commonsense

Moj novi blog.siol.net blog

JANŠA: ZEMLJA JE PLOŠČATA, PAHOR NAS POTISKA ČEZ ROB!!!!

Objavil commonsense, dne 3.06.2010

Enajst proti ena- ne, to ni moja napoved zmage naših nogometašev v finalu svetovnega prvenstva, ampak Janševa analiza Delovih člankov Za in Proti arbitražnem sporazumu. Če to drži ali ne, ne vem, vsekakor pa očitno v bodoče priporoča medijem, da bi morali, če nekdo zatrdi, da je Zemlja ploščata, polovico svojega prostora posvetiti temu argumentu. Na ploščato Zemljo spominjajo tudi druge trditve, ki jih JJ in njegovi tako radi navajajo.

Na primer, zakaj na tvegano arbitražo, češ da že zdaj imamo vse, kar smo imeli leta 91. V fantazijskem svetu, kjer je Zemlja res ploščata, bi to lahko držalo, tako pa me to spominja na cesarjeva oblačila, ki da mu danes pristojijo prav tako lepo kot leta 91, čeprav je cesar v resnici gol. Kar imamo danes, imamo po »milosti« in dobri volji Hrvaške – in pa zato, ker se naši »organi« strogo držijo meja, ki so nam jih predpisali Hrvati , ki zaenkrat pač ne polagajo min na polovici Piranskega zaliva in (še) ne zaustavljajo in pregledujejo ladij, ki gredo v Koper. Naš parlament, ustavno sodišče, Jelinčič in Bučar lahko proglasijo, da Slovenija sega do Pekinga, pa temu še vedno ne bo tako, če se s tem ne bodo strinjali vsi od tu do Kitajske. (zanimivo je, da JJ in njegovi nenadoma brezpogojno prisegajo na US- kateremu pa so do sedaj – ko jim je ustrezalo- vneto oporekali).

Če cel kup drugih na pasjem repu prinesenih argumentov , odgovorov na vprašanja, ki niso bila postavljena, neodgovarjanje na tista ki so to bila, metafizična sprenevedanja , kot n. pr. ali je stik teritorialnega z odprtim morjem teritorialen ali ne, spektakularno propadla »nova dejstva« i.t.d. zaenkrat pustimo ob strani, pa je poseben primer posebno za lase privlečenega argumenta ta , da naj bi tak sporazum lahko kadarkoli podpisal tudi že JJ, ko je bil premier. Japajade. Jasno je seveda, da ga ne bi mogel ( pa tudi Pahor ne, po pravici povedano), dokler je na Hrvaškem še vedno vladal trdoroki Sanader. Kdor bi zagotovo in natančno vedel, zakaj je slednji moral odstopiti, bi lahko tudi povedal komu pripisati zasluge za sporazum. Čeprav nisem pristaš teorij zarote, bi sam še najbolj sumil kakšno »podtalno« delovanje sil v EU in v ZDA ( beri: imeli so zanj zelo kompromitirajoče podatke in dokaze), ki zaenkrat– iz strateških razlogov- na vsak način hočejo Hrvaško v Uniji. ( to bi moralo dati misliti tudi JJ in nasprotnikom sporazuma, ko bi Hrvaško spet blokirali – če bi ob svojem jurišu na oblast bili sposobni tudi še logično razmišljati).

Da gre le za juriš na oblast mora biti jasno, saj z argumenti, ki jih nasprotniki sporazuma uporabljajo, ne bi bilo mogoče niti sočnega zrezka lačnemu psu prodati. Prav zabavno je gledati, kako se nekateri strokovnjaki (in »strokovnjaki«) – seveda kar po vrsti zapriseženi Janševi ideološki sopotniki – pred javnostjo smešijo . Seveda, lakota po oblasti je najbrž celo močnejša kot tista pasja po zrezku.

Človek bi se morda čudil, da se vodja opozicije, do sedaj precej uspešen taktik in izvrsten demagog naenkrat spušča v tako nespretne ( in po mojem vnaprej izgubljene) manipulacije – kaj pa , če se mu iz kakšnega razloga ( lahko bi ugibali) naenkrat še posebno mudi, in si od nasprotovanja arbitraži ( v primeru zmage) obeta dvoje: hiter prihod na oblast in ko bo enkrat tam, nerešene probleme s Hrvaško kot priročen mehanizem za razglašanje ( ali kar izzivanje) zunanje krize, kadarkoli bi mu doma iz kakršnega koli razloga šlo za nohte?

Menim pa, da se ta računica ne more iziti- takšni tepci Slovenci upam da le nismo- zato predvidevam kar odločilen Da za sporazum, sicer najbrž precej po strankarskih ločnicah, le da domnevam, da je tudi desno od sredine vendarle še nekaj ljudi, ki razmišljajo z lastno glavo. Seveda je daleč od tega, da bi referendumsko vprašanje bilo pretežko za navadnega državljana – logika je čisto preprosta: če nam nekdo zaseda našo parcelo, ali ovira naš dostop do nje, mu zato najbrž ne gremo podirat mostu do njegove hiše ali kar hiše same – v takem primeru se ubere pravna pot. Vsaj v današnji Evropi. Vladavina prava pač, to pa imamo lahko le, če v pravo, v pravico , predvsem pa v moč argumentov ter dokazov zaupamo. Vendar- tudi če mislimo drugače- nam že zdrava pamet pove, da ni priporočljivo vpiti »aufbiks« v polni gostilni, v kateri nimamo niti enega samega zaveznika .

 • Share/Bookmark

25 odgovorov v “JANŠA: ZEMLJA JE PLOŠČATA, PAHOR NAS POTISKA ČEZ ROB!!!!”

 1. niko pravi:

  Z vsem se strinjam, razen s pobožno željo, da takšni tepci Slovenci nismo: smo in le stvar časa je, kdaj bo takšnih tepcev dovolj in bodo postali kritična masa. Ali, kdaj bodo pametni v Cerkvi presodili, da je njihov interes, da angažirajo svoje tepce v službi tepčevanja Janši in piškavim modrostnim zobkom slovenske desnosučne inteligence.

  Tepcev pa ne manjka – verjemi.

 2. NoMercy pravi:

  JJ & Co so pač otroci s posebnimi potrebami.
  Zato pa imajo Urško, ki je specialist za takšne primere.
  Zgleda pa, da je bila Urška spet na kakšni specializaciji i so jo fantje spet užgali po svoje :)

 3. kinkitone kinkitone pravi:

  Jaz sem za naše.

 4. hXc pravi:

  Dejmo jih, bando!

 5. Forestina pravi:

  Referendum kot ogledalo krize politike

  http://www.siol.net/slovenija/aktualno/2010/06/cvjetovic_referendum_kot_ogledalo_krize_politike.aspx

 6. David pravi:

  Strinjam se s tabo, da je treba spor resiti pred sodiscem. Dokazati, da je Plovanija postavljena v Sloveniji, ce je temu res tako, kot trdi gospoda iz politike. Vendar je vprasanje, kaj bo kompetenca te arbitraze, do kje in kaj bo njihova pravica soditi. Vsi samo govorijo o stiku z odprtim morjem (pozabimo na to), nikjer se pa ne izpostavi meja na kopnem, ki je osnova za piranski zaliv. Krrneki

 7. NoMercy pravi:

  že vse prejšnje vlade so nas pripeljale na rob propada – ta je naredila velik korak naprej :)

 8. niko pravi:

  NM, to je pa najboljši kratek komentar zadnjega časa.
  :D

 9. commonsense pravi:

  niko, lepo da se strinjava, le da drugega stavka ne razumem. ali ga kdo drug?

  nomercy, kinkitone, hxc – :)

  forestina- razprava v linku se mi zdi hudo akademska.

  david – ne dvomim , da bo arbitraža vsekakor imela mandat odločiti tudi glede plovanije. se pa lahko zgodi, da dobimo dragonjske zaselke, ali levi breg mure- ne nujno obojega. odvisno, ali bodo veljale katastrske , upravne ali naravne meje ( reke)- ampak skoraj gotovo isto načelo v obeh primerih. tako pač je. zdaj nimamo ne enega, ne drugega.

  izhod na odprto morje pa je še kako pomemben- namreč tak, ki je mednarodno priznan in uzakonjen. hrvati bi v obstoječem stanju naš dostop lahko motili kadar bi hoteli ( nihče ne bi prsta zganil), če pa je izhod mednarodno priznan, pa bi tako motenje bilo več ali manj enakovredno piratstvu.

  v delu je nekdo v pismih bralcev napisal, da če janša hoče v vojno s hrvati, nima s kom- vojska kolikor je imamo, je nekje v puščavi, od prostovoljcev med svojimi pristaši pa se lahko zanese edino na bučarja,- ta je edini, ki kot nekdanji partizan ima prave bojne izkušnje. hehe.

 10. APM pravi:

  AS je napotek sodnikom za razsodbo o meji. Za Slovenijo je izrazito slab. Pri določevanju meje na kopnem se moramo Slovenci odločiti za kriterije, ki so dvorezni in izključujoči. Kataster nam ohranja Joška Joresa in zaselke ob Dragonji, Hrvatom pa prepušča Mirišče in vso ozemlje na levem bregu Mure, ki je v hrvaških katastrskih občinah. Tukaj je aut-aut pozicija. Možen je tudi obratni scenarij, kombinacija pa ni možna. Torej pričakovati je, da bomo na kopnem izgubili tudi Trdinov vrh, ki se nikoli ni tako imenoval.
  Na morju pa je situacija še slabša. Meja bo potekala po sredini Piranskega zaliva, morda nekoliko južneje tako, da bodo školjčišča še na Hrvaškem. Zahodno od Savudrijskega rta pa bo v najboljšem primeru kondominij. Takšna meja je manj, kar smo dvajste let pričakovali in je manj od tega, kar nam levi mednarodni parvniki obetajo, zato jih pozivam, da s svojimi doktorati in profesurami jamčijo takšno mejo, kot jo danes obljubljajo. V primeru, ko bo meja potekala tako, kot sem opisal, naj odstopijo kot profesorji in naj vrnejo doktorate.

 11. bin pravi:

  Kdaj prične predvolilni molk? Boš takrat zaklenil blog? :mrgreen:

  Referendumsko vprašanje je v osnovi napačno! “Ljudstvo” ne more sprejemati novih pomembnih političnih odločitev, sme in mora pa imeti pravico da jih prepreči. Odločitev o potrditvi AS je bila sprejeta v parlamentu, nasprotniki so napovedali “preizkus” na referendumu. Čemu je “zmagovalna stran” prevzela pobudo? :roll:
  Žal se je iz vsebinske dileme prešlo na p-opozicijsko. Ni več pomembno kaj je smiselno, temveč katera politična opcija bo izplenila več glasov.

  Kaj in kdaj bomo dobili?
  Z zavrnitvijo AS bomo še v nedogled uveljavljali svoje pravice na papirju odločb US in raznih drugih organov (naše) države, na terenu pa po zakonu močnejšega, hitrejšega, … popušili?
  S sprejemom in (verjemimo) arbitražo v doglednem času bomo zagotovo “izgubili” del tistega, kar smatramo za naše in “pridobili” del tistega, kar sosedje smatrajo za njihovo. Za “implementacijo” arbitražne razsodbe pa bo nova bitka. :sad:
  Popolnoma pa se strinjam z:
  /… Kar imamo danes, imamo po »milosti« in dobri volji Hrvaške – in pa zato, ker se naši »organi« strogo držijo meja, ki so nam jih predpisali Hrvati , ki zaenkrat pač ne polagajo min na polovici Piranskega zaliva in (še) ne zaustavljajo in pregledujejo ladij, ki gredo v Koper. Naš parlament, ustavno sodišče, Jelinčič in Bučar lahko proglasijo, da Slovenija sega do Pekinga, pa temu še vedno ne bo tako, če se s tem ne bodo strinjali vsi od tu do Kitajske. …/

  Stik Slovenije z odprtim morjem razumem prav tako! Arbitri MORAJO določiti ta stik. S tem postane mednarodno pravno veljaven in nihče ga ne sme enostransko preprečiti.
  Tega danes nimamo!
  “Dudek pamet u glavu, ni levo ni desno nego pravo u …” :twisted:

 12. commonsense pravi:

  APM- navadno se sodnikom ne daje napotkov (zato so sodniki). da so jih tukaj dobili, in vsi po vrsti so v korist slovenije ( stik, pravičnost ,vitalni interesi, dobrososedski odnosi) pomeni, da je ta sporazum za slovenijo nenavadno dober. seveda je slovenija za to plačala ceno, da je umaknila blokado- a to slovenije ozemeljsko ne stane nič.dobra trgovina.

  strinjam se, da je kondominij ena verjetnejših rešitev- v vsakem primeru pa boljša kot kar imamo sedaj- domišljijske meje po naših lastnih “odločbah” (Slovenija do Pekinga, hehe) mednarodno ne veljajo nič. vsekakor pa to ni za nas “najboljši” primer, saj sporazum hrvaški ne jamči meje z italijo ( tako kot nam jamči stik z odprtim morjem), in je torej možno, ali celo verjetno, da bodo Hrvaški za kakšni dve milji zožili teritorialno morje ob italijanski meji in ga nadomestili z odprtim.

  če AS zavrnemo, hrvate pa EU vseeno sprejme kljub našim protestom, je po tvojem seveda tudi pričakovati, da bodo desni pravniki, politiki in filozofi vrnili svoje diplome, doktorate in se poskrili v mišje luknje? pravično, a ne? ( ne pozabi, podpisan in ratificiran , čeprav potem od nas zanikan AS bo v očeh EU zanje izpolnjeval pogoje o dobrososedskih odnosih, tako kot smo jih mi zadovoljili s celo le parafiranim sporazumom DR.)

 13. niko pravi:

  CS: kaj je zate drugi stavek (ne morem odgovoriti, dokler mi te skrivnosti ne pojasniš):

  - … razen s pobožno željo, da takšni tepci Slovenci nismo:

  - … smo …

  - … in le stvar časa je,

  - …kdaj bo takšnih tepcev dovolj in bodo postali kritična masa (združil zaradi smiselnosti).

  ITD:: “Ali, kdaj bodo pametni v Cerkvi presodili, da je njihov interes, da angažirajo svoje tepce v službi tepčevanja Janši in piškavim modrostnim zobkom slovenske desnosučne inteligence.”

  Z veseljem bom razložil, ko boš smiselno vprašal oz. iskal razlago.

 14. commonsense pravi:

  tja, računal sem, da bo mojster besede znal šteti do dva, in da bo vedel, da se nov stavek navadno začne po piki. torej: “Ali…..”.

  heh

 15. commonsense pravi:

  bin- volilni molk ? kva to? menda velja za medije, jast pa nisem medij, vsaj z mrtvimi dušami se še nikoli nisem pogovarjal :)

  nič ne bom zaklepal- če bodo pa zaradi tega mene zaklenili, pa bom čez dve leti minister, čez dvajset pa ikona, tako kot jebiteze. pa še čufte rad jem. :mrgreen:

 16. David pravi:

  Nekaj še moram dodat: politiki je treba dati odločni NE.

 17. bin pravi:

  Kako malo je včasih treba za veliko spoznanje! :roll:
  Razmišljal sem o tem, ali si medij ali nisi? Medij je tisto “nekaj vmes” med dajalcem in prejemnikom (informacije ali česa drugega). Lahko bi torej rekli “vmesnik”, ker pa se razteza po sredini med obema, se lepše sliši “posrednik”. Kadar pa je tisto po sredi ženskega spola je “posrednica” ali “medica”.
  Zdaj mi je končno jasno od kod ji “sladka opojnost”! :twisted:

 18. niko pravi:

  CS – nov stavek se pač ne začne nujno za piko.
  Da ti bi pa pisal štiri ali pet razlag, ker ti nisi pripravljen napisati preudarnega vprašanja … e, taj ti ja nisam.

  heh …

 19. vlatka vlatka pravi:

  commonsense,

  ker sem se prej javila blitzu -po naklju-čju, sem pa že pozabila nanj, resno, sem se spomnila tudi nate.

  In ti puščam samo lep pozdrav.

  In Bog ne daj, da bi imel občutek, da mi dolguješ kakšen komentar na moji strani.

  Slučajno mi je prišlo v misli. In to je vse.

  In sori, ker sem ti zasmetila.

  V.

 20. nevenka nevenka pravi:

  Tudi jaz sem prepričana, da je Sanaderjev odstop močno povezan s sklenjenim arbitražnim sporazumom.
  Očitno delo nekoga tretjega.
  Saj ni težko ugotoviti.

 21. commonsense pravi:

  eh, vlatka in nevenka, zadnje čase nisem kaj dosti bral bljoga- brez crnega je dolgčas (NOT!)

  ja, je dolgčas tako ali drugače. simona kot po navadi ueberpametna in dolgovezna, nergač pizdi kar tako v tri dni ( nomen naj bi bil omen?) in dela reklamo za kogarkoli , ki mu pač eno pivo plača, blitz se krega le še z jankovićem, pavel, polonika libertarec et co. trobijo vedno eno in isto, vlatka je v svetem ueber-trojcu dokončno odplula v povsem samozadostne( da ne rečem samozadovoljevalne), pogosto precej izvenzemeljske vode, nevenka še vedno hoče sprožati revolucije, naga jivka se je očitno v nekaj neprebojnega oblekla, bin, mijau et al le še pesnikujejo- ja kaj pa še ostane?

  če bi pri nas imeli kakšno puščavo in skalne votline, bi najbrž najbolje bilo postati puščavnik. tako pa pač grem na še en morski dopust v dalmacijo. ki je seveda itak že vedno bila slovenska.

  mejte se fajn.

 22. nevenka nevenka pravi:

  Ah, revoucije v takem smislu, kot jo poznamo, ravno ne. Čeprav proti kakšni hitri spremembi na bolje ne bi imela nič.
  Lep dopust!

 23. bin pravi:

  Dolgčas, dolgčas, morje kje si
  commonsens z očmi zavija,
  naše je samo obzorje,
  ali neznam dál-ma-cíja? :mrgreen:

  Prijeten dopust. :)

 24. vlatka vlatka pravi:

  CS,

  evo mene…, zdaj vidiš, da nimam časa…., sem čisto pozabila na “te vode”. In vode.

  Te pa lepo pozdravljam, kakor tudi gospo CS. (Njo pogrešam na svojih mailih…, sem pa verjetno sama kriva, priznam….)

  Zares jo lepo, lepo pozdravi.

  Vlatka z objemčkom – obema.

  P.S.

  Če bosta pa kaj tu kje okoli, sta pa dobrodošla.

 25. zakoni pravi:

  Ah ta slovenija ,.. hodi res po slabem,…

KomentirajXHTML: Uporabite lahko naslednje tage: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !