commonsense

Moj novi blog.siol.net blog

SAMO EN MAJHEN PREDLOGEC ZA PREGON

Objavil commonsense, dne 22.02.2010

Ko berem o Petri Majdič, ki da si je priborila olimpijsko medaljo s ŠTIRIMI ZLOMLJENIMI REBRI ( kot brez izjeme poročajo vsi mediji),  ZAHTEVAM:

1. da se uvede  uradni pregon proti  ekipnemu zdravniku, ki je ( če informacija drži) po 4 ZLOMLJENIH rebrih njeno tekmovanje dovolil. ZLOMLJENA rebra  namreč  predstavljajo neposredno (in celo zelo verjetno)nevarnost, da prebodejo pljuča- in s tem seveda smrtno nevarnost – sicer nisem zdravnik, a so mi to pred leti, pri- očitno ne povsem uspešnem  :)   – poskusu akrobatskega smučanja pojasnili zdravniki, ki so mi- na srečo – ugotovili le kontuzije in manjše frakture reber ( nikako ne ZLOMOV!!!!).

2. da se uvede preiskava novinarskega častnega razsodišča, ali je poročanje o ZLOMLJENIH  rebrih bilo  korektno. požarja , kanala A,  et al najbrž zaradi tega najbrž ne  bi bilo  smiselno preganjati, a “mainstream” medijem bi najbrž že bilo treba malce stopiti na prste.( obtolčeno, ali nalomljeno  namreč nikakor ni isto kot zlomljeno. tako približno, kot ob prometnih nesrečah razlikujemo med poškodovanimi in mrtvimi. seveda pa je mrtvim to najbrž v veliko zadoščenje, saj se  mnogo imenitneje sliši.  :sad:   petra pa bo v svoji medalji gotovo tudi brez tega lahko primerno uživala.)

Tistemu, ki se spotika ob moje dlakocepstvo glede  zlomstva ali nezlomstva reber pa priporočam, da sam preizkusi razliko- po možnosti pod nadzorom zdravniške stroke. no, tudi ta je v zadnjem času nekoliko pod vprašajem, tako, da tudi tu priporočam previdnost.

 • Share/Bookmark

13 odgovorov v “SAMO EN MAJHEN PREDLOGEC ZA PREGON”

 1. kodr kodr pravi:

  Kakšna je razlika med frakturo in zlomom?

 2. commonsense pravi:

  kokr so men rekl,in kolkr se spomnm, kodr, je fraktura razpoka, ki se tudi brez posebne intervencije lahko zaceli, za razliko od zloma, ki ga je treba naravnat ( in ki navadno ima kakšne špičaste robove) . se pa lahko motim, ampak dohtarja, ki mi je to pred desetletji reku, nabom tožu. :)

 3. kodr kodr pravi:

  Fraktura je zlom, fisura je razpoka. In fisura se, za razliko od frakture, lahko zaceli “sama od sebe”.

  Lahko zdravnik ni bil natančen, lahko si pozabil natančen izraz, vsekakor ni razloga za tožbo. Pa tudi popravek je zgolj dobronameren, čim manj nesporazumov, tem bolje.

 4. commonsense pravi:

  ok, kodr, saj sem to možnost že sam dopustil. seveda pa ni šlo za to, ampak za to, kaj je petrina poškodba v resnici bila. najmanj senzacionalistično pretiravanje, po mojem bi sama petra morala protestirati. no ja, medalja je medalja, neka ji bude. jaz je nikoli nisem dobil, pa sem pač zavisten, hehe.

 5. pepek pravi:

  daj no, commonsense, pusti folku malo veselja. tako malo razlogov za kolektivno evforijo imamo, ti pa kar tako poveš, da je cesar gol.

  šalo na stran, fair play bi res zahteval, da se petrina poškodba opiše tako, kot je res bila. da ni mogla tekmovati z zlomljenimi rebri, je kristalno jasno, ampak prve vesti so bile takšne in ob splošnem navdušenju nihče ni upal izraziti kakšnega dvoma.

  končno je bil že sam padec takšen, da gredo človeku lasje pokonci (zlomljeni obe palici in ena smučka – tako so vsaj rekli…), da je bila potolčena, je jasno in je bilo že junaštvo, da je sploh šla na start. najbrž niti njej sami ni prijetno, da so začeli takole pretiravati.

  če bodo objavili rtg posnetke zlomov, seveda vzamemo vse nazaj. ampak se mi nekako ne zdi, da jih bodo.

 6. nevenka nevenka pravi:

  V osnovi se strinjam z zapisom. To je bila moja prva reakcija.
  Še bolj mi šlo v nos postavljanje takih junaštev za zgled drugim športnikom.
  To je sedaj norma, da ves “polomljen” tekmuješ, sicer si pa narodno nezavedna šleva.

 7. zirosi pravi:

  Je včeraj bilo pojasnjeno, da so Petro najprej pregledali z ultrazvokom, ki pa ni najprimernejši za ugotavljanje zlomov, če kosti niso zamaknjene, krvavitve ali poškodbe notranjih organov pa bi se na njem jasno videle, šele po tekmi pa so jo odpeljali na slikanje z rentgenom.

  Pretiravanje pa je na strani medijev. Smrtna poškodba je zelo raztegljiv pojem; smrtna poškodba je lahko tudi skoraj neboleč udarec v glavo, malo večja ureznina ali zlomljena noga, če zanjo ni ustrezno poskrbljeno.

 8. nevenka nevenka pravi:

  No, saj ravno v tem je tisto, kar iz športnika naredi gladiatorja. Da zanj ni ustrezno poskrbljeno, torej opravljena ustrezna diagnostika in podano ustrezno strokovno mnenje o stanju poškodovanca in tveganjih z morebitno nadaljno aktivnostjo.

 9. commonsense pravi:

  pepek, “daj no, commonsense, pusti folku malo veselja. tako malo razlogov za kolektivno evforijo imamo, ti pa kar tako poveš, da je cesar gol.”

  no, kaj pa tina maze, pa na domačem kulturnem parketu šef opozicije ,ki je te dni v svet resne literature in dostojevskega vstopil? ali to ni za ponos in za evforijo? :mrgreen:

  nevenka, zirosi- najprej moram priznati, da sta moja dva -sicer retorična- zahtevka seveda medsebojno izključujoča- ali je poškodba res bila tako huda, da zdravnik ne bi smel dovoliti tekmovanja, ali pa ni bila, pa so mediji spet enkrat, a tokrat v en glas, posegli po kar najbolj cenenem senzacionalizmu- tako kot na primer Akanal skroraj vsako prometno nesrečo za masaker proglasi.

  o tem načinu poročanja je pred časom dober zapis na razgledih.net objavil pisec z nickom “nik” (!). se splača prebrati.

 10. DjJuvan pravi:

  @commonsense, o nečem podobnem sem tudi sam razmišljal….
  http://sekai.sloanime.org/2010/02/19/petra-majdic-in-lazniva-poskodba/

 11. commonsense pravi:

  hehe, djjuvan, vesel sem, da vsaj enkrat nisem sam, ki o nečem nekaj misli. pa še prehitel si me, ampak častna pionirska, da te nisem prej bral :) .

 12. pepek pravi:

  commonsense, ne moreš primerjati. :)

  tina je tekmovala čisto nepolomljena, to zdaj ni več toliko vredno. za šefa opozicije pa že prej nisem bila čisto prepričana, da nima kakšnih težjih notranjih poškodb. :)

  glede dovoljenja zdravnika je pa tako – večkrat je bilo povedano, da zdravnik da mnenje in priporočilo, tekmovalec pa se sam odloči, ali bo tekmoval.

  je pa malo čudno, da na olimpijskem prizorišču nimajo rentgenskega aparata in poškodovanega tekmovalca pregledajo z ultrazvokom, ki ne pokaže zlomov, razen če niso drastični. saj se pri športu najrajši zgodijo zlomi in jih je najbrž dobro ugotoviti, tudi če niso drastični. posebno, če je to tik pred naslednjo tekmo, kot je bilo pri majdičevi.

 13. commonsense pravi:

  pepek, “glede dovoljenja zdravnika je pa tako – večkrat je bilo povedano, da zdravnik da mnenje in priporočilo, tekmovalec pa se sam odloči, ali bo tekmoval.”

  nisem povsem prepričan, da je tako, vsaj na olimpiadi ne ( najbrž to velja za kakšne obtolčene ude ali bolečine v hrbtu, za prebadanje pljuč pa skoraj gotovo ne). sicer pa tam lahko nastopajo le tisti, ki jih je uradno poslala država, ki torej imajo blagoslov svojih športnih oblasti, domnevno tudi svojega trenerja in zdravnika. če bi se športnik na primer zelo grdo obnašal, mu trener ali šef ekipe -tako pač domnevam- prav tako lahko prepove nastop. IMHO

KomentirajXHTML: Uporabite lahko naslednje tage: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !