi roza majic za neodločene :mrgreen: ), med kupi nahrbtnikov, torb in najrazličnejših oblačil.To naj bi bilo slavnostno? Še za sprehajanje družinskega psa se ljudje bolj slavnostno opravijo. In od kdaj ima četvorka v naših krajih kakšno tradicijo?Če pa hočemo res biti nekaj posebnega, zakaj pa ne bi uvedli kar kakšnega voodoo plesa s Haitija?

Zanima me, ali je kdo v Mariboru odgovoren, da preveri ali je sočasno ritmično poskakovanje tisočev po mariborskem mostu varno, ali ne. Če si človek hoče postaviti kaj več kot pasjo uto, mora predložiti statični izračun – kdo, kdaj in kako pa je preračunal trdnost mariborskega mostu v takšnih pogojih?”

Odgovora seveda nobenega……

saj se ne sramujem, da sem štajerc, ob takšnih priložnostih pa bi, če bi me kak neznanec na cesti ob mostu ogovoril , najraje odgovarjal v nemščini ali v angleščini…….

 • Share/Bookmark

33 odgovorov v “EVROPSKA PRESTOLNICA KULTURE IN ABSURDOV”

 1. pet-in-g-seks pet-in-g-seks pravi:

  jebeš takšen most, ki se podre pod plesočimi najstnicami … :-)

 2. commonsense pravi:

  petingsex: ja, ker danes vse nosijo strgane kavbojke.če bi kratke kiklce (kot navijačice) , bi se morda kakšen že podrt morda celo spet dvignil. :)

 3. chef chef pravi:

  Bo pa zanimiv cirkus, če ga nekoč le podrejo.

  Jaz imam en zapis o Štajercih že spisan in pripravljen, a si ga ne upam objavit. Med drugim se tudi sprašujem, zakaj tako veliko število glasbenih debiloidov prihaja prav iz širše mariborske regije. Damjan Murko je le eden izmed njih, dodajmo še Skuter/Skater, Yo-Zo in podobne kekce, kot jih drugod nikakor ne najdemo v takšnem deležu med normalnim prebivalstvom.

  Kar se tiče maturantske parade, sem pa jaz danes enega mulca že pobiral s pločnika, in to ob 17h popoldne, ker sta bili tudi njegovi kolegici tako pijani, da mu niti pod razno nista mogli pomagat drugače kot z jokom in stokom. Sprašujem se, kam to pelje, glede na to, da so se takšni izleti onstran zavesti v moji generaciji končali nekje pri 15, 16 letih, ko smo počasi postali vsaj tako pametni, da se je na smrt napil kvečjemu eden v skupini, tako da so mu ostali lahko nudili prvo pomoč.

  No ja, vse skupaj niti ni tako čudno glede na to, da so se v zgolj nekaj letih, odkar sem opravljal maturo, docela spremenili tudi maturitetni učbeniki, ki danes izgledajo kot Pika Nogavička v stripu. Menda so ustvarjalci s tem dosegli didaktični vrhunec – ampak jebeš maturanta, če se ne zna naučit jebene snovi za maturo, če njegova knjiga ni ena sama slikanica.

 4. elohel pravi:

  dvomim, da bi prišlo do resonance :)
  http://www.youtube.com/watch?v=3mclp9QmCGs

 5. commonsense pravi:

  chef, tisto o Štajercih kar objavi- te bom že jaz pred blitzem branil :)

  učbeniki-slikanice?, no saj smo se tudi mi pred uhuhu leti vsaj glede spolne vzgoje najprej iz slikanic izobraževali. :)

 6. commonsense pravi:

  elohel, stoječi in togi (tudi mostovi) so na ritmična gibanja celo bolj občutljivi kot viseči :mrgreen:

  (hvala za posnetek- tacoma most je bil jasna konstrukcijska napaka zaradi poskusa šparanja pri materialu in ceni.)

 7. chef chef pravi:

  Za spolno vzgojo se strinjam, da slika pove več kot tisoč besed, ampak ko govoriva o slovenskem jeziku in matematiki, v kotičkih knjige se pa po glavi praskajo možici s trapastimi dovtipi. Zato da se bodo maturantje raje učili? Haha.

  Saj, ta trend se je začel že pri nas, pri nemščini, čeprav je bil učbenik po mojem, glede na fotografije, še iz osemdesetih let. Tako bebavih zgodb in stripov ne najdeš nikjer drugod. Poanta vedno novih učbenikov je pa seveda jasna. En založnik se dobro razume s šolskim ministrom, ki potrjuje vedno nove didaktične prijeme, ki seveda stanejo predvsem starše. Ampak to je že druga zgodba.

 8. commonsense pravi:

  chef, imam genialno idejo (zaslugo sem si pripravljen deliti s tabo): učbenike nemščine opremiti s stripi iz spolne vzgoje. uspeh,prodajni, pa tudi učni, zagotovljen!

 9. chef chef pravi:

  Zdrava pamet, pač! ;)

 10. Mavrična pravi:

  A nisi mogel tega vprašat še koga drugega, mogoče bi ti pa pri nas lahko ustregli ….

 11. johny b pravi:

  Ste za hece … Ko sem sam skakal med množico, nisem nič opazil. Ko sem pa leto pozneje stal na mostu med skakanjem, mi pa ni blo vseeno.

 12. commonsense pravi:

  mavrična, ne vem če prav razumem- hočeš reči, da bi viole tale most kar z levo roko uredile? :mrgreen:

 13. bojanakaucic pravi:

  Se poplnom strinam s člankom. Le kdo se tega spomnil, četvorke in tako dalje, nobene kulture ni ni v tem javnem nastopanu, le kričanje in nato pijančevanje. Bodoči slovenski intelektualci, končajo šolo in veliko izmed njih ne zna za mizo spodobno jesti, da o obnašanju niti ne govorim. Žalostno, da imamo take šole, ki nič ne dao na kulturo, zato pa se kasneje ti mladi ljudje ne znajdejo in znajo obnašati v nobeni kulturni družbi.

 14. chef chef pravi:

  Problem ni v tem, da se maturanti ne znajo obnašat. To pač ni res, nekateri se namreč znajo.

  Problem je v tem, da je danes že vsak kekec maturant. Maturantske plese imajo danes menda celo tisti, ki delajo triletne šole.

 15. commonsense pravi:

  johny- boš vsaj svojim potomcem lahko rekel: “bil tam, in preživel”…..

  Bojana- ja, in tile bodo čez nekaj let evropo učili kulture…..

  chef, če hočeš zares današnje maturante malo bolje spoznati, pojdi z njimi na krf z ladjo. ko sem bil enkrat jaz, je na ladji bilo več kozlanja kot okoli nje morja…..

 16. alcessa pravi:

  Ja no, vsi vemo, da množični plesni spektakli združujejo, osvobajajo in poživljajo na poseben način.

 17. alcessa pravi:

  Commonsense. sorry. Mislila sem tale link… (mogoče zgornjega zbrišeš?)

 18. chef chef pravi:

  @CS: Jaz, na primer, niti pri 18 letih ne bi hotel na takšen maturantski izlet. Ne rečem, popivanje pa to. Ampak za bistveno manj denarja kje v Portorožu ali v Umagu. Še enkrat pa poudarjam, “maturant” se reče danes vsemu mogočemu.

 19. Mavrična pravi:

  hehe, ne viole, hehe, one si prste celijo, ker imamo v Mariboru med drugim stadion z nevarno ograjo, ki prste reže, odgovorni pa pravijo, da niso nič krivi.

  ne, če bi “nas” – “moj” časopis vprašal, bi “mi” pred prireditvijo potečnarili pri odgovornih in strokovnjakih o skakanju po mostu, pa bi lahko danes objavili … če bi bilo v naslednji cifri, bi bilo pa že malo pozno …

 20. david.pelko pravi:

  CS, po dolgem času si me spet nasmejal.

  Sicer se pa ne čudim, da je Damjan Murko produkt Maribora. Kaj takega se v Celju ali Ptuju z okolico ne bi moglo zgoditi. Ali na Pohorju npr, …. :lol:

 21. commonsense pravi:

  eh, alcessa, tudi prvi mi je bil všeč- že dolgo pri tebi nisem not pokukal.

  pri nordkorejcih pa v primerjavi z našimi plesalci pogrešam steklen pogled in prazne piksne od pira.

 22. commonsense pravi:

  pelko, ne smej se preveč- se spomniš tistega s puščico na drevo pribitega indijanca, ki je rekel, da ne boli preveč, razen, če se smeji ? :)

 23. nakladalo pravi:

  kar se tiče tega, da bi se most podrl, ni straha… vsako leto menda dajo zmerit vzdržljivost in statičnost enemu profesorju na gradbeni fax.

 24. commonsense pravi:

  nakladalo- če je profesor iz istega gnezda kot mariborski univerzitetni kliničarji, je to prav tisto, kar me skrbi. :sad:

 25. eritrocitus pravi:

  Takole se mi zdi, da bi bilo najbolj prav: peljati vrle maturante na dvodnevni
  izlet/pohod izpod vzpenjače do Kremžarjevega vrha (nad Slovenj Gradcem). To je pravo klasično prečenje Pohorja, kjer bi bodoči intelektualci lahko občutili sladkosti takega podviga. Poleg tega bi se lahko to preimenovalo v “maturantski pohod”, kjer bi prvo leto bilo to bolj lokalno-regionalnega pomena, nakar bi pa naslednje leto vse skupaj postal splošni vseevropski maturantski pohod. Vsi evropski maturantje bi strumno hodili čez hribe v dvodnevnem maršu. Guiness bi se čudil, mariborski most bi se obvaroval, ostalo ljudstvo ne bi bentilo čez prismojene Štajerce, pa še kondicija maturantov bi se znatno izboljšala, da bi ne bilo toliko pizdarij z nevarnimi substancami.
  Ali: maratonci tečejo…

 26. commonsense pravi:

  mavrična, kateri cajteng imaš v mislih? da bom vedel za v bodoče.

  eritrocitus: kakor je videti, bi tile maturanti brez podpornih substanc že pri trikotni jasi opešali, ali šli v štrajk…..

  P.S. bolj verjetno pa že na avtobusu do pod vzpenjačo……

 27. Niko Brumen pravi:

  Hehehe, če ne bi imel tistih neumnih popadkov (ti, ne jaz – sebe seveda ne bom izpostavil kritiki :D )pred časom, te bi najbrž že davno znal ceniti v tistem, kar cenim.

  :D

 28. Rak pravi:

  Chef – ad 14. Jaz bi te “maturante” raje preimenoval v “mindless masturbante”.
  Če se pa kdaj most podre, pa itak ne bo žrtev. Prazne glave itak plavajo na vodi. Skrbi me le za kolateralne žrtve.

 29. mijau pravi:

  Četvorka je bila menda izbrana zato, ker je to srednjeevropski projekt. Plešejo hkrati v mnogih evropskih mestih, celo v Ljubljani. Kar se pa tiče obnašanja maturantov, pa je to odraz obnašanja mladih nasploh, ki takrat samo kulminira. Pa to ni nič novega. Ko sem bil jaz maturant, se je dosti govorilo o primeru, ko je bil en maturant v Mariboru pijan. Res je tudi, da je v Mariboru več pijanih maturantov, kot v Ptuju – je le večje mesto.

 30. commonsense pravi:

  niko, lepo od tebe, ampak popadki skoraj vedno sledijo kakšnim predpadkom.tako tudi v tem primeru :) . sicer sam tudi proti kakšnemu strokovnemu poduku nimam nič, le naduki me motijo. :mrgreen:

 31. commonsense pravi:

  ja, mijau, tudi čardaš je srednjeevropski, zakaj pa tega ne plešejo? :) (no, morda je bolje, da ne, moja gospa si je v mladih letih pri tem plesu gleženj zlomla.)

  v današnjih časopisih bi najbrž o enem treznem maturantu v mariboru pisali, če bi se kakšnega našlo.

 32. commonsense pravi:

  rak, kolateralnih ( neudeleženih) najbrž ne bi bilo kaj dosti. ampak kaj pa uboge ribe v reki, in labodi na njej??? :mrgreen:

 33. commonsense pravi:

  pravkar sem prebral, da mariborski župan kangler pravi, da Maribor nujno potrebuje svoje ljudi v evropskem parlamentu, hehe.
  http://commonsense.blog.siol.net/2009/06/04/kaj-imajo-skupnega-princesa-diana-tose-proeski-in-evropske-volitve/

KomentirajXHTML: Uporabite lahko naslednje tage: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !