commonsense

Moj novi blog.siol.net blog

NADVSE IMENITNA PROSLAVA – 2

Objavil commonsense, dne 25.06.2009

Ker sem velik domoljubec, si s posebnim zanimanjem ogledujem televizijske prenose državnih proslav. O eni sem pred časom že pisal, tokratna pa mi je zaradi izrazite simbolike bila še posebno všeč.

Najprej je močan vtis name naredila scena- tisti ogromni Green Monster ob odru je gotovo simboliziral trenutno gospodarsko krizo. Ta je najbrž tudi razlog, zakaj je umetniški program- razen dveh ali treh točk bil izrazito otožen. Med izjemami je sicer bila maturantska himna »gaudeamus igitur«, a že naslednja točka je s svojo precej pogrebno glasbo očitno navezovala na vrstico iz prve točke, » nos habebit humus«. Tudi v tretji točki so na oder privlekli nekaj, kar je najprej spominjalo na nekakšno trugo (potem pa se je pokazalo, da gre pravzaprav za nekakšno pasjo uto). najbrž spet simbolika, pripravite se na “vita cane” (pasje življenje). Zelo vzpodbudno.

Posebno všeč mi je bila simbolika, spretno vezana na kolobocije s hrvaško- hrvatje se bodo resno zamislili nad tem, da je z orožjem nastopila celotna slovenska vojska ( tako velike častne čete nisem videl še na nobeni proslavi mnogo večjih držav), pa nad tistimi tremi NLP-ji, ki so se pojavili na nočnem nebu, pa nad pesmico, ki govori o »sabljici opasani« (al me boš še rada imela). Kot navdušenemu militaristu ( no, vsaj vojne knjige in filme kar požiram) mi je kar srčece zaigralo. Tista vrstica o »premajhni kajžici« pa se je najbrž spet na krizo nanašala.(razen, če je v pesmi šlo za namigovanje, da je pri mladem vojaku kaj drugega premajhno, hehe.)

Kar mi je sicer še bilo posebno všeč – to, da častna četa več ne nosi rjavih srajc, pa predsednikov govor, kjer nam je do najmanjših podrobnosti dal navodila za nadaljnje življenje, pa tista samohraniteljska družinica z bežigrada , ki je očitno napovedovala trende v prihodnosti, pa gospa Correga, oblečena v (menda tudi Hraniteljsko) obleko iz Vojne Zvezd, pa še kaj.

Kaj sem pogrešal? Angleško kraljico, da bi jo predsednik lahko malce pobožal, pa gospo Ksenijo, da bi ( kot enkrat zadnjič) prva slovesno pregledala častno četo, pa četvorko, ki bi jo predstavniki vlade morali zaplesati po maturantski himni. In , ker so napovedali, da bo program zadovoljil vse okuse, seveda – in predvsem- Damjana Murka.

 • Share/Bookmark

28 odgovorov v “NADVSE IMENITNA PROSLAVA – 2”

 1. nevenka nevenka pravi:

  Nad proslavo sem bila zelo razčarana.
  Izgledala je kot otroška predstava v vrtcu. Ljudske pesmi so bile več ali manj predelane vse po istem kopitu, zgrožena sem bila na kruljenjem Ditke, všeč mi je bila Baruca, njen glas se je še najlepše zlil z instrumentalnim zvokom. Očarala me je samo Sabina Cvilak. Na državni proslavi ne bi smel nastopiti nihče slabši od nje. Saj ni EMA.
  Recimo, da bom raje tiho o tem, da so nam gospod predsednik tranzicijo raztegnili v večnost.

 2. commonsense pravi:

  nevenka, poglej pozitivno stran- predsednik so nas na bodočnost le pripravljali. krojili pa jo bodo tisti, ki so sedeli v prvi vrsti :) očitno jih dobro pozna, zato je tako govoril.

  sicer pa je predsednik ob tem govoru pokazal približno toliko karizme, kot naši vrtni polži. pravi gospa CS.

  “Očarala me je samo Sabina Cvilak. Na državni proslavi ne bi smel nastopiti nihče slabši od nje. Saj ni EMA.” se zelo strinjam.

 3. klavdijakiazbicajnik klavdijakiazbicajnik pravi:

  Bila sem tako užaljena in prizadeta, da se mi je milo smilila … država. In jaz sam sebi (groza), posledično, ker si dovolim, da me prizadene ena proslava. Če bi bila, kar ena, ja … :(

  Da ne bi bilo Sabine Cvilak, ne vem, kje bi pristal TV … (gnev se je mešal z žolčem)

  Ne oporekam Roku Golobu kvalitet, vem kje mu je mesto, ampak izvajalci preprosto niso bili dozoreli takšnim aranžmajem. Da ti gredo takšne lepe narodne tako “zafušat”, to ne bi bil sposoben niti najbolj levi pevski zbor v zg. Kašlju. (trpela sem, res)

  In pri vsem tem je le ena dobra stvar, natanko mi je postalo jasno dejstvo, da sedmine nočem. In da mi nihče ne bo pokvaril praznika, če ga praznujem, kot država zase. ;)

  Glede teksta, ne vem, kdo ga je napisal, ampak Bežigrad se je slišal, kot preko oceana in jaz sem vse bolj prepričana, da bo potrebno razmisliti, da se proslava preseli na periferijo, kjer smo še vsi znotraj ene države, čeprav zaradi cest bolj malo na rolkah. (jeza)

  Glede karizme … tiho naj bo raje, kdor nič ne naredi, še škode ne more!

  Če kdo gleda na dom (domovino), kot na takšno sesutje (baraka na odru) in na družino, kot takšen konstrukt … nam ni več pomoči.

  Dejstvo je, da bi zadostoval en stavek izrečen iz čistega veselja (če že ne ponosa) in entuziazem besed: Slovenija, drži se! Imaš že (šele) 18 let! Samo to, in ljudje bi šli mirno spat.

  Lep domoljuben pozdrav,

  Klavdija KIA Zbičajnik

 4. commonsense pravi:

  klavdija, “Dejstvo je, da bi zadostoval en stavek izrečen iz čistega veselja (če že ne ponosa) in entuziazem besed: Slovenija, drži se! Imaš že (šele) 18 let! Samo to, in ljudje bi šli mirno spat.”
  odlično in jedrnato povedano. bravo.

 5. bin pravi:

  Torej sem, (kot ponavadi), zamudil dobro predstavo? :mrgreen:

 6. nevenka nevenka pravi:

  Saj je imela nekaj svetlih točk. Okvir, ki naj bi ogovoril o tem kaj je domovina in kaj je imeti svojo suvereno državo je bil pa prismuknjen.
  In predsednik nam ni znal povedati nič drugega, kot da nas čaka še dolga in mukotrpna tranzicija. Še pokojni Drnovšek je znal vliti več upanja.

  Predsednik je bil več kot nesramen, ko je po vseh dosedanjih političnih “spodrsljajih”, ki so povzročili to skrajno nepravično kapitalistično stanje v Sloveniji, odgovornost za bodočnost nalagal na državljane. Solit se naj gre. Res bi lahko povedal kaj drugega. K vragu pa skupne moči. Če ima par ljudi škarje in platno. Naj oblast najprej to popravi, da bo demokracija sploh dobila svoj smisel. In delo spet svoje spoštovanje. Da ne bomo do konca večnosti gledali kako se uspešno krade in laže.

 7. commonsense pravi:

  bin, nič hudega, če si zamudil, saj sem ti jaz vse, kar je bilo pomembnega,dovolj natančno opisal :)

 8. Janez Novak pravi:

  NEVENKA —- BRAVO

  Glede našega predsednika se s tabo ne bi mogel bolj strinjati.

 9. commonsense pravi:

  nevenka, do predsednika sam ne bi bil tako oster- je pač diplomat, in od njega zemljo pretresujočih govorov tudi ni pričakovati. predstavljaj si pa, da bi tako ali drugače predsednik kdaj postal kakšen janša, ali grims ? vsaj nad pomanjkanjem gromovništva se ne bi pritoževali.

  no , o kapitalizmu sva midva že kakšno rekla :) – tako kot si napisala tukaj, bi se dalo precej strinjati- tale naš kapitalizem je res defekten in posledično “nepravičen” (čeprav absolutne pravičnosti ne boš našla nikjer)- ampak predvsem zato, ker je naša zakonodaja (skupaj z ustavo) tako pomanjkljiva, da vse to dopušča. je pač bila na hitro skupaj sklamfana, in nikoli pošteno popravljena. IMHO

 10. rubinstein pravi:

  Oh, kako ste zahtevni. CS, verjetno ti je šlo v nos, ker je predsednik spet in še malo bolj kot v intervjuju na TV, dal povdarek na mlade in njihove možnosti, (ne)perpektivo v Sloveniji. Ah, seveda, če si v penziji ti je to malo morgen. In ja, trend je izenačevanje (tudi enostarševskih) družin. Se bo treba pač navadit, Commonsense, da svet ni pravljica.
  Umetniški del je po moje čisto v redu, presežek Sabine Cvilak si pa komaj zaslužimo. Hvala, da nas je počastila s svojim petjem, a nažalost so taki umetniki rezervirani za “najboljše dele sveta”, kjer je le najboljše dovolj dobro, mi pa smo lahko malo bolj skromni.

 11. commonsense pravi:

  rubinstein- nič nimam proti mladim,le da mladost sama po sebi še ni kvaliteta. poglej si , samo za primer, katalog do sedaj pri nas odkritih prevarantov, tajkunov in tajkunčkov, zlorabiteljev pooblastil, koruptnežev , kvazi “čudežnih dečkov” v gospodarstvu in politiki ,itd. malo jih ima (oziroma jih je na začetku slovenske zgodbe, ko so svojo raboto začenjali, imelo) 40, večina pa precej manj. če se strinjaš, da je 40 nekakšna meja. v tem primeru je njihova mladost prispevala predvsem k temu, da so se hitreje “znašli” v novem, kaotičnem slovenskem svetu (ampak na njegov račun). hočem reči le, da kar tako mladosti “per se” ne bi za edino zveličavno kvalifikacijo postavljal, in jo avtomatično tistim nad 30 ali 40 preferiral. se pa lepo sliši, in zato politiki o tem tako radi opletajo. seveda pa je tudi mnogo mladih, ki so znali s svojim svežim pristopom in s svojo energijo narediti veliko . ampak to velja tudi za marsikoga čez 40. IMHO

  ah ja, tudi proti enostarševskim družinam, in temu, da so vedno pogostejše, absolutno nimam nič. nasprotno,omogočiti jim je treba normalno življenje in ne sme se jih stigmatizirati, ampak to se že dolgo več ne dogaja. kaj pa ima to z državno proslavo osamosvojitve, pa mi ne gre v glavo. prihodnjič bodo najbrž v proslavo vključili še kakšno parado ponosa- pa tudi proti istospolcem nimam nič, če jih to veseli.

  še bolje pa bi bilo, rubinstein, če bi pri branju mojih tovrstnih umotvorov pri roki imela majhno solnico- saj veš, “cum grano salis”, pa to.in malo smisla za humor tudi ne bi škodilo :) .

 12. rubinstein pravi:

  Prav, prav CS, zdaj ko sem še enkrat prebrala, sem res videla malo več humorja kot prej, tako da ne drži le, da imajo vsake oči svojega malarja, ampak je tudi odvisno kdaj in pod kakšnim kotom gledaš sliko. Isto stvar lahko enkrat skritiziraš, drugič pa pohvališ. Ah, vse je tako relativno, mi pa vzamemo stvari prevečkrat tako zares.

 13. commonsense pravi:

  ok, rubinstein, peace :)

 14. Niko Brumen pravi:

  Pa sem res povsem zunaj koncepta: zdaj bom najprej vpisal komentar in šele potem ugotavljal “štimungo” pri drugih komentatorjih – skregano z zdravo pametjo :D

  Za nameček pa ob takih sijajnih dogodkih občeslovenskega zavedanja vedno znova ugotavljam, kako zelo so mi “prejšnji” oprali možgane: ne prej nisem in ne zdaj ne obiskujem in obiskujem nobenih proslav in prireditev, na katerih padajo velike besede praznega in razčlovečenega pomena.

  Za razliko od tistih, ki mi tako radi nalepijo etiketo, da so mi nekoč nekje oprali možgane, imam vseeno nekako prav dober občutek umazanosti čiste vesti.

  PRIPIS: Bo dovolj razumljivo ali naj pijem na razočaranje nad umskimi potenciali večinskega folka?
  :D

 15. Niko Brumen pravi:

  Ojoj, sreča, da sem najprej napisal mnenje o občem, kajti – ko sem dal na sito komentarje in komentatorje, mi je postalo pošteno žal, da nisem spremljal “v živo”.
  Očitno je bilo vredno ogleda z razmišljanjem.

  Hehehe… (to pa nekateri še pomnijo?)

  :D
  Ocena hrane ni toliko odvisna od kuharja, kot je od jedcev.

 16. commonsense pravi:

  niko, vse razumel :) . tvoj drugi odstavek komentarja 14- z menoj je enako, tudi kje drugje me proslave niso zanimale, še otvoritev olimpijskih iger in podobnega ne gledam. razen, če predvidevam, da se bo dalo kaj prijaznega napisati, hehe.( v tem primeru sem po prejšnjih izkušnjah to pač predvideval). si pač ne morem pomagati.

  “Ocena hrane ni toliko odvisna od kuharja, kot je od jedcev.” natančno tako. beauty is in the eye of the beholder. ugliness, too. :)

 17. Niko Brumen pravi:

  Veš v čem je prednost tega, da si kuhaš sam? Da lahko brez občutkov krivde rečeš, da moraš po obroku kaj spiti – hrano si bolj začiniš in potem je to preprosto res.
  Prednost psa je pa podobna: ven mora in če vaju dobi dež, si spet prisiljen poskrbeti za zdravje. Njegovo in svoje – pa kaj moreš, če živalca noče piti in moraš konzumirati še njegovo dozo zdravila?

  :D

 18. commonsense pravi:

  hej niko, kaj pa ti kaj kuhaš (razen zgage) ???? :)

  tudi jaz sem doma glavni kuhar- danes smo jedli riž s črnim fižolom in jakobove školjke na kreolski način.

  glede pesov pa ti morda lahko pomagam s kakšnim mačjim nasvetom- saj, če se med seboj ne vidijo, razlike ne bodo zaznali.

 19. Niko Brumen pravi:

  Ne spoznaš se baš na ciganske skakače: kar je zame dobro ni nujno, da je dobro tudi za skakačico, kar je pa dobro zanjo, bi pa moralo biti tudi zame. Tudi psi niso več, kot so bili.

  Menu: riž, telečji zrezki v čebuli. Skupni del obroka – juhe in solat cigančice ne jedo. Meso v solati (a le z bučnim oljem) sicer gre, a takšna solata ne bi pasala na današnji jedilnik.

  Tisto z začimbami je pa malo važnosti in dokazovanja, kako sem lahko odločen – da mi ne poje še mojega dela kosila (veš, kako lepo znajo gledati), si ga tako začinim, da nimam srca, da bi dal živalci – edina možnost, da lahko odločno rečem ne.

  Pač drobne skrivnosti velikih mojstrov.

  :D

 20. commonsense pravi:

  niko, svet se deli na mačko- in pasjeljubce (jaz sem oboje), na levičarje in desničarje.

  napoleon je znal pisati z obema rokama naenkrat- zaključek pa si naredi sam. :)

  p.s. ( ne “pes” ) @ 17 : ” če živalca noče piti in moraš konzumirati še njegovo dozo zdravila?” ja kateri veterinar pa je tvoji pesi šnops predpisal? :)

 21. Niko Brumen pravi:

  :D

  Sem že dvakrat v teh letih napisal, kako sem v mariboskem parku skupaj spravil k svojim nogam same neznance: psa, mački in golobe. Pa še lušno in uporabno dekle. Nastop, a taki so mi bili včasih izziv in pot do cilja. Najbrž tudi dokaz, da so me živali vseh vrst vedno imele v čislih. In jaz njih, kajti živali čutijo in jih ne moreš farbati.

  :) ))))))))))))

 22. commonsense pravi:

  niko, ne domišljuj si preveč. živalce so doma najbrž pripovedovale, kako so dva naivna dvonožca skupaj spravile in do, khm, razmnoževalnega obnašanja pripravile….. :)

 23. Niko Brumen pravi:

  Misliš? Ko bi le kakšna skupina zdaj to ponovila.
  :D

 24. commonsense pravi:

  eh, niko, tudi živale niso več to, kar so bile…. :mrgreen:

 25. Niko Brumen pravi:

  Hehehe, bojim se, da se živali vseeno bolj držijo kot jaz.

 26. Niko Brumen pravi:

  Izpadel e, ker sem preveč intenzivno razmišljal o možnem razvoju vodnih virov – oziroma, kako vključiti morebitno naraščanje vlage v toplo gredo ali kaj drugega.

  :D

 27. mijau pravi:

  Jaz običajno proslav ne gledam in tudi te nisem, ko pa tole berem, pa sem prav vesel, da je to šlo mimo mene.

  Čudi me pa, da si presenečen nad otožnimi umetniškimi stvaritvami. Kakšne pa naj bodo, da si bodo lahko zaslužile pridevnik “umetniške”.

  Jaz skoraj vedno prepoznam “moderno umetnost” po tem, ker mi ni všeč.

 28. commonsense pravi:

  mijau, my sentiments exactly :)

KomentirajXHTML: Uporabite lahko naslednje tage: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !