commonsense

Moj novi blog.siol.net blog

EN MALO DALJŠI BLOG O DELOVI SRAMOTI

Objavil commonsense, dne 25.11.2009

Včeraj sem napisal en prav kratek, a ogorčen zapis o najnovejšem škandalu na Delovi prvi strani. Kasneje se mi kot tak celo samemu ni zdel kaj posebno smiseln, nekako tako, kot če bi se po razkritju Fritzlovih nečednosti na dolgo in široko razpisal o tem, kako sprevržen možakar da je ta Fritzl- saj v obeh primerih dejstva govorijo sama zase. Kadar sem kdaj napisal kaj, kar se mi naslednji dan samemu ni zdelo preveč smiselno, sem zadevo kar nekajkrat enostavno zbrisal, neke vrste samocenzura pač.

Tokrat pa se mi zdi vredno zgodbo nadaljevati, predvsem, ker sem opazil, da je očitno novinarska srenja iz obžalovanja vredne stanovske solidarnosti strnila vrste in se s škandalom noče ukvarjati, v upanju, da bo itak kmalu šel v pozabo . Saj ta fenomen ( vrana vrani oči ne izkljuje, roka pa roko umiva) poznamo tudi pri različnih zbornicah, zdravniški, odvetniški, notarski, zakaj bi društvo ( tega imam namreč na sumu) novinarjev bilo kaj drugačno, pa seveda tudi ne prvič. Tudi Delov odgovorni urednik se je v današnjem Delu brezpogojno postavil za svojega novinarja in za njegovo kršenje najosnovnejšega novinarskega kodeksa in splošne poklicne morale.

Da gre za prav to, seveda ni nobenega dvoma- novinar Karba je sam naslednji dan v svojem »pojasnilu« priznal dobesedno tole, citiram :

» Res je, da smo se z glavnim finskim preiskovalcem Bjoerkvistom in njegovim sodelavcem, glavnim zasliševalcem osumljenih, pogovarjali off the record, torej neformalno, vendar smo za našo zgodbo ključne momente pogovora med nami in kriminalistoma na lastno odgovornost in zaradi razgrnitve zgodbe objavili«.

Težko verjamem, da mladi novinar ne zna dovolj dobro angleško, da ne bi vedel, da »off the record« ne pomeni le »neformalno«, ampak predvsem »zaupno« in seveda » ni za objavo«. (“Off-the-record”: the information is provided to inform a decision or provide a confidential explanation, not for publication).Gre torej za kar najnesramnejšo zlorabo zaupanja, ki si jo v medijskem svetu lahko predstavljamo.

Kako bi bilo, če bi na primer izvedeli, da vam je zdravnik med operacijo slepega črevesa -seveda brez vaše vednosti -odstranil še ledvico, jo prodal na črnem trgu, potem pa rekel, da morda ni dobro razumel zdravniškega kodeksa, ali pa da je to pač storil zaradi splošnega interesa, saj bo ledvica nekomu brez dvoma koristila?

Tako nekako se najbrž počuti finski kriminalist- a za razliko od vas, ima- kot precej pomemben predstavnik v Evropi nadvse ugledne finske državne administracije veliko možnosti, slovenski »elitni« dnevnik očrniti po vsej Evropi, pa i šire. Prepričan sem, da bo Delo zelo dolgo na »neformalni« (če parafraziram Karbo) črni listi časopisov, ki jim noben resen politik ali funkcionar ne bo več zaupal. To pa pomeni, da bo raven Delovega raziskovalnega novinarstva padla na tisto, ki mora živeti le od informacij, ki jih dobiva na uradnih tiskovkah, ali pa jih pridobiva na način, kot jih pridobivajo drugi rumeni tabloidi, kamor se Delo očitno po novem poskuša umeščati. Najbrž ne  bi škodilo zaposliti še kakšne Ane Jud, ki se menda na te zadeve še posebno dobro spozna. IMHO. Prva kazen bo, ko se bo zadeva Patria razvozlavala, da bodo pri Delu prisiljeni prepisovati iz drugih medijev, ali kar fabulirati, saj od neposrednih virov ne bodo več dobili niti za figo vredne informacije. Prav jim bo.

Odgovorni urednik, Košir je v današnjem Delu klobasal o nadvse pomembni in originalni zgodbi, ki da je vredna vsakršne žrtve, tudi žrtvovanja poklicne in moralne odgovornosti. Ma kakšna originalna zgodba- že ob izbruhu afere smo se blogarski komentatorji ( vsaj tisti, ki smo debatirali na Blitzevem blogu) več ali manj strinjali, da JJ najbrž res ni prejemal denarja, in da je denar , če že, najbrž šel v kakšne strankarske namene. In kaj je ta Karba novega povedal? Nič, saj dokazov še vedno nobenih ni navedel, le nekaj informacij, ki jih je-očitno s prevaro, oziroma prelomljeno obljubo- pridobil od zavedenega Finca. Ponavljal je stare čveke, in njegov urednik je zadevo napihnil, saj je zadnjič (ob izbruhu afere) pač bolj ta kratko potegnil. Beda, beda.

Zakaj me ta zadeva tako prizadeva? Ker me na Delo veže kar nekaj stvari: kot študent sem kar nekaj časa sodeloval pri eni Delovih publikacij (pa ne pri Jani, hehe)- sicer kot zunanji sodelavec, a sem vseeno precej od blizu spoznal novinarsko in uredniško delo. ( Spomnim se, da me je pri tej novinarski srenji še posebno fascinirala naravnost neverjetna kapaciteta za konzumiranje tekočih ogljikovodikov, pa vseeno- in obenem- tudi za resno novinarsko delo. Morda se danes konzumira kaj drugega, pa je zato resnega novinarstva toliko manj :) )

Kasneje, še vedno v svinčenih časih, tudi, ko nisem več živel v Sloveniji, sem jo pa zelo pogosto obiskoval, sem se vedno zanesel na Delo, da se oskrbim z aktualnimi informacijami- tudi če je bilo potrebno brati med vrsticami- v takšnem pisanju je Delo med jugodnevniki bilo pravi mojster, pa naj se sedaj takratni akterji še tako kregajo, kdo da je bil pravi »disident«, in kdo ne.

Svojemu časopisu sem bil dolgo pripravljen marsikaj odpustiti- včasih le z nasmehom, ali s pomilovanjem, kot na primer ob Meršolovi bebasti samopromociji ( hoja po robu), ali v zadnjem času, ko uredniki ob ameriških predsedniških volitvah na prvi strani pompozno objavljajo, katerega kandidata Delo podpira ( vidla žaba kako konja kuju, pa i sama digla nogu press). Kdo za vraga pa njih šljivi, za božjo voljo!

Resneje zaskrbljen sem bil, ko je pod Janševo in Slivnikovo taktirko nekaj časa Delo bilo precej bolj režimsko trobilo, kot v omenjenih svinčenih časih. Danes me skrbi včasih pretirano levičarjenje, (čeprav ne bi rekel, da ravno režimsko usmerjeno, Pahorju ne ostajajo nič dolžni)- na primer poročanje z bližnjevzhodnih žarišč zveni mnogo bolj kot kakšna Al Jazeera, ali Hezbollah News ( če kaj takega obstaja), kot pa kao svetovljanski osrednji slovenski dnevnik.

Mera pa se mi napolni, ko vidim , kako ta dnevnik postaja vedno bolj rumen, kakšno bedno novinarstvo se tam šopiri, in kako so novinarji in uredniki za neko kvazi novico pripravljeni žrtvovati tudi svojo dušo ( te se mi ne zdi tako škoda) , predvsem pa novinarsko moralo , odgovornost in poštenje. In , kar je najhuje, ugled svojega časopisa. Da o ugledu slovenskega novinarstva pred evropsko javnostjo ne govorimo.

Ker sem po naravi optimist, upam, da jih bo medijski trg sam kaznoval (saj s to usmeritvijo vendar sami sebi, oziroma svoji lastni bolj rumeni publikaciji, Novicam, v zelje hodijo. Rekel bi, da je vprašanje časa, ko se bodo tega zavedli tudi lastniki, in primerno ukrepali). Do takrat pa bom potrpežljiv, za podlogo pri rezanju zelenjave bo še nekaj časa kar v redu.

P.S. očitno sem Koširja na TV zamudil. po opisih pri jenšterleju sem res zamudil nekaj imenitnega. me lahko kdo malo prosvetli??

 • Share/Bookmark

16 odgovorov v “EN MALO DALJŠI BLOG O DELOVI SRAMOTI”

 1. chef chef pravi:

  Dobro sranje si je na glavo nakopal tudi Karba. Kdo bo še hotel takšnega idiota?

  Novinarji so pri nas res izgubili kompas. Mene vse mine, ko slišim vsakega pametnjakoviča trobiti, da je postal novinar, ker želi razkrivati resnico in obveščati javnost. Podobno trapaste izjave kot jih podajajo missice, ki želijo predsvem reševat svet.

  Jaz sem postal novinar, sicer turistični, zato mi ni treba povzročat zdrah, po spletu okoliščin. Zdaj opravljam delo v prvi vrsti iz lastnega veselja, ker mi je fletno, če kaj novega odkrijem in predstavim bralstvu, je pa to samo posledica moje želje po delu.

 2. NoMercy pravi:

  diplomiran fajmošter pač ne zna gobca držat niti za stvari, ki jih zve v zakristiji in pri spovedi :P
  Košir mu pa štango drži za pokoro svojih grehov iz ZZZS :P
  kar se pa novinarjev kot takih tiče: preje jim rata prdnit in stisnit istočasno kot držati gobec pravočasno :)
  ————–
  ampak čips in pivo se pa lepo podasta zraven takšne šlamastike :P

 3. commonsense pravi:

  jefe, kot izgleda si ti bolj novinar starega kova. če boš hotel preživeti do penzije, ti svetujem, da se še pravočasno začneš prilagajati. recimo, opisuj -ali še bolje -organiziraj romanja tako v kumrovec, kot tudi v medjugorje, pa se boš lahko vsaki novi situaciji prilagodil.

  želja po delu???? hmmm, če to slišim, postanem sumnjičav- tisto o lastnem, fletnem veselju se mi zdi bolj kredibilno, hehe.

 4. commonsense pravi:

  Nom Ercy: pa ne, da je toti krabec res fajmošter? potem se vrnem k domnevi iz ta kratkega bloga, da morda gre za kukavičje jajce. no, čas bo pokazal.

  košir pa najbrž že ni tisti iz zzzzzz, ali pa je hudo pomlajevalno kokoš delal. :)

 5. blitz blitz pravi:

  cs, hvala za omenjanje moje malenkosti. Sicer sem pa sam z Delom opravil pred skoraj šestimi leti – ko smo se odselili, smo ga odpovedali. Hecno je, da sem se celo nekaj poigraval z mislijo, da bi si ga naročil na Dunaj, pa je bil tovrsten špas na srečo hudo drag.

  Ko smo se vrnili, ga preprosto nismo več naročili, pa ne zato, ker je lev ali desen, ampak ker je zanič. Novice preberemo na netu, pa Dnevnik pogledam, rumenega cajtnga, kakršni so danes itak vsi pri nas, pa po SZ pač ne morem brati.

  Ko so nekateri pljuvali po Koširju, sem to večinoma smatral za pretirano politično pljuvanje, pa je zdaj pokazal, da je bilo vse upravičeno. Je pa zanimivo, da ni po tej zadevi slišati nobenih pripomb niti iz političnih krogov, pa tudi tistih 571 pravičnikov je kar lepo tiho. Kaj čmo, res je beden, ampak je naš.

  Kar predstavljam si lahko hajko, če bi si nekaj takega privoščil kak medij za časa Janševe vlade.

  Sicer pa tudi Koširju ni treba obupavati – pri Požarju ali pri strankarskem glasilu SNS se bo že menda služba našla, če ne pa lahko v Kmetiji razvpitih nastopi.

  P.S.: sicer pa mislim, da so “levi” novinarji v resnici Janševi agenti – tako Delovi kot Dnevnikovi. Vsakič, ko hočejo afero Patria ojačati, jo v resnici naredijo bolj farsično.

 6. commonsense pravi:

  hja, blitz, mi starejši letniki novice in druge informacije še vedno najraje s papirja pobiramo- če zaradi drugega ne zato, da če na koncu strani pozabiš začetek, ga lahko spet prebereš, in tako vedno znova izveš kaj novega :) . tistim med nami, ki radi kuhamo, tudi podloga za rezanje in odstranjevanje olupkov zelo prav pride.predvsem pa je časopis idealno sredstvo za krajšanje časa ob najpomembnejših opravkih v najmanjši sobici stanovanja :mrgreen:

  no, resneje- ob vseh ekscesih( nekaj sem jih omenil) se mi Delo vendarle zdi, da vsaj poskuša oponašati resnejše časopise- sicer bolj malo uspešno, ampak to bi lahko rekel za skoraj vse poskuse male slovenije oponašati večje in zrelejše vzornike. mnenjska stran je pogosto prav zanimiva, hrvaško tematiko je Delo po mojem obdelovalo kar uravnoteženo, svetovne novice, navadno 2 strani, so mi tudi kar zadostne- če ne, grem na CNN ali kakšno nemško postajo. zanimivo je prebirati tudi pisma bralcev, predvsem v SP.( tu sem morda malce pristranski, ker sem tja svoj čas kar pogosto pisaril tudi sam.)

  nekajkrat sem poskušal brati tudi tekmeca, dnevnik in večer, a so me po dve strani dolgi članki o prenovi mestnega pokopališča ali škandali v zvezi s polaganjem kanalizacije prav hitro zamorili.velik del življenja sem sicer bil naročen na NYT, ampak me dandanes podrobnosti dogajanj v velikem jabolku ne zanimajo preveč (domnevam, da tudi tebe prej ali slej dogodki na bavarskem ne bodo več tako zelo zanimali), izbrane svetovne novice in komentarje pa najdem na njihovi e-strani, ali na CNN.

  skratka, med našimi slabimi cajtengi se mi je do sedaj Delo zdelo še najmanj slabo, čeprav se res vztrajno slabša.škoda ki sta jo povzročila karba in košir bi se dala omejiti, če bi takoj bila suspendirana in v najkrajšem času odstavljena. ker pa nič ne kaže, da bi se kdo pristojen zmigal, bodo posledice pač toliko hujše. me pa prav zanima, kaj bo o tem jutri rekla mladina z nama tako dragim novinarskim precednikom na čelu :)

  p.s. zadnje čase si nekam molčeč- a pripravljaš kakšno večjo akcijo?

 7. vlatka vlatka pravi:

  commonsense,

  pri meni pa ni tega: “Off-the-record”, je pa tole: http://www.vlatka.si ;)

  Lp

 8. Rak pravi:

  Težko vam, poklicnim piscem, laik kot sem, pamet soli. Sem pa že mnogo pred tem, zdaj v javnosti zgražajočim nivojem naših “cajtengov”, sam opazil trende šepanja in upadanja kredibilnosti določenih novinarjev in urednikov. Delo sem zaradi tega že zdavnaj odjavil, občasno sem kupoval samo sobotnega, zaradi priloge. No, pa se je tudi tam začelo…, nakar tudi tega nisem več kupoval.
  Vprašujem se, je res samo denar tisti, ki človeka – novinarja prižene do udinjanja gospodarju ali interesom iz ozadij? Je novinarska etika in objektivnost res samo še blago, s čimer se lahko dnevno trguje? Ali pa gre za ventil, ki določenim subjektom omogoča zdraviti osebne frustracije. Včasih iz čiste zlobe in potrditve predhodnega mnenja primerjam temo in pojavnost novinarja, ki jo obdeluje. Zanimivo!
  Ko si enkrat v mojih letih, in tudi vi boste kmalu, se marsičesa spominjaš, lahko si malo bolj objektivno kritičen, seveda pa le v okviru izkušenj in poznavanja stvari. Za kaj več običajno zmanjkajo informacije, s katerimi pa večina od vas razpolaga. Lahko pa me tudi zanese in klatim s svojimi navijaškimi argumenti ali podtikanji, zaradi podpore svojemu egu in ustvarjanju lažne pomembnosti.
  Dvomim, da se bo brez nekih revolucionarnih vzrokov v bodoče kaj spremenilo. Slabih vzorov v celotni družbi je preveč.
  Sicer pa, bliža se Božič, kljub svojim ateističnim pogledom na družbo in svet, vsako leto ponovno preberem sveto pismo. In vedno kaj novega spoznam. Bil je čas Sodome in Gomore, pa je tudi minil.

 9. commonsense pravi:

  hehe, vlatka pri tebi pa tega res ni, ti si “all record”, vsa rekordna. rekordna po številu postov, rekordna po minimalnem številu črk na post, predvsem pa po številu objemov, poljubov in podobnega- vsaj vidve z dragico bi pravzaprav do sedaj od silnega objemanja morali biti že povsem polomljeni. pa karamelizirani najbrž tudi, hehe.
  lepo,da si se oglasila, MR ZG LM PF. :)

  p.s. sicer pa čestitam k nadvse tres chic reklami. strank se ti mora kar treti :) .

 10. commonsense pravi:

  rak,”Ali pa gre za ventil, ki določenim subjektom omogoča zdraviti osebne frustracije”

  še najbolj s strinjam s tem. najbrž ne gre toliko za denar, ne vem kako bogat kot novinar človek najbrž ne more postati. bolj sem prepričan, da gre za EGO , oziroma za overkompenzacijo kompleksa manjvrednosti- manj kot je nekdo v resnici sposoben, bolj mu je pomembno, da se “vun sili”, in ker je takih vedno več, tekmovalnost v tem smislu kmalu preseže vse meje. IMHO.

 11. blitz blitz pravi:

  cs, saj sem tudi jaz bil dolgo zvest Delu in še več – rad sem imel njegov nekdanji orjaški format. Ko pa je začelo pod Meršolom rumeneti in ko je mama Repovž postajala vse bolj reprezentativno gospodarsko pero, pa me je začelo minevati.

  Dodatno pa so me, skupaj z vlado seveda, razočarali prejšnji teden, ko niso razrili najnovejše svinjarije in ponižanja naše domovine – vsi se samo zgražajo nad kao neznano novo imenovano zunanjo ministrico EU, nihče pa se ni obregnil ob to, kaj šele protestiral, da za zunanjega ministra ni bil imenovan dosedanji vd, naše gore list, ki je zadnjih nekaj let vodil zunanjo politiko EU.

 12. commonsense pravi:

  nč ne skrbi blitz, prav zato so izbrali sivo miš, da bo igrala tretjo violino. kdo bo iz sence igral prvi dve, pa se seveda ve. :mrgreen:
  (čeprav se ve, da ena od obeh neprestano na sonce sili.)

 13. Matjaž Matjaž pravi:

  Kdo ali kaj ima tak vpliv na novinarske aktive, ki so začuda še vedno osnovna (čeprav le na pol formalna) organizacijska, pravzaprav naduredniška oblika našega notranjepolitičnega časnikarstva in informiranja nasploh, doslej nisem uspel ugotoviti. Zagotovo je to vodstvo učinkovito, vodilni uredniki in izbrani novinarji nas obveščajo natančno tako, kot se jim zažvižga.

  Fantastično se mi zdi, da je bilo osrednje družbeno glasilo lahko v prejšnjem stoletju olastninjeno in sprivatizirano, a je vse do danes na področju notranje politike kljub temu ostalo skorajda neoporečno in nemoteno še naprej sledi usmeritvam nevidnega centralnega vodstva omenjenih aktivov.

  Vidim, da so te usmeritve hkrati naravnane na slovensko časnikarstvo v širšem okviru (prek Društva novinarjev Slovenije in STA-ja do Dela, Dnevnika, dela RTV SLO itd.) Zato so lahko akcije urednikov in novinarjev precej usklajene, npr. peticija s 571 podpisi, celo nekateri odzivi kolegialnih organizacij in t.i. stroke v tujini …

  Da tu obravnavana blamaža slovenskega novinarstva ni samo produkt Dela, ampak sodi v sklop širših aktivnosti na področju informiranja, pa se je izkazalo, ko je Društvo novinarjev Slovenije pod taktirko G. Repovža za članek, s katerim avtor in odg. urednik osrednjega slovenskega časnika povsem očitno kršita osnovna načela novinarske etike, nagradilo njegovega avtorja, ki je nagrado sicer zavrnil, a je s tem le še pridobila na teži. (Tako je vsaj poročal SIOL. Najbrž si zaman želim, da bi šlo tudi pri tem poročilu le za namerno plasirano dezinformacijo.)

 14. commonsense pravi:

  matjaž,ne vem, če je prav vse, tudi obveščanje, dirigirano s centralnega mesta- prepričan sem celo, da ne. enotnost, oziroma centraliziranost pride do izraza predvsem,ko je treba braniti člane ceha- zelo podobno temu, kar počenja zdravniška zbornica v zvezi z mariborskim škandalom.

  da je slovensko mainstream novinarsko članstvo v glavnem še vedno pretežno levosučno, je po mojem zaradi tega, ker so si desnosučni mediji ( oziroma njihovi neuspešni poskusi)že od vsega začetka zadali nalogo biti kar se da ekstremni in /ali revanšistični, kvalitetnih novinarjev niso mogli privabiti, pa so morali delati s tistim, kar se je na dnu soda pač našlo( pa kakšen posebno oportunističen konvertit povrhu). ko so takšni za normalnega državljana neberljivi cajtengi propadli, pa so se leve vrste nekoliko samovšečno seveda še utrdile, češ zdaj je pa vendar vsem jasno, da imamo prav mi.

  nihče žal ni poskušal ustanoviti “žlahtnega” konservativnejšega dnevnika, ki bi ,recimo, bil le približno toliko desen, kot je delo levo.na primer nekaj takega kot avstrijski die presse , blitzev SZ, ali kaj podobnega.( nekdanji “republiki” pa ni kapnilo, da vesoljne slovenije na prvih straneh preveč ne zanima aktivnost, ali usoda kakšnega zamejskega pevskega zbora,če malce pretiravam.)

  tistega o nagradi nikjer nisem mogel zaslediti, sem pa prebral repovžev uvodnik v mladini- sicer je podolgem in počez robantil o propadu in porumenelosti slovenskih medijev- ni pa niti z besedico omenil konkretnega škandala- tako, da lahko razumemo tudi, da šimfa le tiste redke medije in novinarje, ki so si upali malce dvigniti glas zaradi karboširskega škandala. kapavem.

 15. Matjaž Matjaž pravi:

  Tudi jaz ne najdem več izvirnega članka o nagradi za avtorja famoznega članka v Delu. Sem pa našel novico, kjer je zadeva – že nekoliko prirejena – objavljena v zadnjem odstavku:

  http://www.delo.si/clanek/93718/

  Vsekakor se mi zdi, da se je zgodila huda krivica Roku Praprotniku, v zvezi z njegovimi patrijskimi podvigi si je gotovo zaslužil vsaj priznanje. ( ;-) )

  Kar se tiče propada Slovenca, ki ga omenjaš, obstoji zanimivo ozadje zgodbe. O tem morda kdaj drugič. Tudi Republika je bila zanimiv fenomen, najzanimivejši in najnazornejši primer usklajene medijske strategije doslej pa se mi je zdel pojav Jutranjika (če zanemarim Crnkovičeve časnikarske projekte ;-) ).

  Kot rečeno, je dirigentstvo s centralnega mesta tudi meni še vedno uganka. Če boš kdaj z jahto plul mimo Ankarana, ko bodo tam ravno potekali novinarski dnevi, pa se za kako uro le izkrcaj: skoraj zagotovo se ti bo razkrilo, da je Naš pravi novinar samo tisti, koji čita novine (če se izrazim nekoliko metaforično.) In teh je sigurno ostalo še okrog 500.

 16. commonsense pravi:

  matjaž, ja res je izgleda nekaj na tej nagradi. domnevam pa, da za preteklo “delo”, in da jo je karbid v bližini morja odklonil, ker se boji, da bi ga tam kaj zmočilo. ali pa, ker računa na pulitzerja, kasneje pa najbrž še na nobelca.

  P.S. z “jahto” pa najbrž ne bom več dosti plul, jo za male novce prodajam- celo premije za “skret kak nov ” ne bom zaračunaval.

KomentirajXHTML: Uporabite lahko naslednje tage: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !